Η Ψυχολογία των Χρωμάτων στο Μάρκετινγκ: Μια Περιγραφική Προοπτική

Ως έμπορος, θα πρέπει να έχετε μια ολοκληρωμένη ιδέα για την ψυχολογία των χρωμάτων και την επιρροή της στο μάρκετινγκ.

Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη ψυχολογία με διάφορους τρόπους, γι’ αυτό οι έμποροι χρησιμοποιούν αυτήν την προσέγγιση για να επηρεάσουν το κοινό τους. Μπορεί να έχετε ακούσει για τη χρήση συγκεκριμένων χρωμάτων σε λογότυπα ή διαφημίσεις για να προκαλέσετε συγκεκριμένα συναισθήματα. Όμως η ψυχολογία των χρωμάτων δεν είναι εύκολη όσο φαίνεται.

Αυτό το άρθρο θα μοιραστεί σε βάθος πληροφορίες σχετικά με την ψυχολογία των χρωμάτων, τη σημασία της επιλογής του σωστού χρώματος για μάρκετινγκ και ορισμένα παραδείγματα μάρκετινγκ με το σωστό χρώμα.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η Ψυχολογία των Χρωμάτων;

Η ψυχολογία των χρωμάτων αναφέρεται στο ρεύμα γνώσης που μελετά τη σχέση μεταξύ των χρωμάτων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Θέλει επίσης να ανακαλύψει πώς τα χρώματα επηρεάζουν την αντίληψή μας και επομένως παίζουν βασικό ρόλο στην καθημερινή μας λήψη αποφάσεων.

Αν και συχνά δηλώνουμε συγκεκριμένες έννοιες σε συγκεκριμένα χρώματα, το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος ένα χρώμα εξαρτάται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το φύλο, η τοποθεσία, η παιδική εμπειρία, το πλαίσιο και οι κοινωνικές αξίες.

Μιλώντας για το μάρκετινγκ και το branding, το θέμα εστιάζει στην επίδραση των χρωμάτων στο κοινό και στο πώς τα χρώματα μπορούν να πείσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν μια μάρκα ή να κάνουν μια αγορά.

Ποια είναι η βάση της Έρευνας της Ψυχολογίας των Χρωμάτων;

Η μελέτη των χρωμάτων πηγαίνει πίσω αρκετούς αιώνες. Το 1704, ο Sir Isaac Newton δημιούργησε τον χρωματικό τροχό με βάση την ανακάλυψή του για το ορατό φάσμα ή το μήκος κύματος του φωτός. Έκανε τους ανθρώπους να καταλάβουν γιατί και πώς λειτουργούν τα χρώματα και αργότερα οδήγησε στην ανακάλυψη άλλων χρωματικών τροχών.

Γρήγορα εμπρός στον 20ο αιώνα. Ο Ελβετός ψυχίατρος Carl Jung είναι ένα από τα πρώτα άτομα που σχετίζονται με τη μελέτη της ψυχολογίας των χρωμάτων. Ανακάλυψε τις επιπτώσεις του χρώματος στην ανθρώπινη ψυχολογία για να αναπτύξει χρωματοθεραπεία για τους ασθενείς του.

  Πώς να διατηρήσετε ενημερωμένα τα Mods "Sims 4".

Όταν πρόκειται για τη σύγχρονη έρευνα της ψυχολογίας των χρωμάτων, η μελέτη ασχολείται με ορισμένες πτυχές όπως η επιλογή χρώματος, οι φυσιολογικές αντιδράσεις στο χρώμα και ο αντίκτυπός του στα ανθρώπινα συναισθήματα και συμπεριφορά.

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν το ανθρώπινο μυαλό

Τα χρώματα έχουν μια βαθιά ριζωμένη σχέση με τα συναισθήματα και τα συναισθήματά μας. Το χρώμα μπορεί να σας κάνει χαρούμενους, λυπημένους, ανήσυχους, ανακουφισμένους και θυμωμένους. Οι ψυχολογικές επιδράσεις, η βιολογική προετοιμασία και η πολιτισμική παράδοση συμβάλλουν σε αυτές τις αντιδράσεις. Εδώ είναι μερικά κοινά χρώματα και η επίδρασή τους στο μυαλό μας:

  • Κόκκινο: Το κόκκινο είναι ένα ζεστό χρώμα που αντιπροσωπεύει το πάθος και την ενέργεια. Συνδέεται επίσης με την αγάπη, τον θυμό, τον κίνδυνο και την απαγόρευση.
  • Πράσινο: Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη νεότητα, τη γέννηση και την αναζωογόνηση. Το χρώμα σημαίνει αισιοδοξία, ανανέωση, υγεία, πλούτο, ανάπτυξη, δυνατότητα και ασφάλεια.
  • Μπλε: Μπλε σημαίνει ασφάλεια, ηρεμία και χαλάρωση. Μπορεί επίσης να σημαίνει εμπιστοσύνη, επαγγελματισμό, φιλικότητα και χαλάρωση.
  • Ροζ: Το ροζ μπορεί να είναι το χρώμα του ρομαντισμού. Συνδέεται επίσης με το κοριτσάκι, τη νεότητα, την τρυφερότητα, τη γοητεία, τη θηλυκότητα και την εξέγερση.
  • Κίτρινο: Το κίτρινο είναι το χρώμα της ευτυχίας και του αυθορμητισμού. Μπορεί επίσης να σημαίνει ηλιοφάνεια, ενέργεια, γέλιο και ελπίδα.
  • Μαύρο: Αν και παραδοσιακά συνδέεται με το κρύο, τη θλίψη και τον θάνατο σε πολλές κοινωνίες, το μαύρο χρώμα αναφέρεται στη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα. Σημαίνει επίσης μυστήριο, δύναμη, κομψότητα και επαγγελματισμό.
  • Μωβ: Το μωβ είναι το χρώμα της δημιουργικότητας, των δικαιωμάτων, του πλούτου και του μυστηρίου. Η πιο σκούρα απόχρωση μπορεί να σημαίνει πολυτέλεια και η πιο ανοιχτή απόχρωση σημαίνει ηρεμία.
  • Λευκό: Για κάθε άτομο, λευκό σημαίνει απλότητα. Η άφθονη χρήση του μπορεί να αντιπροσωπεύει φρεσκάδα. Αυτό το ουδέτερο χρώμα συνδέεται επίσης με την αθωότητα και την αγνότητα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και τη συμπεριφορά των καταναλωτών

Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των πελατών με περίεργους τρόπους. Επομένως, όλες οι στρατηγικές μάρκετινγκ περιλαμβάνουν τη σωστή χρήση των χρωμάτων.

Αναγνώριση Μάρκας

Μόλις μπορέσετε να συσχετίσετε ένα χρώμα με την επωνυμία σας, το κοινό μπορεί να σας αναγνωρίσει με τα χρώματα. Τα λογότυπα και οι επωνυμίες είναι εκεί όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σωστά χρώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και μια μικρή απόχρωση μπορεί να είναι καταστροφική. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχετε αυστηρές οδηγίες συνοχής χρώματος για να χρησιμοποιείτε το ίδιο ακριβώς χρώμα παντού.

Χρήση Συναφών Εννοιών

Κάθε χρώμα έχει πολλαπλές έννοιες που συνδέονται με αυτό. Το κόκκινο μπορεί να σημαίνει αγάπη, ενέργεια ή κίνδυνο. Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον κλάδο και την τοποθεσία της επιχείρησής τους προτού το συμπεριλάβουν στις καμπάνιες επωνυμίας τους.

Ανακάλυψη προϊόντος

Με τα σωστά χρώματα, μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή των πελατών σας. Τα χρώματα είναι επίσης σημαντικά για τη συσκευασία καθώς βοηθούν τους πελάτες να ξεχωρίζουν τα προϊόντα σας από τα υπόλοιπα. Οι έμποροι πρέπει να ελέγξουν τη δημογραφία του κοινού-στόχου και να επιλέξουν ανάλογα χρώματα.

  Η διαχείριση του εστιατορίου είναι εύκολη με αυτές τις 14 λύσεις

Εποχιακό Μάρκετινγκ

Κατά τη διάρκεια εποχιακών προωθήσεων ή διαφημιστικών καμπανιών διακοπών, η χρήση διαφορετικών χρωμάτων από τα συνηθισμένα σας μπορεί να είναι χρήσιμη. Οι πελάτες θεωρούν ότι τέτοιες αλλαγές τραβούν την προσοχή. Για παράδειγμα, οι προσφορές για την ημέρα του Halloween μπορεί να περιέχουν μαύρο και πορτοκαλί, ενώ τα πακέτα εορτασμού των Χριστουγέννων μπορεί να έχουν λευκό και κόκκινο.

Η Ψυχολογία των Χρωμάτων στο Branding

Οι ειδικοί στο μάρκετινγκ και το branding χρησιμοποιούν την ψυχολογία των χρωμάτων για να δημιουργήσουν συναρπαστικές διαφημιστικές στρατηγικές για τις εταιρείες. Αν αναρωτιέστε γιατί η ψυχολογία των χρωμάτων είναι τόσο σημαντική στο branding και το μάρκετινγκ προϊόντων και υπηρεσιών, εδώ είναι οι λόγοι:

#1. Τα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα

Οι ειδικοί στο branding γνωρίζουν πώς τα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα στους ανθρώπους μέσω της μελέτης της ψυχολογίας των χρωμάτων. Ως εκ τούτου, βλέπετε τη χρήση του μπλε στα περισσότερα λογότυπα εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού, καθώς αντιπροσωπεύει εμπιστοσύνη και επαγγελματισμό.

#2. Τα χρώματα επηρεάζουν τους πελάτες online και offline

Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι επίσης χρήσιμη στον επηρεασμό της συμπεριφοράς και της αντίληψης των καταναλωτών. Επιτρέπει στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να επιλέξουν το σωστό χρώμα για τους πελάτες τους, έτσι ώστε να μπορούν να ανακαλούν εύκολα τα προϊόντα παντού — από μια διαφημιστική πινακίδα μέχρι τα ράφια των υπερκαταστημάτων έως μια διαφήμιση σε εφημερίδα.

#3. Τα χρώματα κάνουν τη μάρκα σας να ξεχωρίζει

Η ψυχολογία των χρωμάτων σάς επιτρέπει να επιλέξετε τα σωστά χρώματα σύμφωνα με την αποστολή και τις αξίες της επωνυμίας σας. Επομένως, το κοινό-στόχος μπορεί εύκολα να σας διακρίνει από τους ανταγωνιστές σας.

Πώς να βρείτε τη σωστή παλέτα χρωμάτων

Να έχετε σωστή γνώση του τροχού χρώματος

Για να δημιουργήσετε μια ισχυρή χρωματική παλέτα επωνυμίας, πρέπει να έχετε πλήρη γνώση του χρωματικού τροχού. Η γνώση των σημαντικών ορολογιών και η σημασία τους θα σας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμα κι αν είστε έμπορος και όχι σχεδιαστής, πρέπει να κατανοήσετε τις αποχρώσεις, τις αποχρώσεις, τα συμπληρωματικά χρώματα, τα ανάλογα χρώματα, τις μονοχρωμίες κ.λπ.

Κατανοήστε τον αντίκτυπο των μεμονωμένων χρωμάτων

Κάθε χρώμα έχει διαφορετική επίδραση στο ανθρώπινο μυαλό. Χρειάζεστε μια λεπτομερή γνώση της ψυχολογίας των χρωμάτων που να συζητά πώς τα διαφορετικά χρώματα επηρεάζουν την αντίληψή μας.

Πραγματοποιήστε έρευνα ανταγωνιστών για τα χρώματα

Αναλύοντας τις χρωματικές παλέτες των πέντε ή δέκα κορυφαίων ανταγωνιστών σας για να πάρετε μια ιδέα για τις χρωματικές τάσεις του κλάδου σας. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε μια χρωματική παλέτα που είτε ταιριάζει με τους ανταγωνιστές είτε έρχεται σε αντίθεση.

Εξετάστε το κοινό-στόχο και την τοποθεσία της επιχείρησης

Κατά την επιλογή της σωστής παλέτας χρωμάτων για μια επωνυμία, είναι υποχρεωτικό να λάβετε υπόψη το κοινό-στόχο και την κουλτούρα της επιχειρηματικής περιοχής. Μάθετε τι σημαίνει ένα χρώμα για το κύριο κοινό σας και πώς αυτό το χρώμα συνδέεται πολιτιστικά με αυτό.

  Πώς μπορώ να αλλάξω τον λογαριασμό μου Xbox One από παιδί σε γονέα

Επιλέξτε τα χρώματα που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα της επωνυμίας σας

Τέλος, επιλέξτε το χρώμα που ταιριάζει με την ταυτότητα της επωνυμίας σας. Εάν δημιουργείτε ένα λογότυπο για μια εταιρεία πράσινης τεχνολογίας, μπορείτε να επιλέξετε πράσινο αντί για μπλε για να δείξετε το οργανωτικό σας όραμα.

Παραδείγματα Ψυχολογίας Χρωμάτων

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα των κορυφαίων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων που χρησιμοποιούν ψυχολογία χρώματος στην επωνυμία τους:

#1. Κόκα κόλα

Πίστωση εικόνας: Cocacola

Η Coca-Cola είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής ποτών στον κόσμο. Όλοι γνωρίζουν πώς η μάρκα συσχετίζεται με το κόκκινο. Το χρώμα συμβολίζει τη δύναμη, την ενέργεια, την επείγουσα ανάγκη και τον ενθουσιασμό. Όλα αυτά συμβάλλουν σε παρορμητικές αγορές και δημοτικότητα μεταξύ των νέων.

#2. Pepsi

Πηγή εικόνας: Papsi

Η Pepsi είναι ένα άλλο μεγάλο όνομα στον κλάδο των αναψυκτικών και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Coca-Cola. Θα δείτε την άφθονη χρήση του μπλε στο λογότυπό τους, με τη μικροσκοπική παρουσία του λευκού και του κόκκινου. Τα χρώματα του λογότυπου είχαν ως στόχο να καθιερώσουν την Pepsi ως τον ανταγωνιστή της Coca-Cola και να επιδείξουν τον πατριωτισμό στον πληθυσμό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και οι δύο στόχοι εκπληρώθηκαν αποτελεσματικά.

#3. Nickelodeon

Το Nickelodeon είναι ένα δημοφιλές καλωδιακό κανάλι για παιδιά. Το λογότυπό του περιλαμβάνει τη χρήση του κίτρινου και του λευκού. Το κίτρινο σημαίνει παιχνίδι και ψυχαγωγία για τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες βρίσκουν αυτό το χρώμα ασφαλές και καθησυχαστικό. Έτσι, ένα λογότυπο κατάφερε να πείσει και τις δύο ομάδες.

#4. McDonalds

Πηγή εικόνας: McDonald’s

Τα McDonald’s είναι ένας γίγαντας του φαστ φουντ που χρησιμοποιεί το κόκκινο χρώμα στο λογότυπό του για να πυροδοτήσει ενέργεια και ενθουσιασμό. Θα βρείτε επίσης κίτρινο στο λογότυπό του, το οποίο αντιπροσωπεύει την ευτυχία και την ελπίδα. Όλα αυτά ενισχύουν την ανθρώπινη όρεξη και ευθύνονται για τη δημοτικότητα αυτής της μάρκας σε κάποιο βαθμό.

Πηγές Μάθησης: Ψυχολογία Χρωμάτων

#1. Ψυχολογία Χρώματος: Κέρδος από την Ψυχολογία του Χρώματος

Αυτό το βιβλίο θα προσφέρει μια εικόνα για τις διαφορετικές ψυχολογικές επιπτώσεις των χρωμάτων. Η βαθιά επίδραση των χρωμάτων στα ανθρώπινα συναισθήματα συζητείται επίσης εδώ.

Αυτός ο πόρος θα σας διδάξει επίσης πώς το χρώμα μπορεί να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα, τα μαγικά χρώματα που λειτουργούν πάντα και ποιο χρώμα είναι το πιο κατάλληλο για το κοινό-στόχο σας.

Οι έμποροι, τα στελέχη επιχειρήσεων, οι επιχειρηματίες και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την επίδραση του χρώματος θα επωφεληθεί από αυτό.

#2. Εγχειρίδιο Ψυχολογίας Χρωμάτων

Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι μια ακμάζουσα περιοχή και αυτό το βιβλίο συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη κάλυψη αναδυόμενων θεωριών και έρευνας για αυτό το θέμα.

Καθώς οι εξέχοντες μελετητές παρέχουν τις επισκοπήσεις τους σχετικά με την κατηγοριοποίηση, τους συμβολισμούς, τις προτιμήσεις και τις παραλλαγές της αντίληψης των χρωμάτων, ο πόρος στοχεύει να διευκολύνει τη διασταυρούμενη γονιμοποίηση μεταξύ τους.

Είναι μια χρήσιμη πηγή για όποιον ενδιαφέρεται για τους θεωρητικούς και εφαρμοσμένους τομείς της ψυχολογίας των χρωμάτων.

#3. Ψυχολογία Χρωμάτων και Χρωματοθεραπεία

Αυτό το βιβλίο εστιάζει στη σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα και του πώς αυτά μας κάνουν να αντιδρούμε. Δημοσιεύτηκε αρχικά το 1950 και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε γνώσεις για την ψυχολογία των χρωμάτων.

συμπέρασμα

Για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ και του branding, τα χρώματα είναι ζωτικής σημασίας για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού-στόχου. Δεδομένου ότι τα χρώματα μπορεί να έχουν διαφορετική σημασία για διαφορετικούς ανθρώπους, η βαθιά κατανόηση της ψυχολογίας των χρωμάτων είναι απαραίτητη για αυτούς.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε πώς οι εταιρείες αξιοποιούν την ψυχολογία των χρωμάτων για να προωθήσουν τις επωνυμίες και τις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Θα σας πει επίσης πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για την επωνυμία σας.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για όμορφες γεννήτριες παλέτας χρωμάτων.