Πώς να γράψετε σενάρια Bash για να αυτοματοποιήσετε το Linux

Το σενάριο Bash είναι μια χρήσιμη δεξιότητα για να μάθετε ως χρήστης Linux. Ακόμη και ως αρχάριος, η γνώση αυτής της ικανότητας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να εκμεταλλευτείτε πλήρως το μηχάνημά σας και να κάνετε τα πάντα με το χέρι. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας μάθουμε πώς να γράφετε σενάρια bash για να αυτοματοποιήσετε το Linux και να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο της επιφάνειας εργασίας σας. Θα εξετάσουμε τα βασικά στοιχεία του σεναρίου με το κέλυφος Bash, τα βασικά για το τι δημιουργεί ένα σενάριο, πώς να τα εκτελείτε στο σύστημά σας, τι σημαίνουν τα shebangs και πολλά άλλα!

Τύποι Σεναρίων

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σεναρίων. Κυρίως: SH και BASH. Αυτές οι επεκτάσεις αρχείων είναι σημαντικές, επειδή η επέκταση αρχείου λέει στον διερμηνέα πώς να το εκτελέσει. Εάν ένα αρχείο είναι αρχείο SH, μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε κέλυφος, όχι μόνο σε Bash. Αυτό σημαίνει ότι ένα σενάριο γραμμένο για το Bash στο Linux μπορεί να εκτελεστεί σε Mac, BSD και άλλα μέρη με παρόμοια κελύφη.

Τα σενάρια που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου BASH προορίζονται να εκτελούνται μόνο μέσα στο Bash. Αρκεί να πούμε ότι το σενάριό σας με την επέκταση αρχείου bash δεν θα εκτελείται στο κέλυφος Fish στο Linux ή σε οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο κέλυφος διαθέσιμο.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Arch Linux

Κάνει μπαμ

Ορισμένα σενάρια δεν χρησιμοποιούν καθόλου επεκτάσεις αρχείων. Αντίθετα, χρησιμοποιούν ένα shebang για να αφήσουν τον διερμηνέα να καταλάβει σε τι χρησιμεύει το σενάριο και πώς να το εκτελέσει. Όταν γράφετε ένα σενάριο, το shebang έρχεται ΠΑΝΤΑ πρώτο. Εάν ένα shebang απουσιάζει, συχνά ένα σενάριο αρνείται να εκτελεστεί, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείται επέκταση αρχείου.

Υπάρχουν πολλά να μάθετε για τα shebangs, αλλά οι αρχάριοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτά. Αποδεικνύονται χρήσιμα μόνο για προχωρημένους χρήστες του Bash, που θέλουν να γράψουν απίστευτα πολύπλοκα εργαλεία Bash. Ως αρχάριοι, το μόνο shebang που πρέπει να σκεφτούν οι χρήστες είναι το τυπικό: #!/bin/bash

Σενάριο Making A Bash

Πολλοί αρχάριοι συγχέουν τα σενάρια bash με τον πραγματικό προγραμματισμό. Ο κύριος σκοπός του σεναρίου στο bash είναι να συνδυάσει πολλές εντολές μαζί, κάνοντας αποτελεσματικά πολύπλοκα πράγματα χωρίς να χρειάζεται να γράψετε κάθε μικρό πράγμα έξω στο κέλυφος του τερματικού. Εάν προσπαθείτε να κάνετε σοβαρό προγραμματισμό στο Bash, σταματήστε και σκεφτείτε μια πραγματική γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται σε Linux όπως η Python.

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

nano myfirstbashscript

Αυτό εμφανίζει το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano. Μέσα στο nano, προσθέστε το shebang, για να βοηθήσετε τον διερμηνέα να αναγνωρίσει τι να κάνει με το σενάριο.

#!/bin/bash

Από εδώ, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Για παράδειγμα: ένας χρήστης του Ubuntu μπορεί να κάνει ένα απλό σενάριο ενημέρωσης προσθέτοντας τις γραμμές:

sudo apt update;sudo apt upgrade -y

Εναλλακτικά, ένα άλλο παράδειγμα: κάντε ένα συνεχόμενο σενάριο ping για εκτέλεση στο παρασκήνιο, εάν ανησυχείτε για την ταχύτητα του δικτύου σας.

ping google.com

Προσθέστε οποιαδήποτε εντολή(ες) θέλετε στο σενάριο! Γίνετε δημιουργικοί!

  Πώς να εγκαταστήσετε το Latte Dock στο KDE σε Linux

Αφού προσθέσετε αυτό που θέλετε στο σενάριό σας, αποθηκεύστε το με το nano χρησιμοποιώντας CTRL + O.

Με το σενάριο που δημιουργήθηκε, ήρθε η ώρα να ενημερώσετε τα δικαιώματα. Σε ένα τερματικό, κάντε:

sudo chmod +x myfirstbashscript

Εκτέλεση σεναρίων

Για να εκτελέσετε ένα σενάριο φλοιού, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε:

sudo sh script.sh

Για να εκτελέσετε αρχεία bash, δοκιμάστε:

sudo bash script.bash

Εναλλακτικά, οποιαδήποτε δέσμη ενεργειών ανεξάρτητα από την επέκταση αρχείου μπορεί εύκολα να εκτελεστεί με ./filename στο τερματικό.

Και οι τρεις τρόποι εκτέλεσης σεναρίων λειτουργούν πολύ καλά. Τούτου λεχθέντος, η χρήση του ./filename είναι ο χειρότερος τρόπος, καθώς τα σενάρια συχνά δεν εκτελούνται εκτός εάν το σενάριο bash έχει τα σωστά δικαιώματα. Ορίστε τα δικαιώματα με:

sudo chmod +x script

Κάνοντας το σενάριό σας δυαδικό

Για να εκτελέσετε το σενάριό σας πληκτρολογώντας απλώς το όνομα του αρχείου στο τερματικό, θα πρέπει να το κάνετε δυαδικό. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε την εντολή chmod για να το κάνετε εκτελέσιμο.

sudo chmod +x

Όταν το σενάριο επισημανθεί ως εκτελέσιμο, ήρθε η ώρα να μετακινήσετε το σενάριο έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο στη διαδρομή του χρήστη. Κάντε αυτό με την εντολή MV. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την εντολή CP αντί για την εντολή μετακίνησης, εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του σεναρίου σας στην αρχική του θέση.

sudo mv /location/of/script /usr/bin/

ή

sudo cp /location/of/script /usr/bin/

Στη συνέχεια, εκτελέστε το σενάριο που μετακινήθηκε πρόσφατα μέσα στο τερματικό, από οπουδήποτε απλά πληκτρολογώντας το όνομά του στο τερματικό. Για παράδειγμα: χρησιμοποιήσατε το YouTube-DL για να γράψετε ένα σενάριο αυτόματης αντιγραφής YouTube και το τοποθετήσατε στο /usr/bin/ για εύκολη πρόσβαση.

  Πώς να παίξετε 7 ημέρες για να πεθάνετε στο Linux

Για να εκτελέσετε το εν λόγω σενάριο, θα κάνατε:

youtubescript

Αυτό είναι!

συμπέρασμα

Η εκμάθηση της γλώσσας του bash είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Χωρίς αυτό, οι διαχειριστές συστήματος και οι τερματικοί geeks θα έβρισκαν τους εαυτούς τους σκλάβους σε ένα τερματικό για ώρες τη φορά. Αντίθετα, μπορούν να γράψουν σενάρια bash για να αυτοματοποιήσουν το Linux. Μαθαίνοντας να εκμεταλλεύεστε τη δύναμη του Bash, γράφετε όλες αυτές τις πολύπλοκες λειτουργίες και τις εκτελείτε γρήγορα με ένα σενάριο.

Το κέλυφος είναι όμορφο και όσο περισσότερα μαθαίνετε για αυτό, τόσο περισσότερα θα μάθετε για τα δικά τους συστήματα Linux, πώς να τα αυτοματοποιήσετε και ακόμη και να βελτιώσετε τον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων εσωτερικά! Ο ουρανός είναι το όριο με το bash, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη δημιουργικότητα!