Πώς να ενεργοποιήσετε το Zswap σε Linux για καλύτερη απόδοση

Το SWAP (γνωστό και ως εικονική μνήμη) είναι πολύ χρήσιμο σε συστήματα Linux που διαθέτουν ελάχιστο ποσό φυσικής μνήμης. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα, πολλοί υπολογιστές χαμηλού επιπέδου που χρησιμοποιούν σύγχρονα λειτουργικά συστήματα Linux θα παγώνουν συνεχώς.

Ωστόσο, το SWAP έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα: I/O δίσκου. Εάν το μηχάνημά σας λειτουργεί με το αρχείο ή το διαμέρισμα SWAP τακτικά, έχει τη δυνατότητα να μειώσει σοβαρά την απόδοση του σκληρού σας δίσκου, κάτι που μπορεί να αναιρέσει το όφελος από τη χρήση του SWAP αρχικά.

Εκεί μπαίνει το Zswap. Είναι μια δυνατότητα πυρήνα Linux (που εισήχθη στην έκδοση 3.8) που, όταν ενεργοποιηθεί, επιτρέπει στο σύστημα να συμπιέζει την προσωρινή μνήμη Swap, με αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση στο σύστημα Linux συνολικά.

Εάν παρατηρείτε κάποια σοβαρή απόδοση του δίσκου στο Linux ενώ χρησιμοποιείτε το Swap, χρειάζεστε το Zswap! Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό και μάθετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα Zswap στο σύστημα Linux σας! Δείτε πώς να το ρυθμίσετε.

Οδηγίες Ubuntu/Debian

Η δυνατότητα Zswap είναι μια προαιρετική παράμετρος πυρήνα Linux. Δεδομένου ότι είναι μια παράμετρος πυρήνα, δεν θα μπορείτε να βρείτε το “Zswap” στις ρυθμίσεις στο σύστημά σας Ubuntu ή Debian. Αντ ‘αυτού, απαιτεί να ασχοληθείτε με τον bootloader.

  Πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Surf σε Linux

Στο Ubuntu και στο Debian, χρησιμοποιείται το Grub, επομένως η πρόσβαση στο αρχείο διαμόρφωσης Grub είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να ενεργοποιηθεί το Zswap. Ωστόσο, πριν προσθέσετε αυτό το όρισμα γραμμής εντολών, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου διαμόρφωσης Grub.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Grub

Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του Grub, εκκινήστε ένα παράθυρο τερματικού. Στη συνέχεια, αποκτήστε πρόσβαση root με su ή sudo -s.

su -

ή

sudo -s

Τώρα που έχετε ένα κέλυφος Root χρησιμοποιήστε την εντολή CP για να δημιουργήσετε ένα γρήγορο αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου διαμόρφωσης Grub.

cp /etc/default/grub /etc/default/grub.bak

Ενεργοποιήστε το Zswap

Με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του αρχείου διαμόρφωσης Grub, ανοίξτε το στο Nano για λόγους επεξεργασίας.

nano -w /etc/default/grub

Στο πρόγραμμα επεξεργασίας Nano, εντοπίστε τη γραμμή GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT. Αυτή η γραμμή κώδικα στο αρχείο διαμόρφωσης θα πρέπει να έχει μερικά ορίσματα γραμμής εντολών, όπως “αθόρυβη βουτιά” και ίσως μερικά άλλα. Μην τα σβήσετε! Αντίθετα, προσθέστε τον παρακάτω κώδικα στο τέλος της γραμμής.

zswap.enabled=1

Θα πρέπει να μοιάζει με την παρακάτω εικόνα.

Όταν όλα φαίνονται καλά στο αρχείο Grub CFG, αποθηκεύστε την επεξεργασία με Ctrl + O και βγείτε με Ctrl + X. Στη συνέχεια, ολοκληρώστε τη διαδικασία ενημερώνοντας τον bootloader Grub μέσω του update-grub.

sudo update-grub

Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας Ubuntu ή Debian. Όταν φορτώνει το αντίγραφο ασφαλείας, το Zswap θα πρέπει να είναι σε λειτουργία!

  Πώς να εξάγετε πληροφορίες από MKV στο Linux

Απενεργοποίηση για Ubuntu/Debian

Δεν είστε ευχαριστημένοι με το Zswap; Θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό; Δείτε πώς να το κάνετε. Αρχικά, ανοίξτε ένα τερματικό και κερδίστε root με su ή sudo -s.

σου –

ή

sudo -s

Στη συνέχεια, διαγράψτε το αρχείο Grub με το rm.

rm /etc/default/grub

Επαναφέρετε το αρχείο αντιγράφου ασφαλείας με την εντολή mv.

cd /etc/default/
mv grub.bak grub

Τέλος, ενημερώστε το Grub χρησιμοποιώντας την εντολή update-grub.

sudo update-grub

Οδηγίες Arch Linux

Το Zwap είναι διαθέσιμο στο Arch Linux και είναι απίστευτα εύκολο να το ενεργοποιήσετε. Δεν απαιτεί την τροποποίηση οποιωνδήποτε αρχείων διαμόρφωσης Grub. Αντίθετα, ο χρήστης χρειάζεται μόνο να εγκαταστήσει ένα πακέτο και να το ενεργοποιήσει με το σύστημα systemd init.

sudo pacman -S systemd-swap

sudo systemctl enable systemd-swap

Με την υπηρεσία systemd-swap ενεργή με το systemd, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Όταν επανέλθει στο διαδίκτυο, θα έχετε Zswap!

Οδηγίες Fedora/OpenSUSE

Το Fedora και το OpenSUSE είναι πολύ παρόμοια λειτουργικά συστήματα από πολλές απόψεις. Κυρίως, χρησιμοποιούν την ίδια μορφή συσκευασίας (RPM) και εργαλεία που βασίζονται στο Redhat. Εκτός από αυτές τις ομοιότητες, ο τρόπος που έστησαν το Grub είναι πολύ παρόμοιος.

Για αυτόν τον λόγο, θα σας δείξουμε πώς να ρυθμίσετε τη δυνατότητα Zswap στο Fedora και στο OpenSUSE στην ίδια ενότητα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Brave Browser σε Linux

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Grub

Για να ξεκινήσετε, ξεκινήστε ένα παράθυρο τερματικού και αποκτήστε ένα κέλυφος root. Στα συστήματα Fedora και SUSE, ο λογαριασμός root δεν είναι απενεργοποιημένος, επομένως αποκτήστε πρόσβαση στον υπερχρήστη με το su.

su -

Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση root, δημιουργήστε ένα γρήγορο αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου διαμόρφωσης Grub χρησιμοποιώντας την εντολή cp.

cd /etc/default
cp grub grub.bak

Ενεργοποιήστε το Zswap

Τώρα που δημιουργήσατε το αντίγραφο ασφαλείας σας, ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσετε το Zswap στον bootloader του Grub.

nano /etc/default/grub

Ανατρέξτε στο αρχείο διαμόρφωσης Grub για GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=

Σημείωση: στο Fedora, η γραμμή μπορεί να είναι GRUB_CMDLINE_LINUX=.

Μόλις βρείτε τη γραμμή GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT ή GRUB_CMDLINE_LINUX στο αρχείο, επικολλήστε τον παρακάτω κώδικα στο τέλος, πριν από το τελευταίο εισαγωγικό.

zswap.enabled=1

Αποθηκεύστε την επεξεργασία που κάνατε στον bootloader Grub με τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + O. Στη συνέχεια, βγείτε με Ctrl + X.

Τέλος, ολοκληρώστε τη διαδικασία ενημερώνοντας τον bootloader σας χρησιμοποιώντας το grub2-mkconfig.

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Απενεργοποίηση για το Fedora/OpenSUSE

Αποφασίζετε ότι δεν χρειάζεστε το Zswap στο σύστημα Fedora ή OpenSUSE Linux; Δείτε πώς μπορείτε να το απενεργοποιήσετε ξανά. Αρχικά, εκκινήστε ένα παράθυρο τερματικού. Στη συνέχεια, αποκτήστε root με την εντολή su.

su -

Μόλις ενεργοποιηθεί το root, χρησιμοποιήστε την εντολή CD και μετακινηθείτε στο /etc/default/.

cd /etc/default

Διαγράψτε το αρχείο Grub με rm.

rm grub

Στη συνέχεια, επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου Grub με mv.

mv grub.bak grub

Τέλος, ενημερώστε το Grub με το grub2-mkconfig.

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg