Γιατί ο εκτυπωτής μου είναι εκτός σύνδεσης; Πώς να το επαναφέρετε στο διαδίκτυο στα Windows

Βασικά Takeaways

  • Ελέγξτε τις συνδέσεις των καλωδίων του εκτυπωτή σας, βεβαιωθείτε ότι το διαδίκτυο είναι σταθερό και αλλάξτε τη μέθοδο σύνδεσης του εκτυπωτή σας (Wi-Fi σε Ethernet ή αντίστροφα).
  • Ενεργοποιήστε τον εκτυπωτή και τον υπολογιστή απενεργοποιώντας και τα δύο, αποσυνδέοντας τον εκτυπωτή, περιμένοντας 30 δευτερόλεπτα και μετά ενεργοποιώντας τα ξανά.
  • Χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων εκτυπωτή των Windows για να εντοπίσετε και να επιλύσετε αυτόματα το πρόβλημα.

Οι εκτυπωτές είναι μερικές φορές ενοχλητικοί, αλλά ένα από τα πιο ενοχλητικά σφάλματα είναι όταν ο εκτυπωτής σας λέει ότι είναι εκτός σύνδεσης και αρνείται να εκτυπώσει. Θα σας δείξουμε πώς να επαναφέρετε τον εκτυπωτή σας στο διαδίκτυο εάν δείτε αυτό το σφάλμα στα Windows 10 ή 11.

1. Ελέγξτε τις συνδέσεις υπολογιστή και εκτυπωτή

Πρώτα, ελέγξτε όλα τα καλώδια του εκτυπωτή. Βεβαιωθείτε ότι είναι συνδεδεμένα με ασφάλεια τόσο στον εκτυπωτή όσο και στον υπολογιστή. Εάν έχετε ένα εφεδρικό καλώδιο, αλλάξτε το γιατί το πρόβλημα μπορεί να είναι ελαττωματικό καλώδιο.

Δεύτερον, ελέγξτε ότι το δίκτυό σας λειτουργεί. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, δεν πρόκειται για πρόβλημα εντοπισμένο στον εκτυπωτή. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήστε τον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων Wi-Fi των Windows 11. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο εκτυπωτής σας είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο με τον υπολογιστή σας—ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του εκτυπωτή για οδηγίες σχετικά με το πώς να το κάνετε αυτό.

Τρίτον, χρησιμοποιήστε μια διαφορετική μέθοδο για τη σύνδεση του υπολογιστή σας στον εκτυπωτή, εάν είναι δυνατόν. Εάν χρησιμοποιείτε Wi-Fi, μεταβείτε σε Ethernet και αντίστροφα.

2. Επανεκκινήστε τον εκτυπωτή και τον υπολογιστή

Το Power cycling είναι η πράξη της απενεργοποίησης και επανενεργοποίησης κάτι. Είναι η παλιά συμβουλή τεχνολογίας, αλλά θα εκπλαγείτε πόσο συχνά λειτουργεί.

Πρώτα, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και τον εκτυπωτή σας. Στη συνέχεια, αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας του εκτυπωτή, περιμένετε 30 δευτερόλεπτα και συνδέστε τον ξανά. Περιμένετε να εκκινήσει πλήρως ο εκτυπωτής—δεν θα επιστρέψει από την κατάσταση αναμονής, επομένως μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο.

  Διορθώστε το Twitch Not Going Fullscreen στα Windows 10

Μόλις ενεργοποιηθεί ο εκτυπωτής, ενεργοποιήστε ξανά τον υπολογιστή σας και δείτε εάν ο εκτυπωτής είναι πλέον συνδεδεμένος.

3. Εκτελέστε το Printer Troubleshooter

Τα Windows περιλαμβάνουν διάφορα προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων που στοχεύουν στον εντοπισμό και την αυτόματη επίλυση τυχόν προβλημάτων. Επομένως, δοκιμάστε το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων εκτυπωτή και ελπίζουμε να διορθώσει το σφάλμα εκτός σύνδεσης του εκτυπωτή.

Η Microsoft αποσβένει τα προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων των Windows 11 κάποια στιγμή το 2024, επομένως αυτό το βήμα ενδέχεται να μην είναι δυνατό για εσάς, εκτός εάν χρησιμοποιείτε Windows 10 ή Windows 11 έκδοση 22H2 και παλαιότερες.

  • Windows 11: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Bluetooth και συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Στο κύριο παράθυρο, κάτω από τις Σχετικές ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην Αντιμετώπιση προβλημάτων.
  • Windows 10: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Στο δεξί μενού, κάτω από τις Σχετικές ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην επιλογή Εκτέλεση του εργαλείου αντιμετώπισης προβλημάτων.

Όταν ανοίξει το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων, ακολουθήστε τις οδηγίες του—μπορεί να σας ζητήσει να επιλέξετε τον ελαττωματικό εκτυπωτή σας, για παράδειγμα. Μετά την εκτέλεση των ελέγχων του, το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων σάς ενημερώνει εάν αντιμετώπισε προβλήματα και ποια βήματα έγιναν για την επίλυσή τους. Για πλήρη ανάλυση, κάντε κλικ στην Προβολή λεπτομερών πληροφοριών.

4. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία “Χρήση εκτυπωτή εκτός σύνδεσης”.

Θα πρέπει να ελέγξετε ότι η λειτουργία “Χρήση εκτυπωτή εκτός σύνδεσης” δεν είναι ενεργοποιημένη. Μπορεί να το κάνατε αυτό κατά λάθος ή ο εκτυπωτής σας ή κάποιο λογισμικό μπορεί να τον έχει ενεργοποιήσει.

  • Windows 11: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο Bluetooth και συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Επιλέξτε τον εκτυπωτή σας, κάντε κλικ στην επιλογή Περισσότερες συσκευές και ρυθμίσεις εκτυπωτών και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στον εκτυπωτή εκτός σύνδεσης. Κάντε κλικ στην επιλογή Εκτυπωτής στη γραμμή εργαλείων και βεβαιωθείτε ότι η Χρήση εκτυπωτή εκτός σύνδεσης δεν έχει σημάδι επιλογής δίπλα της. Εάν ναι, κάντε κλικ για να το απενεργοποιήσετε.
  • Windows 10: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στις Συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Επιλέξτε τον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στο Άνοιγμα ουράς. Κάντε κλικ στην επιλογή Εκτυπωτής στη γραμμή εργαλείων και βεβαιωθείτε ότι η Χρήση εκτυπωτή εκτός σύνδεσης δεν έχει σημάδι επιλογής δίπλα της. Εάν ναι, κάντε κλικ για να το απενεργοποιήσετε.
  Πώς να αποσυνδεθείτε από άλλους χρήστες στα Windows 11

5. Εκκαθαρίστε την ουρά εκτύπωσης

Μια βουλωμένη ουρά εκτύπωσης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του σφάλματος εκτός σύνδεσης του εκτυπωτή.

  • Windows 11: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις, μεταβείτε στο Bluetooth και συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές, επιλέξτε τον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στο Άνοιγμα ουράς εκτύπωσης. Δίπλα στο όνομα του εκτυπωτή σας, κάντε κλικ στην έλλειψη και επιλέξτε Ακύρωση όλων.
  • Windows 10: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις, μεταβείτε στις Συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές, επιλέξτε τον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στο Άνοιγμα ουράς. Στην επάνω γραμμή εργαλείων, μεταβείτε στην επιλογή Εκτυπωτής > Ακύρωση όλων των εγγράφων.

6. Ορίστε τον εκτυπωτή ως προεπιλογή

Τα Windows μπορούν να ορίσουν αυτόματα τον τελευταίο εκτυπωτή που χρησιμοποιήσατε ως προεπιλεγμένο εκτυπωτή. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά μπορεί να είναι ο λόγος που ο εκτυπωτής που θέλετε να χρησιμοποιήσετε είναι εκτός σύνδεσης. Επομένως, είναι καλύτερο να σταματήσετε τα Windows να το κάνουν αυτό και να ορίσετε μη αυτόματα τον προεπιλεγμένο εκτυπωτή σας.

  • Windows 11: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Bluetooth και συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Κάτω από τις προτιμήσεις εκτυπωτή, απενεργοποιήστε το Να επιτρέπεται στα Windows να διαχειρίζονται τον προεπιλεγμένο εκτυπωτή μου, εάν δεν είναι ήδη. Στη συνέχεια, επιλέξτε τον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στην επιλογή Ορισμός ως προεπιλογή.
  • Windows 10: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Καταργήστε την επιλογή Να επιτρέπεται στα Windows να διαχειρίζονται τον προεπιλεγμένο μου εκτυπωτή, εάν δεν είναι ήδη. Στη συνέχεια, επιλέξτε τον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στο Manage. Τέλος, κάντε κλικ στην επιλογή Ορισμός ως προεπιλογή.

7. Επανεκκινήστε την υπηρεσία Print Spooler

Η ουρά εκτύπωσης είναι μια υπηρεσία που χειρίζεται την αλληλεπίδραση με τον εκτυπωτή. Η επανεκκίνηση αυτής της υπηρεσίας μπορεί να επαναφέρει τον εκτυπωτή σας στο διαδίκτυο.

  Πώς να ευθυγραμμίσετε το κείμενο μετά από μια κουκκίδα στο PowerPoint

Για να το κάνετε αυτό στα Windows 10 και 11:

  • Ανοίξτε το μενού Έναρξη.
  • Αναζητήστε και ανοίξτε τις Υπηρεσίες.
  • Στη στήλη Όνομα, βρείτε το Print Spooler.
  • Μόλις βρεθεί, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Επανεκκίνηση.
  • 8. Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης του εκτυπωτή

    Μερικές φορές, χρειάζεται να βρείτε και να αντικαταστήσετε παλιά προγράμματα οδήγησης των Windows και το ζήτημα του εκτυπωτή εκτός σύνδεσης είναι μια τέτοια κατάσταση όπου η ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης θα μπορούσε να βοηθήσει.

    Για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης εκτυπωτή, μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή του εκτυπωτή σας, πραγματοποιήστε λήψη του προγράμματος οδήγησης και εκτελέστε το εκτελέσιμο αρχείο. Αυτό συνήθως έχει τη μορφή ενός φιλικού προς το χρήστη οδηγού που σας καθοδηγεί κατά την εγκατάσταση.

    Εάν το αρχείο προγράμματος οδήγησης δεν είναι εκτελέσιμο, χρησιμοποιήστε τη Διαχείριση Συσκευών. Για να το κάνετε αυτό στα Windows 10 και 11:

  • Πατήστε το πλήκτρο Windows + X και επιλέξτε Διαχείριση Συσκευών.
  • Κάντε διπλό κλικ στην κατηγορία Εκτυπωτές.
  • Κάντε δεξί κλικ στον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στο Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης.
  • Επιλέξτε Αναζήτηση στον υπολογιστή μου για προγράμματα οδήγησης.
  • Κάντε κλικ στο Browse, επιλέξτε το φάκελο στον οποίο κατεβάσατε το πρόγραμμα οδήγησης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο OK.
  • Κάντε κλικ στο Επόμενο και ακολουθήστε τον οδηγό.
  • 9. Χρησιμοποιήστε το λογισμικό του εκτυπωτή

    Πολλοί κατασκευαστές εκτυπωτών διαθέτουν λογισμικό που σας βοηθά να διαχειριστείτε και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του εκτυπωτή σας (όπως η εφαρμογή Smart της HP). Εάν συμβαίνει αυτό και δεν το έχετε ήδη, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή, πραγματοποιήστε λήψη του λογισμικού και εγκαταστήστε το.

    Τώρα, ανοίξτε το λογισμικό και ελέγξτε για τυχόν ενότητα που σας επιτρέπει να κάνετε επανεκκίνηση, αντιμετώπιση προβλημάτων ή επιδιόρθωση του εκτυπωτή.

    10. Αφαιρέστε και επανεγκαταστήστε τον εκτυπωτή

    Ακόμα δεν έχεις τύχη; Αφαιρέστε τον εκτυπωτή από τον υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, προσθέστε τον ξανά.

    • Windows 11: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο Bluetooth και συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Επιλέξτε τον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στο Remove.
    • Windows 10: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στις Συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές. Επιλέξτε τον εκτυπωτή σας, κάντε κλικ στην επιλογή Κατάργηση συσκευής και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ναι.

    Για να το προσθέσετε ξανά, κάντε κλικ στην Προσθήκη συσκευής (Windows 11) ή Προσθήκη εκτυπωτή ή σαρωτή (Windows 10) και ακολουθήστε τον οδηγό.

    Ας ελπίσουμε ότι έχετε λύσει το πρόβλημα του εκτυπωτή εκτός σύνδεσης και ο εκτυπωτής σας είναι τώρα εφεδρικός και λειτουργεί. Εάν όχι, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του εκτυπωτή για περαιτέρω υποστήριξη, καθώς ο εκτυπωτής σας μπορεί να είναι ελαττωματικός και να χρειάζεται αντικατάσταση.