Ποια είναι η διαφορά, ποιο είναι το καλύτερο;

Βασικά Takeaways

  • Το OpenBSD και το FreeBSD έχουν διαφορετικές διαδικασίες εγκατάστασης, με το OpenBSD να υποθέτει περισσότερη εμπειρία στον υπολογιστή και να διαθέτει σπαρτιάτικη διεπαφή ενώ το FreeBSD έχει ένα πιο εξελιγμένο πρόγραμμα εγκατάστασης.
  • Το OpenBSD εστιάζει στην ασφάλεια και είναι γνωστό για τη δέσμευσή του στην ορθότητα του κώδικα. Το FreeBSD, από την άλλη πλευρά, τοποθετείται ως ένα σύστημα γενικής χρήσης με ιστορικό τροφοδοσίας υποδομής dot-com.
  • Το FreeBSD διαθέτει καλύτερη τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένου ενός καλογραμμένου Εγχειριδίου που χρησιμεύει τόσο ως αναφορά για ειδικούς όσο και ως εισαγωγή για αρχάριους. Η τεκμηρίωση του OpenBSD είναι περισσότερο προσανατολισμένη στους ειδικούς και είναι οπτικά ριζωμένη στη δεκαετία του 1990.

Το OpenBSD και το FreeBSD είναι απόγονοι του αρχικού Berkeley Software Distribution ή του BSD που αναπτύχθηκε στο UC Berkeley από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τη δεκαετία του 1990 που εστιάζει σε διακομιστή.

Ως δημοφιλή έργα ανοιχτού κώδικα, έχουν αφιερώσει ακόλουθους ως εναλλακτικές λύσεις στο Linux. Πώς διαφέρουν και ποιο μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς;

Διαδικασία εγκατάστασης: OpenBSD έναντι FreeBSD

Τόσο το OpenBSD όσο και FreeBSD να έχετε προγράμματα εγκατάστασης που σας επιτρέπουν να χωρίσετε και να εγκαταστήσετε αυτά τα συστήματα σε έναν υπολογιστή, παρόμοια με εκείνα των διανομών Linux. Ωστόσο, η εμπειρία εγκατάστασης των δύο λειτουργικών συστημάτων είναι πολύ διαφορετική.

Το OpenBSD προϋποθέτει μεγάλη εμπειρία υπολογιστή και η διεπαφή είναι μάλλον σπαρταριστή. Κάνετε λήψη της εικόνας εγκατάστασης από τον ιστότοπο, όπως θα κάνατε με το Linux, την εξάγετε στα μέσα και εκκινείτε το μηχάνημα.

Όταν το μηχάνημά σας εκκινεί, σας καλωσορίζουν με μια κονσόλα. Δεν υπάρχει γραφική εγκατάσταση ή ζωντανά μέσα που θα είχατε σε μια μεγάλη διανομή Linux. Εκτελείτε το πρόγραμμα εγκατάστασης από το τερματικό και απαντάτε σε ερωτήσεις σχετικά με το είδος του πληκτρολογίου που χρησιμοποιείτε και την περιοχή σας.

Αν κάνετε λάθος, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πατήσετε Ctrl + C και να ξεκινήσετε ξανά. Το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι παρόμοιο με διανομές εστιασμένες σε ειδικούς όπως το Arch ή το Gentoo.

Μετά από αυτό, θα επιλέξετε ποια “αρχεία” θέλετε να περιλαμβάνει το σύστημά σας. Οι προγραμματιστές προτείνουν τις προεπιλογές για χρήστες που κάνουν πρώτη φορά. Στη συνέχεια, θα διαμορφώσετε τον κωδικό πρόσβασης root και όσους άλλους χρήστες θέλετε. Στη συνέχεια έρχεται η στιγμή της αλήθειας όπου ξεκινάτε το νέο σας λειτουργικό σύστημα.

  Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημιουργίας ιστότοπου με το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva

Το πρόγραμμα εγκατάστασης του FreeBSD είναι παρόμοιο αλλά με πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Ωστόσο, εξακολουθεί να βασίζεται σε κείμενο. Αν εγκαταστήσατε ποτέ παιχνίδια σε ένα σύστημα MS-DOS τη δεκαετία του ’90, το πρόγραμμα εγκατάστασης του FreeBSD θα σας φαίνεται οικείο.

Θα σας καθοδηγήσει επίσης στη ρύθμιση μιας μηχανής FreeBSD, όπως η μορφοποίηση κατατμήσεων, τα οποία το FreeBSD αποκαλεί “slices”, την επιλογή λογισμικού, τη ρύθμιση μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο και τη ρύθμιση χρηστών και ζωνών ώρας.

Παρόλο που φαίνεται πιο φιλικό, το πρόγραμμα εγκατάστασης του FreeBSD προϋποθέτει επίσης εξοικείωση με λειτουργικά συστήματα που μοιάζουν με Unix, όπως και το OpenBSD.

Το FreeBSD έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του OpenBSD για την ύπαρξη ενός πιο διαισθητικού προγράμματος εγκατάστασης, το οποίο μπορείτε να μπερδέψετε χωρίς εγχειρίδιο, εάν έχετε εγκαταστήσει ένα λειτουργικό σύστημα στο παρελθόν.

Χρήσεις και Εφαρμογές

Το OpenBSD και το FreeBSD έχουν τις ρίζες τους στο έργο 386BSD για τη μεταφορά της βάσης κωδικών BSD σε επεξεργαστές Intel 80386, αλλά στοχεύουν σε δύο διαφορετικές αγορές.

Το OpenBSD ιδρύθηκε από τον Theo De Raadt μετά από αρκετές διαφωνίες μεταξύ του ίδιου και άλλων προγραμματιστών του NetBSD. Το ίδιο το NetBSD ήταν άλλο ένα παρακλάδι του 386BSD.

Ο ισχυρισμός του OpenBSD για φήμη είναι η εστίασή του στην ασφάλεια. Ο επίσημος ιστότοπος του έργου ισχυρίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι μόνο δύο απομακρυσμένες τρύπες έχουν βρεθεί στην προεπιλεγμένη εγκατάσταση «σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το OpenBSD ήταν αρχικά δημοφιλές για την κατασκευή δρομολογητών και πυλών από την αρχή, συχνά με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, σε μικρούς ISP στη δεκαετία του ’90. Ενώ το αποκλειστικό υλικό είναι πολύ πιο κοινό καθώς η υπηρεσία Διαδικτύου έχει γίνει πιο ενοποιημένη και επαγγελματική, το OpenBSD διατηρεί την εστίασή του στην ασφάλεια δίνοντας έμφαση στην ορθότητα του κώδικα.

Η δέσμευση του OpenBSD στην τεχνική ποιότητα είναι πιθανώς ένας λόγος που τα στοιχεία που έχουν μεταφερθεί σε άλλα συστήματα, όπως το OpenSSH και το tmux, έχουν γίνει ευρέως δημοφιλή εκτός του οικοσυστήματος OpenBSD. Το OpenSSH είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή στα Windows 10 και 11.

Το FreeBSD, από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι οι προγραμματιστές επικεντρώνονται στη χρήση διακομιστή, τοποθετείται περισσότερο ως σύστημα γενικής χρήσης.

Όπως το OpenBSD, το FreeBSD ήταν ένα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για την τροφοδοσία της υποδομής dot-com κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Διαδικτύου της δεκαετίας του ’90. Το Yahoo ήταν γνωστό ότι βασιζόταν εκτενώς στο FreeBSD στην εποχή της ακμής του και το δίκτυο παράδοσης περιεχομένου Open Connect του Netflix χειρίζεται πολλές συνεδρίες παρακολούθησης υπερβολικής συχνότητας.

Ποιότητα Τεκμηρίωσης

Τόσο το OpenBSD όσο και το FreeBSD διατηρούν τεκμηρίωση στα συστήματά τους.

  Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό μου Philo

Η τεκμηρίωση του OpenBSD μοιάζει πολύ με το υπόλοιπο σύστημα: συνοπτική και προσανατολισμένη στους ειδικούς. Οπτικά, ο ιστότοπος του έργου έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1990, αλλά παρά τα τυπικά ιδιότροπα θέματα έκδοσης του OpenBSD.

Εκτός από τις manpages του, το OpenBSD διατηρεί Ενότητες «Συχνές Ερωτήσεις». που πραγματικά διπλασιάζονται ως εγχειρίδια από μόνα τους. Αυτά καλύπτουν μικρές λεπτομέρειες όπως η εγκατάσταση και η ασφάλιση του συστήματος.

Η προσέγγιση του FreeBSD στην τεκμηρίωση είναι πιο εκλεπτυσμένη. Το FreeBSD έχει καλογραμμένες manpages, αλλά το καλύτερο χαρακτηριστικό του συστήματος μπορεί να είναι το Εγχειρίδιο. Είναι αρκετά ενημερωτικό για να χρησιμεύσει ως αναφορά για έμπειρους χρήστες, αλλά εξηγεί αρκετές βασικές έννοιες για όσους μπορεί να μην έχουν τόση εμπειρία με συστήματα τύπου Unix ώστε να χρησιμεύσει ως εισαγωγή.

Το FreeBSD κερδίζει στην ποιότητα της τεκμηρίωσής του έναντι του OpenBSD.

Εφαρμογή τείχους προστασίας

Τόσο το OpenBSD όσο και το NetBSD προωθούν την ασφάλεια και ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να καταστήσουν διαθέσιμο ένα τείχος προστασίας.

Πιστό στην έμφαση στην ασφάλεια του OpenBSD, το έργο έχει αναπτύξει το δικό του πρόγραμμα τείχους προστασίας, pf, για το φίλτρο πακέτων. Όπως και με άλλα εξαρτήματα, το PF έχει μεταφερθεί ευρέως σε άλλα συστήματα. Το PF είναι μέρος του macOS, το οποίο βασίζεται εν μέρει στο FreeBSD.

Όπως και με το OpenBSD, το FreeBSD χρησιμοποιεί το PF ως ένα από τα κύρια προγράμματα τείχους προστασίας, αλλά τα IPFW και IPFILTER είναι επίσης διαθέσιμα. Το Εγχειρίδιο του FreeBSD αφιερώνει τον περισσότερο χώρο στο PF, αλλά προειδοποιεί ότι η μεταφερμένη έκδοση και το OpenBSD διαφέρουν σημαντικά.

Χρειάζεται λίγος χρόνος και τεχνογνωσία για να διαμορφώσετε ένα τείχος προστασίας και στα δύο συστήματα ώστε να λειτουργούν ως αυτοσχέδιος δρομολογητής. Το OpenBSD έχει ένα πλεονέκτημα για άτομα που είναι αποφασισμένα να δημιουργήσουν έναν δρομολογητή DIY λόγω της εμμονής του στην ασφάλεια.

Περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας

Ενώ το OpenBSD και το NetBSD αναπτύσσονται κυρίως με γνώμονα τους διακομιστές, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως συστήματα επιτραπέζιου υπολογιστή.

Το OpenBSD μπορεί να εγκαταστήσει έναν διακομιστή X και ένα βασικό περιβάλλον διαχείρισης παραθύρων FVWM. Όπως όλα τα άλλα, είναι μια αναδρομή στη δεκαετία του ’90 οπτικά. Μπορείτε να εγκαταστήσετε άλλα περιβάλλοντα μέσω του διαχειριστή πακέτων.

Το FreeBSD προσφέρει πολλούς από τους ίδιους διαχειριστές παραθύρων και περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που θα βρείτε στις διανομές Linux.

Η εγκατάσταση ενός GUI είναι λίγο περισσότερο εμπλεκόμενη και στα δύο συστήματα, παρόμοια με αυτή στο Arch ή στο Gentoo. Το FreeBSD μπορεί να είναι ο νικητής εδώ, απλά επειδή μπορείτε να εγκαταστήσετε ολοκληρωμένα συστήματα επιτραπέζιου υπολογιστή όπως το TrueOS ή το MidnightBSD που συνοδεύονται από επιτραπέζιο υπολογιστή.

  Γιατί το Netspend χρειάζεται το SSN μου;

Υποστήριξη υλικού: OpenBSD έναντι FreeBSD

Εάν η υποστήριξη προγραμμάτων οδήγησης ανοιχτού κώδικα και αποκλειστικού υλικού σε Linux σας φαίνεται απογοητευτική, οι επιλογές σας είναι πιο περιορισμένες σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε BSD απλώς και μόνο επειδή είναι πιο εξειδικευμένα από το Linux, τουλάχιστον στην επιφάνεια εργασίας.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως στο Linux, είναι τα γραφικά και το Wi-Fi.

Το OpenBSD υποστηρίζει chipset AMD και Intel, αλλά όχι το Radeon, καθώς η εταιρεία δεν παρέχει τεχνικές πληροφορίες στους προγραμματιστές. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης Wi-Fi.

Το FreeBSD υποστηρίζει τους μεγάλους κατασκευαστές γραφικών καθώς και το Wi-Fi.

Όπως συμβαίνει με πολλές σύγχρονες διανομές Linux, το X απαιτεί πολύ λίγη, εάν υπάρχει, διαμόρφωση για να εκτελεστεί και στα δύο συστήματα. Καθώς είναι κυρίως προσανατολισμένες στον διακομιστή, θα εκτελούνται σε λειτουργία κονσόλας από προεπιλογή. Η σύνδεση σε Wi-Fi είναι επίσης πιο εμπλεκόμενη, αλλά οι ενσύρματες συνδέσεις συνήθως λειτουργούν εκτός συσκευασίας.

Διαχείριση πακέτων σε FreeBSD και OpenBSD

Τόσο το OpenBSD όσο και το FreeBSD προσφέρουν διαχείριση πακέτων για την απλοποίηση της εγκατάστασης λογισμικού, παρόμοια και πάλι με τις σύγχρονες διανομές Linux. Και στα δύο συστήματα, μπορείτε να μεταγλωττίσετε “ports” από την πηγή, αλλά έχετε την επιλογή να εγκαταστήσετε γρήγορα δυαδικά πακέτα. Η τελευταία προσέγγιση είναι ολοένα και πιο κοινή και στα δύο συστήματα.

Το OpenBSD χρησιμοποιεί τα προγράμματα pkg_add και pkg_info για εγκατάσταση και αναζήτηση πακέτων.

Η εντολή πακέτου του FreeBSD ονομάζεται “pkg” και όλες οι λειτουργίες εκτελούνται σε ένα πρόγραμμα. Η τελευταία προσέγγιση φαίνεται πιο εύκολη.

Ποιο είναι πιο ασφαλές; OpenBSD ή FreeBSD

Τόσο το OpenBSD όσο και το FreeBSD τονίζουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια. Το FreeBSD είναι ένα σύστημα πιο γενικής χρήσης, αλλά το FreeBSD είναι, όπως είναι προφανές, εμμονικό στην προσέγγισή του στην κωδικοποίηση και στο σχεδιασμό του συστήματος. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά θα επιλέξουν το δεύτερο.

Δημοτικότητα

Αν και η δημοτικότητα από μόνη της δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος παράγοντας για την επιλογή ενός λειτουργικού συστήματος, θα επηρεάσει την ικανότητα εύρεσης λογισμικού και υποστήριξης. Ενώ το OpenBSD έχει φήμη στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα για την αφοσίωσή του στην ασφάλεια και ακόμη και για μια παιχνιδιάρικη πλευρά με το θέμα της κυκλοφορίας του, το FreeBSD φαίνεται να έχει ευρύτερη υποστήριξη.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο ευρέως χρησιμοποιούνται και τα δύο συστήματα στην πράξη, αλλά το FreeBSD έχει υψηλότερη κατάταξη από το OpenBSD στο distrowatch.com από τον Σεπτέμβριο του 2023, με βάση τις επισκέψεις στις ιστοσελίδες τους.

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο BSD για τη σωστή δουλειά

Η απόφαση μεταξύ OpenBSD ή FreeBSD μπορεί να είναι αποθαρρυντική, αλλά η απόφαση πιθανότατα θα εξαρτάται από το πόσο ασφαλές θέλετε να είναι το σύστημά σας. Εάν θέλετε ένα ασφαλές, σκληρό λειτουργικό σύστημα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι το OpenBSD. Για ένα πιο γενικό σύστημα BSD, χρησιμοποιήστε το FreeBSD ή το NetBSD.