Utility Computing: Τι σημαίνει;

Το Utility Computing είναι ένα δημοφιλές επιχειρηματικό μοντέλο υπηρεσιών που χρησιμοποιεί μια προσέγγιση πληρωμής ανάλογα με τη χρήση.

Εάν ανήκετε σε μια εταιρεία που έχει χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους, ενδέχεται να μην βρείτε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους που ταιριάζουν στην επιχείρησή σας. Αλλά μην ανησυχείτε άλλο, καθώς σας παρουσιάζουμε ένα πιο βολικό μοντέλο παροχής που ονομάζεται utility computing.

Μπορεί να παρέχει διάφορες υπηρεσίες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών, αποθήκευσης και υπολογιστικών συσκευών. Οι εταιρείες που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία σάς συμβουλεύουν σχετικά με την ανάπτυξη στο περιβάλλον και τον οργανισμό σας.

Εδώ, θα συζητήσουμε τον βοηθητικό υπολογισμό από μέσα προς τα έξω και θα μοιραστούμε όλες τις κρίσιμες πτυχές αυτού του μοντέλου πληροφορικής.

Τι είναι το Utility Computing;

Το Utility Computing είναι ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών που προσφέρει πόρους στον πελάτη με βάση τις απαιτήσεις του σε συγκεκριμένες αρένες. Εδώ υπάρχει ένα κατ’ αποκοπή ποσό, καθώς τα κοστούμια πρέπει να πληρώσουν μόνο τους παρόχους υπηρεσιών για ό,τι έχουν χρησιμοποιήσει.

Η θεμελιώδης θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διαφορετικές ανέσεις από τους παρόχους, όπως υπολογιστές, χώρο αποθήκευσης δεδομένων και εφαρμογές. Ως εκ τούτου, οι πελάτες απαλλάσσονται από την ευθύνη συντήρησης και διαχείρισης υλικού με αντάλλαγμα μια ελάχιστη χρέωση.

Μπορείτε να βρείτε την ίδια ιδέα πίσω από το cloud computing, το grid computing και τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες IT. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα υπηρεσιών πληροφορικής λόγω της ευελιξίας του πακέτου και της οικονομικής του απόδοσης.

Επίσης, έρχεται με μια απλή αρχή. Οι πελάτες ή οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε απεριόριστες υπολογιστικές λύσεις για παροχή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποτε είναι απαραίτητο.

Το βοηθητικό πρόγραμμα μπορεί να ληφθεί μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου ή του Διαδικτύου από οποιαδήποτε τοποθεσία. Οι βοηθητικές υπηρεσίες υπολογιστών περιλαμβάνουν δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, εικονικούς διακομιστές και αποθήκευση, εφαρμογές λογισμικού και τις περισσότερες λύσεις πληροφορικής.

Ανεξάρτητα από το τι, ο πάροχος διέπει την πλήρη διαχείριση και παράδοση της υποδομής υποστήριξης και των υπολογιστικών πόρων. Επιπλέον, αυτή η λύση εξαλείφει τα προβλήματα πλεονασμού δεδομένων διανέμοντας τα δεδομένα σε πολλούς διακομιστές ή συστήματα.

Γιατί ονομάζεται Utility Computing;

Για να καταλάβουμε γιατί λέγεται έτσι η βοηθητική χρήση υπολογιστών, ας δούμε την καθημερινότητά μας. Όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουμε μια κανονική ζωή.

  13 καλύτερες εφαρμογές σχεδίασης για iPad το 2022

Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε απεριόριστο νερό και ρεύμα, αν και χρησιμοποιούμε μόνο όσο χρειαζόμαστε. Επίσης, πληρώνουμε ρεύμα και νερό ανάλογα με τη χρήση τους.

Ομοίως, το βοηθητικό πρόγραμμα υπολογιστών προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, κοινή χρήση αρχείων, πρόσβαση στον ιστότοπο και άλλες εφαρμογές χωρίς κανένα όριο ή υποχρεωτική πληρωμή. Ανάλογα με τον αριθμό των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες, πρέπει να πληρώνουν τους παρόχους υπηρεσιών.

Λόγω της σημαντικής ομοιότητας μεταξύ του μοντέλου υπολογιστών πληροφορικής και της χρήσης χρησιμότητας στη ζωή μας, ονομάζεται υπολογισμός χρησιμότητας. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει ένα κοινό μοντέλο στον εταιρικό υπολογισμό καθώς προσφέρει πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά και οφέλη.

Πώς μοιάζει ένα Τυπικό Πακέτο Υπολογιστικών Βοηθημάτων;

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι τύποι πακέτων υπολογιστικών βοηθητικών προγραμμάτων για διαφορετικές εταιρείες. Ωστόσο, ένα τυπικό ή τυπικό πακέτο υπολογιστικών βοηθητικών προγραμμάτων θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το υλικό περιλαμβάνει CPU, οθόνες, συσκευές εισόδου, καλώδια δικτύου και διακομιστές.
  • Προγράμματα περιήγησης και διακομιστές Ιστού για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • Εφαρμογές, ευρέως γνωστές ως software-as-a-service (SaaS), για την εκτέλεση υποχρεωτικών εργασιών όπως αποστολή email, επικοινωνία, CRM, δημιουργία αναφορών, διαχείριση έργου, διαχείριση διαδικασιών και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την εταιρεία, τους πελάτες και το τέλος- χρήστες.
  • Επιπλέον, αυτό το μοντέλο πληροφορικής σάς επιτρέπει να έχετε εμπιστευτική πρόσβαση σε ορισμένες διαδικασίες ενός υπερυπολογιστή. Επιχειρήσεις όπως οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν σημαντικές υπολογιστικές απαιτήσεις, οι οποίες αλλάζουν συνεχώς. Οι κανονικοί υπολογιστές χρειάζονται τον μέγιστο χρόνο για να επεξεργαστούν ή να ανακτήσουν δεδομένα, ενώ οι υπερυπολογιστές μπορούν να εκτελέσουν και να επεξεργαστούν τις πληροφορίες γρήγορα. Για το λόγο αυτό, περιλαμβάνεται επίσης σε ένα πακέτο βοηθητικών υπολογιστών.
  • Το Middleware είναι ένα άλλο στοιχείο που αποτελεί μέρος του πακέτου. Αναφέρεται στο υπολογιστικό σύστημα πλέγματος που εκτελείται σε μια μοναδική εφαρμογή. Χωρίζει το μεγαλύτερο υπολογιστικό σύστημα σε μικρότερα κομμάτια για να κάνει την καθημερινή χρήση αβίαστη.
  • Cloud αποθήκευση για αποθήκευση των δεδομένων της εταιρείας σε χώρο αποθήκευσης εκτός τοποθεσίας. Με αυτό, οι εταιρείες δεν χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό για την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων. Το πακέτο τους εξοικονομεί επίσης από την αγορά συσκευών αποθήκευσης δεδομένων επιτόπου.
  • Ένα αντίγραφο ασφαλείας εκτός τοποθεσίας για την προστασία πολύτιμων δεδομένων κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε καταστροφής ή φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμός.

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τα οφέλη της έννοιας του Utility computing.

Οφέλη

#1. Όχι πια πολύπλοκη διαχείριση πληροφορικής

Στα παραδοσιακά συστήματα πληροφορικής, οι εταιρείες πρέπει να εμπλέκουν τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείριση. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια τέτοια διακυβέρνηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χρήση των βοηθητικών υπολογιστών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σωτήριο για αυτούς.

  Εισαγάγετε το λεξικό του MS Office σε διαφορετικό υπολογιστή ή σε νέα εγκατάσταση

Οι εταιρείες δεν χρειάζεται να εμπλακούν στην πολυπλοκότητα της διαχείρισης αρχιτεκτονικών πληροφορικής εάν επιλέξουν αυτήν τη λύση. Μόλις εγγραφούν σε έναν πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, δεν είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση πόρων υλικού ή λογισμικού.

#2. Εξοικονομεί πόρους και χρόνο

Δεδομένου ότι η δικτύωση έχει γίνει πολύ περίπλοκη, καταναλώνει τεράστιους πόρους και χρόνο για τη διαχείριση. Ο βοηθητικός υπολογισμός μπορεί να απαλλάξει τους οργανισμούς από αυτό το πολύπλοκο έργο.

Καθώς υποβάλλετε την ευθύνη της διαχείρισης αρχιτεκτονικής πληροφορικής στα χέρια του παρόχου υπηρεσιών, οι υπάλληλοί σας θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να επενδύσουν σε άλλα επείγοντα επιχειρηματικά θέματα. Επιπλέον, υποστηρίζει την ενοποίηση μεταξύ πόρων πληροφορικής και επιχειρήσεων για εξοικονόμηση πόρων και διευκόλυνση της ευελιξίας.

#3. Απεριόριστη ευελιξία

Οργανισμοί και επιχειρήσεις αναζητούν ένα μοντέλο πληροφορικής με μέγιστη ευελιξία. Η αναζήτησή τους τελειώνει με τους βοηθητικούς υπολογιστές. Είτε πρόκειται για διαθεσιμότητα πόρων, χρήση κατ’ απαίτηση, πρόσβαση σε δεδομένα ή μεθόδους χρέωσης, αυτό το μοντέλο σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε αυτά οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.

Μπορεί ακόμη και να απλοποιήσει τη διαδικασία χειρισμού μεγάλου όγκου απαιτήσεων. Δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν κατέχουν τους πόρους, η μείωση ή η επέκταση των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν γίνεται πολύ πιο εύκολη.

#4. Οικονομικό Σχέδιο για Μέγιστη Εξοικονόμηση

Ο λόγος πίσω από τη δημοτικότητα του utility computing είναι η οικονομικά αποδοτική φύση του. Η μέθοδος bolling του pay-as-you-use επιτρέπει στις εταιρείες να πληρώνουν μόνο για τους απαιτούμενους υπολογιστικούς πόρους. Ως αποτέλεσμα, εξοικονομούν τα μέγιστα χρήματα.

Ανεξάρτητα από τους κλάδους των επιχειρήσεων, αυτό το μοντέλο προσφέρει ένα πλήρες πακέτο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για εξοικονόμηση τόσο σε κεφαλαιουχικά έξοδα όσο και σε λειτουργικά έξοδα.

#5. Υποστηρίζει γρήγορη έξοδο

Σε αυτό το υπολογιστικό μοντέλο, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τους απαραίτητους πόρους τους σε μικρές και σταδιακές μερίδες. Για το λόγο αυτό, οι οργανισμοί μπορούν να προσφέρουν γρήγορα και ορατά αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να περιμένουν την πλήρη εφαρμογή για να λάβουν σημαντική απόδοση επένδυσης (ROI).

#6. Εύκολη ανάπτυξη νέων υπηρεσιών

Με αυτήν τη λύση υπολογιστών, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να κάνουν πολλή έρευνα πριν αγοράσουν εφαρμογές ή εγγραφούν σε διακομιστή cloud. Μπορούν να αναπτύξουν μια υπηρεσία αμέσως ή να εισάγουν νέες εφαρμογές στην ομάδα.

Παγίδες

Ενώ η δομή τιμολόγησης των υπολογιστών κοινής ωφέλειας είναι πράγματι προσοδοφόρα, δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. Εδώ είναι μερικές σημαντικές παγίδες αυτού του μοντέλου:

  • Κατά τη διάρκεια συμβάντων όπως η παραβίαση δεδομένων, το απόρρητο των δεδομένων πελατών θα παρεμποδιστεί.
  • Οποιοδήποτε είδος ατυχήματος θα επηρεάσει αρνητικά τις λειτουργίες των πελατών.
  • Οι πωλητές συχνά αρνούνται να συμμορφωθούν με τα αιτήματα ελέγχου.
  • Για τις εταιρείες, η πρόσβαση στους πόρους μέσω των προμηθευτών γίνεται περιορισμένη.
  • Χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις και ασφάλεια, οι υπάλληλοι των πωλητών ενδέχεται να κλέψουν δεδομένα πελατών ή να καταστρέψουν τα συστήματα και το λογισμικό των πελατών.
  • Μερικές φορές, οι πωλητές δεν αποκαλύπτουν πώς χειρίζονται τις ανάγκες των πελατών.
  • Ορισμένοι προμηθευτές αποτυγχάνουν να διαχειριστούν τον απαραίτητο εξοπλισμό και συστήματα πληροφορικής.
  • Η αποθήκευση δεδομένων πολλών πελατών σε ένα μέρος χωρίς σωστή κατηγοριοποίηση ή τμηματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα προβλήματα.
  • Οι πωλητές ενδέχεται να αρνηθούν τη διεξαγωγή δοκιμών αποκατάστασης από καταστροφή των πόρων για καλύτερη ασφάλεια.
  Επιλέγοντας μια φτηνή υπηρεσία ελέγχου ιστορικού και γιατί το ΔΩΡΕΑΝ δεν αποτελεί επιλογή

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ Utility Computing και Cloud Computing.

Utility Computing εναντίον Cloud Computing

Το Utility Computing είναι ένα υποσύνολο του cloud computing. Ως εκ τούτου, η σύγχυση σχετικά με αυτά τα μοντέλα υπηρεσιών είναι φυσιολογική. Ελέγξτε τις διαφορές μεταξύ του βοηθητικού προγράμματος και του υπολογιστικού νέφους, ώστε να μπορείτε πάντα να τα ξεχωρίζετε.

  • Το Utility Computing είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο για εταιρείες παροχής υπηρεσιών υπολογιστών. Αντίθετα, το cloud computing αναφέρεται σε μια αρχιτεκτονική πληροφορικής.
  • Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο χρησιμότητας, οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να χρεώνουν για την ακριβή χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το cloud computing ακολουθεί το ίδιο μοντέλο pay-what-you-χρησιμοποιείτε, αλλά είναι γενικά φθηνότερο από τον υπολογιστικό βοηθητικό πρόγραμμα.
  • Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερη ζήτηση για πόρους και υποδομές συνήθως επιλέγουν τους υπολογιστές κοινής ωφέλειας. Αντίθετα, το cloud computing είναι η αγαπημένη επιλογή για μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις με υψηλή ζήτηση πόρων.
  • Ο έλεγχος της γεωγραφικής θέσης και της υποδομής των υπολογιστών κοινής ωφέλειας ανήκει στους χρήστες. Όμως, στο cloud computing, οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν τον έλεγχο της υποδομής και των υπηρεσιών που προσφέρουν.
  • Οι επιχειρήσεις που θέτουν σε προτεραιότητα την υποδομή απόδοσης και επιλογής συνήθως επιλέγουν τους βοηθητικούς υπολογιστές. Ωστόσο, το cloud computing είναι η καλύτερη επιλογή εάν η εταιρεία σας δεν βρίσκει αυτά τα χαρακτηριστικά κρίσιμα για την επιχείρηση.

Τελικές Λέξεις

Εάν ανήκετε σε μια μικρή, μεσαία ή εκκολαπτόμενη επιχείρηση και δεν έχετε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό ή χρήματα για να διαχειριστείτε λύσεις πληροφορικής υποστήριξης, οι υπολογιστές βοηθητικών προγραμμάτων θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση. Με τη βοήθειά του, μπορείτε όχι μόνο να αποκτήσετε όλες τις εφαρμογές, τους διακομιστές και τα υπολογιστικά συστήματα που χρειάζεστε, αλλά πρέπει επίσης να πληρώσετε με βάση τη χρήση σας.

Ωστόσο, αυτό το μοντέλο παροχής δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα — αλλά έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Πρέπει να εξετάσετε και τα δύο προτού αποφασίσετε εάν ο οργανισμός σας θα πρέπει να επιλέξει αυτήν τη λύση.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε διάφορα μοντέλα υπηρεσιών cloud.