Η ασπίδα σας ενάντια στις κυβερνοαπειλές

Η ανάλυση επισκεψιμότητας δικτύου (NTA) είναι μια διαδικασία παρακολούθησης και παρακολούθησης της δραστηριότητας του δικτύου για ύποπτη συμπεριφορά. Η διαδικασία λαμβάνει τη βοήθεια της χειροκίνητης ανάλυσης, των κανόνων για τον εντοπισμό, των δυνατοτήτων μηχανικής μάθησης και της ανάλυσης συμπεριφοράς.

Είτε μια απειλή στον κυβερνοχώρο αξιοποιεί ανθρώπινο λάθος είτε βασίζεται σε μια ευπάθεια λογισμικού, η πρόσβαση στο δίκτυο ενός οργανισμού είναι κρίσιμη για τον εισβολέα. Εάν το δίκτυο έχει παραβιαστεί, ο κακόβουλος παράγοντας λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών και τους τρόπους διάδοσης του κακόβουλου λογισμικού.

Φυσικά, πράγματα όπως το DNS Sinkhole θα βοηθήσουν μόνο με έναν τρόπο. Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το δίκτυό σας προστατεύεται και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει/μετριάσει μια απειλή;

Με τη βοήθεια των λύσεων ανάλυσης επισκεψιμότητας δικτύου, μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό.

Σημασία της Ανάλυσης Επισκεψιμότητας Δικτύου

Όλα επικοινωνούν με το διαδίκτυο. Έτσι, ανεξάρτητα από τον τύπο ή τον αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών, όλα τα είδη αλληλεπιδράσεων πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου.

Αν αναλύσουμε την κίνηση, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν και να εντοπίσουμε ανωμαλίες για να διατηρήσουμε τα πράγματα ασφαλή.

Η Ανάλυση επισκεψιμότητας δικτύου μας επιτρέπει να το κάνουμε και πολλά άλλα, γεγονός που την καθιστά κρίσιμο μέρος μιας στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Σε περίπτωση που θέλετε να βουτήξετε βαθύτερα ως προς το γιατί το δίκτυο περιλαμβάνει έναν τόνο βασικών πληροφοριών, μπορείτε να εξερευνήσετε το πρωτόκολλο TCP/IP και το Μοντέλο OSI. Όταν περάσετε από αυτούς τους πόρους, θα συνειδητοποιήσετε ποια είναι όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στο δίκτυό μας.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στις έννοιες δικτύωσης για να διαβάσετε το υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Ενώ μπορεί να σας είπα το δώρο, γιατί έχει τόση σημασία η Ανάλυση επισκεψιμότητας δικτύου;

Ας μπούμε σε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες:

Όχι μόνο η δυνατότητα ανίχνευσης μη φυσιολογικής συμπεριφοράς δικτύου, αλλά και το NTA σας δίνει επίσης καλύτερη ορατότητα στο δίκτυό σας. Αυτό σας βοηθά να γνωρίζετε πώς λειτουργεί το τείχος προστασίας σας, ποια είναι τα πιο σημαντικά σημεία, ποιες είναι οι μη ασφαλείς θύρες και με πόση κίνηση δικτύου αντιμετωπίζετε καθημερινά.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία πλήρους οθόνης στον Microsoft Edge

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε σε μια αποτελεσματική στρατηγική κυβερνοασφάλειας.

Δεν περιορίζεται μόνο σε έναν εξωτερικό κακόβουλο παράγοντα. με το NTA, μπορείτε ακόμη και να εντοπίσετε τη χρήση VPN ή οποιαδήποτε κίνηση από το εσωτερικό δίκτυο που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί δεδομένα.

Έτσι, οι κακόβουλες εισερχόμενες συνδέσεις δικτύου για την ανίχνευση μη εξουσιοδοτημένης χρήσης υπηρεσιών εντός του δικτύου NTA λύσεις σας παρέχουν βελτιωμένη προστασία από διάφορες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Είναι σημαντικό: Αλλά τι μπορείτε να κάνετε με αυτό;

Μέχρι στιγμής, είναι προφανές ότι το NTA είναι ένα κρίσιμο μέρος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Αλλά, τι ακριβώς κάνει; Παίρνετε πληροφορίες μόνο από αυτό;

Η ανάλυση επισκεψιμότητας δικτύου δεν αφορά μόνο τη συλλογή πληροφοριών. Πρόκειται για την παρακολούθηση, τον εντοπισμό, τον αποκλεισμό και την καταγραφή.

Το NTA έχει έναν σκοπό όλα σε ένα όσον αφορά την ασφάλεια δικτύου. Εδώ είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία:

  • Ανίχνευση απατεώνων πρόσβασης: Είναι ευκολότερο να ανιχνεύσετε μια μη φυσιολογική εισερχόμενη σύνδεση, αλλά είναι δύσκολο να ελέγξετε για τυχόν αδίστακτες δραστηριότητες δικτύου. Με τις δυνατότητες του NTA, μπορείτε να εντοπίσετε τις μικρότερες ανωμαλίες δικτύου που μπορεί να σας ζητήσουν να διερευνήσετε περαιτέρω και να ελέγξετε για τυχόν εσωτερικές απειλές.
  • Ανίχνευση ransomware: Η μόλυνση με ransomware περιλαμβάνει ορισμένες δραστηριότητες δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης σε κακόβουλους τομείς ή της εξαγωγής ασυνήθιστων ποσοτήτων δεδομένων. Όλα αυτά μπορούν να εντοπιστούν.
  • Πρόσβαση σε αρχείο: Ενώ υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες για την ασφάλεια των αρχείων, η πρόσβαση σε αυτά ή η μετακίνησή τους μπορεί να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας το NTA.
  • Δημιουργία προφίλ χρήστη: Ένας οργανισμός μπορεί να επιλέξει να παρακολουθεί την εσωτερική δραστηριότητα των χρηστών για να παρακολουθεί στενά.
  • Ανίχνευση συμφόρησης ή διακοπής λειτουργίας δικτύου: Μπορείτε να εντοπίσετε εάν ένα τμήμα του δικτύου σας χρειάζεται προσοχή για διακοπές λειτουργίας ή ασυνήθιστη κίνηση.
  • Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο: Δραστηριότητες συσκευής, αλληλεπιδράσεις δικτύου, όλα αυτά είναι ορατά χρησιμοποιώντας μια λύση NTA.

Ανάλυση επισκεψιμότητας δικτύου: Πώς λειτουργεί;

Το NTA εστιάζει στα δεδομένα δικτύου για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις συνδέσεις, την κίνηση και τις δραστηριότητες των χρηστών.

Για να λειτουργήσει, πρέπει να κατανοήσετε ή να προσδιορίσετε τις πηγές δεδομένων στον οργανισμό σας. Η υλοποίηση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το δίκτυο είναι χρήσιμα.

Ανάλογα με την κλίμακα του δικτύου σας, μπορείτε να αποφασίσετε να επιλέξετε τις πηγές δεδομένων με μη αυτόματο τρόπο ή να χρησιμοποιήσετε αυτοματισμό δεδομένων για αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας. Μόλις τελειώσετε με τις πηγές, μπορείτε να ρυθμίσετε τη λύση NTA για την παρακολούθηση και την επεξεργασία όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

  12 Αναλυτές πακέτων δικτύου για Sysadmin και αναλυτές ασφαλείας

Συνολικά, το NTA θα παρακολουθεί δύο τύπους δεδομένων δικτύου: Δεδομένα ροής και Δεδομένα πακέτων.

Τα δεδομένα ροής δικτύου περιγράφουν συνδέσεις μέσω του δικτύου. Μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως η διεύθυνση IP, ο αριθμός θύρας, η χρονική σήμανση, το πρωτόκολλο και εάν η συσκευή έχει εγκριθεί. Επιπλέον, ο όγκος της κίνησης μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό της ροής δεδομένων δικτύου μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Τα Πακέτα Δεδομένων αφορούν το περιεχόμενο της κίνησης. Φυσικά, το περιεχόμενο δεν μπορεί να βοηθήσει στον γρήγορο εντοπισμό μιας επίθεσης, αλλά θα πρέπει να βοηθήσει στην έρευνα.

Τελικά, η λύση Network Traffic Analysis θα εξετάσει όλους αυτούς τους τύπους δεδομένων για να κάνει ουσιαστικές αφαιρέσεις. Μπορεί να περιλαμβάνει χειροκίνητη παρέμβαση, σαρώσεις που βασίζονται σε AI ή μοτίβα συμπεριφοράς για τον εντοπισμό μη φυσιολογικών δραστηριοτήτων.

Πώς ενισχύει την ασφάλεια η ανάλυση επισκεψιμότητας δικτύου;

Τα ενεργά δεδομένα ενισχύουν την ασφάλεια κάθε πλατφόρμας. Και, με τις λύσεις NTA, το έχετε ως τελικό αποτέλεσμα.

Λοιπόν, πώς ακριβώς βοηθά στην επιβολή καλύτερης ασφάλειας;

  • Ευρύτερη άποψη του δικτύου σας: Όπως ανέφερα παραπάνω, το NTA σάς παρέχει καλύτερη ορατότητα του δικτύου σας, που σημαίνει ότι γνωρίζετε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, τους δρομολογητές, τα τείχη προστασίας και κάθε λεπτομέρεια που σας βοηθά να ασφαλίσετε τα πράγματα σφιχτά.
  • Εντοπισμός απειλών στον κυβερνοχώρο: Είτε πρόκειται για ransomware είτε για επίθεση DDoS, τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και οι δυνατότητες εντοπισμού ανωμαλιών θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε στενά τις απειλές στον κυβερνοχώρο.
  • Πληροφορίες για αποτελεσματική διερεύνηση: Ακόμα κι αν κάτι ξεφύγει από το δίκτυό σας, με επαρκή δεδομένα από το NTA, μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα και να φτάσετε στη ρίζα του.
  • Προσδιορίστε τη συμμόρφωση με την πολιτική: Λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορείτε να εντοπίσετε μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα δικτύου, μπορείτε να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα οποιωνδήποτε λύσεων ασφαλείας Zero Trust που εφαρμόζονται και πώς να συμμορφώνεστε με τυχόν απαιτήσεις πολιτικής που συνοδεύουν αυτήν.
  • Πλεονεκτήματα παρακολούθησης: Γνωρίζετε εάν ένα τμήμα του δικτύου σας επηρεάζεται (ή είναι εκτός λειτουργίας). Έτσι, εάν το γνωρίζετε σε πραγματικό χρόνο, θα σας βοηθήσει να αμυνθείτε έναντι τυχόν συνεχιζόμενων κυβερνοεπιθέσεων ή ζητημάτων αντιμετώπισης προβλημάτων.
  • Επιπλέον, με το εύρος των πληροφοριών που λαμβάνετε από το NTA, μπορεί να υπάρχουν πολλές ανεπαίσθητες βελτιώσεις ασφαλείας που μπορείτε να κάνετε.

    Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε μια λύση ανάλυσης επισκεψιμότητας δικτύου;

    Με κάθε λύση παρακολούθησης της κυκλοφορίας δικτύου, υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά που καλύπτουν κάθε τύπο οργανισμού.

      Αποκτήστε τα νέας γενιάς Bose Quiet Comfort ακουστικά και ακουστικά στην επετειακή έκπτωση Best Buy

    Φυσικά, συνιστάται να τα ερευνήσετε όλα πριν επιλέξετε μια λύση NTA. Για να σας βοηθήσω με τη διαδικασία, επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικά από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχει μια Λύση παρακολούθησης δικτύου:

    • Το NTA θα πρέπει να είναι αρκετά ικανό να συλλέγει δεδομένα από κάθε είδους πηγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την κυκλοφορία και το περιεχόμενο. Έτσι, με πληθώρα δεδομένων, θα έχετε μια ακριβή ανάλυση οποιασδήποτε κατάστασης.
    • Είναι απαραίτητο να επιλέξετε πηγές δεδομένων για αποτελεσματική συλλογή δεδομένων. Δεν πρέπει να συλλέγετε σχεδόν τα πάντα, με αποτέλεσμα μια τεράστια απόρριψη δεδομένων που είναι δύσκολο να οργανωθεί, να ταξινομηθεί και να αναλυθεί.
    • Οι μηχανισμοί διατήρησης και συλλογής δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να έχετε μια ισορροπία διατήρησης προηγούμενων δεδομένων για μια συγκεκριμένη διάρκεια και συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Εάν διατηρείτε δεδομένα δεκαετιών, θα μπορούσε να αυξήσει άσκοπα το κόστος αποθήκευσης και την πολυπλοκότητα.
    • Όλες οι λύσεις σας παρέχουν μια αναφορά της ανάλυσης που γίνεται. Όσο καλύτερα παρουσιάζεται, τόσο καλύτερα κατανοούν οι εργαζόμενοι και τα μέλη ενός οργανισμού.

    Οφέλη από την ανάλυση κίνησης δικτύου

    Η ανάλυση επισκεψιμότητας δικτύου συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας και στη δημιουργία ενός καλύτερου σχεδίου κυβερνοασφάλειας για το μέλλον.

    Μερικά άλλα οφέλη του περιλαμβάνουν:

    • Προληπτική επίλυση: Με την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, θα ήταν πιο γρήγορο να επιλυθεί ένα περιστατικό που επηρεάζει ένα δίκτυο εξαιτίας μιας κυβερνοεπίθεσης.
    • Βελτιώσεις στο δίκτυο: Όχι μόνο η ασφάλεια, αλλά η ανάλυση κυκλοφορίας μπορεί επίσης να αποκαλύψει τα σημεία πόνου του δικτύου και να βοηθήσει στη βελτίωσή του για καλύτερη απόδοση και αξιοπιστία.
    • Παρακολούθηση χρήστη: Η δραστηριότητα των χρηστών μπορεί να παρακολουθηθεί με το NTA για να διασφαλιστεί ότι δεν λαμβάνουν χώρα μη εξουσιοδοτημένες αλληλεπιδράσεις που παρεμποδίζουν τον οργανισμό.
    • Αναφορές για μετόχους και επενδυτές: Οι βασικές αναφορές κρατούν πάντα τους επενδυτές και τους μετόχους σίγουρους για την κατάσταση της επιχείρησης και τη φροντίδα που λαμβάνεται για τη διατήρησή της. Και οι αναφορές του NTA τους δίνουν μια καλή αίσθηση ασφάλειας.
    • Εκπλήρωση απαιτήσεων συμμόρφωσης: Για την απρόσκοπτη εκπλήρωση νέων/σύγχρονων απαιτήσεων συμμόρφωσης που αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στον οργανισμό, το NTA βοηθά στον έλεγχο των περισσότερων στοιχείων.

    Τυλίγοντας

    Η Ανάλυση Επισκεψιμότητας Δικτύου βοηθά με όλους τους τρόπους που μπορεί κανείς να φανταστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια δικτύου ενός οργανισμού.

    Για να βεβαιωθείτε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο, πρέπει να κατανοήσετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε με αυτό.

    Φυσικά, δεν πρέπει να περιοριστεί κανείς μόνο στο NTA, αλλά είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

    Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε ορισμένες κορυφαίες Προστασία DDoS που βασίζεται σε Cloud για ιστότοπους μικρών και επιχειρήσεων