Γιατί η εγγραφή Dolby Vision HDR του iPhone 12 είναι μεγάλη υπόθεση

Το iPhone 12 της Apple είναι γεμάτο με νέες δυνατότητες όπως το 5G και ένα σύστημα snap-on για αξεσουάρ MagSafe. Ίσως όμως η πιο εντυπωσιακή τεχνικά προσθήκη είναι η δυνατότητα λήψης και επεξεργασίας βίντεο HDR 10-bit στο Dolby Vision.

Τι είναι λοιπόν το Dolby Vision και γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει;

Γιατί το Dolby Vision είναι μεγάλη υπόθεση;

Το Dolby Vision είναι μια ιδιόκτητη μορφή βίντεο HDR. Το HDR σημαίνει υψηλό δυναμικό εύρος και το βίντεο HDR περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες από το τυπικό βίντεο δυναμικού εύρους (SDR). Μια κάμερα που μπορεί να καταγράψει βίντεο HDR καταγράφει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια σκηνή, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρύτερης ποικιλίας χρωμάτων και πιο ορατών λεπτομερειών στα τονισμένα σημεία και τις σκιές.

Για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του βίντεο HDR, θα πρέπει να προβάλετε το βίντεο σε μια οθόνη HDR. Το ίδιο ισχύει και για το Dolby Vision, καθώς είναι μια ιδιόκτητη μορφή. Δεν είναι όλες οι οθόνες και οι τηλεοράσεις HDR συμβατές με περιεχόμενο Dolby Vision, αλλά η μορφή κερδίζει σιγά σιγά έδαφος.

Αυτό που κάνει το Dolby Vision ξεχωριστό είναι η χρήση δυναμικών μεταδεδομένων. Σε αντίθεση με το HDR10, το οποίο είναι ανοιχτό φορμά, το Dolby Vision χρησιμοποιεί δυναμικά μεταδεδομένα για να χαρτογραφήσει τον τόνο της εικόνας σε σκηνή προς σκηνή ή καρέ προς καρέ. Αυτό βελτιώνει το HDR10 παρέχοντας στην οθόνη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης της σκηνής. Το Dolby Vision λαμβάνει υπόψη ακόμη και τις δυνατότητες της οθόνης κατά τη χαρτογράφηση του βίντεο για πιο ακριβή αναπαραγωγή σε ένα ευρύ φάσμα οθονών.

Τα smartphones έχουν εφαρμόσει εγγραφή HDR στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων από τη Sony, την LG και τη Samsung που προτιμά τη δική της μορφή HDR10+. Η Apple είναι η πρώτη που λανσάρει την υποστήριξη Dolby Vision σε φορητή συσκευή ή αυτόνομη κάμερα, καθώς η διαδικασία απαιτεί κανονικά την προσθήκη μεταδεδομένων Dolby Vision στο post-production.

Αυτό που κάνει την εφαρμογή Dolby Vision στο iPhone 12 τόσο εντυπωσιακή είναι το τεράστιο ποσό της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται. Το iPhone πρέπει να καταγράφει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τον αισθητήρα της κάμερας, να καταγράφει τα μεταδεδομένα Dolby Vision και να τα αποθηκεύει σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι επιπλέον των γενικών εξόδων λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος και άλλων πραγμάτων που σχετίζονται με το να είσαι τηλέφωνο.

  Πώς λαμβάνουν πληροφορίες οι εταιρείες ελέγχου ιστορικού;

Η εφαρμογή του Dolby Vision από την Apple στο iPhone 12

Το iPhone 12 (από 699 $) και η μίνι παραλλαγή του θα μπορούν να τραβήξουν βίντεο Dolby Vision σε 4K στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αν αγοράσετε το πιο ακριβό iPhone 12 Pro (από 999 $), τότε θα έχετε λήψη Dolby Vision σε 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αυτό οφείλεται στην επιπλέον μνήμη RAM του iPhone 12 Pro, καθώς και τα δύο smartphone χρησιμοποιούν το σύστημα-on-chip A14 Bionic.

Το A14 Bionic είναι το πολύ σημαντικό κομμάτι παζλ που επέτρεψε στην Apple να αγκαλιάσει την εγγραφή HDR για πρώτη φορά. Μην περιμένετε να δείτε το Dolby Vision ή οποιοδήποτε είδος εγγραφής HDR 10-bit να προστίθεται σε παλαιότερες συσκευές μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού.

Το iPhone 12 διαθέτει οθόνη OLED 10-bit που έχει μέγιστη φωτεινότητα 1200 nits, η οποία είναι φωτεινότερη από τα περισσότερα πάνελ OLED που χρησιμοποιούνται σε οθόνες ή τηλεοράσεις. Εάν ηχογραφείτε σε Dolby Vision, θα θέλετε μια οθόνη συμβατή με Dolby Vision στην οποία θα μπορείτε να δείτε τελικά το υλικό σας.

Η συμπίεση της λήψης Dolby Vision σε ένα iPhone δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Εκτός από smartphone, η λήψη σε 10-bit απαιτεί μια ακριβή κάμερα χωρίς καθρέφτη, όπως η Sony A7S III (3.499 $ MSRP) ή η Panasonic GH5S (2.499 $ MSRP), καθώς και τυχόν φακούς που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε λογαριθμικά προφίλ εικόνων όπως το Slog3 (Sony) για να δημιουργήσετε μια “επίπεδη” εικόνα που μπορεί να βαθμολογηθεί στη θέση.

Στη συνέχεια, πρέπει να μάθετε πώς να βαθμολογείτε το υλικό HDR για τη μορφή που στοχεύετε, η οποία για τους περισσότερους μη επαγγελματίες θα ήταν ανοιχτά πρότυπα όπως το HDR10 ή το Hybrid Log Gamma (HLG). Αυτό περιλαμβάνει εργασία με μεγάλα αρχεία, επομένως θα χρειαστείτε έναν σταθμό επεξεργασίας που να μπορεί να συμβαδίσει. Θα χρειαστείτε επίσης μια αξιοπρεπή οθόνη με δυνατότητα HDR που μπορεί να φτάσει σε μια λογική μέγιστη φωτεινότητα για να δείτε τους καρπούς της εργασίας σας.

  Πώς να εμφανίσετε ένα Ημερολόγιο Google στο Outlook

Το iPhone 12 αφαιρεί μεγάλο μέρος του πόνου αυτής της διαδικασίας και δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να πυροβολήσει στο Dolby Vision. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν και απαιτούσε η Apple και η Dolby να βρουν μια κατάλληλη ροή εργασίας για την εγγραφή βίντεο και μεταδεδομένων με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο.

Το iPhone 12 δεν είναι απλώς μια κάμερα αλλά και ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, με υποστήριξη για την επεξεργασία των βίντεό σας HDR χρησιμοποιώντας την τυπική εφαρμογή Φωτογραφίες. Μπορείτε ακόμη να εφαρμόσετε φίλτρα και να αλλάξετε παραμέτρους για να αποκτήσετε την εμφάνιση που θέλετε.

Φυσικά, το iPhone εξακολουθεί να περιορίζεται από τον παράγοντα μορφής, τον μικροσκοπικό αισθητήρα, τον σταθερό φακό, την περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και έναν επεξεργαστή που δεν είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη λήψη βίντεο. Μην περιμένετε επίπεδα παραγωγής του Χόλιγουντ, αλλά περιμένετε ένα μεγάλο άλμα στην ποιότητα του βίντεο, στην ένταση του χρώματος και στη μέγιστη φωτεινότητα σε σχέση με το βίντεο SDR.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην εγγραφή στο Dolby Vision;

Το Dolby Vision κερδίζει έδαφος ως μορφή βίντεο HDR, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένο. Σε σύγκριση με τον πλησιέστερο αντίπαλό του, το HDR10+, το Dolby Vision απολαμβάνει σχετικά ευρεία υποστήριξη μεταξύ των κατασκευαστών τηλεοράσεων. Η μόνη μεγάλη μάρκα που δεν υποστηρίζει το Dolby Vision μέχρι στιγμής ήταν η Samsung.

Για πολλούς ανθρώπους, το iPhone 12 θα είναι η μόνη συμβατή με Dolby Vision συσκευή που διαθέτουν. Αυτό θα περιόριζε το μεγαλείο των βίντεο Dolby Vision που τραβήχτηκαν μόνοι τους στην οθόνη του iPhone 12. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χρησιμότητα αυτών των βίντεο HDR όσον αφορά την κοινή χρήση.

Το βίντεο Dolby Vision περιορίζεται στις οθόνες Dolby Vision. Αν έχετε συναντήσει ποτέ ένα βίντεο μόνο HDR σε οθόνη SDR, θα γνωρίζετε πόσο ξεφτισμένα και περίεργα μπορεί να φαίνονται τα χρώματα. Εάν η Apple καταφέρει να κατακτήσει το “SDR squash” για την κοινή χρήση βίντεο Dolby Vision σε μορφή SDR, θα δώσει στη μορφή μια ευρύτερη απήχηση και μεγαλύτερη ευελιξία.

Υπάρχει επίσης το μικρό θέμα του χώρου στο δίσκο. Η εγγραφή σε 10-bit σημαίνει ότι καταγράφετε πολύ περισσότερα δεδομένα. Ακόμη και με πιο αποτελεσματικούς κωδικοποιητές βίντεο όπως το HEVC (H.265), τα βίντεο Dolby Vision θα καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο από το βίντεο SDR. Θα χρειαστείτε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα iCloud ή περισσότερο χώρο αποθήκευσης στο iPhone σας.

  Τι είναι η διέλευση; 6 καλύτερα εργαλεία για τη μέτρηση της απόδοσης

Περισσότερα δεδομένα σημαίνουν μεγαλύτερη δυσκολία από την πλευρά του A14, εκτός από την καταγραφή μεταδεδομένων εν κινήσει. Η εγγραφή σε Dolby Vision θα διαρκέσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας πιο γρήγορα από το βίντεο τυπικής ευκρίνειας. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά της παραγωγής όσον αφορά την επεξεργασία και την επεξεργασία αρχείων.

Ακόμη και η προβολή των βίντεό σας Dolby Vision θα κοστίσει περισσότερο από άποψη ισχύος, καθώς η οθόνη πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αποδώσει τα φωτεινά σημεία.

Θα γίνει το Dolby Vision “Mainstream”;

Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα πόσο ευρέως θα αγκαλιάσει το κοινό του iPhone 12 το Dolby Vision, τουλάχιστον αρχικά. Οι τηλεοράσεις Dolby Vision κυκλοφορούν μόνο λίγα χρόνια. Εάν δεν είστε κάτοχος ενός, πόσο πιθανό είναι να ηχογραφήσετε πραγματικά οτιδήποτε στη μορφή;

Η ίδια ερώτηση θα μπορούσε να είχε τεθεί πριν από μερικά χρόνια, όταν η Apple πρόσθεσε υποστήριξη για λήψη 4K. Πόσοι κάτοχοι iPhone άλλαξαν χειροκίνητα σε μορφή υψηλότερης ανάλυσης στις Ρυθμίσεις > Κάμερα; Τελικά, η Apple δεν «ανάγκασε» ποτέ την αλλαγή σε μια ενημέρωση iOS.

Αν και το τεχνικό επίτευγμα που έχει επιτύχει η Apple είναι εντυπωσιακό, η απομάκρυνση από τη διαφημιστική εκστρατεία αποκαλύπτει ένα κάπως εξειδικευμένο χαρακτηριστικό που μπορεί να μην είναι τόσο πολύτιμο για τον μέσο κάτοχο iPhone βραχυπρόθεσμα. Για δημιουργικούς, βιντεογράφους, YouTubers και άτομα που τους αρέσει να ασχολούνται με τα βίντεο, το Dolby Vision κάνει το iPhone 12 είναι μια συναρπαστική αγορά. Για όλους τους άλλους, το 5G και το MagSafe μπορεί να είναι περισσότερο πλεονέκτημα.

Αλλά το βίντεο HDR θα γίνει πιο mainstream τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότερες οθόνες και smartphone το εφαρμόζουν, με ή χωρίς την αποκλειστική τεχνολογία της Dolby. Η Qualcomm παρουσίασε βίντεο «επαγγελματικής ποιότητας» HDR10+ χρησιμοποιώντας σύστημα σε τσιπ Snapdragon 855 νωρίτερα το 2020, με υποστήριξη Dolby Vision διαθέσιμη στον Snapdragon 865. Η Samsung έχει υποστήριξη για HDR10+ σε επιλεγμένα μοντέλα Galaxy από το 2019.

Η προσθήκη Dolby Vision στο iPhone 12 είναι μια νίκη για το βίντεο HDR γενικά, ωθώντας τη μορφή προς τα εμπρός. Είναι επίσης μια νίκη για την Dolby, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ποτέ για να κερδίσει τον αναδυόμενο πόλεμο φορμά HDR.

Αναζητάτε μια νέα τηλεόραση HDR 4K για να συμπληρώσετε το iPhone 12 σας; Μάθετε ποια λάθη πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε μια νέα τηλεόραση.