Οι 15 κορυφαίοι ιστότοποι για πνευματικά δικαιώματα και εικόνες χωρίς δικαιώματα

Ίσως είστε ένας επίδοξος φωτογράφος που αναζητά έμπνευση. Ή ένας ανερχόμενος επιχειρηματίας που προσπαθεί να βρει στοκ φωτογραφία για να προσθέσει στον ιστότοπό σας.

Όποιο κι αν είναι το επάγγελμά σας, αυτή η λίστα με τους καλύτερους ιστοτόπους φωτογραφίας στοκ θα διασφαλίσει ότι θα έχετε πάντα πρόσβαση σε εικόνες χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Ορισμένοι ιστότοποι σάς επιτρέπουν να κάνετε λήψη εικόνων για ιδιωτική χρήση (π.χ. ταπετσαρίες φόντου) αλλά δεν επιτρέπουν την εμπορική χρήση εικόνων. Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις όπως επαγγελματικές κάρτες, ιστότοπους ή αφίσες. Οι εικόνες στους παρακάτω ιστότοπους έχουν προστασία κάτω από Creative Commons CC0:

“Το άτομο που συσχέτισε ένα έργο με αυτήν την πράξη έχει αφιερώσει το έργο στον δημόσιο τομέα παραιτούμενος από όλα τα δικαιώματά του για το έργο παγκοσμίως βάσει της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών και γειτονικών δικαιωμάτων, στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο.”

Οι παρακάτω ιστότοποι είτε υποστηρίζουν είτε περιλαμβάνουν πλήρως εικόνες CC0 που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο τομέα. Οι κάτοχοι αυτών των εικόνων έχουν επιτρέψει στους χρήστες να τροποποιούν, να επεξεργάζονται και να χρησιμοποιούν τις εικόνες τους χωρίς αντιδράσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Προτού εμβαθύνετε στους δωρεάν ιστότοπους εικόνων στοκ, υπάρχουν δύο κοινές ευγένειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε εικόνες CC0.

  • Αν και δεν χρειάζεται να αποδώσετε τα εύσημα στον δημιουργό, σας συνιστούμε να δημοσιοποιήσετε τις προσπάθειες των καλλιτεχνών.
  • Αυτοί οι ιστότοποι έχουν συχνά μια σελίδα δωρεάς ή μια οθόνη εκκίνησης. Εάν χρησιμοποιείτε συχνά δωρεάν ιστότοπους φιλοξενίας εικόνων, σκεφτείτε να κάνετε δωρεά για τον σκοπό τους. Εάν όλοι οι χρήστες που χρησιμοποιούν έναν ιστότοπο εικόνων χωρίς πνευματικά δικαιώματα έριχναν την τιμή ενός καφέ, θα ωφελούσε πολύ τους φωτογράφους και τους καλλιτέχνες που προσφέρουν τα προϊόντα τους δωρεάν.

Τώρα που αυτό ξεκαθαρίστηκε, ορίστε οι ιστότοποι που πρέπει να προσθέσετε σελιδοδείκτες για ποιοτικές εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Πίστωση εικόνας: Patrick Tomasso/Ξεβιδώστε

Το Unsplash είναι ένα δευτερεύον έργο που ξεκίνησε από το Crew, μια διαδικτυακή εταιρεία μάρκετινγκ, αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο χρησιμοποιούμενους ιστότοπους εικόνων στοκ με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και χωρίς δικαιώματα. Τώρα διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο εικόνες που καλύπτουν όλα τα θέματα, με τους συνεργάτες να ανεβάζουν εικόνες από όλο τον κόσμο.

Καθώς η βιβλιοθήκη εικόνων στοκ του Unsplash έχει μεγαλώσει, τόσο αυξάνεται και η λειτουργικότητα αναζήτησής του και μπορείτε να αναζητήσετε τη βάση δεδομένων του χρησιμοποιώντας χρώματα, τάσεις, συλλογές και πολλά άλλα.

Παρόλο που το Unsplash ξεκίνησε ως δευτερεύον έργο, είναι πλέον ένας από τους καλύτερους ιστότοπους εικόνων χωρίς πνευματικά δικαιώματα, γι’ αυτό και δεν εμφανίζεται στη λίστα μας με τους λιγότερο γνωστούς δωρεάν ιστότοπους εικόνων στοκ.

Πίστωση εικόνας: eberhard grossgasteiger/Pexels

Το Pexels είναι ένας ιστότοπος που θέλει να βοηθήσει. Ξεκίνησε το 2015, έχει εξελιχθεί σε μια αξιόπιστη βιβλιοθήκη φωτογραφιών. Η δήλωση αποστολής του διατυπώνει καλύτερα τον στόχο του:

Βοηθάμε εκατομμύρια σχεδιαστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, προγραμματιστές και άλλους δημιουργούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε όμορφες φωτογραφίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν εκπληκτικά προϊόντα, σχέδια, ιστορίες, ιστότοπους, εφαρμογές, έργα τέχνης και άλλα έργα. Το ονομάζουμε: «Ενδυνάμωση των Δημιουργών».

Το Pexels είναι επίσης μοναδικό στο ότι δεν εμφανίζει μόνο εικόνες που βρίσκονται στον ιστότοπο Pexels. Επίσης, αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες εικόνες από άλλους ιστότοπους υψηλής ποιότητας, όπως π.χ Μικρά Οπτικά.

  Πώς να διορθώσετε το "Σφάλμα JavaScript Heap Out of Memory"

Το καλύτερο από όλα, το Pexels προβάλλει τις εικόνες του για να εξασφαλίσει την υψηλότερη ποιότητα των διαθέσιμων εικόνων. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές φωτογραφίες που μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο, και παρόλο που με ορισμένες θέσεις, θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια εικόνα, αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη βίντεο στοκ χωρίς πνευματικά δικαιώματα από τον ιστότοπο.

Πίστωση εικόνας: Bernard Spragg/Flickr

Αν και το Flickr δεν είναι αφιερωμένο σε εικόνες δημόσιου τομέα, διαθέτει μια εκτενή βιβλιοθήκη εικόνων δημόσιου τομέα υψηλής ποιότητας. Το Flickr παραμένει μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες εικόνων στο Διαδίκτυο και με εκατομμύρια εικόνες δημόσιου τομέα υψηλής ποιότητας, είναι απίθανο να ξεμείνετε από φωτογραφικό υλικό σύντομα.

Υπάρχουν πάντα νέες δυνατότητες που εμφανίζονται και στο Flickr. Για παράδειγμα, μπορείτε να παραγγείλετε εκτυπώσεις φωτογραφιών απευθείας από το Flickr, κάτι που είναι υπέροχο αν εντοπίσετε μια φωτογραφία που σας αρέσει. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό αρχαρίων του Flickr εάν είστε νέος στην πλατφόρμα, καθώς υπάρχουν μερικές λειτουργίες όπως το Photostream και το Flickr Pro για τις οποίες θα θέλατε να μάθετε.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάστε με το Flickr είναι ότι δεν είναι κάθε εικόνα στον ιστότοπο δωρεάν για χρήση, χωρίς δικαιώματα ή προστατεύεται από το Creative Commons. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει ξανά τις λεπτομέρειες της εικόνας πριν τις προσθέσετε στον ιστότοπό σας!

Πίστωση εικόνας: jggrz/Pixabay

Το Pixabay είναι ένα άλλο αποθετήριο εικόνων που ενσωματώνει εικόνες από άλλους ιστότοπους φιλοξενίας εικόνων. Προσπαθεί να συγκεντρώσει τις καλύτερες δωρεάν εικόνες στοκ για δική σας προσωπική ή εμπορική χρήση.

Το Pixabay επιτρέπει επίσης εύκολη πρόσβαση στην “αναζήτηση κάμερας”, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνούν εικόνες με βάση την κάμερα που χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη τους. Αυτή είναι μια εξαιρετική πηγή τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες φωτογράφους.

Πίστωση εικόνας: Cecil Stoughton, Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου (WHPO)/Wikimedia

Το Wikimedia παρέχει ένα πραγματικά εκπληκτικό αποθετήριο εικόνων, που καλύπτει τα πάντα, από καταπράσινα τοπία έως ιστορικά γεγονότα.

Διαφημίζοντας πάνω από 34 εκατομμύρια ελεύθερα χρησιμοποιήσιμα κομμάτια πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και ήχων, το Wikimedia είναι απαραίτητο για γραφίστες, φωτογράφους και καλλιτέχνες που αναζητούν δωρεάν εικόνες υψηλής ποιότητας. Το Wikimedia είναι επίσης μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου οργανισμού αφιερωμένου στις δωρεάν εικόνες, την εκπαίδευση και τις πληροφορίες.

Πίστωση εικόνας: Seksak Kerdkanno/Vecteezy

Το Vecteezy είναι ένας εξαιρετικός ιστότοπος εικόνων χωρίς δικαιώματα με μια σημαντική γκάμα επιλογών. Το εύρος εικόνων του Vecteezy είναι ευρύ, αλλά αυτό που το βοηθά να ξεχωρίζει από άλλους ιστότοπους χωρίς δικαιώματα είναι η διανυσματική ενότητα, η οποία διαθέτει μια εκτεταμένη γκάμα καθαρά διανυσματικών εικόνων που εκτείνονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και στυλ. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τι υπάρχει στην τάση στον ιστότοπο και να το χρησιμοποιήσετε για να ενημερώσετε τις στοκ εικόνες που κατεβάζετε.

Όπως και άλλοι ιστότοποι εικόνων χωρίς πνευματικά δικαιώματα και δικαιώματα δικαιωμάτων, το Vecteezy διαθέτει ένα μοντέλο συνδρομής Pro License, το οποίο τους επιτρέπει να προσφέρουν δωρεάν στοκ εικόνες. Οι δωρεάν εικόνες του Vecteezy επισημαίνονται με σαφήνεια και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αναζήτησης Free License για να βελτιώσετε αυτό που θέλετε.

Λεζάντα εικόνας: Μητρική πλακέτα σε ταινία/Flickr

Αν ψάχνετε για ένα εργαλείο αναζήτησης εικόνων χωρίς δικαιώματα και πνευματικά δικαιώματα, τότε το Openverse είναι το εργαλείο για εσάς. Αναπτύχθηκε και συντηρείται από το WordPress, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Openverse για να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Openverse για αναζήτηση χρησιμοποιώντας διαφορετικές άδειες Creative Commons, όπως CC BY (πίστωση του δημιουργού εικόνας) και CC BY-ND (πίστωση του δημιουργού, δεν επιτρέπονται προσαρμογές).

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα "Inaccessible Boot Device" εντός 2 λεπτών

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειώσετε με το Openverse είναι ότι πρέπει να κάνετε κλικ στον ιστότοπο της εικόνας για να βρείτε την ακριβή άδεια χρήσης για εμφάνιση και όχι απλώς να χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση URL του Openverse (που δεν μετράει!).

Πίστωση εικόνας: Πλίθα

Η Adobe είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στις δημιουργικές βιομηχανίες, με το παγκοσμίως κορυφαίο Adobe Creative Cloud να είναι το ιδανικό για αμέτρητους δημιουργικούς ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, είναι επίσης διαβόητα ακριβό, γι’ αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Adobe διατηρεί μια συλλογή εικόνων χωρίς δικαιώματα, διαθέσιμη σε οποιονδήποτε.

Η άδεια της Adobe είναι επιτρεπτή για τις περισσότερες χρήσεις, αλλά γίνεται πιο δύσκολη η πλοήγηση όταν χρησιμοποιείτε την εργασία για συντακτικούς λόγους. Ωστόσο, η βάση δεδομένων εικόνων χωρίς δικαιώματα Adobe είναι εύκολη στην αναζήτηση, πολύ υψηλής ποιότητας και διαθέτει μεγάλη γκάμα θεμάτων, θεμάτων και πολλά άλλα. Ο μεγάλος αριθμός διαφανών εικόνων φόντου χωρίς δικαιώματα δικαιωμάτων είναι επίσης πολύ χρήσιμος, καθώς μπορείτε να βρείτε μεγάλο αριθμό ατόμων που κάνουν χειρονομίες, σε συγκεκριμένες πόζες και πολλά άλλα.

Πίστωση εικόνας: Mirzaman/Freerange Stock

Μόλις εγγραφείτε για δωρεάν συνδρομή στο Freerange, χιλιάδες στοκ φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα είναι στη διάθεσή σας χωρίς κόστος. Όλες οι εικόνες του ιστότοπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσωπικά ή εμπορικά έργα. Για τους φωτογράφους, το Freerange προσφέρει επίσης κατανομή εσόδων στο Google AdSense όταν συνεισφέρετε.

Εκτός από χιλιάδες μοναδικές εικόνες, ο ιστότοπος διαθέτει επίσης περίπου 20.000 φωτογραφίες CC0, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ακριβείς λέξεις-κλειδιά και περιγραφές.

Πίστωση εικόνας: Tuur Tisseghem/Η ζωή του Πιξ

Μπορείτε εύκολα να χάσετε τον εαυτό σας για ώρες ψάχνοντας στις όμορφες εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα στο Life of Pix.

Δημιουργήθηκε από το διαφημιστικό πρακτορείο LEEROY στο Μόντρεαλ, το Life of Pix είναι ένας παράδεισος για δωρεάν φωτογραφία δημόσιου τομέα. Ακόμα καλύτερα, είναι Life of Vids Ο ιστότοπος περιέχει ακόμη πιο εντυπωσιακά στιγμιότυπα βίντεο, όλα διαθέσιμα δωρεάν. Κάθε εβδομάδα, το Life of Pix εκλέγει έναν φωτογράφο για να βρίσκεται στο επίκεντρο και να λάβει κάποια επιπλέον προώθηση, ενώ οι φωτογράφοι μπορούν να διαχειριστούν το προφίλ τους Life of Pix για να βεβαιωθούν ότι δείχνει την καλύτερη δουλειά τους.

Πίστωση εικόνας: Asaf R/StockSnap

Το StockSnap παρέχει μια εξαιρετική και εκτενή βιβλιοθήκη δωρεάν εικόνων στοκ. Με εκατοντάδες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας που προστίθενται εβδομαδιαίως, το StockSnap δεν είναι η καθημερινή σας έξοδος φωτογραφίας.

Δημιουργήθηκε από τους καλούς ανθρώπους στο Snappa, κάθε εικόνα στο StockSnap είναι δωρεάν για χρήση. Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα καλύτερο αποθετήριο εικόνων.

Πίστωση εικόνας: Ryan Bruce/Εκρηξη

Λένε ότι κάτι λειτουργεί καλά όταν σχεδόν δεν το παρατηρείς, και αυτό ακριβώς παρέχει το Burst. Στο ίδιο πνεύμα με το Unsplash, το Burst παρέχει μια κομψή διεπαφή για εξερεύνηση και μια μεγάλη ποικιλία εικόνων και κατηγοριών για να διαλέξετε.

Ακόμα καλύτερα, παρέχει εικόνες χαμηλής και υψηλής ποιότητας χωρίς πνευματικά δικαιώματα, ανάλογα με το αν προσθέτετε εικόνες σε έναν ιστότοπο ή χρησιμοποιείτε εικόνες για γραφικό σχεδιασμό.

  6 Καλύτερη υποδομή ειδοποιήσεων για σύγχρονες εφαρμογές

Εάν χρειάζεστε ένα τεράστιο διαδικτυακό αποθετήριο δωρεάν εικόνων υψηλής ποιότητας, προσθέστε αμέσως σελιδοδείκτη στο Burst.

Πίστωση εικόνας: Karolina Grabowska/KaboomPics

Το KaboomPics είναι ένα νόμιμα εντυπωσιακό εγχείρημα. Από τη σχεδίαση διεπαφής χρήστη μέχρι την τεράστια δεξαμενή αστρικών εικόνων, θα βρεθείτε να χτενίζετε εικόνες που δεν χρειάζεστε καν.

Αν επρόκειτο μόνο για εικόνες χωρίς δικαιώματα, η επιλογή της KaboomPics θα ήταν ήδη στην κορυφή της κατηγορίας. Αλλά διαθέτει επίσης μηχανή αναζήτησης επιλογής χρωμάτων και παλέτες χρωμάτων για εικόνες.

Αυτό απλώς ξύνει την επιφάνεια αυτού που έχει να προσφέρει το KaboomPics. Από φωτογραφίσεις έως ενημερωτικές καταχωρίσεις ιστολογίου, είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ιστότοπους δωρεάν στοκ εικόνων.

Πίστωση εικόνας: Φόντο με πέταλα λουλουδιών/Gratisography

Ψάχνετε για κάτι λίγο περισσότερο εκεί έξω; Χρειάζεστε μια ιδιόμορφη δωρεάν φωτογραφία υψηλής ανάλυσης; Τότε το Gratisography είναι το μέρος για εσάς.

Ο ιστότοπος διαθέτει ένα σωρό εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα που είναι «Πραγματικά μοναδικές. Συνήθως ιδιοτροπία 😉 Πάντα δωρεάν.” και θα σας επιτρέψει να κάνετε μια μοναδική περιστροφή στο επόμενο έργο σας.

Το Libreshot είναι μια άλλη εύχρηστη πηγή για ελαφρώς ασυνήθιστη φωτογραφία χωρίς δικαιώματα. Κάθε λήψη στον ιστότοπο είναι έργο του ιδιοκτήτη Martin Vorel.

Ο Vorel ανεβάζει τις υπέροχες φωτογραφίες του από όλο τον κόσμο στο Libreshot, επιτρέποντάς σας να τις χρησιμοποιείτε δωρεάν. Το μόνο που ζητά είναι αν χρησιμοποιείτε μία από τις φωτογραφίες του, σκεφτείτε να προσθέσετε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπο.

Πίστωση εικόνας: Green Fern/Αρνητικός χώρος

Το Negative Space σάς προσφέρει χιλιάδες όμορφες εικόνες χωρίς δικαιώματα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών. Όπως μερικοί από τους άλλους κορυφαίους ιστότοπους εικόνων χωρίς πνευματικά δικαιώματα, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο Negative Space χρησιμοποιώντας το χρώμα της εικόνας που θέλετε και όχι έναν συγκεκριμένο όρο ή κατηγορία αναζήτησης.

Νέες δωρεάν εικόνες προστίθενται συνεχώς, οπότε φροντίστε να προσθέσετε σελιδοδείκτη στο Negative Space για το επόμενο έργο σας.

Πίστωση εικόνας: Γυναίκα που βγάζει selfie/Επανάληψη λήψης

Η τελική σας επιλογή για στοκ εικόνες χωρίς δικαιώματα είναι το εξαιρετικό Reshot. Εάν θέλετε πραγματικά μοναδικές στοκ εικόνες, το Reshot είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σας.

Η ομάδα ανάπτυξης και δημιουργικών ελέγχει κάθε λήψη χωρίς πνευματικά δικαιώματα που ανεβάζεται στον ιστότοπο, διασφαλίζοντας ότι μόνο τα καλύτερα από τα καλύτερα είναι διαθέσιμα σε εσάς. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο φωτογραφίας που παρουσιάζεται στο Reshot είναι πολύ υψηλό — και αυτό θα αντικατοπτρίζεται και στη δουλειά σας.

Το υπέροχο με το Reshot είναι ότι μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε μοναδικά εικονίδια και εικόνες για το επόμενο έργο σας, καθώς και να αναζητήσετε εικόνες χρησιμοποιώντας διαφορετικούς προσανατολισμούς εικόνας.

Ποιος είναι ο καλύτερος ιστότοπος εικόνας χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης;

Καταλαβαίνουμε; Υπάρχουν τόσοι πολλοί ιστότοποι εικόνων χωρίς δικαιώματα και πνευματικά δικαιώματα που η επιλογή μιας μόνο επιλογής είναι δύσκολη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε μια τέτοια ευρεία επιλογή πιθανών επιλογών. Η εύρεση της τέλειας εικόνας χωρίς δικαιώματα είναι πολύ πιο εύκολη όταν υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Απλώς θυμηθείτε να ελέγξετε την κατάσταση άδειας χρήσης εικόνας προτού τη χρησιμοποιήσετε στο έργο, τον ιστότοπο ή με άλλο τρόπο. Ενώ όλοι αυτοί οι ιστότοποι προσφέρουν εικόνες χωρίς δικαιώματα και πνευματικά δικαιώματα, ορισμένοι απαιτούν από εσάς να προσθέσετε μια συγκεκριμένη απόδοση εικόνας.