Οι 5 καλύτερες διανομές παιχνιδιών Linux το 2024

Το Linux δεν είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα που έρχεται στο μυαλό για παιχνίδια. Ωστόσο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των παικτών PC χρησιμοποιεί Windows, χάρη σε πλατφόρμες όπως το SteamOS, το Linux είναι μια αυξανόμενη εναλλακτική λύση.

Ακολουθούν πέντε διανομές παιχνιδιών Linux που πρέπει να δοκιμάσετε.

Linux Gaming το 2024

Ενώ το «έτος του επιτραπέζιου υπολογιστή Linux» μπορεί να μην συμβεί ποτέ, το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα είναι ολοένα και πιο διαδεδομένο στα παιχνίδια. Το πιο σημαντικό είναι το SteamOS 3.0, ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Arch Linux που τρέχει στο Steam Deck χειρός.

Η λίστα μας με τις καλύτερες διανομές παιχνιδιών για Linux το 2024 είναι η εξής:

  • SteamOS
  • Παιχνίδια Fedora
  • SparkyLinux Gameover
  • ChimeraOS
  • DraugerOS

Παρακάτω, εξετάζουμε αυτές τις διανομές παιχνιδιών με περισσότερες λεπτομέρειες. Οι σύνδεσμοι λήψης και οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος παρατίθενται μαζί με το καθένα.

the VakhovskeIsTaken

Χάρη στο Steam Deck, το SteamOS έχει γίνει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αποκλειστικό λειτουργικό σύστημα παιχνιδιών στο Linux.

Αναπτύχθηκε από τη Valve και βασίζεται στο Arch Linux, το SteamOS είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις:

  • Μια αποκλειστική έκδοση SteamOS 3.0 για φορητές κονσόλες παιχνιδιών Steam Deck της Valve.
  • Ως HoloISO, μια έκδοση για υπολογιστή του λειτουργικού συστήματος του Steam Deck.

Σημείωση: Οι παλαιότερες εκδόσεις του SteamOS για υπολογιστή και φορητό υπολογιστή βασίζονται στο Debian, αλλά δεν διαθέτουν σύγχρονα προγράμματα οδήγησης, επίπεδα εφαρμογών και άλλες βελτιώσεις για την εκτέλεση παιχνιδιών των Windows.

  Πώς να διαγράψετε τόμους Linux LVM

Το HoloISO διατηρείται από το VakhovskeIsTaken. καμία επίσημη έκδοση για υπολογιστή του SteamOS 3.0 δεν είναι διαθέσιμη.

Το SteamOS δίνει προτεραιότητα στους πόρους του υπολογιστή ή του φορητού υπολογιστή σας για παιχνίδια που παίζετε, αντί για εργασίες παρασκηνίου που μπορεί να ευνοεί ένα τυπικό λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή.

Το SteamOS προορίζεται για την εκτέλεση επαληθευμένων τίτλων Steam Deck (δηλαδή παιχνιδιών που κυκλοφορούν για Windows αλλά είναι συμβατά με το Steam Deck), μαζί με τίτλους που δημοσιεύονται στο Linux. Τα παιχνίδια τρίτων μπορούν να εγκατασταθούν με εναλλαγή σε λειτουργία επιτραπέζιου υπολογιστή.

Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με το SteamOS χρησιμοποιώντας τα περισσότερα χειριστήρια παιχνιδιών ή πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Απαιτήσεις συστήματος HoloISO

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

64-bit

ΕΜΒΟΛΟ

4 γιγαμπάιτ

Αποθήκευση

200 GB

GPU

Intel, NVIDIA ή AMD Radeon 8500

Κατεβάστε: HoloISO (ανεπίσημο SteamOS για υπολογιστή)

2. Παιχνίδια Fedora

Το Fedora Games spin είναι μία από τις καλύτερες διανομές παιχνιδιών Linux που είναι διαθέσιμες και διατίθεται με μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών και ειδών. Αυτός είναι ο λόγος για το τεράστιο μέγεθος της εικόνας των 4,1 GB.

Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια αλλά αρκετά μικρό για να χωράει σε ένα DVD. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Fedora Games ως Live CD ή να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Διάφορα παιχνίδια αποστέλλονται με τα Fedora Games. Πολλά από αυτά είναι αφιερώματα ανοιχτού κώδικα σε δημοφιλείς τίτλους, όπως το Extreme Tux Racer (παρόμοιο με το Mario Kart), το Freeciv (μια δωρεάν έκδοση του Civilization), το Hedgewars (δεν είναι διαφορετικό από το Worms) και πολλά άλλα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το WPS Office σε Linux

Απαιτήσεις συστήματος παιχνιδιών Fedora

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Διπύρηνο 2 GHz

ΕΜΒΟΛΟ

2 GB

Αποθήκευση

15 GB

GPU

Ενσωματωμένα γραφικά

Κατεβάστε: Παιχνίδια Fedora

3. SparkyLinux Gameover—το All-in-One Linux Gaming Distro

Με λήψη 3,51 GB, το SparkyLinux που βασίζεται στο Debian έρχεται προεγκατεστημένο με τον πελάτη Steam, το Wine και το PlayOnLinux.

Το SparkyLinux διαθέτει επίσης το APTus Gamer, έναν εύκολο τρόπο εγκατάστασης εξομοιωτών κονσόλας παιχνιδιών και άλλων εργαλείων χρήσιμα για τους παίκτες. Υπάρχουν εξομοιωτές για συστήματα Atari, PlayStation και Sega, μεταξύ πολλών άλλων.

Το SparkyLinux διατίθεται επίσης με την πλατφόρμα παιχνιδιών Lutris, η οποία σας βοηθά να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε τα παιχνίδια σας Linux σε μια ενοποιημένη διεπαφή. Χρησιμοποιώντας αυτό το ενιαίο περιβάλλον εργασίας, μπορείτε να δείτε όλα τα παιχνίδια Linux, Windows, Steam, εξομοίωσης και προγράμματος περιήγησης.

Οι διανομές SparkyLinux τρέχουν σε παλιό και νέο υλικό.

Απαιτήσεις συστήματος SparkyLinux Gameover

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

64-bit

ΕΜΒΟΛΟ

256 GB

Αποθήκευση

50 GB

GPU

Ολοκληρωμένο

Κατεβάστε: SparkyLinux Gameover

4. ChimeraOS

Μια εντυπωσιακή επιλογή για την αναπαραγωγή παιχνιδιών σε Linux, το ChimeraOS (πρώην GamerOS) έρχεται προεγκατεστημένο με τον πελάτη Steam, ρυθμισμένο στη λειτουργία Big Picture. Περιλαμβάνει επίσης το Gamescope, το microcompositor που βρίσκεται στο SteamOS και προσφέρει διάφορες βελτιώσεις οθόνης (συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης). Μαζί με τίτλους από τη βιβλιοθήκη σας στο Steam, μπορείτε να εγκαταστήσετε παιχνίδια από το GOG, το Epic Games Store, ακόμη και το Flathub.

Το ChimeraOS απαιτεί μηδενική διαμόρφωση. Απλώς εγκαταστήστε, εκκινήστε, συνδεθείτε στις υπηρεσίες παιχνιδιών που προτιμάτε και κατεβάστε τα παιχνίδια πριν παίξετε.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο στο iPhone σας σε Linux

Από πολλές απόψεις, είναι η πλήρης διανομή παιχνιδιών Linux.

Απαιτήσεις συστήματος ChimeraOS

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Διπύρηνος, 2 GHz

ΕΜΒΟΛΟ

4 γιγαμπάιτ

Αποθήκευση

20 GB

GPU

NVIDIA GTX 900 ή AMD RX 400 ή Intel HD Graphics 500

Κατεβάστε: ChimeraOS

5. Drauger OS

Βασισμένο στο Ubuntu και με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Xfce και τον ήχο Pipewire, το Drauger OS έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απόδοση του παιχνιδιού.

Σχεδιασμένο “ρητά για παιχνίδια”, το Drauger OS διατηρείται από μια μικρή κοινότητα, αλλά εκτελεί παιχνίδια χωρίς κόπο. Αυτό επιτεύχθηκε κάνοντας τροποποιήσεις στον πυρήνα, βελτιώνοντας έτσι στο απόθεμα Ubuntu, για την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού που βασίζεται σε Linux.

Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι το Drauger OS είναι λιγότερο ευέλικτο από μια τυπική εγκατάσταση Ubuntu. Ενώ οι βασικές εργασίες παραγωγικότητας θα πρέπει να είναι επιτεύξιμες, κάποιες άλλες δεν θα είναι εφικτές ή θα απαιτήσουν μεγαλύτερους χρόνους εγκατάστασης και ρύθμισης.

Απαιτήσεις συστήματος Drauger OS

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Επεξεργαστής διπλού πυρήνα, 1,8 GHz, 64-bit

ΕΜΒΟΛΟ

1 GB

Αποθήκευση

32 GB

GPU

Ολοκληρωμένο

Κατεβάστε: DraugerOS

Το παιχνίδι στο Linux δεν ήταν ποτέ καλύτερο

Το Linux έχει προχωρήσει πολύ ως λειτουργικό σύστημα παιχνιδιών. Χάρη στο SteamOS 3.0 της Valve που πρωτοπορεί στο Steam Deck, η εμπειρία είναι σχεδόν τέλεια. Καθώς η υιοθέτηση συνεχίζει να αυξάνεται, όλο και περισσότεροι προγραμματιστές θα αρχίσουν να φροντίζουν το Linux.

Κάθε ένα από αυτά τα λειτουργικά συστήματα έχει τη δική του κοινότητα όπου μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα βρείτε επίσης μερικούς εξαιρετικούς πόρους της κοινότητας Reddit για κάθε διανομή, για να μην πω Οι εκτενείς σελίδες του Wine για συγκεκριμένα παιχνίδια αν χρειάζεστε κάποια κατεύθυνση.

Τόσο για κονσόλα όσο και για επιτραπέζιους υπολογιστές, το Linux είναι ιδανικό.