Πώς να δημιουργήσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών (2023);

Ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών προετοιμάζει έναν οργανισμό περιγράφοντας τα βήματα που πρέπει να λάβει σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης ή άλλης απειλής για την ασφάλεια.

Με μια συνεχώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα και συχνότητα απειλών, ακόμη και οι οργανισμοί με τις ισχυρότερες λύσεις ασφάλειας μπορεί να υποφέρουν από μια κυβερνοεπίθεση.

Πώς διασφαλίζετε τη συνέχεια μετά από ένα συμβάν ασφαλείας που θέτει σε κίνδυνο τα συστήματα και τα δεδομένα σας;

Αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών, δίνετε τη δυνατότητα στον οργανισμό σας να ανακάμψει γρήγορα από απειλές ή επιθέσεις ασφαλείας. Βοηθά τις ομάδες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οποιοδήποτε περιστατικό, ελαχιστοποιώντας το χρόνο διακοπής λειτουργίας, τις οικονομικές απώλειες και τον αντίκτυπο μιας παραβίασης.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών, τι είναι, τους κύριους στόχους του και γιατί είναι σημαντικό να αναπτύσσετε και να αναθεωρείτε τακτικά το σχέδιο. Επιπλέον, θα εξετάσουμε ορισμένα τυπικά πρότυπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το Σχέδιο Αντιμετώπισης Συμβάντων;

Πηγή: cisco.com

Ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών (IRP) είναι ένα καλά δομημένο σύνολο διαδικασιών που περιγράφουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ένας οργανισμός κάθε φορά που υπάρχει επίθεση ή παραβίαση ασφάλειας. Ο στόχος ενός σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών είναι να διασφαλίσει τη γρήγορη εξάλειψη μιας απειλής με ελάχιστη ή καθόλου διακοπή και ζημιά.

Ένα τυπικό σχέδιο περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για τον εντοπισμό, τον περιορισμό και την εξάλειψη μιας απειλής. Επιπλέον, καθορίζει τους ρόλους και τις ευθύνες των ατόμων, των ομάδων και άλλων ενδιαφερομένων, εκτός από το πώς να ανακάμψουν από μια επίθεση και να συνεχίσουν τις κανονικές λειτουργίες.

Στην πράξη, το σχέδιο, το οποίο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για το τι πρέπει να γίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα περιστατικό ασφαλείας, πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση.

Γιατί είναι σημαντικό ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών;

Ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση των επιπτώσεων μιας παραβίασης ασφάλειας. Προετοιμάζει τον οργανισμό και τους υπεύθυνους για το πώς να ανταποκριθούν γρήγορα, να σταματήσουν την επίθεση και να αποκαταστήσουν τις κανονικές υπηρεσίες με ελάχιστη, εάν υπάρχει, ζημιά.

Το σχέδιο καθορίζει τα περιστατικά, ενώ περιγράφει τις ευθύνες του προσωπικού, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, τις απαιτήσεις κλιμάκωσης και τη δομή αναφοράς, συμπεριλαμβανομένου του ποιου πρέπει να επικοινωνήσει όταν υπάρχει ένα περιστατικό. Στην ιδανική περίπτωση, ένα σχέδιο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν γρήγορα από ένα περιστατικό, διασφαλίζοντας ελάχιστη διακοπή στις υπηρεσίες τους και αποτρέποντας οικονομικές απώλειες και απώλειες φήμης.

Ένα καλό σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύνολο βημάτων που μπορούν να ακολουθήσουν οι οργανισμοί για να αντιμετωπίσουν μια απειλή ασφαλείας. Περιλαμβάνει διαδικασίες για τον τρόπο εντοπισμού και αντιμετώπισης μιας απειλής για την ασφάλεια, αξιολόγησης της σοβαρότητάς της και ειδοποίησης συγκεκριμένων ατόμων εντός και μερικές φορές εκτός του οργανισμού.

Το σχέδιο περιγράφει τον τρόπο εξάλειψης της απειλής και κλιμάκωσής της σε άλλες ομάδες ή τρίτους παρόχους, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα. Τέλος, καθορίζει τα βήματα για την ανάκαμψη από ένα περιστατικό και επανεξετάζει τα υπάρχοντα μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν κενών.

Εικόνα σοβαρότητας απειλής: Upguard

Οφέλη από ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών

Ένα σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων παρέχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων στον οργανισμό και στους πελάτες του. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη περιλαμβάνουν:

#1. Ταχύτερος χρόνος απόκρισης και μειωμένοι χρόνοι διακοπής λειτουργίας

Ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών προετοιμάζει τους πάντες έτσι ώστε σε περίπτωση απειλής, οι ομάδες να μπορούν να το εντοπίσουν και να το αντιμετωπίσουν γρήγορα πριν θέσουν σε κίνδυνο τα συστήματα. Αυτό εξασφαλίζει τη συνέχεια της επιχείρησης και ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Επιπλέον, αποτρέπει την επίκληση δαπανηρών διαδικασιών αποκατάστασης από καταστροφές που θα σήμαιναν περισσότερους χρόνους διακοπής λειτουργίας και οικονομικές απώλειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξακολουθείτε να υπάρχει ένα σύστημα ανάκτησης καταστροφής σε περίπτωση που η επίθεση θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα και υπάρχει ανάγκη να επαναφέρετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας.

  Πώς να συνδεθείτε στον λογαριασμό Samsung στην τηλεόραση

Ένα σχέδιο συμβάντων ασφαλείας βοηθά έναν οργανισμό να συμμορφωθεί με ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και ρυθμιστικών προτύπων. Με την προστασία των δεδομένων και τη συμμόρφωση με τους κανόνες απορρήτου και άλλες απαιτήσεις, ο οργανισμός αποφεύγει πιθανές οικονομικές απώλειες, κυρώσεις και ζημιά στη φήμη.

Επιπλέον, διευκολύνει την απόκτηση πιστοποίησης από τους σχετικούς βιομηχανικούς και ρυθμιστικούς φορείς. Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς σημαίνει επίσης προστασία των ευαίσθητων δεδομένων και του απορρήτου, ως εκ τούτου διατήρηση της καλής εξυπηρέτησης πελατών, της φήμης και της εμπιστοσύνης.

#3. Βελτιώστε την Εσωτερική και Εξωτερική Επικοινωνία

Η σαφής επικοινωνία είναι ένα από τα κύρια στοιχεία ενός σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών. Περιγράφει πώς ρέει η επικοινωνία μεταξύ των ομάδων ασφαλείας, του προσωπικού πληροφορικής, των υπαλλήλων, της διοίκησης και τρίτων παρόχων λύσεων, όπου ισχύει. Σε περίπτωση περιστατικού, το σχέδιο διασφαλίζει ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Κατά συνέπεια, αυτό επιτρέπει την ταχύτερη ανάκαμψη από ένα περιστατικό, ενώ μειώνει τα παιχνίδια σύγχυσης και κατηγοριών.

Εκτός από την ενίσχυση της εσωτερικής επικοινωνίας, διευκολύνει τη γρήγορη και απρόσκοπτη επαφή και τη δέσμευση εξωτερικών ενδιαφερομένων, όπως οι πρώτοι ανταποκριτές, όταν ένα περιστατικό είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες του οργανισμού.

#4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο

Όταν ένας οργανισμός αναπτύσσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών, συμβάλλει στην προώθηση μιας κουλτούρας ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια. Συνήθως, εξουσιοδοτεί τους υπαλλήλους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κατανοήσουν πιθανές και υπάρχουσες απειλές για την ασφάλεια και τι να κάνουν σε περίπτωση παραβίασης. Κατά συνέπεια, η εταιρεία γίνεται πιο ανθεκτική σε απειλές και παραβιάσεις ασφάλειας.

#5. Μειώστε τον αντίκτυπο μιας κυβερνοεπίθεσης

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων είναι κρίσιμο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μιας παραβίασης ασφάλειας. Περιγράφει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες ασφαλείας για να σταματήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά την παραβίαση και να μειώσουν την εξάπλωση και την επίδρασή της.

Κατά συνέπεια, βοηθά τον οργανισμό να μειώσει το χρόνο διακοπής λειτουργίας, την περαιτέρω ζημιά στα συστήματα και τις οικονομικές απώλειες. Ελαχιστοποιεί επίσης τη ζημιά στη φήμη και τα πιθανά πρόστιμα.

#6. Βελτιώστε την ανίχνευση συμβάντων ασφαλείας

Ένα καλό σχέδιο περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας των συστημάτων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επιπλέον, απαιτεί τακτικές αναθεωρήσεις και βελτιώσεις για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν κενών. Ως εκ τούτου, αυτό διασφαλίζει ότι ένας οργανισμός βελτιώνει συνεχώς τα συστήματα ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας γρήγορης ανίχνευσης και αντιμετώπισης οποιασδήποτε απειλής ασφαλείας προτού επηρεάσει τα συστήματα.

Βασικές φάσεις ενός Σχεδίου Αντιμετώπισης Συμβάντων

Ένα σχέδιο απόκρισης περιστατικού περιλαμβάνει μια ακολουθία φάσεων. Αυτά καθορίζουν τα βήματα και τις διαδικασίες, τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν, τους ρόλους, τις ευθύνες και άλλα.

Παρασκευή

Η φάση προετοιμασίας είναι η πιο κρίσιμη φάση και περιλαμβάνει την παροχή στους εργαζομένους της κατάλληλης εκπαίδευσης σχετικά με τους ρόλους και τις ευθύνες τους. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη διασφάλιση της έγκρισης και της διαθεσιμότητας του απαιτούμενου υλικού, λογισμικού, εκπαίδευσης και άλλων πόρων εκ των προτέρων. Θα χρειαστεί επίσης να αξιολογήσετε το σχέδιο πραγματοποιώντας ασκήσεις στην επιφάνεια εργασίας.

Προετοιμασία σημαίνει διεξοδική αξιολόγηση κινδύνου όλων των πόρων, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων προς προστασία, της εκπαίδευσης του προσωπικού, των επαφών, του λογισμικού, του υλικού και άλλων απαιτήσεων. Αντιμετωπίζει επίσης την επικοινωνία και τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που παραβιαστεί το κύριο κανάλι.

Ταυτοποίηση

Αυτό επικεντρώνεται στον τρόπο εντοπισμού ασυνήθιστων συμπεριφορών, όπως μη φυσιολογική δραστηριότητα δικτύου, μεγάλες λήψεις ή μεταφορτώσεις ενδεικτικές μιας απειλής. Οι περισσότεροι οργανισμοί αγωνίζονται σε αυτή τη φάση, καθώς υπάρχει ανάγκη να εντοπιστεί και να ταξινομηθεί σωστά μια απειλή, αποφεύγοντας τα ψευδώς θετικά.

Η φάση απαιτεί προηγμένες τεχνικές δεξιότητες και εμπειρία. Επιπλέον, η φάση θα πρέπει να περιγράφει τη σοβαρότητα και την πιθανή ζημιά που προκαλείται από μια συγκεκριμένη απειλή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντίδρασης σε ένα τέτοιο συμβάν. Η φάση θα πρέπει επίσης να προσδιορίζει κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία, πιθανούς κινδύνους, απειλές και τον αντίκτυπό τους.

Περιορισμός

Η φάση περιορισμού καθορίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση συμβάντος. Αλλά χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθεί η υπο-αντίδραση ή η υπερβολική αντίδραση, που είναι εξίσου επιβλαβείς. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η πιθανή δράση με βάση τη σοβαρότητα και τον πιθανό αντίκτυπο.

Μια ιδανική στρατηγική, όπως η λήψη των σωστών βημάτων χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα άτομα, βοηθά στην αποφυγή περιττών διακοπών. Επιπλέον, θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο διατήρησης των ιατροδικαστικών δεδομένων, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να προσδιορίσουν τι συνέβη και να αποτρέψουν μια επανάληψη στο μέλλον.

  25 Καλύτερος δωρεάν πάροχος εικονικών αριθμών τηλεφώνου

Εκρίζωση

Μετά τον περιορισμό, η επόμενη φάση είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των διαδικασιών, της τεχνολογίας και των πολιτικών που συνέβαλαν στην παραβίαση. Για παράδειγμα, θα πρέπει να περιγράφει πώς μπορείτε να αφαιρέσετε απειλές όπως κακόβουλο λογισμικό και πώς να βελτιώσετε την ασφάλεια για να αποτρέψετε μελλοντικά περιστατικά. Η διαδικασία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα τα παραβιασμένα συστήματα έχουν καθαριστεί, ενημερωθεί και σκληρυνθεί σχολαστικά.

Αναρρώνω

Η φάση ασχολείται με τον τρόπο επαναφοράς των παραβιασμένων συστημάτων σε κανονικές λειτουργίες. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων για την αποτροπή μιας παρόμοιας επίθεσης.

Συνήθως, μετά τον εντοπισμό και την εξάλειψη της απειλής, οι ομάδες πρέπει να σκληρύνουν, να επιδιορθώσουν και να ενημερώσουν τα συστήματα. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξετε όλα τα συστήματα για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και ασφαλή προτού επανασυνδέσετε το σύστημα που είχε προηγουμένως παραβιαστεί.

Ανασκόπηση

Αυτή η φάση τεκμηριώνει τα γεγονότα μετά από μια παραβίαση και είναι χρήσιμη για την επανεξέταση των τρεχόντων σχεδίων αντιμετώπισης περιστατικών και τον εντοπισμό αδυναμιών. Κατά συνέπεια, η φάση βοηθά τις ομάδες να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα κενά, αποτρέποντας παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η επανεξέταση θα πρέπει να γίνεται τακτικά, ακολουθούμενη από εκπαίδευση του προσωπικού, ασκήσεις, προσομοιώσεις επίθεσης και άλλες ασκήσεις για την καλύτερη προετοιμασία των ομάδων και την αντιμετώπιση των αδύναμων περιοχών.

Η ανασκόπηση βοηθά τις ομάδες να καθορίσουν τι λειτουργεί καλά και τι όχι, έτσι ώστε οι ομάδες να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κενά και να αναθεωρήσουν το σχέδιο.

Πώς να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών

Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών επιτρέπει στον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή, ελαχιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο. Παρακάτω είναι οι οδηγίες για το πώς να αναπτύξετε ένα καλό σχέδιο.

#1. Προσδιορίστε και δώστε προτεραιότητα στα ψηφιακά σας στοιχεία

Το πρώτο βήμα είναι να εκτελέσετε μια ανάλυση κινδύνου όπου προσδιορίζετε και τεκμηριώνετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία του οργανισμού. Καθορίστε τα ευαίσθητα και πιο σημαντικά δεδομένα που θα οδηγούσαν σε σοβαρές οικονομικές απώλειες και απώλειες φήμης εάν παραβιαστούν, κλαπούν ή καταστραφούν.

Στη συνέχεια, πρέπει να ιεραρχήσετε τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία με βάση τον ρόλο τους και αυτά που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό διευκολύνει τη λήψη της έγκρισης και του προϋπολογισμού της διοίκησης μόλις κατανοήσει τη σημασία της προστασίας ευαίσθητων και κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων.

#2. Προσδιορίστε πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια

Κάθε οργανισμός έχει μοναδικούς κινδύνους που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες και να προκαλέσουν τις περισσότερες ζημιές και απώλειες. Επιπλέον, διαφορετικές απειλές διαφέρουν από τον έναν κλάδο στον άλλο.

Ορισμένοι τομείς κινδύνου περιλαμβάνουν:

Περιοχές κινδύνου Πιθανοί κίνδυνοι Πολιτικές κωδικών πρόσβασης Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, πειρατεία, διάρρηξη κωδικού πρόσβασης, κ.λπ. Ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των εργαζομένων Ψάρεμα, κακόβουλο λογισμικό, παράνομες λήψεις/μεταφορτώσειςΑσύρματα δίκτυα Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, πλαστοπροσωπία, αδίστακτα σημεία πρόσβασης, κ.λπ. όπως τείχη προστασίας, προστασία από ιούς κ.λπ. Μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ransomware, κακόβουλες λήψεις, ιοί, παράκαμψη λύσεων ασφαλείας, κ.λπ. Χειρισμός δεδομένων Απώλεια δεδομένων, καταστροφή, κλοπή, μετάδοση ιών μέσω αφαιρούμενων μέσων, κ.λπ. Ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Phishing, κακόβουλο λογισμικό, κακόβουλες λήψεις , κλπ. Φυσική ασφάλεια Κλοπή ή απώλεια φορητών υπολογιστών, smartphone, αφαιρούμενων μέσων κ.λπ.

#3. Ανάπτυξη πολιτικών και διαδικασιών αντιμετώπισης περιστατικών

Καθιερώστε εύκολες και αποτελεσματικές διαδικασίες για να διασφαλίσετε ότι το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για το χειρισμό του συμβάντος θα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση απειλής. Χωρίς ένα σύνολο διαδικασιών, το προσωπικό μπορεί να επικεντρωθεί αλλού αντί στην κρίσιμη περιοχή. Οι βασικές διαδικασίες περιλαμβάνουν:

  • Παρέχετε μια γραμμή μπάσων για το πώς συμπεριφέρονται τα συστήματα κατά τη διάρκεια κανονικών λειτουργιών. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό είναι ενδεικτική επίθεσης ή θραύσης και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση
  • Πώς να αναγνωρίσετε και να περιορίσετε μια απειλή
  • Πώς να τεκμηριώσετε τις πληροφορίες σχετικά με μια επίθεση
  • Πώς να επικοινωνήσετε και να ειδοποιήσετε το υπεύθυνο προσωπικό, τους τρίτους παρόχους και όλους τους ενδιαφερόμενους
  • Πώς να υπερασπιστείτε τα συστήματα μετά από παραβίαση
  • Πώς να εκπαιδεύσετε το προσωπικό ασφαλείας και άλλους υπαλλήλους

Στην ιδανική περίπτωση, περιγράψτε ευανάγνωστες και καλά καθορισμένες διαδικασίες που μπορούν να κατανοήσουν το προσωπικό πληροφορικής, τα μέλη της ομάδας ασφαλείας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Οι οδηγίες και οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες με εύχρηστα βήματα και βήματα που μπορούν να εφαρμοστούν. Στην πράξη, οι διαδικασίες συνεχίζουν να αλλάζουν καθώς ο οργανισμός χρειάζεται να εξελιχθεί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις διαδικασίες ανάλογα.

#4. Δημιουργήστε μια ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών και ορίστε ξεκάθαρα τις ευθύνες

Το επόμενο βήμα είναι να συγκροτηθεί μια ομάδα απόκρισης για την αντιμετώπιση του περιστατικού μόλις εντοπιστεί μια απειλή. Η ομάδα θα πρέπει να συντονίσει τη λειτουργία απόκρισης για να εξασφαλίσει ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας και επιπτώσεις. Οι βασικές αρμοδιότητες περιλαμβάνουν:

  • Ένας αρχηγός ομάδας
  • Υπεύθυνος επικοινωνίας
  • Διευθυντής Πληροφορικής
  • Ανώτερος εκπρόσωπος της διοίκησης
  • Νόμιμος εκπρόσωπος
  • Δημόσιες σχέσεις
  • Ανθρώπινο δυναμικό
  • Ο κύριος ερευνητής
  • Υπεύθυνος τεκμηρίωσης
  • Ηγέτης χρονολογίου
  • Εμπειρογνώμονες αντιμετώπισης απειλών ή παραβάσεων
  25 καλύτερες ταπετσαρίες Samsung Galaxy S9 και S9+

Στην ιδανική περίπτωση, η ομάδα θα πρέπει να καλύπτει όλες τις πτυχές της απόκρισης του περιστατικού με σαφώς καθορισμένους ρόλους και ευθύνες. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι ανταποκρινόμενοι πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν τους ρόλους και τις ευθύνες τους κάθε φορά που υπάρχει ένα περιστατικό.

Το σχέδιο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις και ότι υπάρχει μια σωστή πολιτική κλιμάκωσης με βάση το περιστατικό, τη σοβαρότητα, τις απαιτήσεις δεξιοτήτων και τις ατομικές δυνατότητες.

#5. Αναπτύξτε μια σωστή στρατηγική επικοινωνίας

Η σαφής επικοινωνία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα όποτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η στρατηγική θα πρέπει να προσδιορίζει τα κανάλια που θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία και τα μέλη για να γνωρίζουν ένα περιστατικό. Περιγράψτε ξεκάθαρα τα βήματα και τις διαδικασίες, διατηρώντας το όσο το δυνατόν πιο απλό.

Εικόνα επικοινωνίας περιστατικού: Ατλασιανός

Επίσης, αναπτύξτε ένα σχέδιο με μια κεντρική τοποθεσία όπου τα μέλη της ομάδας ασφαλείας και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών, να ανταποκρίνονται σε συμβάντα, να καταγράφουν συμβάντα και να βρίσκουν χρήσιμες πληροφορίες. Αποφύγετε μια κατάσταση όπου το προσωπικό πρέπει να συνδεθεί σε πολλά διαφορετικά συστήματα για να ανταποκριθεί σε ένα περιστατικό, καθώς αυτό μειώνει την παραγωγικότητα και μπορεί να δημιουργήσει κάποια σύγχυση.

Επίσης, ορίστε με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες ασφαλείας επικοινωνούν με τις λειτουργίες, τη διαχείριση, τους τρίτους παρόχους και άλλους οργανισμούς, όπως ο Τύπος και τα όργανα επιβολής του νόμου. Επίσης, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα εφεδρικό κανάλι επικοινωνίας σε περίπτωση που παραβιαστεί το κύριο.

#6. Πουλήστε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Συμβάντων στη Διοίκηση

Χρειάζεστε την έγκριση, την υποστήριξη και τον προϋπολογισμό της διοίκησης για να εφαρμόσετε το σχέδιό σας. Αφού έχετε βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο, είναι καιρός να το παρουσιάσετε στα ανώτερα στελέχη και να τους πείσετε για τη σημασία του στη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού.

Στην ιδανική περίπτωση, ανεξάρτητα από το μέγεθος του οργανισμού, η ανώτερη διοίκηση πρέπει να υποστηρίζει το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών για να προχωρήσετε. Πρέπει να εγκρίνουν τα πρόσθετα οικονομικά και τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση παραβιάσεων ασφάλειας. Κάντε τους να κατανοήσουν πώς η εφαρμογή του σχεδίου διασφαλίζει τη συνέχεια, τη συμμόρφωση και τη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας και των απωλειών.

#7. Εκπαιδεύστε το Προσωπικό

Μετά τη δημιουργία του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών, είναι καιρός να εκπαιδεύσετε το προσωπικό πληροφορικής και άλλους υπαλλήλους ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να τους ενημερώσετε τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση παραβίασης.

Όλοι οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης, θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους των μη ασφαλών διαδικτυακών πρακτικών και θα πρέπει να εκπαιδεύονται στον τρόπο αναγνώρισης των email phishing και άλλων τεχνασμάτων κοινωνικής μηχανικής που εκμεταλλεύονται οι εισβολείς. Μετά την εκπαίδευση, είναι σημαντικό να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του IRP και της εκπαίδευσης.

#8. Δοκιμάστε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Συμβάντων

Αφού αναπτύξετε το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών, δοκιμάστε το και βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί όπως προβλέπεται. Στην ιδανική περίπτωση, θα μπορούσατε να προσομοιώσετε μια επίθεση και να διαπιστώσετε εάν το σχέδιο είναι αποτελεσματικό. Αυτό παρέχει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τυχόν κενά, είτε πρόκειται για εργαλεία, δεξιότητες ή άλλες απαιτήσεις. Επιπλέον, βοηθά στην επαλήθευση εάν τα συστήματα ανίχνευσης εισβολής και ασφάλειας μπορούν να ανιχνεύσουν και να στείλουν άμεσες ειδοποιήσεις κάθε φορά που εμφανίζεται μια απειλή.

Πρότυπα απόκρισης σε περιστατικά

Το πρότυπο σχεδίου απόκρισης συμβάντων είναι μια λεπτομερής λίστα ελέγχου που περιγράφει τα βήματα, τις ενέργειες, τους ρόλους και τις ευθύνες που απαιτούνται για τη διαχείριση συμβάντων ασφαλείας. Παρέχει ένα γενικό πλαίσιο που κάθε οργανισμός μπορεί να προσαρμόσει ώστε να ταιριάζει στις μοναδικές του απαιτήσεις.

Αντί να δημιουργήσετε το σχέδιό σας από την αρχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τυπικό πρότυπο για να καθορίσετε τα ακριβή και αποτελεσματικά βήματα για τον εντοπισμό, τον μετριασμό και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μιας επίθεσης.

Εικόνα προτύπου σχεδίου απόκρισης συμβάντων: F-Secure

Σας επιτρέπει να προσαρμόσετε και να αναπτύξετε ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες του οργανισμού σας. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικό το σχέδιο, πρέπει να το δοκιμάζετε και να το ελέγχετε τακτικά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών τμημάτων και εξωτερικών ομάδων, όπως οι πάροχοι λύσεων.

Τα διαθέσιμα πρότυπα έχουν διάφορα στοιχεία που οι οργανισμοί μπορούν να προσαρμόσουν ώστε να ταιριάζουν στη μοναδική δομή και τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, παρακάτω είναι μερικές αδιαπραγμάτευτες πτυχές που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε σχέδιο.

  • Σκοπός και εύρος του σχεδίου
  • Σενάρια απειλών
  • Η ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών
  • Ατομικοί ρόλοι, ευθύνες και επαφές
  • Διαδικασίες αντιμετώπισης περιστατικών
  • Περιορισμός, μετριασμός και ανάκτηση απειλών
  • Ειδοποιήσεις
  • Κλιμάκωση περιστατικού
  • Διδάγματα

Ακολουθούν ορισμένα δημοφιλή πρότυπα που μπορείτε να κατεβάσετε και να προσαρμόσετε για τον οργανισμό σας.

συμπέρασμα

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο μιας παραβίασης ασφάλειας, διακοπής, πιθανών νομικών και βιομηχανικών προστίμων, απώλειας φήμης και πολλά άλλα. Το πιο σημαντικό, δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να ανακάμψει γρήγορα από περιστατικά και να συμμορφωθεί με διάφορους κανονισμούς.

Η περιγραφή όλων των βημάτων βοηθά στον εξορθολογισμό των διαδικασιών και στη μείωση του χρόνου απόκρισης. Επιπλέον, επιτρέπει στον οργανισμό να αξιολογήσει τα συστήματά του, να κατανοήσει τη στάση ασφαλείας του και να αντιμετωπίσει τα κενά.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τα καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.