Πώς να παίξετε παιχνίδια Game Boy στο τερματικό Linux σας

Το τερματικό Linux, αν και σίγουρα είναι ένα διασκεδαστικό μέρος, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ως πλατφόρμα παιχνιδιών κονσόλας—σε μεγάλο βαθμό χάρη στην περιορισμένη έξοδο ASCII και Braille. Αλλά η Spartan διεπαφή του είναι σχεδόν τέλεια για την αναπαραγωγή της οθόνης ενός αυθεντικού Nintendo Game Boy του 1989. Δείτε πώς μπορείτε να παίξετε παιχνίδια Game Boy στο τερματικό σας.

Γιατί να μιμηθείς ένα Game Boy στο Terminal;

Το Game Boy της Nintendo είναι μια από τις πιο επιτυχημένες κονσόλες παιχνιδιών που δημιουργήθηκαν ποτέ και μύησε γενιές παιδιών και ενηλίκων στις χαρές παιχνιδιών όπως το Tetris, το Pokemon και η σειρά Super Mario Land.

Με τον επεξεργαστή 4MHz και την οθόνη 47x43mm, το Game Boy χωρούσε εύκολα στην τσέπη του παντελονιού σας και προσέφερε περίπου 15 ώρες παιχνιδιού από τέσσερις μπαταρίες AA. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Game Boy ήταν ένα απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε έφηβο και κυριαρχούσε απόλυτα στην αγορά φορητών τυχερών παιχνιδιών.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο Google Drive σε Linux

Η δημοτικότητα και η μακροζωία της κονσόλας σήμαιναν ότι υπήρχαν χιλιάδες παιχνίδια Game Boy με επίσημη άδεια χρήσης, με πολλά άλλα να παραβιάζονται μαζί από τεχνίτες κρεβατοκάμαρας.

Εκτελώντας έναν εξομοιωτή στο τερματικό σας, μπορείτε να εκτελέσετε κάθε ένα από αυτά, μετατρέποντας το τερματικό σας σε μια εκτενή βιβλιοθήκη παιχνιδιών με δυνατότητα αναπαραγωγής.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο php-terminal-gameboy-emulator είναι γραμμένος σε PHP—μια γλώσσα που χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία ιστοσελίδων—και παρόλο που το readme του έργου αναφέρει μόνο ότι υποστηρίζει PHP 5.6, PHP 7 και HHVM, το είχαμε σε λειτουργία σχεδόν άψογα σε εκδόσεις PHP έως 8.2.

Με το php-terminal-gameboy-emulator, δεν περιορίζεστε ούτε στον υπολογιστή σας και μπορείτε να εκτελείτε συνεδρίες μέσω Secure Shell (SSH) σε απομακρυσμένα μηχανήματα.

Επειδή εκτελείται σε τερματικό, τα παιχνίδια σας Game Boy δεν θα έχουν ήχο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μπορείτε να βουτήξετε τη μελωδία του θέματος Tetris.

Επίσης, δεν θα μπορείτε να αποθηκεύσετε παιχνίδια. Εάν αυτοί οι περιορισμοί είναι πολύ περιοριστικοί, υπάρχουν δεκάδες εξαιρετικοί εξομοιωτές διαθέσιμοι στο Linux.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ROMS που έχετε νόμιμα. Μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία από homebrew Game Boy ROMS στο Homebrew Hub.

Πώς να εγκαταστήσετε το php-terminal-gameboy-emulator στο Linux

Πριν εγκαταστήσετε το php-terminal-gameboy-emulator, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την PHP. Για να το ελέγξετε, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε:

 php -v 

Αυτή η εντολή θα πρέπει να επιστρέψει τον αριθμό έκδοσης του εγκατεστημένου πακέτου PHP. Εάν επιστρέψει “php: η εντολή δεν βρέθηκε”, δεν έχετε εγκαταστήσει την PHP.

  Πώς να παίξετε το δωμάτιο στο Linux

Για να εγκαταστήσετε την PHP στο Arch και σε σχετικές διανομές, πληκτρολογήστε:

 sudo pacman -S php 

Σχετικά με το Debian και τα παράγωγά του:

 sudo apt install php 

Για την οικογένεια Fedora, πρέπει πρώτα να προσθέσετε το αποθετήριο Remi PHP:

 sudo dnf -y install http://rpms.remirepo.net/fedora/remi-release-XX.rpm 

…όπου XX είναι ο αριθμός έκδοσης Fedora. Τώρα ενεργοποιήστε το αποθετήριο:

 sudo dnf module enable php:remi-8.1 -y 

Τέλος, μπορείτε να εγκαταστήσετε την PHP με:

 sudo dnf install php -y 

Τώρα η PHP είναι εγκατεστημένη, χρησιμοποιήστε το εργαλείο wget για να κάνετε λήψη του php-terminal-gameboy-emulator:

 wget https://raw.githubusercontent.com/gabrielrcouto/php-terminal-gameboy-emulator/master/bin/php-gameboy.phar 

Κάντε το εκτελέσιμο με:

 sudo chmod +x php-gameboy.phar 

Μετακινήστε το δυαδικό αρχείο στη διαδρομή σας ώστε να είναι εκτελέσιμο από οπουδήποτε στο σύστημά σας.

 sudo mv php-gameboy.phar /usr/local/bin/php-gameboy 

Παίξτε Awesome Game Boy Games στο τερματικό Linux σας

Για να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι με το php-terminal-gameboy-emulator, πρέπει να περάσετε το όνομα αρχείου του αρχείου ROM ως όρισμα. Για παράδειγμα:

 php-gameboy ~/gbroms/tetris.gb 

Η ROM θα φορτώσει σχεδόν αμέσως και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη γνωστή οθόνη πιτσιλίσματος σε κλίμακα του γκρι οποιουδήποτε παιχνιδιού επιλέξετε.

  Πώς να παίξετε παιχνίδια Nintendo DS σε Linux με το DesmuME

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ότι ο εξομοιωτής είναι αρκετά ικανός να τρέξει το Street Fighter II και ότι αυτός ο συγγραφέας είναι εξίσου βολικός με την έκδοση τερματικού όπως και με την γνήσια συσκευή χειρός—ελέγχοντας πειστικά τον Ryu για να νικήσει τον Guile στον πρώτο γύρο.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ενώ το php-terminal-gameboy-emulator κάνει μια πειστική δουλειά αναδημιουργώντας την οθόνη dot matrix του Game Boy στο τερματικό σας, υπάρχουν περιστασιακά οπτικά τεχνουργήματα. Το πόσο συχνά εμφανίζονται και η σοβαρότητά τους θα εξαρτηθεί από το παιχνίδι που παίζετε.

Τα στοιχεία ελέγχου του εξομοιωτή είναι τα εξής και δυστυχώς δεν μπορούν να αντιστοιχιστούν εκ νέου:

Χειριστήρια πληκτρολογίου

Χειριστήρια κονσόλας

WASD

Οδηγίες D-Pad

Κόμμα (,)

ΕΝΑ

Τελεία (.)

σι

Ν

Επιλέγω

Μ

Αρχή

Εντυπωσιάστε τους φίλους σας με το php-terminal-gameboy-emulator!

Η αναπαραγωγή παιχνιδιών δράσης, μάχης και περιπέτειας μέσα από το τερματικό Linux είναι ένα τεχνικό κατόρθωμα που σίγουρα θα εμπνεύσει τους συναδέλφους και τις σχέσεις σας και μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τους πείσετε για την υπεροχή του Linux ως συστήματος παιχνιδιών.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως έναν τρόπο να ξαναζήσετε την παιδική σας ηλικία σε κάποιο χρόνο αδράνειας όταν εργάζεστε.