Πώς να εγκαταστήσετε Java στο Ubuntu και να προετοιμαστείτε να κωδικοποιήσετε με σιγουριά

Η Java είναι μια αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου που κυκλοφόρησε το 1995 από τη Sun Microsystem και επί του παρόντος ανήκει στην Oracle. Από την κυκλοφορία της, η Java έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες προγραμματισμού.

Σύμφωνα με την PYPL Δείκτης δημοτικότητας της γλώσσας προγραμματισμού, από τον Σεπτέμβριο του 2023, η Java ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο. Μαντείο σημειώνει επίσης ότι από το 2019, η Java ήταν η νούμερο ένα γλώσσα για microservices, DevOps, AI, VR, Big Data, Analytics και chatbots.

Τον Δεκέμβριο του 2019, υπήρχαν 45 δισεκατομμύρια ενεργές εικονικές μηχανές Java παγκοσμίως. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Java είναι η γλώσσα προγραμματισμού που τροφοδοτεί εκατομμύρια κρίσιμες επιχειρηματικές συναλλαγές που γίνονται καθημερινά.

Την εποχή της κυκλοφορίας της, η Java ήταν μια αλλαγή παιχνιδιών στην ανάπτυξη λογισμικού. Η Java εισήγαγε τη δυνατότητα να γράφετε κώδικα μία φορά και να τον εκτελείτε οπουδήποτε υπάρχει μια συμβατή Java Virtual Machine (JVM). Αυτό σήμαινε ότι οι προγραμματιστές δεν έπρεπε να γράψουν κώδικα συγκεκριμένης πλατφόρμας για διαφορετικές αρχιτεκτονικές υλικού και λειτουργικά συστήματα, κάτι που ήταν κουραστικό και χρονοβόρο.

Αυτό ήταν μεγάλο πράγμα τότε, επειδή αναπτύχθηκαν πολλές νέες συσκευές και λειτουργικά συστήματα, και έτσι, μια γλώσσα που επέτρεπε την αληθινή ανάπτυξη πολλαπλών πλατφορμών εστάλη στον ουρανό.

Εκτός από τη συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών, η οποία πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση και χρήση γλωσσών προγραμματισμού Java, η Java έλαβε επαναστατικές αποφάσεις σχεδιασμού που έχουν μιμηθεί άλλες γλώσσες προγραμματισμού.

Για παράδειγμα, η Java εισήγαγε τη διαχείριση μνήμης χρόνου εκτέλεσης και την αυτόματη διαχείριση μνήμης μέσω συλλογής σκουπιδιών για την αποφυγή διαρροών και σφαλμάτων μνήμης. Δημοσίευσε επίσης το αντικειμενοστρεφές παράδειγμα και τον ισχυρό έλεγχο τύπων για την καταγραφή σφαλμάτων στην ανάπτυξη.

Γιατί μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε Java στο Ubuntu

Ως προγραμματιστής Java, η εξοικείωση με το λειτουργικό σύστημα Linux μπορεί να σας προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλους προγραμματιστές. Στην πραγματικότητα, η γνώση του Linux είναι μια πολύτιμη δεξιότητα μεταξύ των προγραμματιστών.

Πολλά εργαλεία ανάπτυξης κατασκευάζονται έχοντας κατά νου το λειτουργικό σύστημα Linux. Ως εκ τούτου, το Linux σάς παρέχει τόνους εργαλείων ανάπτυξης για να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας και να διευκολύνετε την ανάπτυξή σας. Παρέχει επίσης ένα ισχυρό περιβάλλον κελύφους για δέσμες ενεργειών, το οποίο είναι χρήσιμο στον αυτοματισμό, τη διαχείριση συστήματος και την επεξεργασία παρτίδων.

  Πώς να κατεβάσετε νόμιμα ταινίες για παρακολούθηση εκτός σύνδεσης δωρεάν

Το Linux είναι επίσης το πιο κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα από πλευράς διακομιστή και υπολογιστικού νέφους. Εάν θέλετε να εργαστείτε στην ανάπτυξη από την πλευρά του διακομιστή, τα DevOps και το cloud computing, το Linux είναι μια βασική δεξιότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί είναι επίσης τομείς όπου η γλώσσα προγραμματισμού Java λάμπει, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε Java σε περιβάλλον Linux για αυτές τις εργασίες.

Το λειτουργικό σύστημα Linux ανοίγει επίσης τον κόσμο του ανοιχτού κώδικα σε έναν προγραμματιστή Java. Η Java έχει πολλά ανοιχτά εργαλεία, βιβλιοθήκες και έργα. Η πλειοψηφία, αν όχι όλα, των εργαλείων και βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στο λειτουργικό σύστημα Linux, το οποίο είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα.

Αν και υπάρχουν πολλές διανομές Linux που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, μια πολύ δημοφιλής επιλογή μεταξύ των χρηστών Linux είναι το Ubuntu. Το Ubuntu προσφέρει μια πολύ φιλική προς το χρήστη διεπαφή που είναι εύκολη στη χρήση, ακόμη και για όσους είναι νέοι στο Linux.

Προσφέρει επίσης εκδόσεις μακροπρόθεσμης υποστήριξης και υποστηρίζεται από μια μεγάλη και ενεργή κοινότητα Χρηστών. Επιπλέον, το Ubuntu διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ενσωματωμένων εργαλείων ανάπτυξης και υποστηρίζεται επίσης ευρέως από προμηθευτές λογισμικού και παρόχους υπηρεσιών cloud.

Επομένως, κάθε προγραμματιστής Java που θέλει να αξιοποιήσει πλήρως την ισχύ του λειτουργικού συστήματος Linux για να αυξήσει τις δεξιότητές του και την εμπειρία ανάπτυξης θα ωφεληθεί πολύ από τη χρήση του Ubuntu.

Πώς να εγκαταστήσετε την Java στο Ubuntu

Για να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε την Java στο Ubuntu, υπάρχουν δύο κύρια στοιχεία που πρέπει να εγκαταστήσετε. Αυτά είναι:

  • Java Development Kit (JDK) – το JDK παρέχει εργαλεία που, ως προγραμματιστής, θα χρειαστείτε για να γράψετε προγράμματα Java. Περιλαμβάνει τον μεταγλωττιστή Javac, ο οποίος μεταγλωττίζει τον κώδικα Java σε bytecode, και έναν εντοπισμό σφαλμάτων, μεταξύ άλλων εργαλείων ανάπτυξης.
  • Java Runtime Environment (JRE) – το JRE περιέχει την Java Virtual Machine (JVM) και τη Java Class Library (JCL). Το JRE χρησιμοποιείται για την εκτέλεση μεταγλωττισμένων προγραμμάτων Java.

Κατά την εγκατάσταση της Java, υπάρχουν δύο κύριες επιλογές για να διαλέξετε. Πρώτον, υπάρχει το Oracle JDK, το οποίο συντηρείται πλήρως από την Oracle, η οποία είναι ο ιδιοκτήτης της Java. Το Oracle JDK δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Η άλλη επιλογή είναι η OpenJDKη οποία είναι μια δωρεάν και ανοιχτού κώδικα έκδοση.

  Πώς να κόψετε το πρώτο σας NFT (και να το καταχωρήσετε προς πώληση!)

Τόσο το Oracle JDK όσο και το OpenJDK αναγνωρίζονται και κυκλοφορούν από την Oracle και είναι λειτουργικά ίδια. Ωστόσο, η Oracle JDK έχει μια πιο περιοριστική άδεια και δεν λαμβάνει υπόψη τις συνεισφορές της κοινότητας. Το OpenJDK, ως ανοιχτού κώδικα, απολαμβάνει την υποστήριξη της κοινότητας και πρόκειται να εγκαταστήσουμε.

Τόσο το OpenJDK όσο και το Oracle JDK συνοδεύονται από το Java Runtime Environment, αν και το OpenJDK σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε το JRE ξεχωριστά. Επί του παρόντος, η πιο πρόσφατη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μακροπρόθεσμη υποστήριξη έκδοσης OpenJDK είναι η έκδοση 17, την οποία θα εγκαταστήσουμε.

Για να εγκαταστήσετε την Java στο Ubuntu:

1. Ελέγξτε αν έχετε εγκαταστήσει Java ανοίγοντας το τερματικό και εκτελώντας:

java -version

Σε περίπτωση που δεν έχετε εγκαταστήσει Java, θα λάβετε μια τέτοια έξοδο:

Σε περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει μια παλαιότερη έκδοση Java, συνεχίστε με το σεμινάριο για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση.

2. Αναβαθμίστε το πακέτο apt στην πιο πρόσφατη έκδοση εκτελώντας:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

3. Για λήψη και εγκατάσταση OpenJDK έκδοσης 17, εκτελέστε:

sudo apt install -y openjdk-17-jdk

Αυτή η εντολή εγκαθιστά τόσο το Java Development Kit(JDK) όσο και το Java Runtime Environment (JRE). Περιμένετε να ολοκληρωθεί η λήψη και η εγκατάσταση. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, ανάλογα με τις ταχύτητες του Διαδικτύου σας.

4. Για να ελέγξετε ότι η σωστή έκδοση της Java εγκαταστάθηκε με επιτυχία, εκτελέστε:

java -version

Εάν η εγκατάσταση ήταν επιτυχής, θα πρέπει να λάβετε μια τέτοια έξοδο που να υποδεικνύει ότι έχουν εγκατασταθεί και το OpenJDK έκδοση 17 και το OpenJDK Runtime Environment.

5. Για να επιβεβαιώσετε περαιτέρω ότι η εγκατάσταση του Java Development Kit ήταν επιτυχής, μπορείτε να ελέγξετε την έκδοση του μεταγλωττιστή Javac που είναι διαθέσιμη εκτελώντας:

javac -version

Παραγωγή:

Το javac είναι ο κύριος μεταγλωττιστής που χρησιμοποιείται για τη μεταγλώττιση του πηγαίου κώδικα Java σε bytecode για εκτέλεση από το περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης Java.

Σημασία της τακτικής ενημέρωσης και διατήρησης ενημερώσεων Java και ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας

Με την Java εγκατεστημένη στο σύστημά σας, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τακτικά την Java καθώς διατίθενται νέες ενημερώσεις και ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας. Πρώτον, η Java ενημερώνεται τακτικά για να βελτιώνει την απόδοση και τη σταθερότητά της και να παρέχει νέες δυνατότητες. Επομένως, η ενημέρωση της Java σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τις πιο πρόσφατες δυνατότητες στην ανάπτυξή σας και να αποκτάτε εφαρμογές με καλύτερη απόδοση.

  Λύση εκπαίδευσης σκύλων Όλα σε Ένα ή απλώς ένα παιχνίδι;

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την εγκατάσταση ενημερώσεων είναι η ασφάλεια. Η εκτέλεση παρωχημένων εκδόσεων Java μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, καθώς κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να εκμεταλλευτούν γνωστά τρωτά σημεία για να επιτεθούν στο σύστημά σας. Η ενημέρωση και η εγκατάσταση ενημερώσεων κώδικα βοηθά επίσης στη διόρθωση τυχόν κινδύνων ασφαλείας που ενδέχεται να έχουν ανακαλυφθεί προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μειονεκτική θέση.

Για να διασφαλίσετε ότι οι εφαρμογές σας Java εκτελούνται αποτελεσματικά και με ασφάλεια και ότι έχουν ελάχιστους χρόνους διακοπής λειτουργίας, φροντίστε να ενημερώνετε τακτικά την Java που είναι εγκατεστημένη στο σύστημά σας και τις ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας κατά την κυκλοφορία τους.

Πώς να απεγκαταστήσετε την Java από το Ubuntu

Σε περίπτωση που θέλετε να απεγκαταστήσετε την Java από το Ubuntu, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Ελέγξτε την έκδοση της Java που έχετε εγκαταστήσει εκτελώντας την ακόλουθη εντολή στο τερματικό:

java -version

Παραγωγή:

openjdk version "17.0.8.1" 2023-08-24
OpenJDK Runtime Environment (build 17.0.8.1+1-Ubuntu-0ubuntu122.04)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 17.0.8.1+1-Ubuntu-0ubuntu122.04, mixed mode, sharing)

Η έξοδος δείχνει ότι έχουμε εγκαταστήσει την Java 17.0.8.1, την οποία εγκαταστήσαμε νωρίτερα.

2. Για απεγκατάσταση Java

sudo apt purge openjdk-17-*

Στην παραπάνω εντολή, χρησιμοποιούμε το purge μαζί με το apt για να αφαιρέσουμε ένα πακέτο μαζί με το αρχείο διαμόρφωσής του. Το πακέτο που θέλουμε να αφαιρέσουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι το openjdk-17-*.

Ο αστερίσκος

χρησιμοποιείται ως χαρακτήρας μπαλαντέρ για να ταιριάζει με όλα τα πακέτα που έχουν ονόματα που ξεκινούν με openjdk-17- . Σε περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει μια διαφορετική έκδοση Java, ας πούμε την έκδοση 11, στην παραπάνω εντολή, θα χρησιμοποιούσατε το openjdk-11-*. Το αποτέλεσμα της εκτέλεσης της εντολής για αφαίρεση Java φαίνεται παρακάτω:

3. Στην προτροπή της οθόνης, πληκτρολογήστε Y και πατήστε Enter για να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να απεγκαταστήσετε τη Java. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης.

java -version

4. Μόλις ολοκληρωθεί, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι η Java απεγκαταστάθηκε επιτυχώς εκτελώντας:

Παραγωγή:

Η έξοδος δείχνει ότι η Java αφαιρέθηκε εντελώς από το Ubuntu.

συμπέρασμα

Η Java είναι μια πολύ δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού που είναι γνωστή ως φορητή, επεκτάσιμη, σταθερή και στιβαρή. Η εγκατάσταση Java στο Ubuntu επιτρέπει στους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν το καλύτερο και των δύο κόσμων, καθιστώντας εύκολη τη χρήση της Java και των πόρων ανοιχτού κώδικα της, ενώ παράλληλα αναπτύσσει δεξιότητες Linux, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ των προγραμματιστών. Ως προγραμματιστής Java, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε την Java στο Ubuntu.

Στη συνέχεια, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε πώς να αναβαθμίσετε το JDK 1.6 σε 1.7 σε Linux ή CentOS.