Πώς να γράψετε μια επιχειρηματική πρόταση [W/ Tips & Templates]

Μάθετε τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα για να γράψετε επιχειρηματικές προτάσεις υψηλής απόδοσης που σας βοηθούν να πουλάτε προϊόντα ή υπηρεσίες σε πολλούς πελάτες.

Μια αποτελεσματική επιχειρηματική πρόταση ήταν πάντα ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για να κερδίσετε έναν πελάτη ή ένα έργο. Οι παραδοσιακές επιχειρήσεις επένδυσαν πολλά στη δημιουργία συναρπαστικών εγγράφων για έργα ή προτάσεις πωλήσεων για να κερδίσουν πελάτες.

Τώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο, η παράδοση εξακολουθεί να υπάρχει. Η μόνη αλλαγή είναι ότι χρησιμοποιείτε ψηφιακά έγγραφα ή εφαρμογές συνεργασίας εγγράφων για τη δημιουργία επιχειρηματικών προτάσεων.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά να επενδύσουν χρήματα σε μια εξειδικευμένη ομάδα επιχειρηματικών εγγράφων. Αλλά αν είστε από μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση, μπορεί να μην μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Αντίθετα, μπορείτε να μάθετε τη σύνταξη επιχειρηματικών προτάσεων γρήγορα και να δημιουργήσετε ουσιαστικά και ολοκληρωμένα έγγραφα πρότασης για το επόμενο έργο.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι μια επιχειρηματική πρόταση;

Μια επιχειρηματική πρόταση είναι ένα επίσημο έγγραφο που εξηγεί τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, την τεχνογνωσία και το χαρτοφυλάκιό σας. Σας βοηθά να αποκτήσετε έναν νέο πελάτη ή πελάτη πείθοντάς τον με επαγγελματικά έγγραφα και αρθρωμένες παρουσιάσεις πωλήσεων.

Στον κλάδο της συγγραφής επιχειρήσεων, τα έγγραφα προτάσεων προορίζονται κυρίως για αλληλεπιδράσεις επιχείρησης με επιχείρηση. Ωστόσο, μπορεί να δείτε την ανάγκη να συντάξετε μια πρόταση πωλήσεων για εξειδικευμένες υπηρεσίες που απευθύνονται σε νοικοκυριά.

Για παράδειγμα, προσφέρετε ανακαίνιση καταναλωτικών κατοικιών με ηλιακούς συλλέκτες για ηλιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εναλλακτικά, είστε εταιρεία κατασκευής ή διακόσμησης σπιτιού και θέλετε να απευθυνθείτε σε μια ένωση ιδιοκτητών σπιτιού (HOA) για να προσφέρετε υπηρεσίες ανακαίνισης σε συγκροτήματα διαμερισμάτων.

Όποιος κι αν είναι ο στοχευμένος πελάτης, η μυστική συνταγή μιας επιχειρηματικής πρότασης είναι αρκετά απλή. Πρέπει να εξηγήσετε με ακρίβεια την επιχείρησή σας και στη συνέχεια να σχετιστείτε με το πρόβλημα του πελάτη που μπορεί να λύσει η επιχείρησή σας.

Με την ανάπτυξη των ψηφιακών καναλιών, έχετε πολλές πλατφόρμες όπου μπορείτε να δημοσιεύσετε τις επιχειρηματικές σας προτάσεις για τυχαίους πελάτες. Εναλλακτικά, μπορεί επίσης να χρειαστεί να στείλετε ένα προσαρμοσμένο έγγραφο πρότασης σε εταιρείες που προσκαλούν επίσημα έγγραφα εύρους εργασίας από τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά μέρη.

Οφέλη από τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής πρότασης

Κατά κύριο λόγο, ένα τέτοιο επαγγελματικό έγγραφο λειτουργεί σαν επιχειρηματική υπόθεση και βοηθά τους πελάτες να δουν τα πάντα για μια επιχείρηση, εταιρικά επιτεύγματα, δυνατότητες, ομάδες κ.λπ., σε ένα έγγραφο αντί για πολλές εξασφαλίσεις που είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο.

Άλλα οφέλη από τις επιχειρηματικές προτάσεις του κλάδου περιγράφονται παρακάτω:

  • Εσείς και οι υποψήφιοι πελάτες σας μπορείτε να συζητήσετε ξεκάθαρα όλους τους στόχους και τους στόχους του έργου χωρίς να χάσετε τίποτα από το πεδίο εφαρμογής του έργου.
  • Αργότερα, όταν η συμφωνία γίνει οριστική, τόσο ο πελάτης όσο και η επιχείρηση χρησιμοποιούν αυτό το έγγραφο για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα τιμολόγησης για το έργο.
  • Μια επιχειρηματική πρόταση είναι η υψηλότερη μορφή επιχειρηματικού εγγράφου για να προσεγγίσετε επιχειρηματικές οντότητες με τις υπηρεσίες ή τις προσφορές πώλησης προϊόντων σας.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τυπικό έγγραφο πρότασης και να το προσαρμόσετε πριν το χρησιμοποιήσετε για να πουλήσετε προϊόντα, να προσφέρετε τεχνικές υπηρεσίες, να αναζητήσετε επενδύσεις, να προσκαλέσετε αιτήματα συνεργασίας κ.λπ.
  • Όταν πουλάτε υπηρεσίες και προϊόντα σε μια μεγάλη επιχείρηση για πολλούς μήνες, μπορείτε να δημιουργήσετε ρεαλιστικές προβολές και σχέδια χρησιμοποιώντας ένα έγγραφο πρότασης.
  • Ένα γραπτό έγγραφο επιχειρηματικών προθέσεων σάς βοηθά να παρακολουθείτε την απόδοση του νέου έργου.
  • Ορισμένα έγγραφα πρότασης ενδέχεται να περιέχουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία της επιχείρησής σας. Έτσι, το έγγραφο διευκολύνει την εκτέλεση ανάλυσης SWOT χρησιμοποιώντας το έγγραφο μαζί με πρότυπα ανάλυσης SWOT.
  • Μια επιχειρηματική πρόταση λειτουργεί ως απόδειξη για μια επιχειρηματική σύμβαση. Και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο για να συμμετάσχουν σε νομικούς αγώνες σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ του παρόχου υπηρεσιών και του πελάτη.
  • Εσείς, ο πάροχος επιχειρηματικών υπηρεσιών και ο πελάτης σας κατανοείτε τους κινδύνους που σχετίζονται με το έργο πριν ολοκληρώσετε τη συμφωνία.
  5 τρόποι για να ελευθερώσετε μνήμη/RAM σε Mac

Είδη Επιχειρηματικών Προτάσεων

Υπάρχουν διάφορα είδη επιχειρηματικών προτάσεων στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Ανάλογα με τη ζήτηση του εγγράφου πρότασης, βρείτε παρακάτω τους τύπους:

Απαιτείται άτυπα

Επιχειρηματικές προτάσεις που ζητούνται άτυπα είναι αυτές που στέλνετε σε υποψήφιους πελάτες τους οποίους συναντάτε σε επαγγελματικές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, δείπνα και συνέδρια.

Απαιτείται επίσημα

Μια εταιρεία που χρειάζεται να αγοράσει προϊόντα ή υπηρεσίες περνά από διάφορα χαρτοφυλάκια ιστοτόπων υποψηφίων προμηθευτών. Όταν βρουν μερικούς κατάλληλους πωλητές, στέλνουν ένα επίσημο αίτημα για ένα έγγραφο επιχειρηματικής πρότασης εξηγώντας τις προσδοκίες και τις προδιαγραφές τους.

Σε απάντηση, στέλνετε ένα προσαρμοσμένο έγγραφο πρότασης. Αυτό είναι γνωστό ως επίσημα ζητηθείσα πρόταση.

Αυτόκλητος

Οι αυτόκλητες επιχειρηματικές προτάσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά κρύες κλήσεις ή email σε μια επιχείρηση από άλλη εταιρεία με σκοπό να πουλήσουν κάτι.

Τώρα, σύμφωνα με την πρόθεση του εγγράφου πρότασης, οι επιχειρηματικές προτάσεις μπορούν να είναι των εξής πέντε τύπων:

#1. Πρόταση Πωλήσεων

Εάν είστε εταιρεία πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών, τότε πρέπει να ασχοληθείτε με πολλές προτάσεις πωλήσεων. Στοχεύετε στη διαχείριση προμηθειών μιας άλλης επιχείρησης για να πουλήσετε αυτό που κατασκευάζετε ή εξυπηρετείτε.

#2. Πρόταση Επενδυτή

Εάν είστε μια μικρή, μεσαία ή startup επιχείρηση με ανοδική ζήτηση σε αυτό που κάνετε, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα κεφάλαια για να αυξηθείτε. Μπορείτε να λάβετε επιχειρηματική χρηματοδότηση από επενδυτικές τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης χρημάτων κ.λπ., στέλνοντάς τους έγγραφα πρότασης επενδυτών.

#3. Πρόταση έργου

Εάν έχετε μια ιδέα έργου που μπορεί να επιλύσει ένα πιεστικό επιχειρηματικό ζήτημα στον οργανισμό σας ή σε μια επιχείρηση τρίτου μέρους, μπορείτε να προσεγγίσετε τα ενδιαφερόμενα μέρη της επιχείρησης με μια πρόταση έργου.

Το επιχειρηματικό έγγραφο πρέπει να περιέχει ένα σαφές περίγραμμα έργου, συμπεριλαμβανομένων πολλών εργασιών, δευτερευουσών εργασιών και εξαρτήσεων. Θα πρέπει επίσης να περιέχει τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, την απαίτηση εργατικού δυναμικού, τον εξοπλισμό κεφαλαίου κ.λπ.

#4. Πρόταση RFP

Αυτή είναι μια άλλη μορφή πρότασης πωλήσεων για επιχειρήσεις. Το στέλνετε σύμφωνα με τις προσαρμοσμένες απαιτήσεις που αναζητά η αγοραστή εταιρεία.

  Typescript εναντίον Javascript – Κατανόηση της διαφοράς

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λογισμικό πρότασης για να λάβετε δομημένη βοήθεια για τη δημιουργία τέτοιων επιχειρηματικών εγγράφων.

#5. Πρόταση επιχορήγησης

Για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα προσκαλούν προτάσεις επιχορήγησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιχειρηματική πρόταση που συντάσσετε πρέπει να αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο που συμπεριλαμβάνετε σε ένα RFP και μια πρόταση επενδυτή.

Επιπλέον, ανάλογα με τις απαιτήσεις δεδομένων που εκφράζονται από το τέλος του πελάτη, ένα έγγραφο πρότασης θα μπορούσε να έχει τις ακόλουθες τρεις παραλλαγές:

#1. Πρόταση προμήθειας προϊόντος ή υπηρεσίας (RFP)

Το RFP είναι το πιο δημοφιλές έγγραφο επιχειρηματικής πρότασης που θα βρει οποιαδήποτε εταιρεία στην αγορά.

Σε ένα RFP, η αγοραστή εταιρεία θα δημοσιεύσει μια λεπτομερή περιγραφή του έργου μαζί με τις απαιτήσεις υλικών και τα πρότυπα ποιότητας. Οι πωλητές θα ανταποκριθούν σε τέτοια RFP με τις προσφορές τους για ολόκληρο το έργο.

#2. Αίτημα για προσφορά (RFQ)

Όταν η τιμή είναι καθοριστικός παράγοντας για οποιαδήποτε υπηρεσία ή προμήθεια προϊόντος από επιχειρήσεις, οι οργανισμοί προσκαλούν RFQ από προμηθευτές. Σε ένα RFQ, οι πωλητές αναφέρουν μια τιμή ανάλογα με τις προδιαγραφές, την ποιότητα και τις ποσοτικές απαιτήσεις της προμηθευτικής εταιρείας.

#3. Αίτημα για πληροφορίες (RFI)

Οι περισσότεροι αγοραστές προϊόντων και υπηρεσιών ζητούν ένα RFI στο διαδίκτυο, στους πίνακες ανακοινώσεων τους και μέσω εθνικών εγγράφων για να προσκαλέσουν επιχειρηματικά έγγραφα σχετικά με τα ακόλουθα:

  • Κατάλογοι προϊόντων
  • Δυνατότητες
  • Τιμολόγηση
  • Προσφερόμενες υπηρεσίες

Τυπική μορφή για μια επιχειρηματική πρόταση

Η μορφή ενός εγγράφου πρότασης διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Ωστόσο, οποιαδήποτε τυπική επιχειρηματική πρόταση θα πρέπει να μοιάζει με το παρακάτω περίγραμμα:

  • Ένας τίτλος της πρότασης στην υπόθεση τίτλου
  • Η πρόταση πρέπει να ξεκινά με ένα ευρετήριο του περιεχομένου ή έναν πίνακα περιεχομένων
  • Μια σύνοψη ανώτατου επιπέδου του εγγράφου ή μια εκτελεστική περίληψη
  • Το ζήτημα που είστε διατεθειμένοι να λύσετε, γνωστό ως δήλωση προβλήματος
  • Τι λύση προτείνετε;
  • Μια λεπτομερής ενότητα προσόντων της ομάδας ή της εταιρείας σας σχετικά με το πρόβλημα που πρέπει να διορθώσει μια επιχείρηση
  • Το χρονοδιάγραμμα του έργου
  • Κίνδυνος και νομικοί περιορισμοί
  • Οι διαφημίσεις του έργου όπως η συχνότητα χρέωσης, ο τρόπος πληρωμής κ.λπ.
  • Αναλυτικοί όροι και προϋποθέσεις
  • Ρήτρα αποδοχής

Εάν η επιχειρηματική πρόταση είναι εξατομικευμένη για μια συγκεκριμένη αγοραστική ανάγκη, μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσθέσετε έναν κατάλογο προϊόντων.

Διάρκεια Επιχειρηματικής Πρότασης

Μην κάνετε το έγγραφο της πρότασης άσκοπα μεγάλο. Προσπαθήστε να παρουσιάσετε τη δήλωση προβλήματος, τη στρατηγική επίλυσης, τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές του προϊόντος νωρίς στο έγγραφο.

Επίσης, ο συνολικός όγκος του εγγράφου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 50 σελίδες για ένα έργο με έσοδα 10.000 $. Εναλλακτικά, στοχεύστε σε ένα μήκος, ώστε ο κριτικός να μπορεί να παραλείψει ολόκληρο το περιεχόμενο μέσα σε 10 έως 15 λεπτά.

Πώς να γράψετε μια επιχειρηματική πρόταση

Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε μια τυπική επιχειρηματική πρόταση για τους περισσότερους κλάδους:

#1. Συλλέξτε επιχειρηματικές δυνατότητες

Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων με όλες τις σχετικές επιχειρηματικές δυνατότητες για το έργο-στόχο ή το πρόβλημα τρίτων που θέλετε να επιλύσετε. Αυτές οι δυνατότητες θα αποδείξουν ότι έχετε επαρκές εργατικό δυναμικό και δεξιότητες για να εξυπηρετήσετε τον πελάτη.

#2. Ερευνα αγοράς

Πραγματοποιήστε ενδελεχή έρευνα αγοράς για τις απαραίτητες προμήθειες. Επίσης, αναλύστε τυχόν εξειδικευμένες δεξιότητες που χρειάζεστε για να προσλάβετε. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια εκτίμηση του κόστους πριν αναφέρετε την τιμολόγηση για το έργο.

  Έχετε δοκιμάσει ακόμα αυτό το δωρεάν λογισμικό της Adobe;

#3. Δημιουργήστε μια σύνοψη

Τώρα, πρέπει να δημιουργήσετε μια συναρπαστική σύνοψη της επιχειρηματικής σας πρότασης. Εδώ πρέπει να παρουσιάσετε την εταιρεία σας και τα επιτεύγματά της και να προβάλετε την ομάδα σας ως την καταλληλότερη ομάδα για την επίλυση του προβλήματος του πελάτη.

#4. Σχεδιάστε και περιγράψτε το έργο

Πρέπει επίσης να σχεδιάσετε το έργο ή την προμήθεια για την οποία σκοπεύετε να υπογράψετε συμφωνία με τον πελάτη σας. Ερευνήστε κατάλληλα το θέμα ή το σχέδιο προμήθειας του πελάτη για να υπολογίσετε μια ελάχιστη προθεσμία για το έργο.

Σε αυτό το στάδιο, πρέπει επίσης να δημιουργήσετε ένα προσχέδιο εργασιών και δευτερευουσών εργασιών και να βρείτε ανάδοχους για να χρησιμοποιήσετε το εργατικό δυναμικό σας με τον καλύτερο τρόπο.

Πώς να παρακολουθήσετε μια επιχειρηματική πρόταση

Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε με τον πελάτη μετά την αποστολή ενός εγγράφου πρότασης είναι μέσω μιας εικονικής συνάντησης ή τηλεφωνικής κλήσης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι διαθέσιμο σε όλα τα σενάρια.

Για παράδειγμα, έχετε στείλει κρύα email με επιχειρηματικές προτάσεις σε διάφορες εταιρείες για να εξασφαλίσετε συμβόλαια. Ωστόσο, δεν γνωρίζετε ακόμη εάν ο πελάτης ενδιαφέρεται ή όχι. Επιπλέον, ενδέχεται να μην έχετε τον αριθμό τηλεφώνου τους επίσης.

Ως εκ τούτου, μπορείτε να δοκιμάσετε να στείλετε email σε αυτούς τους πελάτες. Όταν στέλνετε ένα email, προσφέρετε τα εξής:

  • Υπενθυμίστε τους ότι είστε κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών
  • Αναφέρετε μερικές αξιέπαινες επιχειρηματικές μετρήσεις που έχετε επιτύχει
  • Ζητήστε μια εικονική συνάντηση εάν βρίσκουν ικανό το χαρτοφυλάκιό σας
  • Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να ξεκινήσετε μια συζήτηση
  • Επισημάνετε σημαντικό περιεχόμενο στις επιχειρηματικές προτάσεις και ανακατευθύνετε συνδέσμους στο αρχικό έγγραφο

Παραδείγματα Επιχειρηματικών Προτάσεων

Θα βρείτε πολλά εξαιρετικά και αποδεδειγμένα έγγραφα προτάσεων στην παρακάτω ενότητα προτύπων. Ωστόσο, βρείτε παρακάτω μερικά επιλεγμένα παραδείγματα επιχειρηματικών προτάσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τώρα:

#1. Μινιμαλιστική Πρόταση Επιχειρήσεων & Μάρκετινγκ

  • Στυλ infographic και μινιμαλιστικό έγγραφο πρότασης
  • Ο συνδυασμός χρωμάτων αυτού του εγγράφου είναι: #222524, #fffffe, #f2c745 και #939496
  • Γραμματοσειρές: Montserrat και Roboto
  • Μέγεθος χαρτιού: 21 × 29,7 cm

#2. Καθαρή μινιμαλιστική πρόταση μάρκετινγκ

  • Αυτό είναι κατάλληλο για μια πρόταση μάρκετινγκ
  • Η παλέτα χρωμάτων του εγγράφου είναι: #f2f3f7, #b8b7bb, #768285, #2c3837 και #050707
  • Γραμματοσειρές: Roboto, Poppins Medium, Montserrat και Poppins ExtraBold
  • Μέγεθος χαρτιού: 21 × 29,7 cm

#3. Πορτοκαλί Σύγχρονη Πρόταση Συνεργασίας

  • Εάν προτείνετε μια συμφωνία συνεργασίας, δοκιμάστε αυτό το πρότυπο
  • Θα βρείτε αυτά τα χρώματα σε αυτό το έγγραφο: #9ab3bb, #e7e6e6, #4a6162, #e88e38 και #f8b03a
  • Γραμματοσειρές: Montserrat και Montserrat Classic
  • Μέγεθος χαρτιού: 21 × 29,7 cm

#4. Μαύρο Καφέ Μινιμαλιστική Επαγγελματική Πρόταση Εκδήλωσης

  • Κατάλληλο για εταιρικές προτάσεις έργων
  • Αυτό το έγγραφο διατίθεται σε αυτά τα χρώματα: #22263f, #fefefe, #1c1f1f, #696b72 και #b4b5ba
  • Γραμματοσειρές: Montserrat Classic, Montserrat, Roboto
  • Μέγεθος χαρτιού: 21 × 29,7 cm

Πρότυπο επιχειρηματικής πρότασης από την Canva

Για έγγραφα πρότασης, ο πρώτος σας προορισμός θα πρέπει να είναι η βιβλιοθήκη προτύπων Επιχειρηματικών προτάσεων Canva. Σας προσφέρει περισσότερα από 1.000 πρότυπα. Θα πρέπει να βρείτε το έγγραφο πρότασης που αναζητάτε στην επιχειρηματική θέση στην οποία βρίσκεστε.

PandaDoc

Αν ψάχνετε για επαγγελματικά και αποδεδειγμένα πρότυπα επιχειρηματικής πρότασης για να παρουσιάσετε ένα έργο, πωλήσεις προϊόντων ή RFP, μπορείτε επίσης να δείτε τη βιβλιοθήκη προτύπων PandaDoc. Αυτά είναι ελεύθερα προς χρήση πρότυπα. Ως εκ τούτου, αυτά δεν θα πρέπει να απαιτούν δικαιώματα ή συνδρομές.

Jotform

Το Jotform διαθέτει μια συλλογή από περισσότερα από 50 έγγραφα προτάσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε διάφορα σενάρια, όπως προτάσεις ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά, προτάσεις καθαρισμού, προτάσεις συμβουλευτικής, προτάσεις προσφορών και πολλά άλλα.

Επιπλέον, μπορείτε να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο του εγγράφου πρότασης στον επεξεργαστή Jotform δωρεάν. Επιπλέον, μπορείτε να στείλετε το έγγραφο σε πολλούς παραλήπτες για ηλεκτρονικές υπογραφές.

Τυλίγοντας

Μέχρι στιγμής, έχετε εξερευνήσει διάφορα θεμελιώδη θέματα για επιχειρηματικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής της συγγραφής μιας. Έχετε επίσης ανακαλύψει ορισμένες πλατφόρμες επαγγελματικών προτύπων επιχειρηματικών προτάσεων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω γνώσεις για να συντάξετε τα δικά σας έγγραφα προτάσεων ή να εργαστείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας σε πλατφόρμες όπου οι επιχειρήσεις βρίσκουν και προσλαμβάνουν ελεύθερους επαγγελματίες.