Οι τιμές της GPU πρόκειται να αυξηθούν το 2023;

Οι τιμές της GPU είναι πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι τιμές των GPU αυξήθηκαν δραματικά καθώς η παραγωγή μειώθηκε, η ναυτιλία επηρεάστηκε και όσοι αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι αγόρασαν καλύτερο υλικό gaming και crypto-mining.

MUO VIDEO ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΚΥΛΙΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Έκτοτε, οι τιμές έχουν πέσει, αν και η εισαγωγή των GPU που ξεκινούν από τα 1.600 δολάρια έχει κάπως παραμορφώσει την αγορά.

Υπάρχουν τώρα αναφορές ότι οι τιμές της GPU πρόκειται να κλιμακωθούν για άλλη μια φορά, με τη Nvidia φέρεται να έχει βάλει στόχο να μειώσει την παραγωγή των επιτραπέζιων GPU της σειράς RTX 4000 υπέρ των GPU gaming.

Έχει ρυθμιστεί η Nvidia να κόβει την έξοδο GPU της επιφάνειας εργασίας της;

Σύμφωνα με α Έκθεση Hardware Timesη ίδια παρμένη από α Κινεζικός ιστότοπος ειδήσεων, η Nvidia σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή των μοντέλων RTX 4060 και RTX 4070 έως και 50% σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια. Τα τσιπ που διατίθενται για επιτραπέζιους υπολογιστές θα κατευθυνθούν αντ’ αυτού σε GPU φορητών υπολογιστών για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση από τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών gaming. Εάν οι φήμες είναι αληθινές, η μείωση της παραγωγής GPU από τον κορυφαίο κατασκευαστή στον κόσμο σίγουρα θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.

  Πώς να αποκτήσετε μια δορυφορική προβολή του σπιτιού σας χρησιμοποιώντας το Google Earth

Πίστωση εικόνας: SvedOliver/Shutterstock

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν φήμες γύρω από τη μείωση του προϊόντος GPU της Nvidia. Νωρίτερα το 2023, Το Benchlife ανέφερε ότι η Nvidia θα μείωνε την παραγωγή της Nvidia 4070 μετά από αδύναμες πωλήσεις και για να ελευθερώσει χώρο παραγωγής. Ωστόσο, αυτές οι φήμες δεν φάνηκε να έχουν επίδραση στις τιμές της GPU.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη εικασία σχετικά με την παραγωγή RTX 4000. TechRadar αναφέρει ότι η προσφορά των υπερυψηλών προδιαγραφών RTX 4080 και RTX 4090 αρχίζει να μειώνεται.

Όπως λένε, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά – αλλά χωρίς συγκεκριμένη επιβεβαίωση από τη Nvidia, όλα είναι εικασίες.

Πρέπει να αναβαθμίσετε την GPU σας τώρα;

Οι εικασίες σχετικά με τις τιμές GPU εγείρουν πάντα το ερώτημα: πρέπει να αγοράσετε μια νέα GPU τώρα; Είναι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς τι να κάνετε, αλλά υπάρχουν μερικές σκέψεις πριν δαγκώσετε τη σφαίρα.

  [Fixed] "Netflix Error Code NW-2-5" για απρόσκοπτη ροή

Πρώτα είναι Αναφορά Digital Trends ότι οι τιμές της GPU έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές πανδημίας τους το 2021-2022—αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από το MSRP για πολλά μοντέλα. Μια χαμηλότερη προσφορά καρτών RTX 4000 θα μπορούσε να αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση των τιμών. Συγκρίνοντας τον Σεπτέμβριο του 2022 με τον Ιανουάριο του 2023, η μέση τιμή πώλησης για τις κάρτες Nvidia 30-Series μειώθηκε μόνο περίπου 8%. Οι κάρτες παραμένουν, κατά μέσο όρο, 42% πάνω από το MSRP, ακόμη και μετά την κανονικοποίηση των τιμολογίων.

Δεύτερον, είναι το διαφαινόμενο φάσμα των φημολογούμενων GPU της AMD RX 7700 XT και RX 7800 XT, οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο του 2023. Εάν η κυκλοφορία των προηγούμενων GPU της σειράς 7000 της AMD είναι κάτι το επόμενο, οι νέες GPU της θα ανταγωνίζονται άμεσα με της Nvidia. Για παράδειγμα, το AMD RX 7900 XTX υποβάθμισε το 4090 της Nvidia κατά περίπου 600 $. Ενώ η Nvidia 4090 ήταν αναμφίβολα η καλύτερη GPU, ουσιαστικά από κάθε άποψη, οι περισσότεροι τακτικοί καταναλωτές είναι έτοιμοι να ρίξουν το ενοίκιο ενός μήνα σε μια GPU.

  Εκμάθηση Golang For Loop [With Examples]

Έτσι, ενώ η Nvidia μπορεί να προετοιμάζεται να μειώσει την προσφορά GPU της, η πίεση από την AMD μπορεί να σταματήσει τις τιμές από την υπερβολική άνοδο.

Η μαζική μείωση της εξόρυξης κρυπτογράφησης μειώνει την πίεση

Μια τρίτη, τελευταία, ανακούφιση πίεσης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση των τιμών της GPU σε χαμηλά επίπεδα. Από τη συγχώνευση του Ethereum 2.0 του Σεπτεμβρίου 2022, το δίκτυο Ethereum δεν χρησιμοποιεί πλέον τον αλγόριθμο απόδειξης εργασίας για να ασφαλίσει το δίκτυό του και να εκδώσει νέο νόμισμα. Τώρα χρησιμοποιεί τη λιγότερο ενεργοβόρα μέθοδο συναίνεσης απόδειξης στοιχήματος, η οποία δεν απαιτεί τη χρήση ισχυρού υλικού.

Μία από τις κύριες πιέσεις στις τιμές των GPU κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα επόμενα χρόνια ήταν η τεράστια άνοδος της εξόρυξης Ethereum, η οποία επιτεύχθηκε κυρίως με τη χρήση GPU. Χωρίς αυτή την πίεση και χωρίς τεράστια ποσότητα GPU να καταπίνεται από την εξόρυξη κρυπτογράφησης με κάθε γενιά GPU, οι τιμές παραμένουν σταθερές.

Παρακολουθήστε τις τιμές GPU

Εάν σκεφτόσασταν ήδη να αγοράσετε μια GPU, θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα να περιμένετε μέχρι να κυκλοφορήσει το νέο υλικό της AMD αργότερα το 2023. Ακόμα κι αν οι φήμες γύρω από τις περικοπές παραγωγής της Nvidia είναι αληθινές, η παρέμβαση της AMD θα μπορούσε να αναγκάσει το χέρι της Nvidia.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι καλύτερο να παρακολουθείτε τις τιμές της GPU.