Εισαγωγή στον Εποπτικό Έλεγχο και την Απόκτηση Δεδομένων (SCADA) για αρχάριους

Το SCADA βοηθά τους βιομηχανικούς οργανισμούς να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους, να επικοινωνούν ζητήματα συστήματος για να μετριάσουν το χρόνο διακοπής λειτουργίας και να επεξεργάζονται δεδομένα για να λαμβάνουν πιο έξυπνες αποφάσεις.

Πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, απομακρυσμένες τοποθεσίες και δάπεδα παραγωγής βασίζονταν στο προσωπικό για τη μη αυτόματη παρακολούθηση και τον χειροκίνητο έλεγχο του ηλεκτρικού εξοπλισμού μέσω αναλογικών καντράν και κουμπιών.

Δεδομένου ότι οι απομακρυσμένες τοποθεσίες και τα βιομηχανικά δάπεδα άρχισαν να κλιμακώνονται, χρειάζονταν καλύτερες λύσεις για τον έλεγχο του ηλεκτρικού τους εξοπλισμού από μεγάλες αποστάσεις. Ορισμένοι οργανισμοί άρχισαν να χρησιμοποιούν χρονόμετρα και ρελέ για να προσφέρουν καλύτερο επίπεδο εποπτικού ελέγχου.

Αν και τα χρονόμετρα και τα ρελέ επιλύουν μεγάλα προβλήματα, παρέχουν περιορισμένη λειτουργικότητα αυτοματισμού. Και πάλι, οι χρονομετρητές και τα ρελέ ήταν δύσκολο να ρυθμιστούν. Οι πίνακες ελέγχου και η ανίχνευση σφαλμάτων καταλάμβαναν περισσότερο χώρο. Ως εκ τούτου, άρχισαν να δημιουργούνται περισσότερα ζητήματα.

Μια τεχνολογία «SCADA» εισήχθη για την επίλυση αυτού του είδους ζητημάτων.

Η άνοδος των PLC και των μικροεπεξεργαστών κατά την έναρξη του SCADA βοηθά τους οργανισμούς να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες περισσότερο από πριν.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω το SCADA, τις χρήσεις, τις δυνατότητες, τα στοιχεία, τους τύπους και πολλά άλλα.

Ας αρχίσουμε!

Τι είναι το SCADA;

Ο εποπτικός έλεγχος και η απόκτηση δεδομένων (SCADA) είναι ένας τύπος εφαρμογής που επιτρέπει στις βιομηχανίες να ελέγχουν τις βιομηχανικές διαδικασίες τους, όπως τη συλλογή δεδομένων από απομακρυσμένες τοποθεσίες σε πραγματικό χρόνο για τον έλεγχο των συνθηκών του εξοπλισμού. Προσφέρει πολλά εργαλεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη αποφάσεων που βασίζονται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Η SCADA έχει λύσει πολλές βιομηχανικές διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου από τη δεκαετία του 1970.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​SCADA υιοθέτησε μια αλλαγή, αρπάζοντας την αρχιτεκτονική ανοιχτού συστήματος καθώς και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας, τα οποία δεν είναι ειδικά για τον προμηθευτή. Αυτό αξιοποίησε τεχνολογίες επικοινωνίας όπως το Ethernet, το οποίο επέτρεψε στα συστήματα να επικοινωνούν με άλλους προμηθευτές, αυξάνοντας τους περιορισμούς στα παλαιότερα συστήματα SCADA.

Τα σύγχρονα συστήματα SCADA επιτρέπουν στα βιομηχανικά δάπεδα να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή η πρόσβαση επιτρέπει στις επιχειρήσεις, τα άτομα και τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των διαδικασιών τους. Θα είναι αδύνατη η συλλογή επαρκών δεδομένων χωρίς το λογισμικό SCADA.

Επιπλέον, το σύγχρονο λογισμικό σχεδιαστή SCADA έχει δυνατότητες Rapid Application Development (RAD). Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν εφαρμογές εύκολα ακόμα και με μηδενική γνώση ανάπτυξης λογισμικού.

Η εισαγωγή σύγχρονων πρακτικών και προτύπων πληροφορικής, όπως εφαρμογές που βασίζονται στο διαδίκτυο και SQL στο λογισμικό SCADA, έχει βελτιώσει την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων SCADA.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης βάσεων δεδομένων SQL είναι ότι διευκολύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης σε συστήματα ERP και MES, επιτρέποντας στα δεδομένα να ρέουν απρόσκοπτα σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Έτσι, το SCADA είναι ένα σύστημα στοιχείων υλικού και λογισμικού που επιτρέπει στους βιομηχανικούς οργανισμούς:

  • Ελέγξτε τις βιομηχανικές διεργασίες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή τοπικά
  • Παρακολούθηση, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
  • Αλληλεπίδραση απευθείας με συσκευές, όπως αντλίες, βαλβίδες, αισθητήρες, κινητήρες και άλλα, μέσω του Human Machine Interface (λογισμικό HMI)
  • Καταγράψτε όλα τα συμβάντα σε ένα αρχείο καταγραφής
  Διορθώστε το πρόβλημα με το αργό πρόβλημα του Amazon Fire Stick

Τα βασικά της αρχιτεκτονικής του ξεκινούν με τις Remote Terminal Units (RTUs) και τους Programmable Logic Controllers (PLCs). Αυτοί οι δύο είναι οι μικροϋπολογιστές που επικοινωνούν με ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως αισθητήρες, τελικές συσκευές, HMI και εργοστασιακές μηχανές. Τα RTU και τα PLC δρομολογούν τα δεδομένα από τα αντικείμενα στους υπολογιστές χρησιμοποιώντας το λογισμικό SCADA.

Ωστόσο, το λογισμικό SCADA επεξεργάζεται, εμφανίζει και διανέμει τα δεδομένα, βοηθώντας τους υπαλλήλους και τους χειριστές να αναλύσουν τις πληροφορίες και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα, το σύστημα SCADA απευθύνεται γρήγορα σε έναν χειριστή σχετικά με μια παρτίδα προϊόντων που εμφανίζουν σφάλματα. Ο χειριστής διακόπτει τη λειτουργία, προβάλλει τα δεδομένα συστήματος μέσω HMI και προσδιορίζει την αιτία του προβλήματος. Στη συνέχεια, ο χειριστής εξετάζει τις πληροφορίες και ανακαλύπτει ότι το ‘Machine 4’ δεν λειτουργεί.

Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα SCADA βοηθά τον χειριστή να εντοπίσει το πρόβλημα, να το επιλύσει έγκαιρα και να αποτρέψει περαιτέρω απώλεια.

Στοιχεία ενός συστήματος SCADA

Τα συστήματα SCADA έχουν διάφορα στοιχεία που αναπτύσσονται στο πεδίο για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων και τη βελτίωση του βιομηχανικού αυτοματισμού.

Ας συζητήσουμε λεπτομερώς κάθε στοιχείο.

#1. Αισθητήρες και ενεργοποιητές

Ο αισθητήρας είναι μια συσκευή ή σύστημα που ανιχνεύει λειτουργίες εισόδου από βιομηχανικές διεργασίες. Ένας ενεργοποιητής είναι μια συσκευή που ελέγχει τον μηχανισμό των βιομηχανικών διεργασιών. Οι αισθητήρες λειτουργούν σαν μετρητής ή μετρητής που εμφανίζει την κατάσταση του μηχανήματος.

Ένας ενεργοποιητής λειτουργεί σαν καντράν, χειριστήριο ή διακόπτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της συσκευής. Και οι δύο παρακολουθούνται και ελέγχονται από ελεγκτές πεδίου SCADA.

#2. Ελεγκτές πεδίου SCADA

Οι ελεγκτές πεδίου διασυνδέονται απευθείας με ενεργοποιητές και αισθητήρες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες σε αυτό:

  • Οι απομακρυσμένες μονάδες τηλεμετρίας (RTUs) διασυνδέονται με αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων τηλεμετρίας και στη συνέχεια την προώθηση σε ένα κύριο σύστημα για την επόμενη ενέργεια.
  • Οι προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές (PLC) διασυνδέονται με τους ενεργοποιητές για τη διατήρηση και τον έλεγχο των βιομηχανικών διεργασιών με βάση την τρέχουσα τηλεμετρία που συλλέγουν οι RTU.
  • #3. Υπολογιστές εποπτείας SCADA

    Οι εποπτικοί υπολογιστές ελέγχουν όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το SCADA. Χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων από συσκευές πεδίου και για την αποστολή εντολών στις συσκευές για τον έλεγχο των βιομηχανικών διεργασιών.

    #4. Λογισμικό HMI

    Αυτό το λογισμικό παρέχει ένα σύστημα που επιβεβαιώνει και παρουσιάζει δεδομένα από τις συσκευές πεδίου SCADA. Επιτρέπει επίσης στους χειριστές να κατανοήσουν και να τροποποιήσουν την κατάσταση των διαδικασιών που ελέγχονται από το SCADA.

    #5. Επικοινωνιακή υποδομή

    Η υποδομή επικοινωνίας επιτρέπει στα συστήματα εποπτείας SCADA να επικοινωνούν με τους ελεγκτές πεδίου και τις συσκευές πεδίου. Αυτό επιτρέπει επίσης στα συστήματα SCADA να συλλέγουν δεδομένα από τις συσκευές πεδίου και να ελέγχουν αυτές τις συσκευές.

    Χαρακτηριστικά των συστημάτων SCADA

    Τα συστήματα SCADA περιλαμβάνουν ειδικές δυνατότητες για συγκεκριμένες εφαρμογές ή κλάδους και τα περισσότερα συστήματα υποστηρίζουν τις ακόλουθες δυνατότητες:

    • Απόκτηση δεδομένων: Είναι η βάση των συστημάτων SCADA όπου οι αισθητήρες συγκεντρώνουν δεδομένα και τα παραδίδουν στους ελεγκτές πεδίου. Σε αντάλλαγμα, οι ελεγκτές πεδίου τροφοδοτούν δεδομένα στους υπολογιστές SCADA.
    • Τηλεχειριστήριο: Επιτυγχάνεται με τον έλεγχο των ενεργοποιητών πεδίου, ο οποίος βασίζεται στα δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες πεδίου.
    • Δικτυακή επικοινωνία δεδομένων: Επιτρέπει όλες τις λειτουργίες SCADA. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες μεταδίδονται στους ελεγκτές πεδίου SCADA, οι οποίοι στη συνέχεια επικοινωνούν με τους εποπτικούς υπολογιστές SCADA. Η εντολή τηλεχειρισμού μεταδίδεται πίσω στους ενεργοποιητές από τους εποπτικούς υπολογιστές.

    • Παρουσίαση δεδομένων: Επιτυγχάνεται μέσω HMI που αντιπροσωπεύουν τρέχοντα και ιστορικά δεδομένα που χρειάζονται οι χειριστές για τη λειτουργία του συστήματος SCADA.
    • Συναγερμός: Ειδοποιεί τους χειριστές για τις σημαντικές συνθήκες στο σύστημα SCADA. Μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα για να ειδοποιεί τους χειριστές όταν οι διεργασίες είναι αποκλεισμένες, ορισμένα συστήματα αποτυγχάνουν ή άλλες πτυχές χρειάζονται διακοπή, εκκίνηση ή προσαρμογή.
    • Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ιστορικά δεδομένα: Και τα δύο αποτελούν βασικά μέρη του συστήματος SCADA. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να παρακολουθούν την απόδοση του τρέχοντος σεναρίου σε σχέση με τις ιστορικές τάσεις.
    • Αναφορά: Περιλαμβάνει αναφορές για την απόδοση της διαδικασίας, την κατάσταση του συστήματος και προσαρμοσμένες αναφορές για συγκεκριμένες χρήσεις.
      12 πλατφόρμες για να δημιουργήσετε τον ιστότοπο του χαρτοφυλακίου σας σε λίγα λεπτά

    Λειτουργία της SCADA

    Τα συστήματα SCADA εκτελούν ορισμένες λειτουργίες, όπως η απόκτηση δεδομένων, η επικοινωνία δεδομένων, η παρουσίαση πληροφοριών/δεδομένων και η παρακολούθηση/έλεγχος. Αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται από τα εξαρτήματα του SCADA, όπως αισθητήρες, RTU, ελεγκτές, ένα δίκτυο επικοινωνίας κ.λπ.

    Οι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για τη συλλογή βασικών δεδομένων και οι RTU χρησιμοποιούνται για την αποστολή αυτών των δεδομένων στον ελεγκτή για εμφάνιση της κατάστασης του συστήματος. Σύμφωνα με την κατάσταση, ο χρήστης δίνει την εντολή σε άλλα στοιχεία να εκτελέσουν τη λειτουργία τους. Ένα δίκτυο επικοινωνίας κάνει αυτή τη λειτουργία.

    Εδώ, θα συζητήσουμε κάθε λειτουργία για να κατανοήσουμε την αρχή λειτουργίας των συστημάτων SCADA.

    Απόκτηση δεδομένων

    Ένα σύστημα SCADA σε πραγματικό χρόνο αποτελείται από πολλούς αισθητήρες και εξαρτήματα για τη συλλογή πληροφοριών και την αποστολή των δεδομένων για περαιτέρω επεξεργασία.

    Για παράδειγμα, μερικοί από τους αισθητήρες μετρούν τη ροή του νερού από μια δεξαμενή στη δεξαμενή νερού και άλλοι αισθητήρες μετρούν την πίεση καθώς το νερό απελευθερώνεται από τη δεξαμενή. Εδώ οι αισθητήρες αποκτούν διαφορετικούς τύπους δεδομένων για να καταλάβουν εάν όλες οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά.

    Επικοινωνία δεδομένων

    Τα συστήματα SCADA χρησιμοποιούν ένα ενσύρματο δίκτυο για τη συλλογή και τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ χρηστών και συσκευών. Οι εφαρμογές SCADA σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιούν εξαρτήματα και αισθητήρες που ελέγχονται εξ αποστάσεως. Χρησιμοποιεί επίσης διαδικτυακές επικοινωνίες. Δεδομένου ότι τα ρελέ και οι αισθητήρες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, οι RTU χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία διεπαφών δικτύου και αισθητήρων.

    Παρουσίαση Δεδομένων

    Τα κανονικά δίκτυα αποτελούνται από δείκτες που είναι ορατοί για έλεγχο. Σε εφαρμογές SCADA σε πραγματικό χρόνο, υπάρχουν πολλοί συναγερμοί και αισθητήρες που είναι αδύνατο να διαχειριστούν τη φορά. Το σύστημα SCADA χρησιμοποιεί HMI για να προσφέρει όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από διάφορους αισθητήρες.

    Παρακολούθηση και Έλεγχος

    Το σύστημα SCADA χρησιμοποιεί διάφορους διακόπτες για τη λειτουργία συσκευών και εμφανίζει την κατάσταση της ελεγχόμενης περιοχής. Οποιοδήποτε εξάρτημα μπορεί να ενεργοποιηθεί/απενεργοποιηθεί από το σταθμό χρησιμοποιώντας αυτούς τους διακόπτες. Η εφαρμογή SCADA υλοποιείται για να λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αυτόματα. Μόνο σε κρίσιμες καταστάσεις θα το χειριστεί ένας άνθρωπος.

    Τύποι SCADA

    Τα συστήματα SCADA κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις τύπους, συμπεριλαμβανομένων των μονολιθικών συστημάτων SCADA, των κατανεμημένων συστημάτων SCADA, των δικτυωμένων συστημάτων SCADA και των συστημάτων IoT SCADA.

    #1. Μονολιθικά Συστήματα SCADA

    Τα πρώιμα ή πρώτης γενιάς συστήματα SCADA είναι γνωστά ως Μονολιθικά συστήματα SCADA. Σε αυτό, χρησιμοποιούνται μικροϋπολογιστές. Η ανάπτυξη μονολιθικών συστημάτων SCADA μπορεί να γίνει όταν δεν είναι διαθέσιμη μια κοινή υπηρεσία δικτύου. Ο σχεδιασμός αυτού του συστήματος είναι σαν ένα ανεξάρτητο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός ενός συστήματος δεν χρειάζεται να σχετίζεται με ένα άλλο σύστημα.

    Τα δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν από τις RTU χρησιμοποιώντας ένα αντίγραφο ασφαλείας mainframe. Η κρίσιμη λειτουργία των συστημάτων πρώτης γενιάς περιορίζεται στην επισήμανση των διαδικασιών και στην παρακολούθηση των αισθητήρων.

    #2. Κατανεμημένα συστήματα SCADA

    Τα κατανεμημένα συστήματα SCADA ονομάζονται επίσης συστήματα δεύτερης γενιάς. Οι λειτουργίες ελέγχου κατανέμονται σε διάφορα συστήματα μέσω σύνδεσης με ένα LAN. Οι λειτουργίες ελέγχου εκτελούνται με επεξεργασία εντολών και κοινή χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

    Σε αυτό το σύστημα, το κόστος και το μέγεθος κάθε σταθμού μειώνονται, αλλά δεν υπάρχουν συνεπή πρωτόκολλα δικτύου.

      Πώς να δημιουργήσετε ένα κουίζ στο Google Classroom

    #3. Δικτυωμένα συστήματα SCADA

    Τα δικτυωμένα συστήματα SCADA είναι γνωστά ως συστήματα τρίτης γενιάς. Το δίκτυο επικοινωνίας των σημερινών συστημάτων SCADA λειτουργεί μέσω συστήματος WAN μέσω τηλεφώνων ή γραμμών δεδομένων.

    Η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των κόμβων γίνεται με τη χρήση συνδέσεων οπτικών ινών ή Ethernet. Αυτό χρησιμοποιεί το PLC για την προσαρμογή, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των λειτουργιών επισήμανσης όταν υπάρχει ανάγκη.

    #4. Συστήματα IoT SCADA

    Τα συστήματα IoT SCADA είναι γνωστά ως συστήματα τέταρτης γενιάς. Εδώ, το κόστος υποδομής του συστήματος ελαχιστοποιείται με την εφαρμογή IoT μέσω υπολογιστικού νέφους. Η ενσωμάτωση και η συντήρηση αυτών των συστημάτων είναι ευκολότερη από άλλα.

    Σε ένα σύστημα σε πραγματικό χρόνο, η κατάσταση των εξαρτημάτων ή των συσκευών μπορεί να αναφερθεί εύκολα μέσω του υπολογιστικού νέφους.

    Οφέλη του SCADA

    Τα οφέλη των συστημάτων SCADA είναι τα εξής:

    • Επεκτασιμότητα: Τα σύγχρονα συστήματα SCADA είναι επεκτάσιμα για διάφορους λόγους, όπως η καλύτερη διαθεσιμότητα υποστηριζόμενου λογισμικού και υλικού, η χρήση του cloud computing για την κάλυψη της ζήτησης φόρτου εργασίας κ.λπ.
    • Διαλειτουργικότητα: Τα σύγχρονα συστήματα SCADA δεν βασίζονται σε αποκλειστικό λογισμικό και υλικό, με αποτέλεσμα το μηδενικό κλείδωμα του προμηθευτή.
    • Επικοινωνίες: Το SCADA υποστηρίζει σύγχρονα πρωτόκολλα επικοινωνίας που επιτρέπουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα στοιχεία ελέγχου και τα δεδομένα Scada.
    • Υποστήριξη: Τα σύγχρονα συστήματα SCADA υποστηρίζονται καλά από τους προμηθευτές. Η χρήση προτύπων ανοιχτής δικτύωσης, σύγχρονων πλατφορμών ανάπτυξης λογισμικού και εμπορικού εξοπλισμού εκτός ραφιού καθιστά επίσης τους τρίτους προμηθευτές πιο προσιτούς.

    Περιορισμοί του SCADA

    Μερικοί από τους περιορισμούς ενός συστήματος SCADA είναι οι ακόλουθοι:

    • Έρχεται με πολύπλοκες μονάδες υλικού και εξαρτώμενες μονάδες.
    • Χρειάζεται προγραμματιστές, εξειδικευμένους χειριστές και αναλυτές για συντήρηση.
    • Το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό.
    • Πολλοί εικάζουν ότι το SCADA μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

    Περιπτώσεις χρήσης SCADA

    Το SCADA χρησιμοποιείται σε πολλούς βιομηχανικούς ορόφους για να βοηθήσει στη διαχείριση και αυτοματοποίηση βιομηχανικών διεργασιών και σκοπών, καθώς αυτές οι διαδικασίες έχουν γίνει πολύπλοκες και δυσκίνητες για τον ανθρώπινο έλεγχο και την παρακολούθηση.

    Το SCADA είναι χρήσιμο για διαδικασίες που μπορούν να ελέγχονται και να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως, ειδικά στην περίπτωση που είναι πολύ πιθανό να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα.

    Τα κοινά παραδείγματα του κλάδου του αυτοματισμού SCADA είναι τα εξής:

    • Εργασίες διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου
    • Παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
    • Χημική κατασκευή
    • Τηλεπικοινωνιακή υποδομή
    • Κατασκευή και συναφείς διαδικασίες
    • Υποδομές μεταφορών και ναυτιλίας
    • Υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως το νερό και ο έλεγχος των απορριμμάτων
    • Επεξεργασία τροφίμων και ποτών

    Με τη βοήθεια της τεχνολογίας SCADA, αυτές οι διαδικασίες μπορούν να παρακολουθούνται στενά και να ελέγχονται σωστά για τη βελτίωση της απόδοσης με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελεσματικά συστήματα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου.

    Ο σύγχρονος κόσμος χρησιμοποιεί κάποιου είδους συστήματα SCADA. Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι – η συντήρηση των συστημάτων ψύξης, η διασφάλιση της ασφάλειας της παραγωγής σε ένα διυλιστήριο, η λήψη προτύπων ποιότητας σε μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, η παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας στο σπίτι σας και πολλά άλλα.

    Πώς να εφαρμόσετε μια λύση SCADA

    Πρέπει να λάβετε υπόψη αυτά τα σημαντικά βήματα κατά την εφαρμογή ενός συστήματος SCADA:

    • Καθορίστε τι θέλετε να παρακολουθήσετε με σαφήνεια και κατανοήστε το
    • Προσδιορίστε το είδος των δεδομένων που θέλετε να συλλέξετε και πώς
    • Προσθέστε πύλες για να συμμετάσχετε σε πρόσφατα σημεία συλλογής δεδομένων
    • Δημιουργήστε σημεία συλλογής δεδομένων εάν απαιτείται
    • Συγκεντρώστε τα δεδομένα στη θέση παρακολούθησης που θέλετε
    • Δεδομένα χαρτογράφησης στην εφαρμογή SCADA της επιλογής σας
    • Προσθέστε οπτικοποιήσεις στοιχείων ελέγχου και διαδικασιών δεδομένων
    • Καθορίστε κανόνες και αυτοματισμό

    Μόλις τελειώσετε με τα πάντα, το λογισμικό SCADA αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Σας βοηθά να αλληλεπιδράσετε με την εγκατάσταση, να ειδοποιείτε ζητήματα, να ενημερώνετε για την πρόβλεψη συντήρησης και να προσφέρετε έλεγχο του εξοπλισμού.

    συμπέρασμα

    Το SCADA προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου και διαχείρισης βιομηχανικών διεργασιών και δεδομένων και ανίχνευσης προβλημάτων συστήματος και κοινοποίησής τους για γρήγορη επιδιόρθωση. Έτσι, αντί να κάνετε τα πάντα χειροκίνητα ή να σπαταλάτε χρόνο και χρήμα, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε αυτές τις διαδικασίες χρησιμοποιώντας ένα σύστημα SCADA.

    Το SCADA υλοποιείται με συγκεκριμένους στόχους. Έτσι, όταν επιθυμείτε να το εφαρμόσετε στην εταιρεία σας, καθορίστε τις ανάγκες σας και αυτοματοποιήστε ανάλογα τις διαδικασίες.