Χρειάζεστε ακόμα να κάνετε root το τηλέφωνό σας Android;

Βασικά Takeaways

  • Το Android έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθιστώντας το rooting λιγότερο απαραίτητο. Οι stock ROM είναι καλύτερες και οι κατασκευαστές προσφέρουν περισσότερες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος.
  • Η ριζοβολία μπορεί να είναι ακόμα ευεργετική για την εγκατάσταση προσαρμοσμένων ROM και τη λήψη των πιο πρόσφατων εκδόσεων Android, ειδικά για συσκευές προϋπολογισμού ή λιγότερο γνωστές.
  • Η ριζοβολία θα εμποδίσει τη λειτουργία των περισσότερων εφαρμογών χρηματοδότησης και θα σας αφήσει ανοιχτούς σε πιθανά προβλήματα ασφάλειας.

Όχι πολύ καιρό πριν, το πρώτο πράγμα που θα έκαναν πολλοί λάτρεις του Android σε ένα νέο τηλέφωνο ήταν το root. Ήταν απαραίτητο να διορθώσετε προβλήματα, να προσθέσετε νέες δυνατότητες και να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αλλά το Android είναι τώρα πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν παλιά. Χρειάζεται λοιπόν να κάνετε root τη συσκευή σας;

Λόγοι για να κάνετε Root μια συσκευή Android

Δεν υπάρχει διαφυγή από το γεγονός ότι πολλοί από τους καλύτερους λόγους για root έχουν πλέον διορθωθεί. Αλλά από τις βελτιώσεις απόδοσης έως τις ενημερώσεις ασφαλείας, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να κάνετε root και να τροποποιήσετε το Android.

Εγκαταστήστε προσαρμοσμένες ROM και ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος

Η δυνατότητα εγκατάστασης προσαρμοσμένης ROM παραμένει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την τροποποίηση και το hacking Android. Τεχνικά, δεν χρειάζεστε root για να το κάνετε αυτό—απλώς χρειάζεστε έναν ξεκλείδωτο bootloader και προσαρμοσμένη ανάκτηση—αλλά τα δύο τείνουν να πάνε χέρι-χέρι. Το να είσαι root σάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια αυτοματοποιημένη εφαρμογή που αναβοσβήνει όπως Εγκαταστάτης ROMκαι οι προσαρμοσμένες ROM συνήθως προέρχονται από μόνες τους.

Στο παρελθόν, η χρήση μιας προσαρμοσμένης ROM ήταν απαραίτητη για τους ενθουσιώδεις για να καλύψουν τα κενά στο λειτουργικό σύστημα Android και να αντικαταστήσουν τις άσχημες, φουσκωμένες διεπαφές που θα χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές στις συσκευές τους. Αυτές τις μέρες, το Android είναι πολύ εκλεπτυσμένο και οι περισσότερες stock ROM είναι πολύ λιγότερο προσβλητικές από ό,τι ήταν.

Τούτου λεχθέντος, μια προσαρμοσμένη ROM εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τον καλύτερο και συχνά μόνο τρόπο με τον οποίο πολλοί χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη έκδοση του Android. Η εικόνα έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με τη Samsung να υπόσχεται τώρα έως και τέσσερις ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για τις κύριες συσκευές της και τα τηλέφωνα Pixel να λαμβάνουν έως και επτά.

  Πώς να ρυθμίσετε τις ρουτίνες του Βοηθού στο Ρολόι Google στο Android

Αλλά αν έχετε ένα οικονομικό τηλέφωνο ή tablet ή ένα από έναν λιγότερο διάσημο κατασκευαστή, τότε μια προσαρμοσμένη ROM μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποκτήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Android. Και το πιο σημαντικό, αν επιλέξετε τη σωστή ROM, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις ασφαλείας πολύ μετά τη λήξη της επίσημης υποστήριξης για τη συσκευή σας.

Αφαιρέστε το Bloatware

Ανεξάρτητα από το πόσο ενοχλεί τους χρήστες, οι κατασκευαστές και οι πάροχοι συνεχίζουν να εγκαθιστούν επιπλέον εφαρμογές στα τηλέφωνά τους. Συχνά δεν μπορείτε να απεγκαταστήσετε αυτό το λεγόμενο bloatware, αν και το Android διαθέτει μια δυνατότητα Απενεργοποίησης που αφαιρεί τις εφαρμογές από το πρόγραμμα εκκίνησης εφαρμογών και τις εμποδίζει να εκτελούνται.

Ωστόσο, δεν έχει κάθε εφαρμογή επιλογή Απενεργοποίησης ή ίσως προτιμάτε να τις καταργήσετε εντελώς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο ADB για να αφαιρέσετε bloatware, αλλά εκτελείται ένα τηλέφωνο με root Backup Titanium θα διευκόλυνε τη δουλειά.

Και μετά, υπάρχει το απόλυτο βήμα για την καταπολέμηση του φουσκώματος: εγκατάλειψη της ίδιας της Google. Η κατάργηση των εφαρμογών Google και η αποσύνδεση από τις Υπηρεσίες Google Play είναι ένα τεράστιο βήμα, αλλά αν θέλετε να πάρετε τον έλεγχο του ποιος θα βλέπει τα δεδομένα σας, αξίζει να το λάβετε υπόψη.

Πάρτε τον έλεγχο του τηλεφώνου σας

Ο έλεγχος είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του rooting. Σας δίνει τη δυνατότητα να αρνηθείτε τις άδειες σε ορισμένες εφαρμογές και να αποτρέψετε την εκτέλεση άλλων στο παρασκήνιο όπου εξαντλούν την μπαταρία σας και καταναλώνουν το όριο δεδομένων σας.

Αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου το Android έχει κάνει μεγάλα βήματα στις τελευταίες εκδόσεις. Τώρα προσφέρει πιο λεπτομερή στοιχεία ελέγχου αδειών και είναι καλύτερο στον έλεγχο των εφαρμογών που μπορούν να εκτελούνται στο παρασκήνιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πλέον δημοφιλείς εφαρμογές root όπως το Greenify.

Αλλά αν θέλετε πλήρη έλεγχο, το rooting είναι ακόμα ο δρόμος. Η ριζοβολία ανοίγει το τηλέφωνό σας σε μια ολόκληρη σειρά πρόσθετων εφαρμογών. Μερικά είναι μικρά, geeky εργαλεία, αλλά άλλα εκτελούν βασικές λειτουργίες που εξακολουθούν να λείπουν από το λειτουργικό σύστημα Android.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή τείχους προστασίας AFWall+ για να ελέγξετε ποιες εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και πώς. Μπορείτε να περιορίσετε ορισμένες εφαρμογές στη σύνδεση μόνο μέσω Wi-Fi και όχι μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και μπορείτε να αποτρέψετε τη δυνατότητα σύνδεσης εκείνων των εφαρμογών που δεν χρειάζονται σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι ιδανικό για τη διαχείριση τόσο του απορρήτου όσο και της ασφάλειάς σας.

  Οι 27 καλύτερες παράνομες εφαρμογές Android που δεν είναι στο Play Store

Μπορείτε να αποκτήσετε μια εφαρμογή τείχους προστασίας, π.χ NetGuard, που λειτουργεί χωρίς root. Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια μόνιμη τοπική σύνδεση VPN, η οποία δεν είναι βολική για όλους. Η επιλογή root είναι πολύ πιο ισχυρή.

Επειδή μπορείς

Τέλος, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλοί από εμάς κάνουν root τα τηλέφωνά μας μόνο και μόνο επειδή μπορούμε. Ίσως μας αρέσει ο επιπλέον έλεγχος που παίρνουμε από αυτό, να θέλουμε να δοκιμάσουμε τα όρια του υλικού εγκαθιστώντας έναν προσαρμοσμένο πυρήνα ή απλώς να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Εάν είστε εσείς και το ξεκλείδωμα του bootloader είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξεκουμπώσετε ένα νέο τηλέφωνο, τότε η επόμενη ενότητα δεν θα έχει καθόλου σημασία.

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε root μια συσκευή Android

Είτε σας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το rooting. Η διαδικασία ανοίγει την πρόσβαση σε μέρη του συστήματος που συνήθως αποκλείονται για λόγους ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, μια κακώς κωδικοποιημένη εφαρμογή μπορεί να παραμορφώσει το τηλέφωνό σας. Μια κακόβουλα κωδικοποιημένη εφαρμογή μπορεί να κάνει ακόμα χειρότερα. Πρέπει να γνωρίζετε τι κάνετε και να είστε βέβαιοι να εμπιστεύεστε τις εφαρμογές που δίνετε πρόσβαση root.

Γίνεται πιο δύσκολο να γίνει

Ίσως ως αποτέλεσμα των κινδύνων, πολλοί κατασκευαστές και μεταφορείς καταβάλλουν προσπάθειες να κλειδώσουν τις συσκευές τους.

Υπάρχει μια τάση οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ να αποστέλλουν τις συσκευές τους με φορτωτές εκκίνησης που δεν μπορούν να ξεκλειδωθούν. Ορισμένοι κατασκευαστές τηλεφώνων βάζουν εμπόδια στο δρόμο σας για να το αποθαρρύνετε—ίσως χρειαστεί να κάνετε αίτηση για έναν κωδικό, να εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα ή να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη εφαρμογή για να το κάνετε. Όλα εξαρτώνται από τη συσκευή που έχετε. Τα τηλέφωνα Pixel και OnePlus είναι από τα πιο φιλικά προς τη χρήση root.

Θα έχετε προβλήματα εφαρμογής

Ομοίως, μπορείτε να χάσετε τη συμβατότητα της εφαρμογής. Το Android έχει μια δυνατότητα που ονομάζεται SafetyNet που καθορίζει εάν μια συσκευή έχει ριζώσει ή έχει ξεκλειδώσει το bootloader της. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το SafetyNet και να αποφασίσουν εάν θα εμποδίσουν τις εφαρμογές τους να λειτουργούν σε συσκευές που θεωρούν ανασφαλείς.

Πολλές τραπεζικές και άλλες χρηματοοικονομικές εφαρμογές δεν θα λειτουργούν σε τηλέφωνα με root, μαζί με τις εφαρμογές πορτοφολιού και το Google Pay. Υπάρχει ένας καλός λόγος: το rooting είναι εγγενώς ανασφαλές, επομένως τυχόν εφαρμογές που απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας ενδέχεται να είναι εκτός ορίων. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και για εφαρμογές που πρέπει να προστατεύουν το περιεχόμενο που εξυπηρετούν, όπως το Netflix.

  68 καλύτερες εφαρμογές Android της χρονιάς 2014

Καθώς το rooting και η τροποποίηση γίνονται πιο δύσκολα και πρέπει να βρείτε περισσότερες λύσεις, η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη. Θα μπορούσατε να φτάσετε σε ένα σημείο όπου οι ενοχλήσεις της ριζοβολίας αρχίζουν να υπερτερούν των οφελών. Και κινδυνεύετε ακόμη και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να χαλάσετε το τηλέφωνό σας.

Θέματα Εγγύησης

Πώς επηρεάζει το rooting την εγγύησή σας; Η απλή απάντηση είναι ότι άσχετα προβλήματα δεν πρέπει να επηρεάζουν καθόλου την εγγύηση. Επομένως, εάν η θύρα USB σας χαλαρώσει, τότε η αξίωσή σας δεν θα πρέπει να απορριφθεί μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιείτε μια προσαρμοσμένη ROM.

Αλλά η εγγύηση δεν καλύπτει προβλήματα λογισμικού. Τούβλο το τηλέφωνό σας όταν προσπαθείτε να εγκαταστήσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο mod και θα πρέπει να το διορθώσετε μόνοι σας. Και να θυμάστε ότι τα mods μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα υλικού. Εάν το τηλέφωνό σας επανεκκινεί κάθε φορά που εκκινείτε την κάμερα, μπορεί να φταίει ο προσαρμοσμένος πυρήνας σας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πάντα καλή ιδέα να επιστρέφετε στο απόθεμα πριν κάνετε μια αξίωση εγγύησης. Ωστόσο, τα τηλέφωνα Samsung, μεταξύ άλλων, καταγράφουν μόνιμα το γεγονός ότι έχετε κάνει root ή εγκαταστήστε μια προσαρμοσμένη ROM και δεν υπάρχει τρόπος να το κρύψετε.

Είναι το Android αρκετά καλό χωρίς Rooting;

Εξετάσαμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, και υπάρχουν καλοί λόγοι και από τις δύο πλευρές. Αλλά ίσως ο καλύτερος λόγος για να μην κάνετε root είναι ότι το Android είναι πλέον αρκετά καλό χωρίς αυτό. Το Android ήταν πολύ τραχύ γύρω από τις άκρες και το rooting ήταν απαραίτητο.

Όμως, την τελευταία δεκαετία, το λειτουργικό σύστημα έχει βελτιωθεί με κάθε τρόπο. Το UI έχει τώρα μια αριστοκρατική, μοντέρνα εμφάνιση. έχετε περισσότερο έλεγχο στα δικαιώματα εφαρμογών, καθιστώντας το σύστημα πιο ιδιωτικό. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας βελτιώνεται με κάθε ενημέρωση καθώς κυριαρχούν οι εφαρμογές παρασκηνίου. και ακόμη και η διαδικασία ενημέρωσης λύνεται ουσιαστικά.

Η ριζοβολία ήταν ένας καλός τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του τηλεφώνου σας. Τώρα, αν επιλέξετε το σωστό, μπορείτε να περιμένετε να περάσουν πέντε χρόνια τουλάχιστον πριν χρειαστεί να αναβαθμίσετε.

Δεν χρειάζεται πλέον να κάνετε Root

Χρειάζεται λοιπόν να κάνετε root το τηλέφωνό σας Android; Θα υποστηρίξαμε ότι ενώ κάποτε ήταν απαραίτητο, τώρα είναι λίγο πολύ μόνο κάτι που πρέπει να κάνουν οι χομπίστες και οι λάτρεις. Είναι ακόμα πολύ διασκεδαστικό να ασχολείσαι με τη συσκευή σου και να ξεπεράσεις τα όρια του τι μπορεί να κάνει. Αλλά για τους περισσότερους χρήστες, το Android είναι πλέον αρκετά καλό αμέσως.