Τι είναι το Traceroute και σε τι το χρησιμοποιείτε;

Καθώς χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο, είναι πραγματικά εύκολο να ξεχάσετε ότι υπάρχουν πολλά λειτουργικά εξαρτήματα και διακομιστές που βοηθούν στη διατήρηση του World Wide Web ζωντανό. Κάθε πακέτο που στέλνετε, από ένα μήνυμα συνομιλίας έως μια φωτογραφία γάτας, πρέπει να ταξιδέψει μέσω ανταλλακτηρίων και διακομιστών για να φτάσει στον προορισμό του.

Δυστυχώς, τίποτα δεν σας θυμίζει καλύτερα αυτήν τη ρύθμιση από όταν δεν μπορείτε πλέον να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο. Η αιτία μπορεί να είναι κάπου στο πλευρό σας, στην πλευρά του ιστότοπου ή κάπου ενδιάμεσα. Και ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πού βρίσκεται το πρόβλημα είναι χρησιμοποιώντας το Traceroute.

Τι είναι το Traceroute;

Το Traceroute είναι ένας τρόπος για να εντοπίσετε τη διαδρομή που ακολουθούν τα πακέτα δεδομένων σας καθώς περνούν το δρόμο τους μέσω του Διαδικτύου. Κάθε σύγχρονο λειτουργικό σύστημα μπορεί να εντοπίσει μια διαδρομή.

Όταν ξεκινάτε ένα Traceroute, του λέτε σε ποιον ιστότοπο ή διακομιστή θέλετε να εντοπίσετε μια διαδρομή. Κανονικά, αυτή είναι μια διεύθυνση URL ιστότοπου που προσπαθείτε να προσεγγίσετε, αλλά μπορείτε επίσης να την τροφοδοτήσετε με μια διεύθυνση IP εάν θέλετε.

Μόλις ξεκινήσετε το Traceroute, στέλνει πακέτα προς τον καθορισμένο προορισμό σας. Στη συνέχεια, καταγράφει τις διαδρομές του πακέτου και στέλνει τις πληροφορίες πίσω στον υπολογιστή σας, ο οποίος σας δείχνει πού πηγαίνουν.

Αυτό είναι πολύ βολικό εάν προσπαθείτε να βρείτε ένα σφάλμα στο δίκτυο. Εάν ένας διακομιστής ή ανταλλαγή είναι εκτός λειτουργίας, το Traceroute θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και θα αναφέρει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να διαγνώσετε καλύτερα τι συμβαίνει.

Πώς λειτουργεί το Traceroute;

Το Traceroute είναι ένας εύχρηστος τρόπος για τη διάγνωση σφαλμάτων δικτύου. Ωστόσο, η εφεύρεση του Traceroute οφείλεται σε μια έξυπνη εκμετάλλευση που χρησιμοποιεί τη μεταβλητή “Time-to-Live” ενός πακέτου.

  Η μαγεία SEO που χρειάζεστε για διαδικτυακή επιτυχία

Τι είναι το “Time-to-Live” ενός πακέτου;

Στην ιδανική περίπτωση, όταν ένας υπολογιστής στέλνει ένα πακέτο από το ένα μέρος στο άλλο, φτάνει εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Παίρνει την πιο γρήγορη διαδρομή που μπορεί από το σημείο Α στο σημείο Β και δεν κολλάει ή κρατιέται.

Δυστυχώς, τα δίκτυα μπορεί να είναι δύσκολα πράγματα. Εάν ένας μηχανικός κάνει λάθος κατά τη ρύθμιση ενός διακομιστή, είναι πιθανό τα πακέτα να αποστέλλονται σε έναν άπειρο βρόχο μεταξύ των διακομιστών. Και αν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, ένα δίκτυο μπορεί να γεμίσει με πακέτα που κάνουν το γύρο και το γύρο για πάντα.

Τα έξυπνα μυαλά πίσω από το πακέτο δεδομένων βρήκαν μια λύση για να το διορθώσουν, που ονομάζεται «time-to-live» ή «TTL». Σε κάθε πακέτο, προτού σταλεί στο μεγάλο άγνωστο, δίνεται ένας αριθμός μεγαλύτερος από 0 για την τιμή TTL του. Εάν αυτή η τιμή φτάσει στο 0, το πακέτο θεωρείται “νεκρό” και καταστρέφεται.

Όταν το πακέτο αποσταλεί στο ταξίδι του, θα κάνει πολλές στάσεις σε διαφορετικούς διακομιστές. Κάθε φορά που φτάνει σε έναν διακομιστή, αφαιρεί μία από την τιμή TTL του. Συνήθως, αυτή η τιμή TTL ορίζεται σε έναν αριθμό όπου το πακέτο έχει περισσότερο από αρκετό χρόνο για να φτάσει στον προορισμό του πριν φτάσει στο 0. Ωστόσο, εάν το πακέτο εισέλθει σε βρόχο, το TTL θα μειωθεί τελικά μέχρι να λήξει το πακέτο.

Όταν λήξει ένα πακέτο, ο διακομιστής στον οποίο τελειώνει στέλνει αυτό που ονομάζεται “Υπέρβαση χρόνου ICMP” πίσω στο σπίτι. Αυτή είναι ουσιαστικά μια ειδοποίηση ότι το πακέτο έχει γνωρίσει την πρόωρη κατάρρευση του και ενημερώνει τον χρήστη πού έληξε το πακέτο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Πώς ο χρόνος ζωής ενός πακέτου επέτρεψε στο Traceroute να λειτουργήσει

Αυτό το μήνυμα ICMP Time Exceeded είναι το κλειδί για να λειτουργήσει το Traceroute. Αρχικά, το Traceroute στέλνει ένα πακέτο με TTL που έχει οριστεί στο 1. Αυτό σημαίνει ότι φεύγει από τον υπολογιστή σας, φτάνει στον πρώτο διακομιστή, αφαιρεί ένα από το TTL του, παρατηρεί ότι έχει TTL 0 και λήγει.

  Διαγράφεται το Roblox;

Ο διακομιστής που χειρίζεται το πακέτο εκείνη τη στιγμή στέλνει ένα μήνυμα ICMP Time Exceeded πίσω στον υπολογιστή σας, μαζί με τη θέση του. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής σας καταγράφει την τοποθεσία του διακομιστή ως το πρώτο βήμα προς τον στόχο σας.

Στη συνέχεια στέλνει ένα πακέτο με TTL που έχει οριστεί σε 2, 3 και ούτω καθεξής μέχρι το πακέτο να φτάσει στον προορισμό σας. Κάθε πακέτο θα λήξει στο επόμενο βήμα του περάσματος και κάθε διακομιστής στην πορεία θα αναφέρει το ληγμένο πακέτο, δίνοντας στον υπολογιστή σας τις πληροφορίες που χρειάζεται για να μάθει πού πηγαίνουν τα πακέτα σας.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Traceroute;

Σε βασικό επίπεδο, το Traceroute σάς επιτρέπει να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο τα πακέτα κινούνται σε ένα δίκτυο. Είτε είστε μηχανικός δικτύου που ελέγχει ξανά για να δει τα πάντα να ρέουν όπως θα έπρεπε, είτε απλώς ενδιαφέρεστε για το πώς ταξιδεύουν τα πακέτα σας όταν επισκέπτεστε το Google, το Traceroute είναι ο καλύτερος τρόπος.

Ωστόσο, είναι επίσης χρήσιμο για τον εντοπισμό σφαλμάτων στο σύστημα. Εάν το Traceroute προσπαθήσει να επικοινωνήσει με έναν διακομιστή που δεν ανταποκρίνεται, θα παρατηρήσει ότι το πακέτο που έστειλε δεν έχει προκαλέσει απάντηση για λίγο. Μόλις περάσει αρκετός χρόνος, η Traceroute δηλώνει ότι το “Αίτημα έληξε”, πράγμα που σημαίνει ότι η απάντηση απέτυχε να φτάσει στον καθορισμένο χρόνο.

Φυσικά, ένα αίτημα με λήξη χρόνου δεν σημαίνει πάντα ότι ο διακομιστής είναι εκτός λειτουργίας. Μερικές φορές ο διακομιστής δεν συμπαθεί τα αιτήματα Traceroute και τα αποκλείει καθώς περνούν. Αλλά αν είστε σχετικά σίγουροι ότι κανένας διακομιστής στην αλυσίδα δεν θα πρέπει να μπλοκάρει ένα Traceroute, είναι ένας καλός τρόπος για να διαγνώσετε έναν ιστότοπο ή έναν διακομιστή που δεν ανταποκρίνεται όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε σε αυτόν.

  11 Αξιόπιστα API ανταλλαγής νομισμάτων για την επιχείρησή σας

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Traceroute και Ping;

Οι τεχνικά έμπειροι αναγνώστες θα εντοπίσουν ότι το Traceroute μοιάζει πολύ με ένα άλλο εύχρηστο εργαλείο δικτύωσης, το Ping. Ωστόσο, ενώ τα δύο χαρακτηριστικά επικαλύπτονται λίγο, οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για διαφορετικούς λόγους.

Όπως καλύψαμε παραπάνω, το Traceroute σάς βοηθά να καταλάβετε πού πηγαίνει ένα πακέτο μόλις φύγει από τον υπολογιστή σας. Εν τω μεταξύ, το Ping σάς λέει εάν ο υπολογιστής σας μπορεί να φτάσει σε έναν συγκεκριμένο διακομιστή και πόσο καιρό χρειάζεται για να φτάσετε εκεί.

Ως εκ τούτου, εάν θέλετε να δείτε κάθε μέρος της αλυσίδας δικτύου, το Traceroute είναι εκεί που βρίσκεται. Εν τω μεταξύ, εάν θέλετε απλώς να δείτε εάν ένας διακομιστής ανταποκρίνεται, μπορείτε να κάνετε Ping. Φυσικά, μπορείτε να το κάνετε αυτό και με το Traceroute, αλλά θα πρέπει να περιμένετε λίγο για να φτάσει τελικά στον διακομιστή σας προτού λάβετε την απάντηση που ψάχνετε.

Πώς να εκτελέσετε ένα Traceroute

Όπως είπαμε νωρίτερα, όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα μπορούν να εκτελέσουν ένα Traceroute. Είναι τόσο εύκολο όσο το άνοιγμα ενός τερματικού εντολών και η εισαγωγή της εντολής Traceroute.

Για το macOS, πρέπει απλώς να ανοίξετε το Terminal και να πληκτρολογήσετε “traceroute”, ακολουθούμενο από τη διεύθυνση URL ή τη διεύθυνση IP του προορισμού. Είναι το ίδιο στο Linux, αλλά ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε πρώτα το Traceroute για να μπορέσετε να το εκτελέσετε.

Εκτέλεση της εντολής traceroute σε Linux.

Στα λειτουργικά συστήματα Windows, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, εκτός από τη λειτουργία που ονομάζεται “tracert”. Καλύψαμε το tracert και άλλες εντολές στον οδηγό μας σχετικά με τις εντολές για τη διαχείριση ασύρματων δικτύων στα Windows, οπότε φροντίστε να το διαβάσετε εάν θέλετε να μάθετε για τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας.

Πίστωση εικόνας: Michel Bakni/Wikimedia Commons

Παρακολούθηση των πακέτων σας με το Traceroute

Αν θέλετε να δείτε πού πάνε τα πακέτα σας αφού φύγουν από τον υπολογιστή σας, το Traceroute είναι ο καλύτερος τρόπος. Είτε θέλετε να διαγνώσετε ένα πρόβλημα δικτύου είτε είστε απλώς περίεργοι να δείτε πού φτάσουν τα πακέτα σας, είναι εύκολο να ρυθμίσετε ένα και να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των δεδομένων.