Διαγράμματα Fishbone ή Ishikawa σε λιγότερο από 5 λεπτά

Χρησιμοποιήστε αυτά τα πρότυπα και τα εργαλεία δημιουργίας διαγραμμάτων για να δημιουργήσετε διαγράμματα Fishbone ή Ishikawa σε λίγο.

Το διάγραμμα Fishbone είναι ένας γραφικός τρόπος αναγνώρισης, κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων γύρω από ένα θέμα ή έναν οργανισμό. Ως εκ τούτου, είτε είστε φοιτητής είτε διαχειριστής έργου, αυτό το διάγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει με τον εντοπισμό του προβλήματος.

Χρησιμοποιώντας αυτό για τη διαχείριση κινδύνου, μπορείτε να αποτρέψετε την ομάδα σας από το να εκτελέσει περιττά βήματα παραγωγής και να αποκαλύψει τα σημεία συμφόρησης μιας επιχειρηματικής διαδικασίας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν τη μέθοδο, συνεχίστε να διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση. Εδώ, θα μοιραστούμε επίσης τους πόρους που σας βοηθούν να δημιουργήσετε διαγράμματα Ishikawa σε λίγα λεπτά.

Τι είναι ένα διάγραμμα Fishbone;

Τα διαγράμματα Fishbone είναι ένας τύπος περιστασιακών διαγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των λόγων για μια συγκεκριμένη ενέργεια. Οι άνθρωποι αποκαλούν επίσης αυτά τα διαγράμματα διαγράμματα Ishikawa, διαγράμματα Fishikawa, γραφήματα ψαροκόκαλου και απεικονίσεις αιτίας και αποτελέσματος.

Ο κύριος στόχος του είναι να σας κάνει να κατανοήσετε τις αιτίες ενός προβλήματος που πρέπει να χειριστείτε για να αποτρέψετε ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Ο σχεδιασμός του μπορεί να δείξει απρόσκοπτα τις πιθανές αιτίες μιας συγκεκριμένης διαδικασίας.

Θα δείτε συνήθως τη χρήση του από την ανάπτυξη προϊόντων που το χρειάζονται για την ανταλλαγή ιδεών και την περιγραφή των διαφορετικών σταδίων μιας διαδικασίας. Επιπλέον, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για να ανακαλύψει ποια ζητήματα ποιοτικού ελέγχου μπορεί να προκύψουν κατά την παραγωγή.

Καθώς κοιτάζετε αυτό το διάγραμμα, η δομή του θα μοιάζει με σκελετό ψαριού. Το κεφάλι περιέχει το κεντρικό πρόβλημα, γνωστό και ως εφέ. Τα πλευρά ή τα κλαδιά που αναπτύσσονται από τη σπονδυλική στήλη περιέχουν τις αιτίες ή τις συγγένειες.

Ενώ εργάζεστε σε αυτό το διάγραμμα κατά τη διάρκεια συνεδριών καταιγισμού ιδεών, μπορείτε επίσης να προσθέσετε μικρότερους κλάδους σε αυτές τις συνάφειες για να συμπεριλάβετε συγκεκριμένες αιτίες.

Οι δημοφιλείς περιπτώσεις χρήσης αυτού του διαγράμματος περιλαμβάνουν:

#1. Ανάλυση Αιτίας & Αποτελέσματος

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χρήσης των διαγραμμάτων Fishbone είναι να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματος ή οι λόγοι για την αποτυχία ενός προϊόντος. Οι ομάδες θα πρέπει να καταλήξουν σε μια δήλωση προβλήματος που να περιέχει το αποτυχημένο όνομα προϊόντος και παρατηρήσεις σχετικά με αυτό.

Με βάση αυτή τη δήλωση, μπορούν να δημιουργήσουν ένα διάγραμμα Ishikawa για μια οπτική απεικόνιση ή εξήγηση της αποτυχίας. Με τα στοιχεία του μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν τι ευθύνεται για την αποτυχία.

#2. Ανάπτυξη προϊόντων

Αυτά τα διαγράμματα είναι επίσης χρήσιμα για τις ομάδες ανάπτυξης προϊόντων να περιγράφουν με σαφήνεια τα στάδια της διαδικασίας. Χρησιμοποιώντας το, η ομάδα ανάπτυξης μπορεί να βρει τους απαραίτητους πόρους για συγκεκριμένους χρόνους και πιθανά ζητήματα ποιοτικού ελέγχου.

#3. Αντιμετώπιση προβλημάτων

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσης το διάγραμμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή την επίλυση συστηματικών προβλημάτων. Καθώς το διάγραμμα θέτει όλες τις πιθανές αιτίες ενώπιόν σας στη μορφή κειμένου, η εύρεση των πιθανών ταραχοποιών κάθε κατηγορίας γίνεται ευκολότερη.

  Πώς να μεταφέρετε εύκολα δεδομένα από τον υπολογιστή σας στο τηλέφωνό σας

Έννοια πίσω από ένα Fishbone ή διάγραμμα Ishikawa

Κάθε κλασικό διάγραμμα Ishikawa αποτελείται από 6 οστά ή νευρώσεις, γνωστά ως 6 Ms. Αυτά αντιπροσωπεύουν πιθανές αστοχίες που πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν.

Εργατικό δυναμικό

Αυτό υποδεικνύει όλα τα άτομα που εμπλέκονται στην οργανωτική εργασία. Αν και σπάνιο, μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες.

Μέθοδος

Αναφέρεται στη διαδικασία παραγωγής και στις συναφείς υπηρεσίες της. Εάν οι μέθοδοι ή οι διαδικασίες δεν είναι εξορθολογισμένες και τυποποιημένες, μπορεί να γίνουν δύσκολο να ακολουθηθούν και να προκαλέσουν προβλήματα.

Μηχανή

Τα κακοδιαχειριζόμενα μηχανήματα και εξοπλισμός είναι συχνά υπεύθυνα για τις υποκείμενες τεχνικές δυσκολίες ή δυσκολίες συντήρησης.

Υλικό

Τα υλικά είναι πόροι που χρησιμοποιούνται στη γραμμή παραγωγής. Όταν χαρακτηρίζονται, επισημαίνονται ή αποθηκεύονται εσφαλμένα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα.

Μητέρα φύση

Μητέρα φύση σημαίνει οποιουσδήποτε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κλίμα, οι καταιγίδες, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που είναι πέρα ​​από τον έλεγχο και την πρόβλεψή μας.

Μέτρηση

Κάθε παραγωγή περιλαμβάνει μετρήσεις διαφόρων ειδών όπως απόσταση, ποσότητα, θερμοκρασία και τάση. Όταν δεν γίνεται σωστά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με μακροχρόνιο αντίκτυπο.

Πώς να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα Fishbone

Τώρα που γνωρίζετε τις βασικές αρχές πίσω από ένα διάγραμμα Ishikawa, η δημιουργία ενός για εσάς ή την ομάδα σας δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την παρακάτω ροή εργασιών:

#1. Προσδιορίστε και τεκμηριώστε το πρόβλημα

Εφόσον ένα διάγραμμα Fishbone περιστρέφεται γύρω από ένα μόνο πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το εντοπίσετε. Εάν εργάζεστε ως ομάδα, όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν για το πρόβλημα ομόφωνα. Αφού αποφασίσετε, γράψτε τη δήλωση προβλήματος.

Στο διάγραμμα, θα πρέπει να γράψετε αυτή τη δήλωση στο κεφάλι του ψαριού. Μπορείτε επίσης να σημειώσετε πότε και πού παρουσιάζεται το πρόβλημα.

#2. Καταιγισμός ιδεών στις Κατηγορίες

Τώρα είναι η ώρα για την ομάδα σας να αποφασίσει για τις κύριες κατηγορίες αιτιών. Για παράδειγμα, άνθρωποι, υλικά, συστήματα ή πωλητές μπορεί να είναι οι σημαντικές δυνάμεις πίσω από ένα ζήτημα. Για κάθε κατηγορία, πρέπει να σχεδιάσετε ένα πλευρό ή μια γραμμή από τη ράχη των ψαριών του διαγράμματος.

#3. Προσδιορίστε πιθανές αιτίες

Σε αυτό το σημείο, εξετάστε κάθε παράγοντα που έχετε καταλάβει νωρίτερα για να μάθετε τις πιθανές αιτίες πίσω από καθένα από αυτά. Σχεδιάστε μικρότερες γραμμές από τα οστά που σχεδιάσατε για να οπτικοποιήσετε αυτές τις πιθανές αιτίες. Για πολύπλοκες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να σχεδιάσετε μικρότερες γραμμές υποκλάδων.

#4. Αναλύστε το διάγραμμα

Με ένα διάγραμμα που έχει όλες τις πιθανές αιτίες της δήλωσης προβλήματος, μπορείτε να διερευνήσετε περαιτέρω χρησιμοποιώντας έρευνες. Προσπαθήστε να αναλύσετε αυτές τις αιτίες για να εντοπίσετε τον κύριο ένοχο.

Πόροι για πρότυπα διαγραμμάτων Fishbone

Τα πρότυπα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε ένα γράφημα ή ένα διάγραμμα. Ακολουθούν μερικοί αξιόπιστοι ιστότοποι όπου οι χρήστες θα βρουν μια ποικιλία προτύπων για το διάγραμμα Ishikawa.

Miro

Η Miro σάς προσφέρει ένα αποτελεσματικό πρότυπο διαγράμματος Fishbone που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απεικονίσετε τις πιθανές αιτίες ενός προβλήματος. Εάν είστε μέλος μιας ομάδας ή ενός έργου που πρέπει να λύσει ένα πρόβλημα από κοινού, αυτή η πλατφόρμα είναι ιδανική για εσάς.

  10 Λογισμικό διαχείρισης διευθύνσεων IP για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Το πρότυπο σάς επιτρέπει να βρείτε τις βασικές αιτίες ενός προβλήματος, να γνωρίζετε τα αποτελέσματα του διαγράμματος και να εκτελέσετε ψηφοφορία. Εδώ, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν κείμενο, να βάλουν ένα βέλος για να επεκτείνουν ένα σημείο, να σχολιάσουν μια αιτία και να κάνουν πολλά άλλα πράγματα.

Μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος του προτύπου και να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά αναίρεσης/επανάληψης. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε το διάγραμμα που δημιουργήθηκε σε αυτό το πρότυπο με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

TemplateLAB

Αν ψάχνετε για μια σειρά προτύπων για το διάγραμμα Ishikawa, το TemplateLAB θα πρέπει να είναι η επιλογή σας. Εδώ, λαμβάνετε περισσότερα από 20 πρότυπα αυτού του διαγράμματος και αυτού του εργαλείου διαφόρων μορφών αρχείων, όπως το έγγραφο MS Word, το MS PowerPoint και το Photoshop.

Τα πρότυπα είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά σχέδια και συνδυασμούς χρωμάτων. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο που ταιριάζει με την χρωματική παλέτα της επωνυμίας σας, επιλέξτε από αυτή τη μεγάλη γκάμα συλλογών.

Αυτά είναι διαθέσιμα για λήψη με ένα κλικ και κοινή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook, το Pinterest και το Twitter.

Canva

Είτε χρειάζεστε ένα διάγραμμα Fishbone για καταιγισμό ιδεών, επεξεργασία σκέψης και επίλυση προβλημάτων, η Canva θα σας προσφέρει εκπληκτικά πρότυπα. Εδώ, λαμβάνετε περισσότερα από 25 πρότυπα για αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο διαγράμματος.

Όλα τα διαθέσιμα πρότυπα είναι επαγγελματικά σχεδιασμένα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να παρακολουθούν γρήγορα τη ροή εργασιών και τη συνεργασία τους. Οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει αμέσως για οπτικοποίηση δεδομένων χωρίς να χρειάζεται να μάθει κάποιο περίπλοκο εργαλείο.

Επιπλέον, σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τα πρότυπα με εργαλεία μεταφοράς και απόθεσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Προσφέρει επίσης πολλές επιλογές για την προσαρμογή της εμφάνισης του διαγράμματος αλλάζοντας τα χρώματα των εικόνων, του φόντου, της γραμματοσειράς και του πλαισίου κειμένου.

Τα διαγράμματα που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας αυτήν την πλατφόρμα μπορούν να ληφθούν, να δημοσιευτούν και να μοιραστούν με άλλους.

Edraw

Καθώς οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν διαγράμματα Fishbone για την ανάλυση προβλημάτων διαφόρων τομέων, μπορούν να επιλέξουν κατάλληλα πρότυπα από τη συλλογή του Edraw. Χρειάζεται μόνο ένα κλικ για να κατεβάσετε το πρότυπο. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή EdrawMax για να ανοίξετε τα πρότυπα που είναι διαθέσιμα σε μορφή αρχείου eddx.

Σε αυτόν τον ιστότοπο, λαμβάνετε πρότυπα για διαχείριση χρόνου, εργαστήρια, κατηγορίες, Ηλεκτρολύτες, αιτία και αποτέλεσμα, κόμβο, πρόβλημα υπηρεσίας, αιτία αγοράς, ακαδημαϊκό αρχείο, καθυστέρηση αποτελεσμάτων, ενδιαφέρον ανάγνωσης και διάφορα άλλα θέματα.

Fishbone Diagram Makers

Εάν χρειάζεστε διαδικτυακές πλατφόρμες για να δημιουργήσετε διαγράμματα Fishbone από κοινού, αυτοί είναι μερικοί κορυφαίοι πόροι:

Creately

Το Creately είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για οπτικό καταιγισμό ιδεών και συνεργασία για τη δημιουργία διαγραμμάτων Fishbone. Ομάδες και άτομα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις οργανωτικές διαδικασίες και την απόδοση.

Αυτό το εργαλείο σάς παρέχει ισχυρές επιλογές στυλ και μορφοποίησης κειμένου. Άλλα χαρακτηριστικά αυτής της εφαρμογής περιλαμβάνουν λειτουργίες ομαδικού καταιγισμού ιδεών και τη δυνατότητα σύνδεσης του διαγράμματος με έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα και αναφορές.

Το Creately υποστηρίζει επίσης ισχυρές ενσωματώσεις, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε το εργαλείο με άλλα εργαλεία και ροές εργασίας. Οι χρήστες μπορούν να προσθέτουν σχόλια, να αναφέρουν άτομα ή ακόμα και να κρατούν σημειώσεις για αβίαστη παρακολούθηση.

  Πώς να βρείτε το ευρετήριο ενός στοιχείου σε λίστες Python

Ο συνδυασμός χρωμάτων του είναι επίσης διαμορφώσιμος, γεγονός που σας επιτρέπει να διαφοροποιήσετε μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Κάθε συμμετέχων λαμβάνει έναν αποκλειστικό δρομέα για να προσδιορίσει ποιος κάνει αλλαγές στο διάγραμμα σε πραγματικό χρόνο.

EdrawMax Online

Οι ομάδες που πρέπει να εντοπίσουν πιθανές αιτίες του προβλήματός τους και να βρουν μια γρήγορη λύση θα πρέπει να απευθυνθούν στο EdrawMax Online. Αυτό το ισχυρό διαδικτυακό εργαλείο σάς βοηθά να ξεπεράσετε οργανωτικά ζητήματα, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό διάγραμμα Fishbone.

Σας παρέχει μια συλλογή προτύπων με διαφορετικά στυλ, όπου μπορείτε απλά να μεταφέρετε και να αποθέσετε τα σχήματα που προτιμάτε και να προσθέσετε το περιεχόμενό σας. Τα σχήματα είναι εύκαμπτα, ενώ τα σημεία σύνδεσης και τα κλαδιά βρίσκονται σε ωραία απόσταση για μια τακτοποιημένη διάταξη.

Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ασφάλεια των δεδομένων, καθώς το Edraw προστατεύει τα δεδομένα σας από διαφημιστές και εταιρείες ανάλυσης δεδομένων. Είναι επίσης δυνατή η εξαγωγή του διαγράμματος σε μορφή PPT και η παρουσίασή του σε μια συνάντηση. Ο σύνδεσμος HTML που δημιουργείται αυτόματα είναι ένας άλλος τρόπος να τον μοιραστείτε με τους συμπαίκτες σας.

Lucidchart

Το Lucidchart είναι μια πλατφόρμα που σας επιτρέπει να αναλύετε γρήγορα την αιτία και το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας τον δημιουργό του διαγράμματος Fishbone. Χρησιμοποιήστε το για να αναλύσετε και να εντοπίσετε τις βασικές αιτίες των προβλημάτων και να βρείτε τις πιθανές λύσεις.

Διαθέτει μια συλλογή με περισσότερα από 800 πρότυπα διαγραμμάτων που μπορείτε να μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας. Με αυτό, ο καταιγισμός ιδεών μπορεί να γίνει ένα γεγονός σε πραγματικό χρόνο με σχολιασμό αναφοράς και συνομιλία στο πρόγραμμα επεξεργασίας.

Σε αυτήν την πλατφόρμα, μπορείτε να δημιουργήσετε διεξοδικά διαγράμματα Fishbone που περιλαμβάνουν πληθώρα γραμμών, διαστημάτων και κειμένων. Δεν περιορίζει τον χώρο σας και σας επιτρέπει να προσθέσετε όσες γραμμές θέλετε να σχεδιάσετε και να σημειώσετε όσο κείμενο χρειάζεται για να εντοπίσετε όλες τις πιθανές αιτίες.

Το Lucidchart σάς βοηθά επίσης να διατηρήσετε το διάγραμμα επαγγελματικό και χωρίς ακαταστασία, προσφέροντας δυνατότητες όπως η προσθήκη, η ομαδοποίηση και η μορφοποίηση οποιουδήποτε τμήματος του διαγράμματος.

SmartDraw

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία επαγγελματικών διαγραμμάτων Fishbone, το SmartDraw είναι εδώ για εσάς. Χρησιμοποιώντας αυτήν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα Ishikawa μέσα σε λίγα λεπτά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας με Windows και Mac.

Η σχεδίαση αυτού του διαγράμματος σε αυτό το εργαλείο είναι εξαιρετικά εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε ένα σχετικό πρότυπο και να προσθέσετε νευρώσεις ή αιτίες σε αυτό για να συμπεριλάβετε τις αιτίες πληκτρολογώντας. Δεδομένου ότι η εφαρμογή κάνει μεγάλο μέρος του σχεδίου, μπορείτε να εστιάσετε μόνο στην προσθήκη των αιτιών.

Επιπλέον, συνδέει αυτόματα τις αιτίες και σας επιτρέπει να τις μετακινήσετε ή να τις διαγράψετε χωρίς μη αυτόματη επανασχεδίαση της σύνδεσης. Κάποιος μπορεί να μοιραστεί αυτά τα διαγράμματα με τους συμπαίκτες για συνεργασία χρησιμοποιώντας το Google Drive, το Dropbox, το OneDrive κ.λπ. Για χρήστες που δεν είναι SmartDraw, αρκεί η αποστολή του συνδέσμου μέσω email.

Τυλίγοντας

Ένα διάγραμμα Ishikawa ή Fishbone είναι μια οπτική προσέγγιση για προληπτικούς ελέγχους κινδύνου. Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τις αιτίες και τις απειλές που μπορεί να μην βλέπετε με γυμνά μάτια.

Οι εταιρείες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για ανάλυση αιτίας και αποτελέσματος και να αποφύγουν την εξουθένωση των εργαζομένων. Επίσης, ωφελεί τους μεμονωμένους χρήστες διασφαλίζοντας διορθωτικές ενέργειες.

Μπορείτε είτε να ακολουθήσετε τη μη αυτόματη μέθοδο δημιουργίας ενός διαγράμματος Fishbone είτε να χρησιμοποιήσετε ενσωματωμένα πρότυπα για να ξεκινήσετε αμέσως. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδικτυακό διάγραμμα makes για συλλογική εργασία.

Αν σας αρέσουν τα γραφήματα και τα διαγράμματα, μην ξεχάσετε να δείτε τα άρθρα μας σχετικά με το διάγραμμα αρχιτεκτονικής εφαρμογών και τα γραφήματα σύγκρισης.