Lenovo ThinkBook Plus Gen 4 Review: Marred by E-ink

Βασικά Takeaways

  • Το ThinkBook Plus Gen 4 της Lenovo είναι ένας premium επαγγελματικός φορητός υπολογιστής με περιστρεφόμενη οθόνη OLED και δευτερεύουσα οθόνη e-ink.
  • Η οθόνη OLED είναι ζωντανή και εντυπωσιακή, αλλά το πάνελ e-ink είναι ανυπόφορο και δύσκολο στη χρήση.
  • Η υψηλή τιμή του ThinkBook Plus Gen 4, το περιορισμένο πληκτρολόγιο και η έλλειψη δυνατότητας επέκτασης το καθιστούν αμφισβητήσιμη αγορά σε σύγκριση με άλλους φορητούς υπολογιστές 2 σε 1.

Παίρνοντας το βραβείο «Best of CES 2023», της Lenovo ThinkBook Plus Gen 4 (παρουσιάστηκε ως το “ThinkBook Plus Twist”), είναι ένα premium επαγγελματικό σημειωματάριο κατάλληλο για ημι-κοπιαστική εργασία, βιντεοσυσκέψεις και περιστασιακή περιήγηση. Διαθέτει εξαιρετική ρύθμιση ηχείων, ζωντανή και περιστρεφόμενη κύρια οθόνη OLED και, μοναδικά, δευτερεύουσα οθόνη e-ink.

Ενώ η πολύχρωμη οθόνη e-ink 12 ιντσών ανακουφίζει από την κούραση των ματιών, τα οφέλη σε μεγάλο βαθμό τελειώνουν εκεί. Προσθέστε ένα περιορισμένο πληκτρολόγιο, μια αστρονομική τιμή και μικρή δυνατότητα επέκτασης ή αναβάθμισης, και το ThinkBook Plus Gen 4 πέφτει στο περιθώριο υπέρ των ανώτερων (και πιο προσιτών) φορητών υπολογιστών 2 σε 1.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 4

1368 $ 1550 $ Εξοικονομήστε 182 $

Ενώ ο φορητός υπολογιστής Lenovo ThinkBook Plus Gen 4 2-σε-1 έχει ορισμένες εξαγοραστικές ιδιότητες, τελικά υστερεί στην παροχή δυνατοτήτων που να ταιριάζουν με την τιμή των 3.000 $. Απολαύστε την κύρια οθόνη OLED. αποφύγετε πάση θυσία τον πίνακα e-ink.

Λειτουργικό σύστημα Windows 11

CPU 13ης γενιάς Intel Core i7-1355U

Ενσωματωμένη GPU Intel Iris Xe

RAM 16 GB DDR5

Αποθηκευτικός χώρος 512 GB

Μπαταρία 56 Wh

Οθόνη (Μέγεθος, Ανάλυση) 13,3 ίντσες, 2880 x 1800

Κάμερα FHD 1080p

Θύρες 2x Thunderbolt 4, 1x 3,5mm υποδοχή ακουστικών και μικροφώνου

Βάρος 2,98 λίβρες (1,35 κιλά)

Μάρκα Lenovo

Πλεονεκτήματα

  • Εξαιρετική κύρια οθόνη OLED
  • Υπέροχα ηχεία
  • Σχέδιο περιστρεφόμενου μεντεσέ

Μειονεκτήματα

  • Απαίσιο πάνελ e-ink
  • Άβολο πληκτρολόγιο και trackpad
  • Απίστευτη τιμή

Σχεδιασμός: Προσεγμένη ιδέα, εσφαλμένη εκτέλεση

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Αναμφισβήτητα η πιο σημαντική πτυχή του ThinkBook Plus Gen 4, ο περιστρεφόμενος μεντεσές και οι διπλές οθόνες είναι υπέροχες στο χαρτί, αλλά δεν είναι εκεί που μετράει.

Η σχεδίαση της περιστρεφόμενης οθόνης είναι καταπληκτική για την παρουσίαση σε κοινό ή την προβολή ενός γρήγορου γραφικού σε έναν συνάδελφο που κάθεται δίπλα σας. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η οθόνη OLED είναι φανταστική—είναι ο πίνακας e-ink που με κάνει να ξύνω το κεφάλι μου. Περισσότερα για αυτό αργότερα, όμως. Στη συνολική εμφάνιση και αίσθηση.

Με ένα δροσερό γκρι σασί και μια εξ ολοκλήρου μεταλλική σχεδίαση, αυτός είναι ένας κομψός και γυαλιστερός σχεδιασμός φορητού υπολογιστή — δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Το ερώτημα είναι αν σας αρέσει ή όχι η εμφάνιση του πάνελ e-ink, το οποίο εμφανίζεται σε πλήρη οθόνη στον κόσμο, εκτός κι αν έχετε περιστρέψει το πάνελ OLED στραμμένο μακριά από το πληκτρολόγιο.

Παρά το πρότυπο αξιοπιστίας MIL-STD 810H του ThinkBook Plus Gen 4, αυτό θέτει ένα ερωτηματικό στη στήλη ανθεκτικότητας. Όπου ο φορητός υπολογιστής σας θα είχε κανονικά ένα μεταλλικό περίβλημα που προστατεύει την οθόνη μέσα, αυτό έχει γυαλί στραμμένο προς τον ουρανό ή το έδαφος, ανεξάρτητα από το πώς το γυρίζετε. Μια ποιοτική υπόθεση και ένας μικρός προγραμματισμός μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προστασία της επένδυσής σας πολλών χιλιάδων δολαρίων.

  10 καλύτερες βιβλιοθήκες επικύρωσης δεδομένων Node.JS για να διατηρούνται τα δεδομένα καθαρά

Με βάρος 2,98 λίβρες (1,35 κιλά), αυτός δεν είναι ο ελαφρύτερος φορητός υπολογιστής στον κόσμο, αλλά είναι ένα αξιοσέβαστο βάρος που προσφέρεται για μια κορυφαία αίσθηση στο χέρι.

Οθόνη OLED: Full of Life

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Η κύρια οθόνη OLED 13,3 ιντσών είναι όπου αυτή η 2 σε 1 λάμπει πραγματικά. Είτε είστε σκληροί στη δουλειά είτε επιστρέφετε για να απολαύσετε μερικά επεισόδια, η ζωντανή και με αξιοπρεπή φωτεινότητα (στα 400 nits) οθόνη δεν θα σας απογοητεύσει.

Αυτή η οθόνη προσφέρει έντονη αντίθεση με το μέτριο πάνελ e-ink και είναι μια οθόνη που πραγματικά απολαμβάνω να δουλεύω. Τα χρώματα αναδύονται καλά, ο ρυθμός ανανέωσης 60 Hz δεν είναι εξαιρετικά ομαλός, αλλά δεν είναι ούτε πολύ άθλιος και οι 13,3 ίντσες είναι ένα καλό μέγεθος για τις περισσότερες εργασίες.

Οθόνη E-Ink: Ποιον θα καλέσετε;

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Μια λέξη μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι την οθόνη e-ink 12 ιντσών του ThinkBook Plus Gen 4: ghosting.

Σοβαρά, αυτό το πράγμα είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθεί για παραγωγικότητα. Διαβάζεις μια παράγραφο; Σίγουρος. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να διαβάσετε την παράγραφο μετά από αυτήν; Ελπίζω να είστε έτοιμοι για μεγάλους χρόνους ανανέωσης και ιλιγγιώδη εφέ φαντασμάτων καθώς κάνετε κύλιση.

Και, το e-ink δεν προορίζεται να εξοικονομήσει σημαντική διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Όπως θα συζητήσω αργότερα στην ανασκόπηση, αυτό απλά δεν ισχύει. Φαίνεται ότι κάνει ακριβώς το αντίθετο, μασώντας τον χρόνο παραγωγικότητάς σας σε μια άστοχη προσπάθεια να ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Απόδοση: Χειρίζεται τις περισσότερες δουλειές καλά

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ένας τομέας που δεν απογοητεύει το ThinkBook Plus Gen 4 είναι η απόδοση. Εξοπλισμένο με υλικό Intel προηγμένης τεχνολογίας (και καλύτερα να είναι σε αυτή την τιμή), υπάρχει αρκετή επεξεργαστική ισχύς εδώ για να χειριστείτε τις περισσότερες καθημερινές εργασίες με ευκολία. Ο έλεγχος του email σας, η λήψη σημειώσεων, η περιήγηση στον Ιστό και κάποια ελαφριά έως μέτρια επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο δεν αποτελούν πρόβλημα για τον Intel Core i7-1355U 13ης γενιάς και τα 16 GB μνήμης RAM DDR5X που βρίσκονται σε αυτόν τον φορητό υπολογιστή.

Μπορείτε ακόμη και να εκτελέσετε μερικά ελαφρύτερα παιχνίδια όπως το Minecraft ή το Rocket League, ωστόσο, ως αποτέλεσμα των ενσωματωμένων γραφικών Intel Iris Xe, δεν θα πρέπει να περιμένετε να αυξήσετε τις ρυθμίσεις στους αγαπημένους σας τίτλους και να διατηρήσετε 60FPS (ή ακόμα και 30FPS σε πολλές περιπτώσεις ).

Έτρεξα το ThinkBook Plus Gen 4 τόσο μέσω του PCMark όσο και του Geekbench και, όπως μπορείτε να δείτε από τα αποτελέσματα, η συνολική απόδοση είναι σίγουρα αξιοσέβαστη, αλλά δεν ξεπερνά τα συστήματα ανώτερης ποιότητας.

Το MacBook Air του 2022, ένας άλλος κοινός φορητός υπολογιστής για παραγωγικότητα, κέρδισε βαθμολογία ενός πυρήνα 2.575 στο Geekbench σε σύγκριση με το 1.838 του ThinkBook. Η βαθμολογία πολλαπλών πυρήνων μεταξύ των δύο φορητών υπολογιστών είναι παρόμοια αταίριαστη, με τον Air να προσφέρει 9.649 έναντι 6.799 του ThinkBook.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας στο REAPER για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε ποτέ καμία εργασία

Η βαθμολογία OpenCL GPU είναι η μεγάλη διαφορά εδώ (χωρίς έκπληξη), με τα 25.256 του MacBook Air να υπερδιπλασιάζουν τη βαθμολογία 12.660 του ThinkBook Plus Gen 4.

Η μέση βαθμολογία PCMark είναι περίπου 5.100, επομένως το ThinkBook ξεπερνά τις επιδόσεις του μέσου φορητού υπολογιστή με βαθμολογία 5.662.

Ανοίξτε όσες καρτέλες Chrome χρειάζεστε. απλά μην περιμένετε να τρίψετε τους αγκώνες με τον υπερυπολογιστή της NASA.

Ηχεία: Δεν χρειάζονται αναβαθμίσεις

Όταν έριξα την κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία The Polar Express, η εστίασή μου επικεντρώθηκε πρώτα στα ζωηρά χρώματα της κύριας οθόνης. Αυτό επισκιάστηκε γρήγορα από τον καθαρό, διάτρητο ήχο που φυσούσε και τράβηξε την προσοχή μου.

«Ουάου», σκέφτηκα μέσα μου, «συνήθως δεν έχεις τέτοια ηχεία σε επαγγελματικό φορητό υπολογιστή». Δεν περίμενα να προέρχεται καθαρός, δυναμικός ήχος από το ThinkBook Plus Gen 4, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα. Στη μέγιστη ένταση, είναι σίγουρα πολύ δυνατό για να απολαύσετε άνετα, εκτός εάν ο φορητός υπολογιστής βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για μουσική περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Το Dolby Atmos ευχαριστεί για την πλούσια, πλήρη ποιότητα ήχου που διατίθεται στο ThinkBook Plus Gen 4. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το 2-σε-1, αν και θα το σκεφτόμουν δύο φορές να ξοδέψετε τα χρήματά σας για μια φανταχτερή υπόκλιση σε μια φόρμα απογοητευτικό πακέτο.

Κάμερα και μικρόφωνα: Λάσπη, αλλά αρκετά καλή

Οι κάμερες ιστού FHD 1080p δεν είναι κάτι που πρέπει να γράψετε. Κάνουν τη δουλειά τους με το συνηθισμένο θάμπωμα και κόκκους που βρίσκετε στις περισσότερες ενσωματωμένες κάμερες web για φορητούς υπολογιστές.

Δεν θα γυρίσετε την επόμενη ταινία μεγάλου μήκους χρησιμοποιώντας το ThinkBook της Lenovo. Αλλά σίγουρα μπορείτε να περάσετε από μια βιντεοσύσκεψη με μια ομάδα συναδέλφων.

Όσον αφορά τη συστοιχία διπλού μικροφώνου, θα δείτε αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με την ποιότητα της κάμερας web. Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής κλήσης, ο παραλήπτης είπε ότι μπορούσε να με καταλάβει ξεκάθαρα χωρίς να χρειαστούν προσαρμογές στη θέση ή τις ρυθμίσεις.

Πληκτρολόγιο και επιφάνεια αφής: Σκληρό και περιορισμένο

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Όταν πρόκειται για επαγγελματικούς φορητούς υπολογιστές, η πληκτρολόγηση είναι το κλειδί. Γι’ αυτό ακριβώς θα ήθελα το πληκτρολόγιο του ThinkBook Plus Gen 4 να μην ήταν τόσο στενό.

Αν και έχει μόνο πλαίσιο 13 ιντσών για να δουλέψω, θα προτιμούσα να κάνω τις σημειώσεις μου σε MacBook Air παρά σε αυτήν την έκδοση του ThinkBook της Lenovo. Τα τυπογραφικά λάθη ακολουθούμενα από απογοητευμένα backspace ήταν σύνηθες φαινόμενο. Ακόμη χειρότερα, η αίσθηση πληκτρολόγησης του πληκτρολογίου αφήνει κάτι το επιθυμητό. Έχω αναθεωρήσει (και απόλαυσα) ThinkPad E14 Gen 2 της Lenovo, ώστε να μπορώ να σέβομαι ένα ελαστικό, αιωρούμενο πληκτρολόγιο ThinkPad όταν τα δάχτυλά μου συναντούν ένα. Το Plus Gen 4, από την άλλη πλευρά, είναι άκαμπτο και ρομποτικό. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι «θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο» όταν βάζω τα χέρια μου στο κρύο γκρι εξωτερικό.

Δυστυχώς για το trackpad, πολλά από τα ίδια παράπονα μεταφέρονται. Είναι ένα αξιοπρεπές μέγεθος και δεν είχα κανένα πρόβλημα με την κύλιση και τη χρήση της χειρονομίας πατήματος για να κάνω αριστερό κλικ. Πιέζοντας το trackpad προς τα κάτω, ωστόσο, αρχίζει η ενόχληση. Δεν είναι σαφές πού τελειώνει το αριστερό κλικ και πού αρχίζει η περιοχή με το δεξί κλικ, κάτι που οδηγεί σε κοινές εισαγωγές επιστροφής σελίδας μετά την προσπάθεια ανοίγματος ενός συνδέσμου σε μια νέα καρτέλα. Η απτική ανατροφοδότηση από τα κλικ είναι επίσης άκαμπτη και άβολη, με κάνει να επιθυμώ ένα κανονικό παλιό ποντίκι να συνοδεύει τις προσπάθειές μου για περιήγηση.

  Τι είναι ο θόρυβος στη φωτογραφία; 5 τρόποι για να το αποφύγετε

Στυλό: Δροσερό αλλά περιττό

Μια εξαιρετική συμπερίληψη, το Lenovo Base Pen 4.0 μπορεί να βοηθήσει με την αυτοσχέδια λήψη σημειώσεων ή σκίτσο, αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι σχεδόν πάντα πιο εύκολο να ανοίξετε ένα κενό αρχείο κειμένου και να αφήσετε τα δάχτυλά σας να κάνουν την πληκτρολόγηση.

Η οθόνη e-ink θα έδινε στο Base Pen μεγαλύτερο σκοπό, αλλά επειδή είναι σχεδόν πάντα δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε, κατέληξα να διαγράψω το αξεσουάρ στυλό ως καινοτομία. Σε συνδυασμό με την οθόνη OLED, κάνει ένα αξιοπρεπές τάμπλετ ψηφιακής τέχνης, οπότε υπάρχει μια αναλαμπή λύτρωσης από αυτή την άποψη.

Επίσης, δεν υπάρχει μέρος για να αποθηκεύσετε το στυλό στον ίδιο τον φορητό υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να αναζητήσετε μια θήκη που να έχει μια τσέπη για να το κρατάτε ή θα πρέπει να παρακολουθείτε μια αιωρούμενη γραφίδα δίπλα στο φορτιστή και το ThinkBook Plus Gen 4 ίδια.

Μπαταρία: Μην απομακρυνθείτε μακριά από μια πρίζα

Η μπαταρία 56 Wh που βρίσκεται στο ThinkBook Plus Gen 4 δεν ανταγωνίζεται τα καλύτερα από τα καλύτερα, ούτε πλησιάζει. Κατά μέσο όρο, κατάφερα να έχω διάρκεια ζωής μπαταρίας μεταξύ πέντε και έξι ωρών με μία μόνο φόρτιση, ανάλογα με την εργασία που είχα στο χέρι.

Δεν είναι καν μια ολόκληρη μέρα εργασίας, πόσο μάλλον αρκετή μπαταρία για λίγη χαλάρωση μετά τη δουλειά. Εάν θέλετε να παραμείνετε παραγωγικοί, κρατήστε τον φορτιστή σας κοντά. Υπάρχουν μερικά καλά νέα: ο προσαρμογέας φόρτισης 65 W είναι αρκετά γρήγορος, επαναφορτίζοντας πλήρως την μπαταρία της μονάδας αναθεώρησής μου σε περίπου 45 λεπτά.

Έτσι, εάν μπορείτε να παραμείνετε δεμένοι σε μια πρίζα (κάτι που δεν είναι κάτι που συνήθως θέλετε από έναν φορητό υπολογιστή) ή να φέρετε μια τράπεζα μπαταρίας, οι δυνατότητες γρήγορης φόρτισης μπορούν να σας σώσουν από έναν πονοκέφαλο χαμηλής μπαταρίας στη μέση της εργασίας.

Συνδεσιμότητα: Περιορισμένη αλλά επεκτάσιμη

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Κοιτάζοντας τα άκρα του Lenovo ThinkBook Plus Gen 4, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην εντυπωσιαστείτε με τη διαθέσιμη επιλογή θύρας.

Θα βρείτε συνολικά δύο θύρες Thunderbolt 4 (μία σε κάθε πλευρά) και μία μόνο υποδοχή ακουστικών και μικροφώνου 3,5 mm. Αυτό είναι.

Ευτυχώς, είναι αρκετά εύκολο να επεκταθεί αυτή η επιλογή συνδεσιμότητας. Συνδέστε έναν προσιτό διανομέα USB-C και θα έχετε πρόσβαση σε όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε για εργασία και χαλάρωση.

Θα πρέπει να αγοράσετε το Lenovo ThinkBook Plus Gen 4;

Αν δεν χρειάζεστε απεγνωσμένα έναν φορητό υπολογιστή 2 σε 1 που διαθέτει οθόνη OLED και έγχρωμη οθόνη e-ink, δεν μπορώ να προτείνω το Lenovo ThinkBook Plus Gen 4.

Η τιμή των 3.000 $+ είναι απλώς πολύ υψηλή για να δικαιολογήσει τις μυριάδες μειονεκτήματα σε πολλές σημαντικές πτυχές του φορητού υπολογιστή. Καλύτερα να θυσιάσετε το δυσάρεστο πάνελ e-ink και να εξοικονομήσετε λίγη σοβαρή ζύμη επιλέγοντας ένα άλλο 2-σε-1 όπως το Microsoft Surface Pro 9 ή το Yoga 9i της ίδιας της Lenovo.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 4

1368 $ 1550 $ Εξοικονομήστε 182 $

Ενώ ο φορητός υπολογιστής Lenovo ThinkBook Plus Gen 4 2-σε-1 έχει ορισμένες εξαγοραστικές ιδιότητες, τελικά υστερεί στην παροχή δυνατοτήτων που να ταιριάζουν με την τιμή των 3.000 $. Απολαύστε την κύρια οθόνη OLED. αποφύγετε πάση θυσία τον πίνακα e-ink.