Η δοκιμή απώλειας πακέτων είναι εύκολη με αυτά τα 6 εργαλεία

Μια σταθερή σύνδεση δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση.

Δεν είναι περίεργο γιατί οι άνθρωποι επενδύουν σε ποιοτική σύνδεση στο Διαδίκτυο και Wi-Fi, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα λειτουργούν ομαλά για την εκτέλεση των οργανωτικών τους λειτουργιών.

Παρ ‘όλα αυτά, μπορεί να αντιμετωπίσετε τεράστιους όγκους απώλειας πακέτων που μπορεί να επηρεάσει τη συνδεσιμότητα, τη διαθεσιμότητα της εφαρμογής και την απόδοσή σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε συχνές καθυστερήσεις και μειωμένη λειτουργική απόδοση.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε ή να σταματήσετε διαφορετικούς τύπους απώλειας πακέτων που περιλαμβάνουν τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο, το ping ή το Wi-Fi.

Μια λύση δοκιμής και παρακολούθησης απώλειας πακέτων έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσω την έννοια των πακέτων δεδομένων, της απώλειας πακέτων, των επιπτώσεών τους και πώς μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και να τα διορθώσετε για να διατηρήσετε ένα σταθερό δίκτυο.

Ας ξεκινήσουμε.

Τι είναι τα πακέτα;

Τα πακέτα δεδομένων είναι μικρότερες μονάδες δεδομένων που ταξιδεύουν κατά μήκος μιας διαδρομής δικτύου. Στην πραγματικότητα, κάθε δραστηριότητα στο Διαδίκτυο αποτελείται από πακέτα, από την περιήγηση στον Ιστό, τη λήψη αρχείων και την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως οτιδήποτε άλλο.

Αυτές οι μονάδες μπορεί να μην έχουν νόημα μεμονωμένα επειδή είναι τμήματα ενός μηνύματος που μεταδίδεται από μια πηγή σε έναν προορισμό συσκευασμένα σε πολλά επίπεδα. Αλλά όταν αυτά τα πακέτα του συνολικού μηνύματος συνδυάζονται, σημαίνουν κάτι.

Τα πακέτα μετακινούνται μέσω διαφορετικών κόμβων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, όπως οπτικές ίνες, καλώδια χαλκού και ασύρματοι δρομολογητές. Όταν τα πακέτα φτάσουν στον προορισμό τους με επιτυχία, σημαδεύονται με χρόνο.

Τι είναι η απώλεια πακέτων;

Η απώλεια πακέτων συμβαίνει όταν ένα ή μια ομάδα πακέτων που ταξιδεύουν κατά μήκος μιας σύνδεσης δικτύου δεν φθάνουν στον τελικό προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι τα πακέτα «χάνονται», καθυστερούν ή τοποθετούνται άστοχα κάπου στους διανομείς ενώ ταξιδεύουν μέσα από αυτά.

Όταν ένα πακέτο καθυστερήσει, θα λήξει τελικά και ένα άλλο θα το αντικαταστήσει. Και όταν δεν αποστέλλεται πακέτο για την αντικατάσταση, ο παραλήπτης θα λάβει ορισμένα μέρη των ζητούμενων δεδομένων ή μηνύματος ασυνάρτητα, ελλιπή, ελαττωματικά ή κατεστραμμένα. Με τον καιρό, όλα τα πακέτα θα φτάσουν, αλλά είναι καθυστερημένη άφιξη με κακή απόδοση δικτύου.

Οι αιτίες της απώλειας πακέτων είναι σφάλματα ή ζητήματα στη μετάδοση δεδομένων μέσω ενός δεδομένου ασύρματου δικτύου ή λόγω συμφόρησης δικτύου. Τα ζητήματα μπορεί να είναι ελαττωματικά καλώδια, ανεπαρκές εύρος ζώνης ή υλικό, σφάλματα λογισμικού, απειλές ασφαλείας, υπερφορτωμένες συσκευές κ.λπ.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την επιχείρησή σας;

Η απώλεια πακέτων έχει ως αποτέλεσμα πολλά προβλήματα δικτύου, ειδικά σε ασύρματα δίκτυα και δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN).

Γενικά, θα μειώσει την απόδοση και την ταχύτητα μιας δεδομένης σύνδεσης δικτύου.

Μερικές φορές, η απώλεια πακέτων μπορεί να μειώσει την ποιότητα των ευαίσθητων σε καθυστέρηση πρωτοκόλλων ή εφαρμογών, όπως IP φωνής, ροή βίντεο, τηλεδιάσκεψη κ.λπ. Μπορεί επίσης να αυξήσει το φόρτο της CPU για την επεξεργασία της πρόσθετης επιβάρυνσης δικτύου.

Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μειωμένη ταχύτητα κατά τη λήψη αρχείων και περισσότερες καθυστερήσεις και καθυστερήσεις για εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο. Όλα αυτά θα οδηγήσουν τελικά σε μειωμένη οργανωτική αποτελεσματικότητα που μπορεί να διαταράξει την επιχείρησή σας.

  5 καλύτερα εργαλεία για την ανάλυση προτύπων επισκεψιμότητας και πώς βοηθά την επιχείρησή σας

Ωστόσο, με τη δοκιμή απώλειας πακέτων, μπορείτε να εντοπίσετε ζητήματα που ευθύνονται για την απώλεια πακέτων και να τα διορθώσετε πριν βλάψουν την επιχείρησή σας αποδυναμώνοντας την απόδοση του δικτύου σας, τη διαθεσιμότητα εφαρμογών κ.λπ.

Λοιπόν, ας δούμε μερικές από τις καλύτερες λύσεις παρακολούθησης και δοκιμής απώλειας πακέτων για να σώσετε την επιχείρησή σας από αυτά τα ζητήματα.

Δοκιμή απώλειας πακέτων

Δοκιμή απώλειας πακέτων χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία WebRTC που σας βοηθά να ελέγχετε τον λανθάνοντα χρόνο, το jitter λανθάνοντος χρόνου και την απώλεια πακέτων της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο ΔΩΡΕΑΝ στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Αυτά τα ζητήματα προκαλούνται για διάφορους λόγους που μπορείτε να εντοπίσετε και να διορθώσετε με αυτήν την ευκολότερη λύση. Περιλαμβάνει μια παραδοσιακή δοκιμή ταχύτητας που μετρά την καθυστέρηση και την ταχύτητα του δικτύου σας. Η ταχύτητα είναι απαραίτητη για τη γενική περιήγηση στο web, τη ροή βίντεο και τη λήψη αρχείων, αλλά δεν είναι πολύ εμφανής για απόδοση όταν περιλαμβάνει πιο επικοινωνιακές εργασίες.

Εργασίες όπως η φωνητική συνομιλία και τα παιχνίδια δεν χρειάζονται μεγαλύτερο εύρος ζώνης, αλλά απαιτούν αξιόπιστες και γρήγορες απαντήσεις. Επίσης, ορισμένα προγράμματα αποτυγχάνουν να στείλουν ξανά πληροφορίες και τα πακέτα χάνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιούν το WebRTC που παίζει ζωτικό ρόλο στα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης.

Με το WebRTC, μπορείτε να δοκιμάσετε γρήγορα την απώλεια πακέτων χωρίς να εγκαταστήσετε ένα περίπλοκο εργαλείο. Αντίθετα, είναι αβίαστη στη χρήση και απλά χρειάζεται να ορίσετε μεγέθη πακέτων, συχνότητα, διάρκεια, αποδεκτή καθυστέρηση, διακομιστή και προσέγγιση για να ξεκινήσετε τη δοκιμή και να δείτε το αποτέλεσμα.

Paessler PRTG

Προσδιορίστε την αιτία απώλειας πακέτων με Paessler PRTG. Ο αισθητήρας ping PRTG χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της απώλειας πακέτων σε ποσοστιαία βάση. Ο αισθητήρας Round Trip Quality of Service (QoS) σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε το δίκτυο για να μετράτε την απώλεια πακέτων και να τη μειώνετε.

Έρχεται με έναν αισθητήρα Cisco IP SLA που μετρά τον ρυθμό απώλειας πακέτων στις συσκευές. Το PRTG παρακολουθεί την κίνηση του δικτύου του ιστότοπου και εντοπίζει τις κορυφές φόρτωσης. Παρακολουθεί επίσης την απόδοση της συσκευής για να αποκαλύψει τα σημεία συμφόρησης. Μπορείτε να αναπτύξετε το Windows CPU Load and SNMP CPU Load Sensor για παρακολούθηση CPU και να παρακολουθείτε το υλικό για να εντοπίσετε ξαφνικές αλλαγές στις μετρήσεις της συσκευής.

Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε σφάλματα στο λογισμικό δημιουργώντας έναν αισθητήρα καταγραφής συμβάντων για την ανάγνωση μηνυμάτων και αρχείων καταγραφής λογισμικού. Το PRTG σάς βοηθά να παρακολουθείτε όλες τις συσκευές, τις εφαρμογές και την κυκλοφορία με ένα μόνο εργαλείο παρακολούθησης και σας επιτρέπει να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα. Βοηθά επίσης στην επίτευξη του στόχου σας να επιτύχετε 0% απώλεια πακέτων. Ως εκ τούτου, θα λαμβάνετε πακέτα χωρίς σφάλματα και υψηλής απόδοσης που ταξιδεύουν στο δίκτυο.

Δοκιμάστε το PRTG με μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και αφήστε το να διατηρεί την εστίαση σε ολόκληρο το δίκτυο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε προγράμματα επί πληρωμή με αρχική τιμή 1750 $ και να επωφεληθείτε από το πλεονέκτημα της χρήσης περισσότερων αισθητήρων.

SolarWinds

Βελτιώστε την απόδοση του δικτύου σας δοκιμάζοντας την απώλεια πακέτων με SolarWinds. Κατανοήστε την αιτία της απώλειας και διορθώστε το πρόβλημα γρήγορα με αυτήν την εύχρηστη λύση. Σχεδιάζει VoIP και Network Quality Manager (VNQM) για να εξετάσει τις απαραίτητες συνθήκες δικτύου για την παράδοση VoIP.

  13 εφαρμογές φύλαξης βρεφών που θα χρησιμοποιηθούν το 2022

Το SolarWinds μπορεί να λαμβάνει δεδομένα κλήσεων είτε από το Cisco Unified είτε από το Avaya Aura Communications Managers, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε γρήγορα το ζήτημα του λανθάνοντος χρόνου, του θορύβου κλήσης και του jitter. Με την παρακολούθηση μετρήσεων και τα δεδομένα κλήσεων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε γρήγορα την απώλεια πακέτων.

Αυτό το εργαλείο παρακολούθησης πακέτων σε πραγματικό χρόνο σάς βοηθά να εντοπίσετε την αιτία, να ελέγξετε τις λύσεις και να μετρήσετε την απώλεια πακέτων για να έχετε ταχύτερα αποτελέσματα. Βρείτε τη βασική αιτία παρακολουθώντας και αναλύοντας την απώλεια σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα για όλα τα προβλήματα σύνδεσης.

Εάν θέλετε να λάβετε ταχύτερη απόκριση, η SolarWinds σας προσφέρει τη δυνατότητα PerfStack. Αυτή η δυνατότητα σάς βοηθά να συσχετίσετε την απώλεια πακέτων με ένα ευρύτερο φάσμα δεδομένων για να λάβετε τη βασική αιτία πιο γρήγορα. Επιπλέον, το SolarWinds ενσωματώνεται με στατιστικά VoIP για να σας δείχνει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα πτώσης ποιότητας που μπορεί να προκαλέσει απώλεια πακέτων.

Το VNQM σχεδιάζει ένα ταμπλό για να σας δείχνει τις διαδρομές κλήσεων σε ένα γράφημα, όπως ακριβώς το σχέδιο του ταχύμετρου σε ένα αυτοκίνητο. Επίσης, η οπτικοποίηση είναι πιο ακριβής λόγω της χρήσης καταστάσεων χρωματικού κώδικα που σας βοηθούν να δείτε την υγεία κάθε διαδρομής.

Οθόνη Ping EMCO

Οθόνη Ping EMCO σας βοηθά να παρακολουθείτε την ποιότητα της σύνδεσης και την κατάσταση up/down των συσκευών δικτύου. Για το σκοπό αυτό, το EMCO Ping Monitor χρησιμοποιεί ICMP και εκτιμά τη σταθερότητα της σύνδεσης με βάση τις μετρήσεις jitter, την καθυστέρηση και την απώλεια πακέτων.

Με τη δοκιμή απώλειας πακέτων, θα λάβετε τα δεδομένα σχετικά με την απόκλιση λανθάνοντος χρόνου, το ποσοστό χρόνου λειτουργίας, τη μέση καθυστέρηση, τη λίστα διακοπών κ.λπ. Το Ping Monitor σάς βοηθά να βρίσκετε εύκολα κεντρικούς υπολογιστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά ποιότητας και κατάστασης για να λαμβάνετε λεπτομερείς πληροφορίες.

Το λογισμικό υποστηρίζει το δίσκο των Windows, ειδοποιήσεις ήχου, email και προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις. Επιπλέον, τα ενσωματωμένα εργαλεία του σάς επιτρέπουν να λαμβάνετε αναφορές και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί 8000+ κεντρικούς υπολογιστές με ακρίβεια λανθάνοντος χρόνου 0,01 ms μέσω ειδικής μηχανής απόδοσης.

Εδώ, η ποιότητα της σύνδεσης αξιολογείται ως προειδοποίηση – καλή, κρίσιμη ή κακή, χρησιμοποιώντας μετρήσεις παρακολούθησης. Προσαρμόστε τα κριτήρια της αξιολόγησης σύμφωνα με την ανάγκη σας για να λαμβάνετε ακριβή αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να ελέγξετε τις μετρήσεις που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου από τα γραφήματα.

Κάθε ping αποθηκεύεται για να σας επιτρέπει να βλέπετε όλα τα ping σε ένα γράφημα και να ελέγχετε πώς αλλάζουν. Επιπλέον, μπορείτε να εξαγάγετε τα δεδομένα ping για να τα ανοίξετε για ανάλυση στο εξωτερικό εργαλείο. Δημιουργήστε αναφορές HTML και PDF λεπτομερών στατιστικών, ώστε να μπορείτε να τις αποθηκεύσετε, να τις ανεβάσετε στο FTP ή να τις στείλετε μέσω email.

Συγκρίνετε τις εκδόσεις πριν επιλέξετε και επιλέξτε αυτή που ταιριάζει στον προϋπολογισμό και τις απαιτήσεις σας. Μπορείτε να πάτε για μια ΔΩΡΕΑΝ έκδοση ή μια πληρωμένη έκδοση με αρχική τιμή 199 $.

iPerf3

Εάν ψάχνετε για ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει ενεργές μετρήσεις για να επιτύχει μέγιστο εύρος ζώνης σε κάθε δίκτυο IP, επιλέξτε iPerf3. Βοηθά στον συντονισμό διαφορετικών παραμέτρων που σχετίζονται με buffers, πρωτόκολλα (TCP, SCTP, UDP με IPv6 και IPv4) και χρονισμό.

  Πώς να απενεργοποιήσετε ή να προσαρμόσετε τις ειδοποιήσεις Xbox One

Για κάθε δοκιμή, δείχνει την απώλεια πακέτων, το εύρος ζώνης και άλλες παραμέτρους. Το iPerf3 αναπτύχθηκε από το Lawrence Berkeley National Laboratory/ESnet και κυκλοφορεί εντός μιας άδειας BSD τριών ρητρών. Αποτελείται από πολλές λειτουργίες που σας βοηθούν να παρακολουθείτε όλα τα δεδομένα.

Το SCTP και το TCP μετρούν το εύρος ζώνης, αναφέρουν το μέγεθος MTU/MSS, παρατηρούν τα μεγέθη ανάγνωσης και υποστηρίζουν το μέγεθος TCP του παραθύρου μέσω των buffers υποδοχής. Επιπλέον, το UDP μπορεί να υπολογίσει την απώλεια πακέτων και να μετρήσει την καθυστέρηση σε μετρήσεις jitter.

Επιπλέον, ο διακομιστής μπορεί να χειριστεί πολλαπλές συνδέσεις μετά τη δοκιμή. Το iPerf έχει επίσης προσθέσει ορισμένες νέες δυνατότητες, όπως ορισμό εύρους ζώνης στόχου για TCP και UDP, ρύθμιση ετικέτας ροής IPv6, λήψη εξόδου σε μορφή JSON και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το απόλυτο εργαλείο δοκιμής απώλειας πακέτων για να υπολογίσετε τα όρια ταχύτητας του δικτύου και την ουδετερότητα στο διαδίκτυο.

OpManager

OpManager προσφέρει μια απλοποιημένη λύση παρακολούθησης απώλειας πακέτων που είναι εξαιρετικά εύκολη στην εγκατάσταση, εκτέλεση και χρήση. Είναι προσαρμόσιμο στις διάφορες ανάγκες ενός διαχειριστή παρακολούθησης δικτύου και συνοδεύεται από μια πλούσια συλλογή λειτουργιών που σας βοηθούν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την απώλεια πακέτων.

Η λύση παρακολούθησης τσέπης σε πραγματικό χρόνο – OpManager – προσφέρει μια εφαρμογή για κινητά για Android, iPad και iPhone, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα πακέτα συνεχώς και να εκτελείτε αντιμετώπιση προβλημάτων.

Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε συναγερμούς και ειδοποιήσεις και να ενημερώνεστε για τη διαθεσιμότητα του δικτύου, τις πληροφορίες πακέτων, την απόδοση του δικτύου, τη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών και την υγεία ολόκληρης της υποδομής πληροφορικής, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Επιπλέον, το λογισμικό σάς δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τον πίνακα εργαλείων για να έχετε μια γρήγορη προβολή όλων των μετρήσεων σε μία οθόνη.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο πράγμα σχετικά με το OpManager είναι ότι έχει μια εξαιρετικά επεκτάσιμη αρχιτεκτονική παρακολούθησης και έχετε πολλά πρόσθετα για να επιλέξετε για να επεκτείνετε το εύρος του. Το OpManager διαθέτει επίσης ένα διαφανές και προσιτό μοντέλο αδειοδότησης.

Συμβουλές μπόνους για τη διόρθωση της απώλειας πακέτων

Εκτός από τη χρήση μιας λύσης παρακολούθησης ή δοκιμής απώλειας πακέτων, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ορισμένες πρακτικές για να αποτρέψετε ή να διορθώσετε την απώλεια δεδομένων:

  • Ελέγξτε εάν όλες οι θύρες και τα καλώδια έχουν εγκατασταθεί και συνδεθεί σωστά
  • Χρησιμοποιήστε καλωδιακές συνδέσεις αντί για ασύρματες για να βελτιώσετε την ποιότητα της σύνδεσης δικτύου σας
  • Εάν χρησιμοποιείτε Wi-Fi, χρησιμοποιήστε ενσύρματη σύνδεση
  • Εάν αντιμετωπίσετε σφάλματα ή σφάλματα, μπορείτε να δοκιμάσετε να επανεκκινήσετε το υλικό και τους δρομολογητές στο δίκτυό σας.
  • Αναβαθμίστε την υποδομή δικτύου αντικαθιστώντας ελλιπή ή απαρχαιωμένα συστήματα υλικού
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές σας είναι ενημερωμένες για να μειώσετε τα σφάλματα και να διατηρήσετε την ασφάλεια
  • Δώστε προτεραιότητα στη χρήση της εφαρμογής σας για να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τις πιο σημαντικές, διατηρώντας παράλληλα το εύρος ζώνης του δικτύου και αποφεύγοντας τις υπερφορτώσεις
  • Αφαιρέστε πηγές που προκαλούν παρεμβολές στο δίκτυό σας, όπως κάμερες, ασύρματα τηλέφωνα, ηχεία, καλώδια ρεύματος κ.λπ.

συμπέρασμα

Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, η σταθερότητα του δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εργασιών της επιχείρησής σας. Μην αφήνετε ποτέ την απώλεια πακέτων να διαταράξει τη ροή εργασίας σας, εντοπίζοντας τα προβλήματα που ευθύνονται γι’ αυτήν και διορθώστε τα εγκαίρως χρησιμοποιώντας λύσεις παρακολούθησης και δοκιμής απώλειας πακέτων που μόλις συζητήσαμε.