Πώς να απεγκαταστήσετε το Node.js από το Mac σας

Το Node.js είναι ένα περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης ανοιχτού κώδικα, πολλαπλών πλατφορμών που σας επιτρέπει να εκτελείτε κώδικα JavaScript εκτός προγράμματος περιήγησης. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία διακομιστών Ιστού, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για διάφορες άλλες εργασίες, όπως η δημιουργία εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο και η ροή δεδομένων.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να απεγκαταστήσετε το Node.js από το Mac σας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην το χρειάζεστε πλέον για ένα έργο στο οποίο εργάζεστε ή να αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτό και να θέλετε να το εγκαταστήσετε ξανά. Παρακάτω, θα σας δείξουμε πώς να απεγκαταστήσετε το Node.js από το Mac σας.

Πώς να απεγκαταστήσετε το Node.js στο macOS

Η απεγκατάσταση του Node.js από το Mac σας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τον τρόπο που το εγκαταστήσατε. Οι παρακάτω επιλογές θα εξαρτηθούν από την κατάστασή σας, επομένως επιλέξτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην τρέχουσα εγκατάσταση.

  Πώς να ενημερώσετε τη μέθοδο πληρωμής Vudu

Απεγκαταστήστε το Node.js από το Mac σας μέσω του Homebrew

Το Homebrew είναι ένας διαχειριστής πακέτων τρίτου μέρους που διευκολύνει την εγκατάσταση λογισμικού στο Mac σας χρησιμοποιώντας το Terminal. Εάν είχατε εγκαταστήσει το Node.js μέσω του Hombrew, μπορείτε να το απεγκαταστήσετε ανοίγοντας την εφαρμογή Terminal χρησιμοποιώντας την αναζήτηση Spotlight και πληκτρολογώντας την ακόλουθη εντολή:

 brew uninstall  

Αυτή η εντολή θα απεγκαταστήσει το Node.js από το Mac σας και θα αφαιρέσει επίσης όλα τα υπόλοιπα αρχεία.

Καταργήστε το Node.js από το Mac σας μέσω του Node Version Manager

Το Node Version Manager είναι ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε πολλές εκδόσεις του Node.js στον υπολογιστή σας. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές εκδόσεις του Node για διαφορετικά έργα. Μπορείτε να απεγκαταστήσετε το Node.js μέσω του Node Version Manager ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  10 καλύτερα εργαλεία ανάπτυξης και δοκιμών API
  • Ανοίξτε την εφαρμογή Terminal στο Mac σας και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να εμφανίσετε όλες τις εγκατεστημένες εκδόσεις του Node.js:
     nvm list 
  • Βρείτε την έκδοση του Node.js που θέλετε να απεγκαταστήσετε και σημειώστε το όνομά του.
  • Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να απεγκαταστήσετε τη συγκεκριμένη έκδοση Node.js:
     nvm uninstall version 
  • Για παράδειγμα, για να απεγκαταστήσετε το Node έκδοση 20.6.0, θα πρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή:

     nvm uninstall 20.6.0 

    Αυτή η εντολή θα καταργήσει την καθορισμένη έκδοση Node.js και δεν θα επηρεάσει τις άλλες εγκαταστάσεις εάν υπάρχουν.

    Διαγράψτε τα αρχεία Node.js με μη αυτόματο τρόπο

    Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την απεγκατάσταση του Node.js, μπορείτε να διαγράψετε μη αυτόματα τα αρχεία μέσω του Finder.

      5 απλές συμβουλές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κάνετε τις φωτογραφίες σας λαμπερές

    Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το Finder και επιλέξτε Μετάβαση > Μετάβαση στον φάκελο από τη γραμμή μενού. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε /usr/local/lib και πατήστε το πλήκτρο Return.

    Τώρα, αναζητήστε τυχόν αρχεία ή φακέλους με ίχνη του Node.js σε αυτόν τον κατάλογο και μετακινήστε τα στον Κάδο απορριμμάτων. Ομοίως, μεταβείτε στους παρακάτω καταλόγους και διαγράψτε τυχόν παρόμοια αρχεία ή φακέλους

    • /usr/local/bin
    • /usr/local/include
    • /usr/local/share/man/man1

    Στη συνέχεια, μεταβείτε στον κατάλογο χρήστη σας κάνοντας κλικ στην επιλογή Μετάβαση > Αρχική σελίδα από τη γραμμή μενού και διαγράψτε τα ακόλουθα αρχεία εάν υπάρχουν.

    • .npm
    • .κόμβος-γύφ
    • .node_repl_history

    Τέλος, αδειάστε το φάκελο Trash, ο οποίος θα αφαιρέσει οριστικά τυχόν ίχνη του Node.js από το Mac σας.

    Ξεκινήστε τη διαχείριση των εγκαταστάσεών σας στο Node.js

    Εάν είστε προγραμματιστής ιστού που αναζητά μια ισχυρή και αξιόπιστη πλατφόρμα για τη δημιουργία των εφαρμογών σας, το Node.js είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τις εγκαταστάσεις του Node, καθώς θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα όπως διενέξεις μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων του Node.js και παρωχημένες εξαρτήσεις.