WordPress.org έναντι WordPress.com: Επισήμανση βασικών διαφορών

Το WordPress είναι ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) στον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πουν ποια πλευρά να πάνε στη συζήτηση WordPress.org εναντίον WordPress.com. Εάν πληκτρολογήσετε τη λέξη-κλειδί WordPress στο πρόγραμμα περιήγησής σας, θα λάβετε μια με .org και μια άλλη με επέκταση .com.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WordPress.com ή το WordPress.org για τον επόμενο ιστότοπό σας; Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τι είναι το WordPress.com και το WordPress.org και θα δείξει τις ομοιότητες και τις διαφορές τους για να σας βοηθήσει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Τι είναι το WordPress.org

WordPress.org παρουσιάζεται ως πλατφόρμα δημοσίευσης, εργαλείο ιστολογίου και CMS. Μπορείτε επίσης να το ορίσετε ως κέντρο πόρων που σας επιτρέπει να κάνετε λήψη λογισμικού WordPress. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εταιρεία φιλοξενίας τρίτου μέρους για να φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας. Εγκαθιστάτε το WordPress από την πλατφόρμα του κεντρικού υπολογιστή και ρυθμίζετε τα πάντα με βάση την πλατφόρμα του κεντρικού υπολογιστή.

Το WordPress.org εξυπηρετεί μια φοβερή κοινότητα για την κοινότητα ανοιχτού κώδικα του WordPress. Είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να αλληλεπιδράσετε με τους λάτρεις του WordPress, να μάθετε για το WordPress ή να συμβάλλετε στην ανάπτυξή του. Ωστόσο, αυτή η πλατφόρμα δεν προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων ή δημιουργίας ιστοσελίδων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του WordPress.org;

 • Πλήρης έλεγχος σχετικά με το πού αγοράζετε τον τομέα σας, τη φιλοξενία σας και πώς σχεδιάζετε τον ιστότοπο.
 • Το WordPress.org έχει σχεδιαστεί για να είναι επεκτάσιμο, καλύπτοντας τις ανάγκες σας καθώς ο ιστότοπος μεγαλώνει.
 • Αυτός ο κόμβος ιστότοπου έχει μια μεγάλη κοινότητα στην οποία μπορείτε να συνεισφέρετε σε περίπτωση που κολλήσετε.
 • Opens-source που μπορείτε να προσαρμόσετε για να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
 • Το WordPress.org έχει σχεδιαστεί ως κόμβος ιστότοπου φιλικό προς το SEO, κάνοντας εύκολη την κατάταξη των ιστοσελίδων σας στις μηχανές αναζήτησης.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί χρήσης του WordPress.org;

 • Η δημιουργία ενός ιστότοπου χρησιμοποιώντας το WordPress.org μπορεί να είναι τεχνική, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικούς προμηθευτές για το όνομα τομέα και τη φιλοξενία σας.
 • Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί απέναντι σε απειλές ασφαλείας, καθώς το WordPress.org αφήνει τη διαχείριση της ασφάλειας στους κατόχους ιστότοπων.
 • Η υπερβολική ελευθερία για προσαρμογή μπορεί να βλάψει όσους δεν καταλαβαίνουν PHP, HTML και CSS.
 • Οι χρήστες του WordPress.org πρέπει να παρακολουθούν το χρόνο λειτουργίας και τη διαθεσιμότητα του ιστότοπού τους.

Τι είναι το WordPress.com

Το WordPress.com είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν ιστότοπους χρησιμοποιώντας προεγκατεστημένο λογισμικό WordPress. Το WordPress.com φροντίζει για τη συντήρηση και την ασφάλεια και επομένως είναι κατάλληλο για όσους θέλουν λειτουργικούς ιστότοπους με ελάχιστες τεχνικές λεπτομέρειες.

  Μεταφέρετε αρχεία και ρυθμίσεις από έναν παλιό υπολογιστή σε έναν νέο

Το WordPress.com έχει σχεδιαστεί με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά και εργαλεία εκτός συσκευασίας. Για παράδειγμα, όλοι οι ιστότοποι που ξεκινούν χρησιμοποιώντας αυτήν την πλατφόρμα είναι έτοιμοι για SEO. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα SEO εάν εγγραφείτε στο σωστό πρόγραμμα. Μπορείτε να μετρήσετε την απόδοση του ιστότοπού σας μέσω των εσωτερικών στατιστικών. Τα πακέτα επί πληρωμή σάς επιτρέπουν επίσης να προσθέτετε εργαλεία όπως το Google Analytics για ολοκληρωμένες αναφορές.

Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης διαχειριζόμενη φιλοξενία ιστοτόπων, η οποία σας επιτρέπει να επιλέξετε έναν τομέα για τον ιστότοπό σας. Η πλατφόρμα διαθέτει δωρεάν πρόγραμμα με περιορισμένες δυνατότητες και το όνομα τομέα χρησιμοποιεί επέκταση .wordpress.com.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του WordPress.com;

 • Είναι εύκολο στη χρήση καθώς τα έχετε όλα κάτω από την ίδια στέγη.
 • Αυτόματες ενημερώσεις και συντήρηση από τον βασικό κινητήρα του.
 • Μπορείτε να πειραματιστείτε με το δωρεάν πρόγραμμα, να μάθετε πώς λειτουργεί και να αγοράσετε εκδόσεις premium αργότερα.
 • Μπορείτε να απολαύσετε διάφορες ενσωματωμένες λειτουργίες, όπως κοινή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και SEO

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του WordPress.com;

 • Το WordPress.com προσφέρει περιορισμένες επιλογές προσαρμογής στους χρήστες.
 • Τα χαμηλά επίπεδα σε αυτήν την πλατφόρμα προσφέρουν περιορισμένη υποστήριξη για προσαρμοσμένες προσθήκες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα του ιστότοπού σας.

WordPress.org εναντίον WordPress.com

Ο Matt Mullenweg συνιδρυτής του WordPress.org και του WordPress.com. Παρόλο που οι δύο έχουν επίσης μεγάλες και ενεργές κοινότητες, δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν διαφορετικά τμήματα της αγοράς. Ας κάνουμε μια βαθιά βουτιά στα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα δύο:

#1. Προσαρμογή και θέματα

Κάθε ιδιοκτήτης ιστότοπου πρέπει να προσαρμόσει έναν ιστότοπο ώστε να ταιριάζει με την επωνυμία του. Η προσαρμογή μπορεί να ποικίλλει από διατάξεις και χρώματα έως γραμματοσειρές.

Το WordPress.org σάς παρέχει μια σειρά θεμάτων που ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Μερικά από τα πακέτα υψηλής πληρωμής σάς επιτρέπουν να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένα θέματα ή ακόμα και να αποκτήσετε πρόσβαση σε προηγμένες επιλογές προσαρμογής. Μπορείτε να αλλάξετε τη διάταξη, τις γραμματοσειρές και τα χρώματα του ιστότοπού σας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ορισμένα θέματα σάς επιτρέπουν επίσης να προσθέσετε προσαρμοσμένο κώδικα CSS στον ιστότοπό σας

Το επίπεδο προσαρμογής του WordPress.com θα εξαρτηθεί από το πακέτο στο οποίο βρίσκεστε. Εάν βρίσκεστε στο δωρεάν πρόγραμμα, περιορίζεστε σε μερικά θέματα με περιορισμένες επιλογές προσαρμογής.

#2. Ευκολία στη χρήση

Έχουμε διαφορετικούς τύπους ιδιοκτητών ιστοτόπων: γνώστες της τεχνολογίας και αρχάριους. Αυτές οι δύο πλατφόρμες έχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας:

Η ευκολία χρήσης του WordPress.org θα εξαρτηθεί από την πλατφόρμα φιλοξενίας Ιστού που θα επιλέξετε. Μπορεί να χρειάζεστε ενδιάμεσες γνώσεις για να ρυθμίσετε τον ιστότοπό σας, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS, να τον προσαρμόσετε και να τον διατηρήσετε ασφαλή. Ευτυχώς, οι περισσότεροι οικοδεσπότες Ιστού έχουν εις βάθος οδηγούς για να σας καθοδηγήσουν.

Το WordPress.com έχει σχεδιαστεί ως φιλικό προς αρχάριους δημιουργός ιστοτόπων. Ωστόσο, η πλατφόρμα εξακολουθεί να διαθέτει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες εάν είστε προχωρημένος χρήστης.

#3. Τιμολόγηση

Το κόστος έναρξης και λειτουργίας μιας ιστοσελίδας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε ιδιοκτήτη επιχείρησης. Τα μοντέλα τιμολόγησης των δύο πλατφορμών διαφέρουν με τους εξής τρόπους:

Το WordPress.org είναι μια δωρεάν πλατφόρμα δημοσίευσης. Ωστόσο, πρέπει να πληρώσετε για το όνομα τομέα, τη φιλοξενία, τα email και το πιστοποιητικό SSL. Το κόστος όλων αυτών θα εξαρτηθεί από την πλατφόρμα που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, αν πάρετε μια πλατφόρμα όπως το Namecheap, θα λάβετε από 10,28 $/έτος για έναν τομέα .com ενώ θα επιβαρυνθείτε από 6,88 $/μήνα για τη φιλοξενία.

  Πώς να μειώσετε τη θερμοκρασία της GPU σας

Το WordPress.com έχει δωρεάν πρόγραμμα, αλλά ο τομέας σας θα έχει επέκταση wordpress.com. Για παράδειγμα, εάν ονομάσετε το κατάστημά σας “UShop”, το όνομα τομέα σας θα είναι “UShop.wordpress.com”. Αυτή η πλατφόρμα διαθέτει επίσης 5 προγράμματα επί πληρωμή, ξεκινώντας από 4 $ το μήνα. Όλα τα προγράμματα επί πληρωμή συνοδεύονται από δωρεάν τομέα για ένα χρόνο.

#4. Νομισματοποίηση

Είναι το όνειρο κάθε ιστοχώρου/ιδιοκτήτη επιχείρησης να βγάλει χρήματα. Έτσι συγκρίνονται τα δύο:

Το WordPress.org επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν διαφορετικές επιλογές δημιουργίας εσόδων, όπως διαφημίσεις προβολής και μάρκετινγκ συνεργατών. Ωστόσο, πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας είναι κατάλληλος για ορισμένα προγράμματα όπως το Amazon Associates, το Google AdSense και το Ezoic για τη δημιουργία εσόδων από τον ιστότοπό σας μέσω αυτών

Το WordPress.com περιορίζεται στο κομμάτι της δημιουργίας εσόδων. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε το δωρεάν πρόγραμμα, ο ιστότοπός σας θα έχει διαφημίσεις που δεν σας αποφέρουν χρήματα. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για προγράμματα όπως το AdWords όταν εγγραφείτε σε πακέτα επί πληρωμή.

#5. Ενσωμάτωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι σύγχρονοι χρήστες αλληλεπιδρούν πολύ με τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιράζονται τα προϊόντα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το WordPress.org σάς επιτρέπει να ενσωματώσετε τον ιστότοπό σας με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας διάφορα πρόσθετα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε στο κατάλογο προσθηκών.

Η ενσωμάτωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης του WordPress.com είναι ενσωματωμένη όταν εγγραφείτε στις επιλογές επί πληρωμή. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τη δωρεάν έκδοση με επιπλέον προσπάθεια.

#6. Υποστήριξη

Ο ιστότοπός σας μπορεί να σβήσει ή να αντιμετωπίσετε κάποιο σφάλμα.

Οι χρήστες του WordPress.org βασίζονται στην υποστήριξη του οικοδεσπότη για όλα τα ερωτήματά τους. Το WordPress.org διαθέτει επίσης ένα μεγάλο φόρουμ με πολλούς πόρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ιστότοπού σας.

Το επίπεδο υποστήριξης του WordPress.com που λαμβάνετε θα εξαρτηθεί από το πακέτο στο οποίο βρίσκεστε. Οι επιλογές επί πληρωμή σάς δίνουν μια επιλογή συνομιλίας 24/7 και παράθυρο email για να στείλετε τα μηνύματά σας.

#7. Πρόσθετα

Μπορείτε να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα του ιστότοπού σας μέσω διαφόρων προσθηκών.

Το WordPress.org διαθέτει μια μεγάλη βιβλιοθήκη με πρόσθετα. Μερικά πληρώνονται, ενώ άλλα είναι δωρεάν. Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε ένα πρόσθετο για να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για SEO.

Το WordPress.com έχει πολλές ενσωματωμένες δυνατότητες για να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για πρόσθετα. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα εάν είστε σε κατάλληλα προγράμματα. Ωστόσο, η πλατφόρμα ελέγχει τις ενημερώσεις των πρόσθετων που εγκαθιστάτε.

#8. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται στο διαδίκτυο. Μπορείτε να πουλάτε ψηφιακά και φυσικά προϊόντα σε άτομα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το WordPress.org επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν από διάφορα πρόσθετα για τη δημιουργία καταστημάτων ιστοτόπων. Οι δυνατότητες που μπορείτε να προσθέσετε στο κατάστημά σας θα εξαρτηθούν από την προσθήκη που θα επιλέξετε και από το τι θέλετε να επιτύχετε.

  6 καλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτογράφησης για αγορά Bitcoin στην Ινδία

Το WordPress.com έχει περιορισμένη υποστήριξη για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Θα κοστίσει στους χρήστες 59 $ για να απολαύσουν τις δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εδώ είναι μια γρήγορη περίληψη των καλύτερων WordPress.org έναντι WordPress.com που θα συζητήσω παρακάτω.

FeatureWordPress.orgWordPress.comΣτόχοςΜεγάλες επιχειρήσεις/ηλεκτρονικό εμπόριοΜικρές επιχειρήσεις και προσωπικά ιστολόγιαΕύκολη χρήσηΚάπως τεχνικά Θέματα για αρχάριουςΜεγάλη βιβλιοθήκηΜικρή βιβλιοθήκηΕνσωμάτωση κοινωνικών μέσων Προσθήκες τρίτωνΕνσωματωμένηΠροσαρμογήΥψηλή προσαρμογήΕναρμονισμόςΕπιλογήΣυντήρηση. Τα προγράμματα επί πληρωμή ξεκινούν από 4 $/μήναΧρηματοποίησηΠολλές επιλογέςΠεριορισμένηΥποστήριξη κεντρικού υπολογιστήΕξαρτάται από το πακέτοΑποθήκευσηΕξαρτάται από τον κεντρικό υπολογιστήΕξαρτάται από το πακέτοΠροσθήκεςΜεγάλη βιβλιοθήκηΜικρή βιβλιοθήκηΕ-εμπόριοΜεγάλη υποστήριξηΠεριορισμένη υποστήριξη

Πότε να χρησιμοποιήσετε το WordPress.org

 • Είστε εντάξει με ορισμένα τεχνικά πράγματα: Εάν έχετε να κάνετε με το WordPress.org, πρέπει να αντιμετωπίσετε ζητήματα όπως το να διασφαλίσετε ότι ο τομέας σας οδηγεί στο σωστό DNS. Οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας θα χρησιμοποιήσουν πόρους για το ίδιο.
 • Θέλετε να ελέγχετε τον ιστότοπό σας: Μπορείτε να αγοράσετε έναν τομέα από τον προμηθευτή Y και να φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας με τον προμηθευτή Χ. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε κεντρικούς υπολογιστές και να ελέγξετε την ασφάλεια του ιστότοπού σας.
 • Θέλετε να απολαύσετε πολλές επιλογές προσαρμογής: Το WordPress.org σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τον ιστότοπό σας όπως κρίνετε κατάλληλο. Επεξεργαστείτε τον κώδικά σας, προσθέστε νέες προσθήκες και βελτιώστε τη λειτουργικότητα του ιστότοπού σας για να ταιριάζει στις ανάγκες της επωνυμίας σας.
 • Θέλετε να δημιουργήσετε έναν μεγάλο ιστότοπο: Το WordPress.org είναι ιδανικό για τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστότοπου όπως μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Το κόστος της φιλοξενίας θα εξαρτηθεί από τον πάροχο που θα επιλέξετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε τα σωστά πρόσθετα και να αρχίσετε να πουλάτε τα προϊόντα σας. Επιλέξτε έναν πάροχο φιλοξενίας που μπορεί να σας επιτρέψει να αυξήσετε το χώρο στο δίσκο και άλλες δυνατότητες καθώς μεγαλώνει ο ιστότοπός σας.
 • Θέλετε μια ποικιλία προσθηκών: Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε τα πάντα από την αρχή, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα για να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα του ιστότοπού σας. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τον ιστότοπό σας με το Google Analytics για να προσδιορίσετε την απόδοση SEO και οργανικής επισκεψιμότητας.
 • Λάβετε περισσότερες επιλογές δημιουργίας εσόδων: Ένας ιδανικός ιστότοπος πρέπει να σας αποφέρει χρήματα. Το WordPress.org σάς επιτρέπει να προβάλλετε διαφημίσεις από δίκτυα διαφημίσεων, να εγγραφείτε σε δίκτυα συνεργατών ή να πουλάτε προϊόντα στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κατάλληλα πρόσθετα ηλεκτρονικού εμπορίου και να ξεκινήσετε ένα ψηφιακό κατάστημα.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το WordPress.com

 • Θέλετε τα πάντα κάτω από μια στέγη: Το WordPress.com σάς επιτρέπει να αποκτήσετε έναν τομέα, μια φιλοξενία και ένα πιστοποιητικό SSL κάτω από μια στέγη. Η πλατφόρμα φροντίζει επίσης πράγματα όπως η ασφάλεια και η συντήρηση
 • Θέλετε μια εύχρηστη πλατφόρμα: Το WordPress.com σας επιτρέπει να ξεκινήσετε έναν ιστότοπο ακόμα κι αν είστε εντελώς αρχάριοι. Διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε άτομα με γνώσεις τεχνολογίας.
 • Χρειάζεστε έναν απλό ιστότοπο/ιστολόγιο: Θέλετε να ξεκινήσετε τον πρώτο σας απλό ιστότοπο ή ιστολόγιο όπου μπορείτε να μοιραστείτε τις ιδέες σας; Το WordPress.com διαθέτει όλες τις δυνατότητες για να ξεκινήσετε. Η πλατφόρμα διαθέτει επίσης χιλιάδες πρόσθετα στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση με το σωστό πακέτο επί πληρωμή.

συμπέρασμα

Η συζήτηση WordPress.org εναντίον WordPress.com δεν βασίζεται στον ανταγωνισμό. Όπως είδαμε, η συζήτηση πρέπει να γίνει για το τι προσφέρεται και την αγορά-στόχο. Οι δυο τους έχουν επίσης τους ίδιους συνιδρυτές.

Το WordPress.org ταιριάζει απόλυτα εάν θέλετε να απολαύσετε τον μέγιστο έλεγχο του ιστότοπού σας, την ευελιξία και τις επιλογές προσαρμογής. Από την άλλη πλευρά, το WordPress.com είναι η καλύτερη επιλογή εάν είστε λιγότερο γνώστες της τεχνολογίας και αναζητάτε ένα φιλικό προς το χρήστη πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων.

Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με τους δημιουργούς ιστοτόπων WordPress εναντίον Wix.