Πώς να ενεργοποιήσετε την άμεση αποθήκευση στα Windows 11

Η πρόσφατη ανακοίνωση των συστημάτων Windows που ενσωματώνουν το DirectStorage έχει αυξήσει τις προσδοκίες των παικτών παγκοσμίως. Αυτό το API βελτίωσης αποθήκευσης που βασίζεται σε Xbox επιτρέπει στους προγραμματιστές να βελτιώσουν δραστικά την εμπειρία παιχνιδιού του χρήστη. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τον τρόπο ενεργοποίησης της άμεσης αποθήκευσης και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για αυτόν.

Τι είναι η άμεση αποθήκευση στα Windows 11;

Χρησιμοποιώντας το API αποθήκευσης χαμηλού επιπέδου DirectStorage της Microsoft, τα παιχνίδια σας μπορούν να φορτωθούν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το DirectStorage αποθηκεύει όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας όταν το φορτώνετε. Αυτό περιλαμβάνει γραφικά, ήχους, χάρτες και μοντέλα χαρακτήρων. Στη συνέχεια, το παιχνίδι χρησιμοποιεί μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) για πρόσβαση στα δεδομένα του σκληρού δίσκου.

Τα API είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση και την ανάκτηση δεδομένων από τον σκληρό δίσκο του συστήματος στη μνήμη RAM του συστήματος. Μετά από αυτό, αποστέλλεται για απόδοση από τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) του υπολογιστή.

Προκειμένου να διατηρηθεί ο αποθηκευτικός χώρος, τα δεδομένα ενός παιχνιδιού συμπιέζονται πριν από τη λήψη τους. Δεν είναι δυνατή η χρήση συμπιεσμένων δεδομένων στη GPU. Ως αποτέλεσμα, η αποσυμπίεση συμβαίνει στη CPU και όχι στη μνήμη RAM. Στη συνέχεια, το παιχνίδι μεταφέρεται στη VRAM της GPU για προβολή.

  Πώς να αποκρύψετε τα ονόματα των φακέλων της εφαρμογής σας στο iPhone ή το iPad

Υπάρχει ένα σημείο συμφόρησης μεταξύ της CPU και της κάρτας γραφικών ή της GPU λόγω δυσκολιών συμπίεσης. Η παλαιού τύπου διαδικασία φόρτωσης μέσω της CPU είναι πιο αργή.

Για να μετριάσει αυτά τα σημεία συμφόρησης και να βελτιώσει τα παιχνίδια για υπολογιστή, η Microsoft παρουσίασε το DirectStorage, το οποίο στο παρελθόν ήταν προσβάσιμο μόνο για τους δημιουργούς παιχνιδιών Xbox Series X/S.

Μηχανισμός DirectStorage

Δεδομένου ότι αντικαθιστά παλαιότερα API, το DirectStorage έχει πολλά να προσφέρει στους προγραμματιστές.

Για αρχή, η αποσυμπίεση σε επίπεδο CPU δεν είναι πλέον δυνατή μετά τη μεταφορά δεδομένων παιχνιδιού στη μνήμη RAM του υπολογιστή σας. Το DirectStorage, από την άλλη πλευρά, ενσωματώνει καινοτόμες μεθόδους συμπίεσης GPU. Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην απόδοση των γραφικών, καθώς η GPU λαμβάνει μεγάλο όγκο συμπιεσμένων δεδομένων ταυτόχρονα και δεν χρειάζεται να περιμένει. Οι σύγχρονες GPU υψηλής τεχνολογίας απαιτούνται για την αποσυμπίεση δεδομένων με ταχύτερο ρυθμό από τους CPU.

Τα παλαιότερα API για παιχνίδια διάβαζαν δεδομένα με πολύ πιο αργό ρυθμό, με ρυθμό MB/s ή λιγότερο. Το DirectStorage εκμεταλλεύεται την ταχύτητα και το εύρος ζώνης GB/s του NVMe SSD. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένους ρυθμούς καρέ, σχεδόν στιγμιαίους χρόνους φόρτωσης και δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές παιχνιδιών να κάνουν πιο σύνθετα παιχνίδια. Το μόνο πράγμα που σας κρατά πίσω αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη υποστήριξης DirectStorage σε παιχνίδια που μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες των Windows 11.

Είναι απαραίτητο το DirectStorage;

Όχι. Εάν δεν έχετε DirectStorage, μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια σας όπως κάνατε μέχρι τώρα. Ωστόσο, το DirectStorage θα βελτιώσει την εμπειρία παιχνιδιού σας. Οπότε, είναι ωραίο πράγμα να το έχεις, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Μπορεί ο υπολογιστής μου να έχει άμεση αποθήκευση;

Δεν μπορεί κάθε μηχανή να τρέξει το υποσύστημα DirectStorage. Για να χρησιμοποιήσετε το DirectStorage, πρέπει να έχετε έναν υπολογιστή που να πληροί τις απαιτήσεις του συστήματος. Θα χρειαστείτε έναν NVMe SSD 1 TB (ή μεγαλύτερο) για να αποθηκεύσετε και να παίξετε τα παιχνίδια σας. Οι μονάδες NVMe πρέπει επίσης να μπορούν να υποστηρίζουν και να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα οδήγησης Standard NVM Express Controller, το οποίο απαιτείται από την προδιαγραφή NVMe και δεν πρέπει να αποτελεί τεράστια οπισθοδρόμηση.

  Σας ζαλίζει το να κοιτάτε το τηλέφωνό σας; Απενεργοποίηση κινούμενων εικόνων

Θα χρειαστείτε επίσης μια ισχυρή GPU με δυνατότητα εκτέλεσης του DirectX 12 Ultimate και υποστήριξης του Shader Model 6.0. Απαιτούνται κάρτες γραφικών Nvidia RTX 2000 ή RTX 3000 series ή AMD RDNA 2.

Η χρήση του DirectStorage σε συνδυασμό με gaming είναι δυνατή εάν πληροίτε τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος και έχετε το κατάλληλο υλικό.

Οι υπολογιστές πρέπει επίσης να έχουν Windows 11 ή Windows 10 patch 1909 και νεότερη έκδοση.

Πώς να ενεργοποιήσετε το DirectStorage στα Windows 11

Καθώς το DirectStorage είναι ένα API, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία εάν χρησιμοποιείτε Windows 11. Ωστόσο, πρέπει να περιμένετε να συμπεριλάβουν αυτήν τη λειτουργία από τρίτους προγραμματιστές. Ο υπολογιστής σας θα αναλάβει τα υπόλοιπα όταν εκκινήσετε έναν τίτλο συμβατό με DirectStorage.

Αυτή η δυνατότητα δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σε κανένα παιχνίδι κατά τη στιγμή της σύνταξης. Τα πρώτα παιχνίδια με δυνατότητα DirectStorage αναμένεται να φτάσουν στις αρχές του 2023. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πόσο σύντομα η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών θα υιοθετήσει αυτή τη νέα τεχνολογία.

Σύγκριση απόδοσης DirectStorage – Windows 11 έναντι Windows 10

Για παιχνίδια που εκτελούνται στα Windows 11, οι νέες βελτιώσεις DirectStorage θα έχουν πιο σημαντικό αντίκτυπο επειδή το DirectStorage API είναι ενσωματωμένο στα Windows 11. Το βελτιωμένο σύστημα στοίβας μνήμης στα Windows 11 επιτρέπει καλύτερη απόδοση από την παλαιού τύπου στοίβα λειτουργικού συστήματος στα Windows 10 και μελλοντικά Windows οι ενημερώσεις κώδικα δεν θα αλλάξουν τις λειτουργίες παλαιού τύπου. Ωστόσο, μην αποθαρρύνεστε εάν χρησιμοποιείτε Windows 10, επειδή το DirectStorage θα εξακολουθεί να ωφελεί τους χρήστες των Windows 10, εφόσον το σύστημά σας είναι ενημερωμένο. Θα εξακολουθήσετε να έχετε όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως ταχύτερη φόρτωση δεδομένων και αυξημένους ρυθμούς καρέ, αλλά η ακατέργαστη ταχύτητα δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στα Windows 11.

  Privacy Eraser Καθαρίζει και βελτιστοποιεί τον υπολογιστή σας, τεμαχίζει με ασφάλεια τα αρχεία

Επομένως, εάν θέλετε να παραμείνετε στην αιχμή της απόδοσης του παιχνιδιού, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα. Ευτυχώς, αυτό είναι σχετικά απλό με το πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης των Windows 11.

Ακόμη και ενώ το DirectStorage είναι ακόμη στα σπάργανα, οι δημιουργοί παιχνιδιών θα μπορούν σύντομα να δημιουργούν παιχνίδια υψηλής ποιότητας χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίζουν μεγάλους χρόνους φόρτωσης. Οι παίκτες θα απολαμβάνουν ένα νέο επίπεδο εμβάπτισης στα αγαπημένα τους παιχνίδια, αλλά και άλλα λογισμικά PC θα επωφεληθούν από το DirectStorage όπως το Office.

Πρόσθετες συχνές ερωτήσεις

Ποια έκδοση των Windows είναι καλύτερη για το DirectStorage;

Το DirectStorage αποδίδει σημαντικά καλύτερα στα Windows 11 λόγω της εφαρμογής νέων βελτιώσεων στοίβας αποθήκευσης.

Είναι το DirectStorage μια εντελώς νέα διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API);

Οχι εντελώς. Το DirectStorage API περιλαμβάνεται και στις δύο κονσόλες Xbox Series X και Xbox Series S της Microsoft. Ωστόσο, είναι εντελώς νέο όταν πρόκειται για Windows.

Είναι ήδη διαθέσιμο το DirectStorage για λήψη; Πού μπορώ να το κατεβάσω;

Τον Ιούλιο του 2021, έγινε διαθέσιμη η Προεπισκόπηση προγραμματιστή DirectStorage. Το DirectStorage API για υπολογιστή μπορεί πλέον να ληφθεί από τον ιστότοπο της Microsoft.

Το DirectStorage έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του

Το DirectStorage μπορεί θεωρητικά να παίξει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της εμπειρίας παιχνιδιού χιλιάδων παικτών PC. Παρόλα αυτά, οι κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών δεν συμφωνούν απόλυτα με την ιδέα αυτή τη στιγμή. Η Microsoft προσπαθεί να καταστήσει το DirectStorage ντε φάκτο κανόνα του κλάδου, αλλά μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει εάν οι προσπάθειές τους είναι επιτυχείς ή όχι.

Οι προγραμματιστές παιχνιδιών θα μπορούν πλέον να δημιουργούν κόσμους μεγαλύτερους σε εμβέλεια και γραφικά υψηλότερης ποιότητας. Με την προϋπόθεση ότι τα παιχνίδια σας υποστηρίζουν DirectStorage, θα απολαύσετε επίσης σημαντικά ταχύτερους χρόνους φόρτωσης.

Η τρέχουσα κατάσταση της υποστήριξης του DirectStorage είναι ασυνεπής, αλλά αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα αρκετά χρόνια καθώς η τεχνολογία ωριμάζει.

Τι πιστεύετε για τα Windows που ενσωματώνουν το DirectStorage; Πώς θα επηρεάσει τον κόσμο του gaming, κατά τη γνώμη σας; Είσαι υποστηρικτής ή μάλλον κατά; Ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων παρακάτω!