Πώς να διαχειριστείτε συσκευές ήχου σε Linux με το Pavucontrol

Στο Linux, ο ήχος παρέχεται μέσω του Pulse Audio. Είναι ένα επαναστατικό ηχητικό σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της εναλλαγής εισόδων εν κινήσει, ακόμη και μετάδοσης ήχου μέσω δικτύου.

Το Pulse είναι μια φανταστική τεχνολογία, αυτό είναι σίγουρο, αλλά είναι μπερδεμένο να το καταλάβει ο μέσος χρήστης. Για αυτόν τον λόγο, έχουν εμφανιστεί εφαρμογές όπως το Pavucontrol. Παίρνουν το ηχοσύστημα Pulse, το απλοποιούν και το κάνουν πιο κατανοητό.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς να διαχειρίζεστε τις συσκευές ήχου σας στο Linux με τη διαχείριση ήχου Pavucontrol. Θα καλύψουμε τον τρόπο διαχείρισης εφαρμογών χρησιμοποιώντας τον διακομιστή ήχου, πώς να απενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε τα μικρόφωνα και πολλά άλλα!

Εγκαταστήστε το Pavucontrol

Το Pavucontrol είναι το χρυσό πρότυπο για τη διαχείριση του διακομιστή ήχου Pulse Audio στο Linux. Παρόλα αυτά, δεν είναι το προεπιλεγμένο εργαλείο διαχείρισης ήχου στις κύριες διανομές Linux. Ως αποτέλεσμα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με αυτό το σεμινάριο, θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον τρόπο εγκατάστασης του διαχειριστή ήχου Pavucontrol.

Για να εγκαταστήσετε το Pavucontrol, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τις οδηγίες που αντιστοιχούν στο λειτουργικό σας σύστημα Linux.

Ubuntu

Οι χρήστες του Ubuntu μπορούν να εγκαταστήσουν γρήγορα την εφαρμογή Pavucontrol χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων Apt.

sudo apt install pavucontrol

Εναλλακτικά, εάν χρησιμοποιείτε Kbuntu ή άλλη διανομή Ubuntu Linux που χρησιμοποιεί Qt, αντί GTK, εγκαταστήστε το Pavucontrol-Qt.

sudo apt install pavucontrol-qt

Debian

Τόσο το Pavucontrol GTK όσο και το QT είναι διαθέσιμα σε όλες τις εκδόσεις του Debian. Για να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιήστε το εργαλείο πακέτου Apt-get.

sudo apt-get install pavucontrol

ή

sudo apt-get install pavucontrol-qt

Arch Linux

Θέλετε να αποκτήσετε το Pavucontrol ή το Pavucontrol Qt στον υπολογιστή σας Arch Linux; Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εφαρμογή συσκευασίας Pacman για να το εγκαταστήσετε.

sudo pacman -S pavucontrol

ή

sudo pacman -S pavucontrol-qt

Μαλακό καπέλλο

Το Fedora Linux διαθέτει και τις δύο εκδόσεις του προγράμματος διαχείρισης ήχου Pavucontrol στα αποθετήρια λογισμικού του. Για να λειτουργήσει η εφαρμογή, εκκινήστε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε τη διαχείριση πακέτων DNF.

sudo dnf install pavucontrol

ή

sudo dnf install pavucontrol-qt

OpenSUSE

Το OpenSUSE διαθέτει Pavucontrol και Pavucontrol Qt για όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και μπορεί να εγκατασταθεί χρησιμοποιώντας την εντολή Zypper.

sudo zypper install pavucontrol

ή

sudo zypper install pavucontrol-qt

Γενικό Linux

Το Pavucontrol είναι ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές ήχου για το Pulse Audio στο Linux, επομένως θα πρέπει να μπορείτε να το βρείτε αναζητώντας “pavucontrol”. Εναλλακτικά, μη διστάσετε να κατεβάσετε και να δημιουργήσετε τον πηγαίο κώδικα για το πρόγραμμα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το σύστημα αρχείων ZFS σε Linux

Διαχειριστείτε την αναπαραγωγή ήχου

Για να διαχειριστείτε την έξοδο ήχου οποιασδήποτε εφαρμογής χρησιμοποιώντας τον διακομιστή ήχου Pulse στο Linux, θα χρειαστεί να ανοίξετε την εφαρμογή Pavucontrol και να κάνετε κλικ στην καρτέλα “αναπαραγωγή”.

Μέσα στην καρτέλα “Αναπαραγωγή” του Pavucontrol, θα μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν το ηχοσύστημά σας σε μια τακτοποιημένη λίστα. Στην κορυφή της λίστας, θα δείτε “ήχους συστήματος”. Για να θέσετε σε σίγαση όλους τους ήχους του συστήματος στην επιφάνεια εργασίας Linux, κάντε κλικ στο εικονίδιο του ηχείου. Εναλλακτικά, σύρετε το ρυθμιστικό ήχου για να προσαρμόσετε την ένταση του ήχου.

  Πώς να συγχρονίσετε το Google Drive σε Linux με το OverGrive

Σημείωση: η καρτέλα Αναπαραγωγή εμφανίζει μόνο εφαρμογές που χρησιμοποιούν ήχο αυτήν τη στιγμή. Εάν ένα πρόγραμμα δεν παίζει ενεργά ήχο, δεν θα είναι διαχειρίσιμο στο Pavucontrol.

Η διαχείριση της αναπαραγωγής ήχου για μεμονωμένες εφαρμογές στην καρτέλα αναπαραγωγής του Pavucontrol λειτουργεί όπως η καταχώριση «ήχοι συστήματος». Πατήστε το εικονίδιο του ηχείου στα δεξιά για σίγαση ή σύρετε το ρυθμιστικό για να ρυθμίσετε την ένταση.

Διαχειριστείτε τα επίπεδα εγγραφής

Θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο εγγραφής των εφαρμογών στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux; Ανοίξτε το Pavucontrol και κάντε κλικ στην καρτέλα “Εγγραφή”. Στην περιοχή εγγραφής, θα δείτε κάθε πρόγραμμα που ηχογραφεί αυτήν τη στιγμή ήχο μέσω του συστήματος ήχου Pulse.

Για να μειώσετε την ένταση του ήχου εισόδου για μια εφαρμογή, σύρετε το ρυθμιστικό προς τα αριστερά. Για να αυξήσετε την ένταση, σύρετε το ρυθμιστικό προς τα δεξιά. Είναι επίσης δυνατή η πλήρης σίγαση της εγγραφής κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του ηχείου.

Έλεγχος συσκευών εξόδου (ηχεία)

Το Pavucontrol επιτρέπει εξαιρετικό έλεγχο της εξόδου των συσκευών ήχου. Για να τα διαχειριστείτε, ανοίξτε την εφαρμογή Pavucontrol και βρείτε τις “Συσκευές εξόδου”.

Στην ενότητα “Συσκευές εξόδου”, θα δείτε μια λίστα με όλες τις συσκευές αναπαραγωγής ήχου στον υπολογιστή σας Linux. Σαρώστε τη λίστα των συσκευών αναπαραγωγής και βρείτε αυτήν που θέλετε να τροποποιήσετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό για να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου.

  7 καλύτερα θέματα Plank Dock που θα λατρέψουν οι χρήστες Linux

Θέλετε να ορίσετε μια νέα συσκευή αναπαραγωγής ως προεπιλογή; Κάντε κλικ στο εικονίδιο στα δεξιά του κουμπιού κλειδώματος.

Έλεγχος συσκευών εισόδου (μικρόφωνα)

Το Pavucontrol επιτρέπει στους χρήστες να χειρίζονται μια συσκευή εισόδου, καθώς και τις εξόδους. Για να βρείτε τις συσκευές εισόδου ήχου στην εφαρμογή, κάντε κλικ στην καρτέλα “Συσκευές εισόδου”.

Στην καρτέλα “Συσκευές εισόδου”, θα δείτε όλα τα μικρόφωνα και τις συσκευές εγγραφής ήχου σε μια τακτοποιημένη λίστα. Από εκεί, μπορείτε να χειριστείτε το επίπεδο εισόδου ήχου σύροντας το επίπεδο έντασης προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Επιπλέον, είναι δυνατή η σίγαση οποιασδήποτε συσκευής εισόδου κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του ηχείου και να ορίσετε ένα μικρόφωνο ως προεπιλογή κάνοντας κλικ στο κουμπί “Ορισμός ως εναλλακτική”.

Απενεργοποίηση συσκευών ήχου

Έχετε μια συσκευή ήχου που θέλετε να απενεργοποιήσετε οριστικά; Ανοίξτε το Pavucontrol και κάντε κλικ στο κουμπί “Διαμόρφωση”. Στη συνέχεια, ανατρέξτε στη λίστα των συσκευών ήχου στην οθόνη και βρείτε αυτήν που θέλετε να απενεργοποιήσετε.

Αφού εντοπίσετε τη συσκευή που θέλετε να απενεργοποιήσετε, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού δίπλα της. Κοιτάξτε μέσα από το μενού, βρείτε το “disable” και κάντε κλικ σε αυτό. Από αυτό το σημείο και μετά, το Pulse Audio δεν θα έχει πρόσβαση στη συσκευή ήχου.

Για να ενεργοποιήσετε ξανά τη συσκευή ήχου σας, επιστρέψτε στη “Διαμόρφωση”, κάντε κλικ στο μενού δίπλα στη συσκευή και αλλάξτε την από “απενεργοποιημένη” σε μία από τις διαθέσιμες διαμορφώσεις ήχου που αναφέρονται.

Εάν χρειάζεται να διαχειριστείτε αρχεία ήχου στο Linux, ρίξτε μια ματιά στη λεπτομερή ανάρτησή μας σχετικά με τα καλύτερα εργαλεία ήχου για Linux.