Τι είναι η διέλευση; 6 καλύτερα εργαλεία για τη μέτρηση της απόδοσης

Η διέλευση –ή ακριβέστερα η διεκπεραίωση δικτύου, καθώς πρόκειται για αυτό που θα μιλήσουμε – είναι ένα μέτρο της ικανότητας ενός κυκλώματος να μεταφέρει δεδομένα. Συνήθως εκφράζεται σε bit ανά δευτερόλεπτο και δίνει μια ιδέα για την ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να μεταδοθούν ανά μονάδα χρόνου. Σήμερα, εξετάζουμε τα καλύτερα εργαλεία για τη μέτρηση της απόδοσης. Μερικοί από εσάς ίσως αναρωτιέστε γιατί κάποιος θα χρειαζόταν ένα τέτοιο εργαλείο. Τελικά, η απόδοση ενός κυκλώματος 100 Mbps δεν είναι 100 Mbps; Λοιπόν, όχι πάντα, εξ ου και η ανάγκη για εργαλεία για τη μέτρησή του.

Θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση εξετάζοντας σε βάθος την απόδοση. Θα σας πούμε τι είναι και τι δεν είναι. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κοινή σύγχυση μεταξύ εύρους ζώνης και απόδοσης. Σχετίζονται αλλά όχι το ίδιο. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση. Η επόμενη σειρά εργασιών μας θα είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα σχετικά με τα bit και τα byte και ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν πραγματικά τα στοιχεία Διακίνησης. Με όλα αυτά πίσω μας, θα αποκαλύψουμε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία μέτρησης Διακίνησης που θα μπορούσαμε να βρούμε, ακολουθούμενη από μια σύντομη συζήτηση σχετικά με τα συγκεκριμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της Διακίνησης Διαδικτύου.

Τι είναι η Διακίνηση;

Σύμφωνα με τη Wikipedia, «παραγωγή είναι ο μέγιστος ρυθμός παραγωγής ή ο μέγιστος ρυθμός με τον οποίο μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία κάτι». Αυτό είναι λίγο γενικό, όμως, και αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι η απόδοση δικτύου. Έτσι, ανατρέχοντας στη δημοφιλή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, ορίζεται περαιτέρω, στο πλαίσιο των τηλεπικοινωνιών, ως «ο ρυθμός επιτυχούς παράδοσης μηνυμάτων μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας». Πλησιάζουμε πιο κοντά στον στόχο μας να ορίσουμε την απόδοση.

Με όρους δικτύωσης υπολογιστών, η διεκπεραίωση συνήθως αναφέρεται στη μέγιστη χωρητικότητα ενός κυκλώματος ή μιας ζεύξης να μετακινεί δεδομένα. Η τιμή του εκφράζεται σε bit ανά δευτερόλεπτο (bps), συχνά χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστές όπως kilo, mega ή giga. Η απόδοση είναι αυτό για το οποίο πληρώνετε συχνά. Για παράδειγμα, αναμένετε μια διεπαφή LAN 100 Mbps να έχει απόδοση 100 Mbps. Ομοίως, εάν έχετε σύνδεση 20 Mbps στο Διαδίκτυο, αναμένετε η απόδοσή του να είναι 20 Mbps.

Ο ακριβής ορισμός του Throughput δεν είναι ακριβώς σαφής, αλλά, για τους σκοπούς της συζήτησής μας, θα υποθέσουμε ότι είναι το πραγματικό μέτρο της ικανότητας ενός κυκλώματος δικτύου να μεταφέρει δεδομένα. Με απλούστερους όρους, είναι το μέγιστο εφικτό εύρος ζώνης ενός κυκλώματος. Εάν συγκρίνουμε το κύκλωμα με έναν αυτοκινητόδρομο –όπως κάνουμε συχνά– η απόδοση είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων που μπορεί να μεταφέρει ανά ώρα.

Είναι η παροχή και το εύρος ζώνης τα ίδια;

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τον ορισμό της απόδοσης που επιχειρήσαμε, μπορείτε να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η διεκπεραίωση και το εύρος ζώνης είναι ένα και το αυτό. Και αν κοιτάξουμε τους ορισμούς του εύρους ζώνης δικτύου και της απόδοσης δικτύου, θα δείτε πολλές ομοιότητες. Στην πραγματικότητα, ο ορισμός του εύρους ζώνης ενός ατόμου μπορεί να είναι ο ορισμός της απόδοσης ενός άλλου και αυτό μπορεί να το κάνει να φαίνεται ότι οι όροι είναι χαλαρά εναλλάξιμοι.

Δεν πιστεύουμε ότι είναι εναλλάξιμα. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που πιστεύουμε δεν έχει μεγάλη σημασία. Ή τουλάχιστον, δεν πρέπει να έχει μεγάλη σημασία για εσάς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι συμφωνούμε για το πώς θα ονομαστεί αυτό σε αυτό το άρθρο. Έτσι, για το υπόλοιπο της συζήτησής μας, θα αναφερθούμε στη διεκπεραίωση ως η ΜΕΓΙΣΤΗ χωρητικότητα μεταφοράς δεδομένων ενός κυκλώματος και θα αναφερθούμε στο εύρος ζώνης ως ο ΤΡΕΧΟΣ ρυθμός δεδομένων που μεταφέρει ένα κύκλωμα. Έτσι, το μετρούμενο εύρος ζώνης ενός κυκλώματος με απόδοση 100 Mbps θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλό όσο 1 Mbps. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι μηδέν.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση

Έτσι, εάν η απόδοση είναι η μέγιστη χωρητικότητα μεταφοράς ενός κυκλώματος, δεν θα πρέπει να ποικίλλει, σωστά; Λοιπόν, στην πραγματικότητα διαφέρει. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της μέγιστης απόδοσης και της πραγματικής απόδοσης. Ας εξηγήσουμε. Θα πάρουμε ως παράδειγμα την απόδοση μιας διαδρομής δεδομένων μεταξύ ενός διακομιστή σε ένα κέντρο δεδομένων και ενός άλλου διακομιστή σε άλλο κέντρο δεδομένων. Προφανώς, θα μπήκαμε στον πειρασμό να πιστέψουμε ότι η απόδοση της διαδρομής θα είναι αυτή του τμήματος της διαδρομής με τη χαμηλότερη απόδοση. Αλλά ενώ είναι αλήθεια ότι δεν θα είναι ποτέ υψηλότερο από αυτό, θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο. Κάθε συσκευή μεταξύ της πηγής και του προορισμού μπορεί να προσθέσει κάποιες καθυστερήσεις που, με τη σειρά τους, θα επηρεάσουν δυσμενώς την απόδοση.

  Τι είναι ένας φορτιστής GaN και γιατί θα τον θέλετε;

Η υπερχρησιμοποίηση του δικτύου και η προκύπτουσα συμφόρηση μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απόδοση. Αν επιστρέψουμε στην αναλογία του αυτοκινητόδρομου, όλοι γνωρίζουμε ότι ένας πολυσύχναστος αυτοκινητόδρομος τρέχει πολύ πιο αργά από αυτόν με λίγη κίνηση. Το ίδιο ισχύει και για τα συμφορημένα δίκτυα.

Μην μπερδεύετε τα Bits And Bytes

Η γνώση της μέγιστης απόδοσης ενός κυκλώματος ή διαδρομής προς έναν προορισμό θα πρέπει να επιτρέπει σε κάποιον να υπολογίσει πόσο χρόνο θα χρειαστεί για τη μεταφορά ενός αρχείου συγκεκριμένου μεγέθους. Αλλά πρέπει να προσέχετε να βάζετε τα μήλα και τα πορτοκάλια σας.

Η παροχή μετριέται συνήθως σε bit ανά δευτερόλεπτο (bps), kilobits ανά δευτερόλεπτο (kbps), megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps) και gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps). Και υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το τι σημαίνουν τα προθέματα kilo, mega και giga. Σύμφωνα με το πρότυπο SI, αυτά τα προθέματα υποδηλώνουν πολλαπλασιασμό με 1.000 (κιλό), 1.000.000 (mega) και 1.000.000.000 (giga).

Όσον αφορά τα μεγέθη αρχείων, συνήθως μετρώνται σε byte, kilobyte, megabyte και gigabyte, όπου ένα byte είναι οκτώ bit. Σήμερα, τα προθέματα kilo, mega και giga έχουν τις ίδιες σημασίες του προτύπου SI που είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνικής Επιτροπής (IEC) του 1998. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλαιότερη δυαδική σύμβαση που ορίζει ότι ένα kilobyte είναι 1 024 byte. Συνεπώς, ένα μέγεθος αρχείου 1 megabyte είναι 1 024 × 1 024 (ή 1 048 579) byte και 1 gigabyte είναι 1 024 × 1 024 × 1 024 (ή 1 073 741 824) byte.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι η διαφορά μεταξύ του gigabyte SI και του δυαδικού gigabyte της παλιάς σχολής είναι σχεδόν 74 megabyte. Έτσι, όταν προσπαθείτε να υπολογίσετε τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά οποιουδήποτε όγκου δεδομένων, πρέπει να γνωρίζετε εάν το μέγεθος του αρχείου και τα στοιχεία απόδοσης χρησιμοποιούν SI ή δυαδικά προθέματα.

Λήψη των αριθμών σας ευθεία

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να συντομεύουν εκφράσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως. Για παράδειγμα, συχνά θα αναφερόμαστε σε ένα αρχείο 64 kilobyte ως αρχείο 64 k ή σε ένα αρχείο 100 megabyte ως αρχείο 100 meg. Κάνουμε επίσης συχνά το ίδιο όταν μιλάμε για απόδοση κυκλώματος. Έτσι, θα αναφερθούμε σε ένα κύκλωμα 256 kilobits ανά δευτερόλεπτο ως κύκλωμα 256 k ή ένα κύκλωμα 2 Mbps ως κύκλωμα 2 meg. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τον υπολογισμό των χρόνων μεταφοράς καθώς τα μεγέθη των αρχείων μετρώνται σε byte ενώ η απόδοση ενός κυκλώματος μετράται σε bit.

Αν πάρουμε, για παράδειγμα, ένα αρχείο 64 k. Στην πραγματικότητα είναι 64 × 1.024 (υποθέτοντας ότι χρησιμοποιούμε δυαδικούς πολλαπλασιαστές) × 8 bit σε μέγεθος για συνολικά 524 288 bit. Ομοίως, ένα κύκλωμα 64 k θα μεταδίδει bit με ρυθμό 64 × 1.000 ή 64.000 bps. Επομένως, ο χρόνος που απαιτείται για τη μετάδοση ενός αρχείου 64 k μέσω του κυκλώματος 64 k θα είναι τουλάχιστον 524 288/64 000 ή 8,192 δευτερόλεπτα. Πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι ένα “k” είναι πάντα το ίδιο και θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα αρχείο 64 k θα χρειαστεί 1 δευτερόλεπτο για να μεταδοθεί σε ένα κύκλωμα 64 k.

Τα καλύτερα εργαλεία για τη μέτρηση της απόδοσης

Μεταξύ όλων των εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την παρακολούθηση και τη μέτρηση της απόδοσης του δικτύου, ορισμένα είναι αφιερωμένα στη μέτρηση της απόδοσης. Αυτά είναι τα εργαλεία που πρόκειται να εξετάσουμε. Τα παρακάτω εργαλεία χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τη μέτρηση της απόδοσης. Κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν πρωτόκολλα ανάλυσης όπως το SNMP ή το NetFlow, ενώ άλλοι θα εκτελέσουν δοκιμές ακραίων καταστάσεων.

1. Πακέτο αναλυτών εύρους ζώνης δικτύου SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ)

Η SolarWinds έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη για την κατασκευή μερικών από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου. Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ είναι επίσης διάσημη για τα πολλά δωρεάν εργαλεία της που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των διαχειριστών δικτύου, όπως ένας διακομιστής TFTP ή μια αριθμομηχανή υποδικτύου.

  Πώς να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης hotspot του iPhone

Η εταιρεία διαθέτει επίσης μια λύση για ανάλυση απόδοσης στο Πακέτο Αναλυτών Εύρους ζώνης δικτύου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα αυτόνομο προϊόν, αλλά μάλλον ένα πρόσθετο είτε στο SolarWinds Network Performance Monitor, ένα από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης SNMP είτε στον SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer, έναν εξαιρετικό συλλέκτη και αναλυτή NetFlow.

Ας δούμε λοιπόν τι προσφέρει το πακέτο Network Bandwidth Analyzer. Το προϊόν προσφέρει ολοκληρωμένη ανάλυση ροής δικτύου και παρακολούθηση απόδοσης. Έτσι θα παρακολουθεί και θα αναλύει την απόδοση και την απόδοση του δικτύου. Θα βοηθήσει επίσης στην εύρεση σφαλμάτων δικτύου και στην παρακολούθηση της διαθεσιμότητας και της απόδοσης των συσκευών και στη συλλογή δεδομένων ροής για τη μέτρηση της απόδοσης.

Το λογισμικό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τους χρήστες και τις εφαρμογές που κατακλύζουν το εύρος ζώνης, να προσδιορίσετε ποιοι χρήστες, εφαρμογές ή πρωτόκολλα δικτύου χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο εύρος ζώνης, να επικυρώσετε τις πολιτικές ιεράρχησης της κυκλοφορίας δικτύου και να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών QoS.

Το πακέτο εύρους ζώνης δικτύου SolarWinds αδειοδοτείται με βάση τον μεγαλύτερο αριθμό κόμβων, διεπαφών ή τόμων. Πρέπει να επικοινωνήσετε με τη SolarWinds για να λάβετε μια προσφορά. Δεδομένου ότι είναι ένα πρόσθετο είτε στο NPM είτε στο NTA, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και το κόστος ενός από αυτά. Εάν προτιμάτε να δοκιμάσετε το προϊόν πριν το αγοράσετε, είναι διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή.

2. Iperf3

Η σειρά εργαλείων iperf μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της μέγιστης απόδοσης των δικτύων IP. Διαθέτει διάφορες συντονίσιμες παραμέτρους που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα, τα πρωτόκολλα και τα buffer, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε την εργασία στις ακριβείς ανάγκες σας. Για κάθε δοκιμή, iperf3 αναφέρει τη μετρούμενη απόδοση, απώλεια και άλλες παραμέτρους.

Το Iperf3 προσφέρει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις και πλέον ενσωματώνει μια σειρά από λειτουργίες που βρίσκονται σε άλλα εργαλεία όπως το nuttcp και το netperf. Αυτά τα χρήσιμα χαρακτηριστικά έλειπαν από το προηγούμενο iperf. Για παράδειγμα, αυτή η έκδοση έχει λειτουργία μηδενικής αντιγραφής και προαιρετική έξοδο JSON. Σημειώστε ότι το iperf3 δεν είναι συμβατό με το αρχικό iperf.

Το Iperf3 αναπτύσσεται κυρίως από το ESnet / Lawrence Berkeley National Laboratory. Κυκλοφορεί με άδεια BSD τριών ρητρών. Αναπτύχθηκε κυρίως σε CentOS Linux, FreeBSD και OS X, αυτές είναι οι μόνες επίσημα υποστηριζόμενες πλατφόρμες. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες αναφορές επιτυχίας με OpenBSD, Android και άλλες διανομές Linux.

Σημειώστε ότι η προηγούμενη έκδοση του iperf, iperf2, εξακολουθεί να αναπτύσσεται ενεργά από άλλον οργανισμό. Εάν θέλετε την καλύτερη λειτουργικότητα, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το iperf3 που μπορείτε να το κατεβάσετε από αυτό Το σπίτι του GitHub.

3. Δοκιμή ταχύτητας LAN TotuSoft

Παρά το όνομά του, Δοκιμή ταχύτητας LAN δεν θα δοκιμάσει μόνο τα τοπικά δίκτυα. Σχεδιάστηκε από την αρχή για να είναι ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο για τη μέτρηση της ταχύτητας μεταφοράς αρχείων, σκληρού δίσκου, μονάδας USB και LAN. Το εργαλείο λειτουργεί με τον υπολογισμό του χρόνου που απαιτείται για τη μετακίνηση μιας γνωστής ποσότητας δεδομένων. Εάν επιλέξετε έναν τοπικό σκληρό δίσκο ή συσκευές αποθήκευσης USB ως προορισμό, θα μετρήσει την απόδοση αυτής της συσκευής. Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξετε μια απομακρυσμένη θέση αποθήκευσης, θα μετρήσει τη διεκπεραίωση του δικτύου.

Το LAN Speed ​​Test δημιουργεί το αρχείο δοκιμής στη μνήμη και, στη συνέχεια, το μεταφέρει με δύο τρόπους (χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις της προσωρινής αποθήκευσης αρχείων Windows/Mac) ενώ παρακολουθεί τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της μεταφοράς. Στη συνέχεια κάνει όλους τους υπολογισμούς για εσάς.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή μεταφοράς του αρχείου σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή που εκτελεί το LAN Speed ​​Test Server. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο καθώς διαπιστώνει ότι αυτό που μετράτε είναι πραγματικά η απόδοση του LAN και ότι τυχόν καθυστέρηση στο υποσύστημα αποθήκευσης απομακρυσμένου κεντρικού υπολογιστή αγνοείται. Ακριβώς όπως το εργαλείο δοκιμής ταχύτητας LAN, ο διακομιστής δοκιμής ταχύτητας LAN θα αποθηκεύει τα δεδομένα που λαμβάνονται στη μνήμη και όχι στο δίσκο.

Το LAN Speed ​​Test είναι διαθέσιμο σε δωρεάν έκδοση με μειωμένες δυνατότητες ή σε πληρωμένη έκδοση που ξεκινά από 10 $ για μία άδεια με εκπτώσεις όγκου για πολλαπλά αντίγραφα.

4. NetStress

NetStress είναι ένα εργαλείο που ειδικεύεται στη μέτρηση της απόδοσης σε ασύρματα δίκτυα. Είναι ένα εργαλείο δύο συστατικών με πελάτη και διακομιστή και θα μετρήσει αποτελεσματικά την απόδοση μεταξύ των δύο. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενσύρματα δίκτυα.

  Προσδιορίστε τη μουσική που παίζει στην επιφάνεια εργασίας ή σε μια κοντινή συσκευή

Η συνιστώμενη χρήση αυτού του εργαλείου είναι να το χρησιμοποιήσετε πρώτα για να δημιουργήσετε ένα σημείο αναφοράς για την απόδοση ενός δικτύου. Στη συνέχεια, όταν αναφέρονται ζητήματα και υποψιάζεστε ότι η απόδοση έχει υποβαθμιστεί, το εκτελείτε ξανά και συγκρίνετε τα αποτελέσματα με το σημείο αναφοράς. Αυτό θα σας πει εάν υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τη διεκπεραίωση και θα υποδείξει τα βήματα που απαιτούνται για την επίλυσή του. Εδώ έρχεται στην πραγματικότητα η ασύρματη εξειδίκευση του εργαλείου.

Το NetStress είναι φορτωμένο με δυνατότητες. Πρώτον, υπάρχει μόνο ένα εργαλείο που μπορεί να είναι είτε ο διακομιστής είτε ο πελάτης. Θα υποστηρίζει επίσης μεταφορές δεδομένων TCP και UDP με μεταβλητό μέγεθος τμήματος και θα υποστηρίζει πολλαπλές ροές δεδομένων. Διαθέτει επίσης πολλές προηγμένες παραμέτρους που μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε οι μονάδες εμφάνισης να είναι σε bit ή byte ανά δευτερόλεπτο.

Το Netstress μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από nutsaboutnets.comτον ιστότοπο του εκδότη του.

5. TamoSoft Throughput Test

ο TamoSoft Throughput Test είναι το μόνο εργαλείο στη λίστα μας που διαφημίζεται ως εργαλείο δοκιμής απόδοσης. Είναι ένα δωρεάν λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ είναι διαθέσιμο δωρεάν δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Το εργαλείο λειτουργεί στέλνοντας συνεχώς ροές δεδομένων TCP και UDP στο δίκτυό σας και υπολογίζοντας σημαντικές μετρήσεις. Θα υπολογίσει, για παράδειγμα, τιμές απόδοσης ανάντη και κατάντη, απώλεια πακέτων και χρόνο μετ’ επιστροφής. Το λογισμικό εμφανίζει τα αποτελέσματα τόσο σε αριθμητική όσο και σε μορφή γραφήματος.

Το TamoSoft Throughput Test υποστηρίζει συνδέσεις IPv4 και IPv6 και επιτρέπει στο χρήστη να αξιολογήσει την απόδοση του δικτύου ανάλογα με τις ρυθμίσεις Quality of Service (QoS). Όπως μερικά άλλα εργαλεία στη λίστα μας, αυτό είναι ένα εργαλείο δύο συστατικών με διακομιστή και πελάτη.

Δείτε πώς λειτουργούν τα εργαλεία: Το τμήμα πελάτη συνδέεται με το τμήμα διακομιστή που ακούει για συνδέσεις. Μόλις πραγματοποιηθεί η σύνδεση, ο πελάτης και ο διακομιστής ανταλλάσσουν δεδομένα και προς τις δύο κατευθύνσεις και το τμήμα πελάτη της εφαρμογής στη συνέχεια υπολογίζει και εμφανίζει τις μετρήσεις δικτύου. Αυτό είναι μάλλον απλό, αλλά κάνει εξαιρετική δουλειά στη μέτρηση της πραγματικής απόδοσης.

Το TamoSoft Throughput Test είναι δωρεάν λογισμικό και η TamoSoft προσφέρει επίσης μια ολοκληρωμένη λύση για ανάλυση απόδοσης WLAN που ονομάζεται TamoGraph Site Survey.

6. IxChariot

Το τελευταίο στη λίστα μας είναι IxChariot από την Ixia, τον κλάδο λογισμικού της Keysight, κατασκευαστή ορισμένων από τους πιο διάσημους εξοπλισμούς δοκιμών ηλεκτρονικών στον κόσμο. Το IxChariot είναι στην πραγματικότητα κάτι περισσότερο από ένα απλό εργαλείο μέτρησης απόδοσης, είναι μια ολοκληρωμένη λύση ανάλυσης δικτύου με αμέτρητα προηγμένα χαρακτηριστικά. Θα μετρήσει την απόδοση – δεν θα ήταν σε αυτήν τη λίστα διαφορετικά – αλλά θα κάνει πολύ περισσότερα.

Εδώ είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε άμεσα την απόδοση του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της ασύρματης απόδοσης και της γεωγραφικής τοποθεσίας. Τα Endpoints απόδοσής του θα εκτελούνται σε κινητές συσκευές, υπολογιστές, Mac ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία hypervisor ή cloud και επιτρέπουν την κεντρική διαχείριση οποιασδήποτε πλατφόρμας. Το λογισμικό παρέχει πλήρη εξομοίωση εφαρμογών και βασικές μετρήσεις απόδοσης, όπως απόδοση, απώλεια πακέτων, jitter, καθυστέρηση, MOS και βίντεο OTT όπως το Netflix ή το YouTube.

Αυτό είναι ένα προϊόν ανώτατου επιπέδου που φέρει μια τιμή ανώτατου επιπέδου, η οποία μπορεί να ληφθεί μόνο εάν ζητήσετε μια επίσημη προσφορά. Και ενώ μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση δεν είναι διαθέσιμη, μια δωρεάν διαδικτυακή επίδειξη είναι διαθέσιμη.

Σχετικά με τη Δοκιμή Διαδικτύου

Πριν τελειώσουμε τη συζήτησή μας, υπάρχει ένας άλλος δημοφιλής τύπος εργαλείου μέτρησης διεκπεραίωσης δικτύου για τον οποίο θα θέλαμε να μιλήσουμε. Είναι εργαλεία ελέγχου ταχύτητας Διαδικτύου. Αυτά τα εργαλεία θα σας επιτρέψουν να μετρήσετε με ακρίβεια τη μέγιστη απόδοση μεταφόρτωσης και λήψης που λαμβάνετε από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου σας.

Υπάρχουν αρκετά τέτοια εργαλεία διαθέσιμα και Speedtest από την Ookla είναι πιθανότατα ένα από τα πιο δημοφιλή. Χρησιμοποιείται για πάνω από δέκα εκατομμύρια μοναδικές δοκιμές κάθε μέρα. Από την ίδρυσή του το 2006, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δοκιμές με το Speedtest. Αυτό που οδηγεί την εταιρεία είναι η δέσμευση να «παρέχει διαφάνεια στην απόδοση των δικτύων».

Το Speedtest είναι προς το παρόν διαθέσιμο ως εργαλείο που βασίζεται στο web στο Speedtest.net και ως αυτόνομες εφαρμογές που μπορούν να ληφθούν και να εγκατασταθούν σε iOS, Android, OS X, Windows, Google Chrome και Apple TV.

Υπάρχουν και άλλα παρόμοια εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτόν τον σκοπό. Οι περισσότεροι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου έχουν ένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες τους. Ωστόσο, θα έμενα μακριά από αυτά και κανονικά θα προτιμούσα ένα εργαλείο τρίτου κατασκευαστή για την αμερόληπτη προσέγγισή του.