Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ISMS) Επεξήγηση σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Οι φορείς απειλών στοχεύουν αδιάκοπα εταιρείες για να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα. Επομένως, πρέπει να ενισχύσετε την ασφάλεια των πληροφοριών τώρα περισσότερο από ποτέ.

Με ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών (ISMS), μπορείτε να προστατεύσετε αποτελεσματικά τα πολύτιμα δεδομένα σας και να διασφαλίσετε την επιχειρηματική συνέχεια κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε περιστατικού ασφαλείας.

Επιπλέον, ένα ISMS μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να τηρήσετε τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και να αποφύγετε νομικές συνέπειες.

Αυτός ο λεπτομερής οδηγός θα αποσυσκευάσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα ISMS και πώς να το εφαρμόσετε.

Ας βουτήξουμε.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το ISMS;

Ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών (ISMS) ορίζει πολιτικές και διαδικασίες για την καθοδήγηση, την παρακολούθηση και τη βελτίωση της ασφάλειας πληροφοριών στην εταιρεία σας.

Ένα ISMS καλύπτει επίσης τον τρόπο προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων ενός οργανισμού από κλοπή ή καταστροφή και λεπτομερώς όλες τις διαδικασίες μετριασμού που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του infosec.

Ο κύριος στόχος της εφαρμογής ενός ISMS είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας γύρω από τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας σας.

Ένα ISMS συνήθως ασχολείται με πτυχές συμπεριφοράς εργαζομένων και πωλητών κατά τον χειρισμό οργανωτικών δεδομένων, εργαλείων ασφαλείας και σχεδίου για τη συνέχεια της επιχείρησης σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος ασφαλείας.

Αν και οι περισσότεροι οργανισμοί εφαρμόζουν ολοκληρωμένα το ISMS για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους ασφάλειας πληροφοριών, μπορείτε επίσης να αναπτύξετε ένα ISMS για τη συστηματική διαχείριση οποιουδήποτε συγκεκριμένου τύπου δεδομένων, όπως τα δεδομένα πελατών.

Πώς λειτουργεί το ISMS;

Ένα ISMS παρέχει στους υπαλλήλους, τους προμηθευτές και άλλους ενδιαφερόμενους ένα δομημένο πλαίσιο για τη διαχείριση και τη διαφύλαξη ευαίσθητων πληροφοριών στην εταιρεία.

Καθώς ένα ISMS περιλαμβάνει πολιτικές ασφάλειας και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται ασφαλής διαχείριση των διαδικασιών και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των πληροφοριών, η εφαρμογή ενός ISMS μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περιστατικών ασφάλειας, όπως παραβιάσεις δεδομένων.

Επιπλέον, ένα ISMS ορίζει πολιτικές για ρόλους και ευθύνες για άτομα που είναι υπεύθυνα για τη συστηματική διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών στην εταιρεία σας. Ένα ISMS περιγράφει διαδικασίες για τα μέλη της ομάδας ασφαλείας σας για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων.

Η εφαρμογή ενός ISMS θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας των πληροφοριών σας.

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνές πρότυπο για τη δημιουργία ενός ISMS είναι το ISO/IEC 27001. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης και η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή το ανέπτυξαν από κοινού.

Το ISO 27001 ορίζει απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει να πληροί το ISMS. Το πρότυπο ISO/IEC 27001 μπορεί να καθοδηγήσει την εταιρεία σας στη δημιουργία, την εφαρμογή, τη συντήρηση και τη συνεχή βελτίωση του ISMS.

Η κατοχή πιστοποίησης ISO/IEC 27001 σημαίνει ότι η εταιρεία σας δεσμεύεται να διαχειρίζεται ευαίσθητες πληροφορίες με ασφάλεια.

Γιατί η εταιρεία σας χρειάζεται ένα ISMS

Τα ακόλουθα είναι βασικά οφέλη από τη χρήση ενός αποτελεσματικού ISMS στην εταιρεία σας.

  8 καλύτερα εργαλεία τεκμηρίωσης βάσεων δεδομένων που πρέπει να δοκιμάσετε το 2023

Προστατεύει τα ευαίσθητα δεδομένα σας

Ένα ISMS θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα περιουσιακά στοιχεία πληροφοριών, ανεξάρτητα από τον τύπο τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που βασίζονται σε χαρτί, τα ψηφιακά αποθηκευμένα δεδομένα σε σκληρό δίσκο και οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο cloud θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Επιπλέον, το ISMS θα μειώσει την απώλεια ή την κλοπή δεδομένων.

Βοηθά στην τήρηση της κανονιστικής συμμόρφωσης

Ορισμένες βιομηχανίες δεσμεύονται από το νόμο για την προστασία των δεδομένων πελατών. Για παράδειγμα, η υγειονομική περίθαλψη και η χρηματοπιστωτική βιομηχανία.

Η εφαρμογή ενός ISMS βοηθά την εταιρεία σας να εκπληρώσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις συμβατικές απαιτήσεις.

Προσφέρει επιχειρηματική συνέχεια

Η εφαρμογή ενός ISMS ενισχύει την προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν συστήματα πληροφοριών για την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός σας ελαχιστοποιεί την εμφάνιση περιστατικών ασφαλείας. Αυτό σημαίνει λιγότερες διακοπές και λιγότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Ένα ISMS προσφέρει επίσης κατευθυντήριες γραμμές για την πλοήγηση σε συμβάντα ασφαλείας, όπως παραβιάσεις δεδομένων, με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος διακοπής λειτουργίας.

Μειώνει το λειτουργικό κόστος

Όταν εφαρμόζετε ένα ISMS στην εταιρεία σας, διεξάγετε μια εις βάθος αξιολόγηση κινδύνου όλων των στοιχείων ενεργητικού. Κατά συνέπεια, μπορείτε να προσδιορίσετε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου. Αυτό σας βοηθά να ξοδέψετε στρατηγικά τον προϋπολογισμό ασφαλείας σας για να αγοράσετε τα κατάλληλα εργαλεία ασφαλείας και να αποφύγετε τις αδιάκριτες δαπάνες.

Οι παραβιάσεις δεδομένων κοστίζουν τεράστια χρηματικά ποσά. Καθώς ένα ISMS ελαχιστοποιεί τα συμβάντα ασφαλείας και μειώνει το χρόνο διακοπής λειτουργίας, μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος στην εταιρεία σας.

Ενίσχυση της κουλτούρας της κυβερνοασφάλειας

Ένα ISMS προσφέρει ένα πλαίσιο και μια συστηματική προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων ασφαλείας που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία πληροφοριών. Βοηθά με ασφάλεια τους υπαλλήλους, τους πωλητές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να επεξεργάζονται ευαίσθητα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, κατανοούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τα στοιχεία ενεργητικού και ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας για την προστασία αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Βελτιώνει τη συνολική στάση ασφαλείας

Κατά την εφαρμογή ενός ISMS, χρησιμοποιείτε διάφορα στοιχεία ελέγχου ασφάλειας και πρόσβασης για την προστασία των δεδομένων σας. Δημιουργείτε επίσης μια ισχυρή πολιτική ασφάλειας για την αξιολόγηση του κινδύνου και τον μετριασμό του κινδύνου. Όλα αυτά βελτιώνουν τη συνολική στάση ασφαλείας της εταιρείας σας.

Πώς να εφαρμόσετε ένα ISMS

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε ένα ISMS στην εταιρεία σας για άμυνα έναντι απειλών.

#1. Θέστε Στόχους

Ο καθορισμός στόχων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του ISMS που εφαρμόζετε στην εταιρεία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι στόχοι σας παρέχουν μια σαφή κατεύθυνση και σκοπό για την εφαρμογή ενός ISMS και σας βοηθούν να δώσετε προτεραιότητα στους πόρους και τις προσπάθειες.

Θέστε λοιπόν σαφείς στόχους για την εφαρμογή ενός ISMS. Προσδιορίστε ποια περιουσιακά στοιχεία θέλετε να προστατεύσετε και γιατί θέλετε να τα προστατέψετε. Σκεφτείτε τους υπαλλήλους σας, τους πωλητές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που διαχειρίζονται τα ευαίσθητα δεδομένα σας όταν ορίζετε στόχους.

#2. Διεξαγωγή Εκτίμησης Κινδύνων

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή αξιολόγησης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού επεξεργασίας πληροφοριών και της ανάλυσης κινδύνου.

Η σωστή αναγνώριση περιουσιακών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του ISMS που σκοπεύετε να εφαρμόσετε στην εταιρεία σας.

Δημιουργήστε ένα απόθεμα περιουσιακών στοιχείων ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που θέλετε να προστατέψετε. Η λίστα στοιχείων σας μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε υλικό, λογισμικό, smartphone, βάσεις δεδομένων πληροφοριών και φυσικές τοποθεσίες. Στη συνέχεια, εξετάστε τις απειλές και τα τρωτά σημεία αναλύοντας τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τα επιλεγμένα περιουσιακά σας στοιχεία.

Επίσης, αναλύστε τους παράγοντες κινδύνου αξιολογώντας τις νομικές απαιτήσεις ή τις οδηγίες συμμόρφωσης.

Μόλις έχετε μια σαφή εικόνα των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τα στοιχεία ενεργητικού που θέλετε να προστατεύσετε, σταθμίστε τον αντίκτυπο αυτών των παραγόντων κινδύνου για να προσδιορίσετε τι πρέπει να κάνετε για αυτούς τους κινδύνους.

  Πώς να ρυθμίσετε την ταχύτητα των πλήκτρων βέλους του Mac σας

Με βάση τον αντίκτυπο των κινδύνων, μπορείτε να επιλέξετε:

Μειώστε τους κινδύνους

Μπορείτε να εφαρμόσετε ελέγχους ασφαλείας για να μειώσετε τους κινδύνους. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας στο διαδίκτυο είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος ασφάλειας πληροφοριών.

Μεταφέρετε τους κινδύνους

Μπορείτε να αγοράσετε ασφάλεια κυβερνοασφάλειας ή να συνεργαστείτε με τρίτο μέρος για την καταπολέμηση των κινδύνων.

Αποδεχτείτε τους κινδύνους

Μπορείτε να επιλέξετε να μην κάνετε τίποτα εάν το κόστος των ελέγχων ασφαλείας για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων υπερβαίνει την αξία της απώλειας.

Αποφύγετε τους κινδύνους

Μπορεί να αποφασίσετε να αγνοήσετε τους κινδύνους, παρόλο που αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην επιχείρησή σας.

Φυσικά, δεν πρέπει να αποφεύγετε τους κινδύνους και να σκέφτεστε να μειώσετε και να μεταφέρετε τους κινδύνους.

#3. Να έχετε εργαλεία και πόρους για τη διαχείριση κινδύνων

Έχετε δημιουργήσει μια λίστα παραγόντων κινδύνου που πρέπει να μετριαστούν. Είναι καιρός να προετοιμαστούμε για τη διαχείριση κινδύνου και να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης αντιμετώπισης περιστατικών.

Ένα ισχυρό ISMS προσδιορίζει τους παράγοντες κινδύνου και παρέχει αποτελεσματικά μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων.

Με βάση τους κινδύνους των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού, εφαρμόστε εργαλεία και πόρους που σας βοηθούν να μειώσετε τους κινδύνους συνολικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία πολιτικών ασφαλείας για τη διαφύλαξη ευαίσθητων δεδομένων, την ανάπτυξη ελέγχων πρόσβασης, την ύπαρξη πολιτικών για τη διαχείριση των σχέσεων προμηθευτών και την επένδυση σε προγράμματα λογισμικού ασφαλείας.

Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσετε κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των ανθρώπινων πόρων και τη φυσική και περιβαλλοντική ασφάλεια για να βελτιώσετε την ασφάλεια των πληροφοριών συνολικά.

#4. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας

Μπορείτε να εφαρμόσετε τα πιο πρόσφατα εργαλεία κυβερνοασφάλειας για την προστασία των στοιχείων σας. Ωστόσο, δεν μπορείτε να έχετε τη βέλτιστη ασφάλεια εκτός εάν οι υπάλληλοί σας γνωρίζουν το εξελισσόμενο τοπίο απειλών και πώς να προστατεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες από το να παραβιαστούν.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διεξάγετε τακτικά εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια στην εταιρεία σας, για να διασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοί σας γνωρίζουν κοινά τρωτά σημεία δεδομένων που σχετίζονται με στοιχεία πληροφοριών και πώς να αποτρέπουν και να μετριάζουν τις απειλές.

Για να μεγιστοποιήσετε την επιτυχία του ISMS σας, οι υπάλληλοί σας θα πρέπει να κατανοήσουν γιατί το ISMS είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία και τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν την εταιρεία να επιτύχει τους στόχους του ISMS. Εάν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο ISMS σας ανά πάσα στιγμή, ενημερώστε τους υπαλλήλους σας.

#5. Ολοκληρώστε τον έλεγχο πιστοποίησης

Εάν θέλετε να δείξετε στους καταναλωτές, τους επενδυτές ή άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ότι έχετε εφαρμόσει ένα ISMS, θα χρειαστείτε πιστοποιητικό συμμόρφωσης που έχει εκδοθεί από ανεξάρτητο φορέα.

Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσετε να αποκτήσετε πιστοποίηση ISO 27001. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε έναν διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης για εξωτερικό έλεγχο. Ο φορέας πιστοποίησης θα επανεξετάσει τις πρακτικές, τις πολιτικές και τις διαδικασίες σας για να αξιολογήσει εάν το ISMS που έχετε εφαρμόσει πληροί τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 27001.

Μόλις ο φορέας πιστοποίησης είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο διαχείρισης της ασφάλειας πληροφοριών, θα λάβετε την πιστοποίηση ISO/IEC 27001.

Το πιστοποιητικό ισχύει συνήθως για έως και 3 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείτε εσωτερικούς ελέγχους ρουτίνας ως διαδικασία συνεχούς βελτίωσης.

#6. Κάντε ένα σχέδιο για συνεχή βελτίωση

Είναι αυτονόητο ότι ένα επιτυχημένο ISMS απαιτεί συνεχή βελτίωση. Επομένως, θα πρέπει να παρακολουθείτε, να ελέγχετε και να ελέγχετε τα μέτρα ασφαλείας των πληροφοριών σας για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητά τους.

Εάν αντιμετωπίσετε κάποια ανεπάρκεια ή εντοπίσετε έναν νέο παράγοντα κινδύνου, εφαρμόστε τις απαραίτητες αλλαγές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βέλτιστες πρακτικές ISMS

Ακολουθούν οι βέλτιστες πρακτικές για τη μεγιστοποίηση της επιτυχίας του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών.

Παρακολουθήστε αυστηρά την πρόσβαση στα δεδομένα

Για να επιτύχετε το ISMS σας, πρέπει να παρακολουθείτε την πρόσβαση στα δεδομένα στην εταιρεία σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα ακόλουθα:

  • Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας;
  • Πού γίνεται η πρόσβαση στα δεδομένα;
  • Πότε γίνεται η πρόσβαση στα δεδομένα;
  • Ποια συσκευή χρησιμοποιείται για πρόσβαση στα δεδομένα;
  Πώς να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης του iPhone σας

Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσετε ένα πλαίσιο κεντρικής διαχείρισης για να διατηρείτε καρτέλες σχετικά με τα διαπιστευτήρια σύνδεσης και τους ελέγχους ταυτότητας. Αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Σκληρύνετε την ασφάλεια όλων των συσκευών

Οι φορείς απειλών εκμεταλλεύονται τις ευπάθειες στα συστήματα πληροφοριών για να κλέψουν δεδομένα. Επομένως, θα πρέπει να ενισχύσετε την ασφάλεια όλων των συσκευών που επεξεργάζονται ευαίσθητα δεδομένα.

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα προγράμματα λογισμικού και τα λειτουργικά συστήματα έχουν ρυθμιστεί για αυτόματη ενημέρωση.

Επιβολή ισχυρής κρυπτογράφησης δεδομένων

Η κρυπτογράφηση είναι απαραίτητη για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας, καθώς θα εμποδίσει τους παράγοντες απειλών να διαβάσουν τα δεδομένα σας σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων. Επομένως, ορίστε ως κανόνα την κρυπτογράφηση όλων των ευαίσθητων δεδομένων, είτε αποθηκεύονται σε σκληρό δίσκο είτε στο cloud.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ευαίσθητων δεδομένων

Τα συστήματα ασφαλείας αποτυγχάνουν, συμβαίνουν παραβιάσεις δεδομένων και οι χάκερ κρυπτογραφούν τα δεδομένα για να λάβουν τα χρήματα για τα λύτρα. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των ευαίσθητων δεδομένων σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε κρυπτογραφήσει όλα τα δεδομένα που έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.

Μπορείτε να εξερευνήσετε αυτές τις λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων για μεσαίες και επιχειρηματικές επιχειρήσεις.

Ελέγχετε τακτικά τα μέτρα εσωτερικής ασφάλειας

Ο εξωτερικός έλεγχος αποτελεί μέρος της διαδικασίας πιστοποίησης. Αλλά θα πρέπει επίσης να ελέγχετε τακτικά εσωτερικά τα μέτρα ασφαλείας των πληροφοριών σας για να εντοπίζετε και να διορθώνετε κενά ασφαλείας.

Ελλείψεις ενός ISMS

Ένα ISMS δεν είναι αλάνθαστο. Εδώ είναι οι κρίσιμες αδυναμίες ενός ISMS.

Ανθρώπινα λάθη

Τα ανθρώπινα λάθη είναι αναπόφευκτα. Μπορεί να διαθέτετε εξελιγμένα εργαλεία ασφαλείας. Ωστόσο, μια απλή επίθεση phishing μπορεί ενδεχομένως να εξαπατήσει τους υπαλλήλους σας, οδηγώντας τους να αποκαλύπτουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για κρίσιμα στοιχεία ενεργητικού πληροφοριών άθελά τους.

Η τακτική εκπαίδευση των εργαζομένων σας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορεί να ελαχιστοποιήσει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα λάθη στην εταιρεία σας.

Ταχέως εξελισσόμενο τοπίο απειλών

Νέες απειλές αναδύονται συνεχώς. Έτσι, το ISMS σας μπορεί να δυσκολεύεται να σας παρέχει επαρκή ασφάλεια πληροφοριών στο εξελισσόμενο τοπίο απειλών.

Ο τακτικός εσωτερικός έλεγχος του ISMS σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε κενά ασφαλείας στο ISMS σας.

Περιορισμός πόρων

Περιττό να πούμε ότι χρειάζεστε σημαντικούς πόρους για να εφαρμόσετε ένα ολοκληρωμένο ISMS. Οι μικρές εταιρείες με περιορισμένους προϋπολογισμούς ενδέχεται να δυσκολεύονται να αναπτύξουν επαρκείς πόρους, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή εφαρμογή του ISMS.

Αναδυόμενες τεχνολογίες

Οι εταιρείες υιοθετούν γρήγορα νέες τεχνολογίες όπως το AI ή το Internet of Things (IoT). Και η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στο υπάρχον πλαίσιο ISMS μπορεί να είναι αποθαρρυντική.

Κίνδυνοι τρίτων

Η εταιρεία σας είναι πιθανό να βασίζεται σε τρίτους προμηθευτές, προμηθευτές ή παρόχους υπηρεσιών για διάφορες πτυχές των λειτουργιών της. Αυτές οι εξωτερικές οντότητες ενδέχεται να έχουν ευπάθειες ασφαλείας ή ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας. Το ISMS σας ενδέχεται να μην αντιμετωπίζει διεξοδικά τους κινδύνους ασφάλειας των πληροφοριών που θέτουν αυτά τα τρίτα μέρη.

Εφαρμόστε λοιπόν λογισμικό διαχείρισης κινδύνων τρίτων για τον μετριασμό των απειλών ασφαλείας από τρίτα μέρη.

Πόροι μάθησης

Η εφαρμογή ενός ISMS και η προετοιμασία για τον εξωτερικό έλεγχο μπορεί να είναι συντριπτική. Μπορείτε να κάνετε το ταξίδι σας ευκολότερο περνώντας από τους παρακάτω πολύτιμους πόρους:

#1. ISO 27001:2013 – Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών

Αυτό το μάθημα Udemy θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε μια επισκόπηση του ISO 27001, διαφορετικούς τύπους ελέγχου, κοινές επιθέσεις δικτύου και πολλά άλλα. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 8 ώρες.

#2. ISO/IEC 27001:2022. Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών

Εάν είστε εντελώς αρχάριοι, αυτό το μάθημα Udemy είναι ιδανικό. Το μάθημα περιλαμβάνει μια επισκόπηση του ISMS, πληροφορίες σχετικά με το πλαίσιο ISO/IEC 27001 για τη διαχείριση της ασφάλειας πληροφοριών, γνώσεις σχετικά με διάφορους ελέγχους ασφαλείας κ.λπ.

#3. Διαχείριση Ασφάλειας Πληροφοριών

Αυτό το βιβλίο προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να εφαρμόσετε ένα ISMS στην εταιρεία σας. Η Διαχείριση της Ασφάλειας Πληροφοριών περιλαμβάνει κεφάλαια σχετικά με την πολιτική ασφάλειας πληροφοριών, τη διαχείριση κινδύνων, τα μοντέλα διαχείρισης ασφάλειας, τις πρακτικές διαχείρισης ασφάλειας και πολλά άλλα.

#4. Εγχειρίδιο ISO 27001

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Εγχειρίδιο ISO 27001 μπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο για την εφαρμογή ενός ISMS στην εταιρεία σας. Καλύπτει βασικά θέματα, όπως τα πρότυπα ISO/IEC 27001, την ασφάλεια πληροφοριών, την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων κ.λπ.

Αυτοί οι χρήσιμοι πόροι θα σας προσφέρουν μια σταθερή βάση για να εφαρμόσετε ένα ISMS αποτελεσματικά στην εταιρεία σας.

Εφαρμόστε ένα ISMS για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας

Οι φορείς απειλών στοχεύουν ακούραστα εταιρείες για να κλέψουν δεδομένα. Ακόμη και ένα μικρό περιστατικό παραβίασης δεδομένων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην επωνυμία σας.

Επομένως, θα πρέπει να ενισχύσετε την ασφάλεια των πληροφοριών στην εταιρεία σας εφαρμόζοντας ένα ISMS.

Επιπλέον, ένα ISMS οικοδομεί εμπιστοσύνη και αυξάνει την αξία της επωνυμίας, καθώς οι καταναλωτές, οι μέτοχοι και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη πιστεύουν ότι ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία των δεδομένων τους.