Πότε να τα χρησιμοποιήσετε στα σχέδιά σας

Ως ψηφιακός σχεδιαστής ή εικονογράφος, πιθανότατα έχετε ακούσει για τα RGB, CMYK και Pantone, αλλά ξέρετε τι σημαίνουν όλα; Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα σωστά προφίλ χρωμάτων για τα ψηφιακά σας σχέδια για να έχετε την καλύτερη σταθερή ποιότητα στα αποτελέσματά σας.

Τι είναι τα έγχρωμα προφίλ;

Τα χρωματικά προφίλ ή οι λειτουργίες χρώματος είναι ο τύπος χρώματος που χρησιμοποιεί το ψηφιακό σας καλλιτεχνικό έγγραφο. Οι γενικές λειτουργίες χρώματος είναι οι CMYK, RGB και Pantone, αλλά υπάρχουν πιο εξειδικευμένες λειτουργίες χρώματος σε αυτές.

Διαφορετικό λογισμικό ή συσκευές έχουν μερικές φορές συγκεκριμένες λειτουργίες χρώματος. Για παράδειγμα, το Procreate έχει μια επιλογή από χρωματικά προφίλ, καθώς και ορισμένα συγκεκριμένα προφίλ RGB μόνο για Apple. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά προφίλ χρώματος ανάλογα με την παγκόσμια περιοχή που εκτυπώνετε σχέδια.

Τα χρώματα δεν προβάλλονται πάντα εξίσου στις οθόνες. Χρησιμοποιούνται διαφορετικά προφίλ χρωμάτων όταν εκτυπώνετε ένα σχέδιο, δημιουργείτε ένα σχέδιο που βασίζεται στην οθόνη ή εκτυπώνετε επαγγελματικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για πολλές εκδόσεις.

Εάν δημιουργείτε ψηφιακή ή έντυπη τέχνη, θα πρέπει να μάθετε για τα χρωματικά προφίλ και πότε να τα χρησιμοποιείτε σωστά. Αυτό διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματά σας είναι πάντα σωστά, συνεπή και η καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Τι είναι το CMYK;

Το CMYK είναι ένα χρωματικό προφίλ που βασίζεται στην εκτύπωση που αντιπροσωπεύει τέσσερα χρώματα: κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο (το οποίο είναι γνωστό ως κλειδί στη βιομηχανία σχεδιασμού). Με την ανάμειξη αυτών των τεσσάρων χρωμάτων, όλα τα άλλα χρώματα μπορούν να δημιουργηθούν σε εκτύπωση.

  9 ρυθμίσεις που πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε κάτοχος του Nintendo Switch

Το CMYK είναι επίσης γνωστό ως τετράχρωμη διαδικασία ή χρώμα διαδικασίας, που ονομάζεται έτσι επειδή χρησιμοποιούνται τέσσερις πλάκες εκτύπωσης στη διαδικασία εκτύπωσης. Το CMYK είναι μια προσθετική διαδικασία, που σημαίνει ότι η εκτύπωση CMYK προσθέτει κάθε στρώμα χρώματος μέσω μιας τεχνικής ημίτονο που οδηγεί σε έγχρωμες εκτυπώσεις.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το CMYK

Εάν σκοπεύετε να εκτυπώσετε, θα πρέπει πάντα να δημιουργείτε τα έγγραφά σας σε προφίλ CMYK. Εάν, για παράδειγμα, δημιουργείτε έναν οδηγό στυλ επωνυμίας ή λογότυπα, θα πρέπει να παρέχετε χρωματικές παραλλαγές CMYK μαζί με τα RGB και Pantone, αν είναι δυνατόν.

Είναι πολύ πιο εύκολο να μετατρέψετε ένα έγγραφο από RGB σε CMYK και πολλοί διαδικτυακοί εκτυπωτές το κάνουν αυτό—όπως όταν εκτυπώνουν από το κατάστημα εκτύπωσης της Canva. Αλλά αν γνωρίζετε από την αρχική σχεδίαση ότι θα εκτυπώσετε το αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε το έγγραφο σε λειτουργία CMYK αντί να το μετατρέψετε αργότερα, γιατί αυτό δεν αποφέρει τέλεια αποτελέσματα.

Σε σύγκριση με το RGB, τα χρώματα CMYK εμφανίζονται συχνά σε σίγαση. Αυτό οφείλεται στην προσθετική φύση της εκτύπωσης CMYK και στην έλλειψη ικανότητας αναδημιουργίας φωτεινών αποχρώσεων. Για να επιτύχετε πιο φωτεινά χρώματα εκτύπωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χρώματα Pantone.

Τι είναι το RGB;

Το RGB είναι το χρωματικό προφίλ που χρησιμοποιείται για ψηφιακά ή βασισμένα σε οθόνη έργα τέχνης και εικόνες και σημαίνει κόκκινο, πράσινο και μπλε. Χρησιμοποιεί μια αναγωγική διαδικασία με το φως για τη δημιουργία χρώματος, το οποίο παρέχει ένα αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερου εύρους χρωμάτων από το CMYK.

Όσο περισσότερο φως χρησιμοποιείται, τόσο πιο φωτεινές είναι οι αποχρώσεις, και όσο λιγότερο φως χρησιμοποιείται, τόσο πιο σκούρες είναι οι αποχρώσεις—έτσι γίνεται το μαύρο σε RGB, με πλήρη απουσία φωτός.

Τα χρώματα RGB είναι αναγωγικής φύσης. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα χρώματα χρησιμοποιούνται, τόσο πιο ανοιχτά ή λευκά εμφανίζονται. Όσο λιγότερα χρώματα —ή ανοιχτά— χρησιμοποιούνται, τόσο πιο σκούρα φαίνονται. Παρόμοιο με το άναμμα ή το σβήσιμο ενός φωτός.

  Το iCloud δεν συγχρονίζεται; Πώς να λύσετε προβλήματα συγχρονισμού iCloud

Πότε να χρησιμοποιήσετε το RGB

Τα χρωματικά προφίλ RGB θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε ψηφιακά σχέδια που κατασκευάζονται για την οθόνη. Αυτό περιλαμβάνει κινούμενα σχέδια και βίντεο, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραλλαγές λογότυπων, πορτρέτα χαρακτήρων και οτιδήποτε άλλο προβάλλεται σε μια οθόνη ή συσκευή.

Φυσικά, μερικές φορές μπορεί να θέλετε να εκτυπώσετε κάτι αργότερα αφού το έχετε φτιάξει με λειτουργίες χρώματος RGB. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσετε σε RGB και να μετατρέψετε το έγγραφό σας σε CMYK για εκτύπωση παρά το αντίστροφο.

Κατά τη μετατροπή RGB σε CMYK, λόγω των προφίλ RGB που δημιουργούν μια μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων, το αντίστοιχο CMYK θα είναι συχνά πιο σίγαση από το αρχικό έγγραφο RGB. Αυτό είναι σημαντικό να το σημειώσετε, ειδικά εάν τα χρώματα είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου σας.

Τι είναι το Pantone;

Τα χρώματα Pantone δεν είναι ακριβώς ένα χρωματικό προφίλ στο οποίο μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε ένα έγγραφο, αλλά είναι μια συνολική χρωματική συνέπεια. Γνωστό και ως PMS—Σύστημα αντιστοίχισης Pantone—Το Pantone είναι ένας τύπος χρώματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα έντυπα σχέδια και τα καλλιτεχνικά σας έγγραφα χρησιμοποιώντας έγχρωμα δείγματα.

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, η Pantone είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες χρωμάτων στον κόσμο. Συνήθως, η Pantone ειδικεύεται στη βαφή, αλλά στον κόσμο του σχεδιασμού, τα χρώματα Pantone αποτελούν επίσης παγκόσμιο σημείο αναφοράς συνέπειας.

Πότε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα Pantone

Για έναν σχεδιαστή χόμπι, εικονογράφο ή ψηφιακό καλλιτέχνη, μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε χρώματα Pantone. Αλλά εάν σχεδιάζετε και εκτυπώνετε αντικείμενα μεγάλης κλίμακας που ταιριάζουν με τα χρώματα —ειδικά για παγκοσμίως αναγνωρισμένες μάρκες— η Pantone θα είναι το καλύτερο στοίχημά σας για ακριβή χρώματα.

  Είναι η εφαρμογή CapCut ασφαλής στη χρήση;

Το λογισμικό Adobe Creative Cloud χρησιμοποιούσε για να διατηρήσει μια παλέτα χρωμάτων Pantone στα προγράμματά της, αλλά αυτή καταργήθηκε το 2022. Πρέπει να πληρώσετε για ένα φυλλάδιο Pantone εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σταθερά χρώματα σε μεγάλες επωνυμίες. Τα χρώματα του φυλλαδίου παρέχουν ένα τυπωμένο δείγμα με έναν τίτλο και έναν αριθμό—έτσι Pantone Χρώμα της Χρονιάς εκτίθεται.

Το χρώμα Pantone ή το χρώμα spot μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ειδικών χρωμάτων όπως νέον και μεταλλικά που δεν μπορούν να εκτυπωθούν με την τυπική διαδικασία τεσσάρων χρωμάτων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Pantone Studio στην οποία μπορείτε να δημιουργήσετε χρωματικές παλέτες.

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα χρωμάτων Pantone, θα διασφαλίσετε ότι θα έχετε το ακριβές χρώμα που απαιτείται για την εργασία, ανεξάρτητα από τη βαθμονόμηση της οθόνης σας και το πού πραγματοποιείται η εκτύπωση. Αλλά θα πρέπει πάντα να βαθμονομείτε την οθόνη της οθόνης σας για ακριβή χρώματα για να αποφύγετε την απογοήτευση κατά την εκτύπωση από μια μη βαθμονομημένη οθόνη.

Σε μεγάλο βαθμό, τα συστήματα αντιστοίχισης Pantone χρησιμοποιούνται από επωνυμίες με ακριβή και εμβληματικά χρώματα, όπως η Amazon ή η UPS, όπου η μάρκα μπορεί να αναγνωριστεί διεθνώς και, επομένως, να εκτυπωθεί σε διαφορετικές χώρες ή από διαφορετικούς κατασκευαστές. Ένα χρώμα PMS παρέχει ακριβή χρώματα σε ολόκληρο τον πίνακα, ανεξάρτητα από το ποιος σχεδιάζει και ποιος εκτυπώνει το collateral.

Μάθετε ποιο χρωματικό προφίλ να χρησιμοποιήσετε

Έχετε δει τα ακρωνύμια για τα προφίλ χρώματος, αλλά με τόσες πολλές επιλογές, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες να χρησιμοποιήσουμε. Οποιοσδήποτε τύπος προφίλ CMYK θα πρέπει να χρησιμοποιείται για γενικά τυπωμένα σχέδια και RGB για σχέδια που διατηρούνται σε οθόνες και συσκευές. Τα χρώματα Pantone θα πρέπει να προορίζονται για εκτύπωση επαγγελματικής επωνυμίας για να διασφαλιστεί η παγκόσμια συνέπεια, ανεξάρτητα από το πού, πώς ή πότε εκτυπώνεται το σχέδιο.