Top-Down Vs. Προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω: Διαφορές

Η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω έναντι από κάτω προς τα πάνω είναι μια συνεχής συζήτηση στον κόσμο της διαχείρισης.

Κάθε ένα από αυτά είναι εξαιρετικό με τον δικό του τρόπο για διαφορετικά έργα, ομάδες και οργανισμούς. Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, αλλά η επιλογή του τι και πότε είναι αυτό στο οποίο οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι κολλημένοι.

Ο λόγος είναι ότι η αποτελεσματική διαχείριση είναι το κλειδί είτε θέλετε να διευθύνετε έναν οργανισμό είτε να ολοκληρώσετε ή να σχεδιάσετε με επιτυχία.

Εάν γίνει σωστά, μπορεί να εξοικονομήσετε χρόνο και πόρους για να επενδύσετε σε άλλες εργασίες, εξοικονομώντας ταυτόχρονα από πολυπλοκότητες και τριβές.

Ας συγκρίνουμε, λοιπόν, από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω και να βρούμε ποια μέθοδος είναι καλύτερη για εσάς.

Πίνακας περιεχομένων

Προσέγγιση από πάνω-κάτω έναντι από κάτω-επάνω: Τι είναι;

Όσον αφορά τα στυλ διαχείρισης, ας κατανοήσουμε τις προσεγγίσεις από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω.

Τι είναι η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω;

Η προσέγγιση της διαχείρισης από πάνω προς τα κάτω ακολουθεί μια κλασική ιεραρχική δομή όπου μια απόφαση ταξιδεύει από την κορυφή προς τα κάτω. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων υψηλότερου επιπέδου όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος ή ο ιδιοκτήτης της εταιρείας βρίσκονται στην κορυφή αυτής της ιεραρχίας. Ταξιδεύει στους μεσαίου επιπέδου υπαλλήλους όπως οι διευθυντές και στη συνέχεια πιο κάτω στους κατώτερους υπαλλήλους.

Σκεφτείτε την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω ως πυραμίδα, τοποθετώντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στην κορυφή και στη συνέχεια επεκτείνοντας την πυραμίδα και γεμίζοντας την με περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο της προς τα κάτω. Εδώ, κάθε απόφαση, από τα επιχειρηματικά συστήματα και τον εργασιακό χώρο μέχρι το εργατικό δυναμικό, καθορίζεται και ρυθμίζεται από την ανώτερη διοίκηση. Στη συνέχεια, κάθε απόφαση περνά προς τα κάτω ενώ ακολουθεί αυτή την αλυσίδα εντολών.

Η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω βασίζεται στην κατάταξη των εργαζομένων ή των ατόμων. Τα άτομα ή οι υπάλληλοι υψηλότερης βαθμίδας βασίζονται σε αυτό το είδος διοίκησης για να αποφασίσουν στόχους και καθήκοντα, ενώ οι χαμηλότεροι υπάλληλοι εξαρτώνται από αυτό για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους. Οι παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και οι νομικές υπηρεσίες, ακολουθούν γενικά τη διαχείριση από πάνω προς τα κάτω.

Τι είναι η προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω;

Στην προσέγγιση της διοίκησης από τη βάση προς την κορυφή, ο επιχειρηματικός στόχος ή οι ευθύνες μοιράζονται μεταξύ των εργαζομένων της. Υπονοεί ότι αυτός ο τύπος στυλ διαχείρισης καλωσορίζει την αυξημένη συμμετοχή ολόκληρου του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που κατέχουν οποιαδήποτε θέση σε έναν οργανισμό, στις εργασιακές και επιχειρηματικές διαδικασίες.

Μόλις ολοκληρωθεί η εργασία, πηγαίνει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων υψηλότερου επιπέδου για έγκριση. Προσφέρει μεγαλύτερο συνεργατικό χώρο εργασίας για τους υπαλλήλους και τους δίνει την αίσθηση ότι ανήκουν και ότι τους εκτιμούν, καθώς θα έχουν λόγο σε διαφορετικές επιχειρηματικές διαδικασίες. Μπορούν να παρέχουν εισροές και να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Εδώ, η ανώτερη διοίκηση αναθέτει εργασίες με προθεσμίες σε διαφορετικές ομάδες που κατευθύνονται μόνοι τους. Οι ομάδες βρίσκουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να λύσουν ένα πρόβλημα και να επιτύχουν τους στόχους. Δεν περιορίζεται στο να ακολουθείτε απλώς τις εντολές. Ως εκ τούτου, οικοδομεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των εργαζομένων για τη διοίκηση του ανώτερου επιπέδου και τον οργανισμό στο σύνολό του.

Στον σύγχρονο χώρο εργασίας, η προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω κερδίζει μεγαλύτερη δημοτικότητα, επειδή οι επιχειρήσεις γίνονται πιο ανοιχτές στο να ακούν τι έχει να πουν ο καθένας και να καλωσορίζουν τις ιδέες από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το πόση εμπειρία έχουν. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν καινοτόμες ιδέες για την επίλυση προκλήσεων τόσο για τους πελάτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανίες, όπως ανάπτυξη λογισμικού, μάρκετινγκ κ.λπ.

  Πώς να αποσυνδεθείτε εξ αποστάσεως από το Skype

Προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω έναντι από κάτω προς τα πάνω: Πώς λειτουργούν;

Πώς λειτουργεί η προσέγγιση Top-Down;

Όταν ένας οργανισμός υιοθετεί την προσέγγιση διαχείρισης από πάνω προς τα κάτω, προσεγγίζει ένα συγκεκριμένο έργο ή εφαρμόζει μια απόφαση από το ανώτερο επίπεδο προς τα κάτω. Ξεκινούν κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα πίσω από έναν συγκεκριμένο στόχο και αρχίζουν να εργάζονται προς τα πίσω για να ανακαλύψουν τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσει κάθε άτομο και ομάδα για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, ο πλήρης σχεδιασμός του έργου πραγματοποιείται στο ανώτερο επίπεδο ή στο επίπεδο διαχείρισης ενός οργανισμού. Καθορίζουν τους στόχους, συζητούν τη σκοπιμότητα και δημιουργούν το σχέδιο. Στη συνέχεια, κοινοποιούν το σχέδιο σε όλους τους άλλους στον οργανισμό για εφαρμογή. Επίσης, το δικό τους δεν έχει σχεδόν καθόλου χώρο για μεγαλύτερες προσαρμογές. Το διοικητικό επίπεδο μπορεί επίσης να καθοδηγήσει τους διευθυντές σχετικά με τα καθήκοντα και πώς να τα κατανείμουν σε μεμονωμένους υπαλλήλους.

Έτσι, μόλις ο στόχος φτάσει στο μεσαίο ή κατώτερο επίπεδο, οι διευθυντές κατανέμουν τις εργασίες και καθοδηγούν τις ομάδες τους σχετικά με το τι να επιτύχουν και πώς. Με αυτόν τον τρόπο, ένας στόχος ή μια απόφαση ταξιδεύει από την κορυφή προς τα κάτω σαν μια πυραμίδα.

Αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματική, αξιόπιστη και σταθερή, αν και μπορεί να φαίνεται αυστηρή. Περιλαμβάνει μια συνεκτική, παρόμοια δομή για κάθε έργο, η οποία εξαλείφει τη σύγχυση και κρατά τις ομάδες πειθαρχημένες. Επιτρέπει επίσης στις ομάδες να ακολουθούν μια καλά εξασκημένη ροή εργασίας με αποτελεσματικότητα.

Πώς λειτουργεί η προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω;

Η υιοθέτηση της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω απαιτεί από έναν οργανισμό να ξεκινήσει από το κάτω επίπεδο προς το ανώτερο ή διοικητικό επίπεδο. Εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα και τα επίπεδα συνεργάζονται για να καθορίσουν τα βήματα για την επίτευξη του στόχου.

Εδώ, οι ευρύτεροι στόχοι μπορούν να τεθούν σε εταιρικό επίπεδο, αλλά τα βασικά αποτελέσματα μπορούν να τεθούν από άτομα και ομάδες. Αυτό το στυλ διαχείρισης είναι πιο ευέλικτο και χρήσιμο για εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία. Για να μπορέσουν οι ομάδες να συνεργαστούν αποτελεσματικά, προγραμματίζονται καθημερινές συναντήσεις. Επίσης, οι διευθυντές και οι ηγέτες συνεργάζονται στενά με τα μέλη της ομάδας τους και καθορίζουν τις αποφάσεις για κάθε επίπεδο, έτσι ώστε η εργασία να προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο αποτελεσματικά.

Σε αντίθεση με την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, η οποία εστιάζει σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα και το χωρίζει σε μικρότερα μέρη για να λειτουργήσει, η προσέγγιση από κάτω προς τα κάτω εστιάζει στην επίλυση μικρότερων προβλημάτων πρώτα και στην ενσωμάτωσή τους στην πλήρη λύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε τομείς όπως η πρόβλεψη, ο προϋπολογισμός, ο καθορισμός στόχων κ.λπ.

Προσέγγιση από πάνω-κάτω έναντι από κάτω-επάνω: Πλεονεκτήματα

Αυτή η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω έναντι από κάτω προς τα πάνω δεν είναι πλήρης χωρίς να αναφερθούμε στις λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο ωφέλιμα είναι χωριστά. Ας κατανοήσουμε, λοιπόν, τα πλεονεκτήματά τους στη διαχείριση, ξεκινώντας από την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω.

Πλεονεκτήματα μιας προσέγγισης από πάνω προς τα κάτω

Η προσέγγιση διαχείρισης από πάνω προς τα κάτω προσφέρει πολλά οφέλη για οργανισμούς, ειδικά για μεγαλύτερους με πολλά τμήματα ή ομάδες. Εδώ είναι μερικά από αυτά τα οφέλη:

  • Καλύτερη σαφήνεια: Προσφέρει καλά οργανωμένες, καθιερωμένες και σαφείς επιχειρηματικές διαδικασίες για κάθε ομάδα και τα μέλη της χωρίς σύγχυση. Δεδομένου ότι όλες οι επικοινωνίες και οι αποφάσεις ρέουν από ένα καθορισμένο μέρος προς μια ενιαία κατεύθυνση, μειώνει τις παρεξηγήσεις. Όλοι θα γνωρίζουν τι είδους πράγματα αναμένονται γενικά από αυτούς και είναι έτοιμοι να προσφέρουν. Έτσι, μπορούν να φτάσουν τον στόχο με μια σαφή εικόνα στο χέρι, η οποία επίσης ενισχύει την αποτελεσματικότητα.
  • Γρήγορη εφαρμογή: Η διαχείριση από πάνω προς τα κάτω περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων σε ένα μέρος. Η απόφαση ταξιδεύει σε όλη τη διαδρομή από την κορυφή προς τα κάτω. Ως εκ τούτου, η διανομή, η υλοποίηση και η οριστικοποίηση των εργασιών γίνεται ευκολότερη και ταχύτερη. Είναι επίσης ένας προτιμώμενος τρόπος για πολλούς επενδυτές και επιχειρήσεις να ασχολούνται με νομικούς ή άλλους κλάδους που παρακολουθούνται έντονα, καθώς δεν αναμένουν σύγχυση ή ατυχία.
  • Μεγαλύτερη υπευθυνότητα: Όταν τα μέλη της ομάδας έχουν σαφώς καθορισμένους στόχους και καθήκοντα μπροστά τους, το μόνο που απαιτείται να κάνουν είναι να εργαστούν πάνω τους και να παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να ξοδεύουν το χρόνο τους σε ιδεασμό. Ωστόσο, χρειάζεται επίσης να λογοδοτούν για τις πράξεις και τις ευθύνες τους και να ολοκληρώνουν το έργο τους εγκαίρως.

    Επιπλέον, η παρακολούθηση αναποτελεσματικών προβλημάτων και ζητημάτων γίνεται ευκολότερη με αυτόν τον τρόπο, καθώς τα καθήκοντα όλων είναι ξεκάθαρα καθορισμένα. Έτσι, το επίπεδο διαχείρισης μπορεί να εντοπίσει με ασφάλεια την πηγή τέτοιων ζητημάτων και να τα διαγνώσει γρήγορα.

  • Εύκολη καμπύλη εκμάθησης: Η προσέγγιση διαχείρισης από πάνω προς τα κάτω είναι κοινή και είναι ευρέως αποδεκτή σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό όταν προσλαμβάνετε έναν νέο υπάλληλο, να γνωρίζει ήδη αυτή τη δομή και πώς να εργαστεί κάτω από αυτήν. Και ακόμα κι αν είναι νέοι σε αυτό, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο εδώ. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν τις παραγγελίες σύμφωνα με τις οδηγίες και να παραδώσουν την εργασία στην ώρα τους. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο να προσαρμοστούν σε αυτό το στυλ διαχείρισης.
  • Μειωμένοι κίνδυνοι: Η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο διαχείρισης μεταφράζεται επίσης σε μειωμένους κινδύνους, καθώς ο ιδιοκτήτης ή ο διευθύνων σύμβουλος είναι αυτός που οριστικοποιεί τον στόχο και εγκρίνει την εργασία. Βρίσκονται στον κλάδο για μεγαλύτερη διάρκεια και γνωρίζουν τι κάνουν με όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις. Γνωρίζουν επίσης τους κινδύνους που συνοδεύουν ένα έργο ή την απόφασή τους και τις επιπτώσεις του. Ως εκ τούτου, μόνο εάν μια απόφαση είναι ακίνδυνη ή ένα έργο είναι πλήρες με όλα τα βασικά στοιχεία, θα εγκριθεί.
  Πώς να παρακολουθήσετε το Disney+ από απόσταση με φίλους χρησιμοποιώντας το GroupWatch

Πλεονεκτήματα μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω

Η προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω είναι νεότερη και πιο κατάλληλη για ομάδες που αναζητούν υψηλότερη συνεργασία και καινοτομία. Εδώ είναι τα οφέλη αυτού του στυλ διαχείρισης.

  • Ανώτερη συνεργασία: Η επιχειρηματική δυναμική αλλάζει. Τώρα, όχι μόνο τα άτομα του ανώτερου επιπέδου μπορούν να προτείνουν ένα σχέδιο ή να λάβουν αποφάσεις, αλλά και οι υπάλληλοι του κατώτερου επιπέδου. Μια καλή ιδέα μπορεί να έρθει από οπουδήποτε. Ως εκ τούτου, οι σύγχρονες επιχειρήσεις εφαρμόζουν τη διαχείριση από κάτω προς τα πάνω για να καλωσορίσουν τις ιδέες, να αφήσουν τις ομάδες να σχεδιάσουν τα βασικά τους αποτελέσματα και να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο επίτευξης του στόχου. Όλα αυτά ενισχύουν τη συνεργασία σε ολόκληρο τον οργανισμό, όπου τα μέλη της ομάδας μπορούν να εργαστούν χέρι-χέρι σε κάθε βήμα.
  • Ενίσχυση ηθικού: Όταν οι εργαζόμενοι έχουν εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων, αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και ότι οι απόψεις τους έχουν σημασία. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι αρχίζουν επίσης να εμπιστεύονται και να εκτιμούν περισσότερο την εταιρεία και τη διοίκηση υψηλού επιπέδου και παραμένουν πιστοί υπάλληλοι. Μπορούν να συνεργαστούν και να φτάσουν μαζί στον προορισμό παρά τις διαφορές κατάταξης. Όχι μόνο ενισχύει το ηθικό τους, αλλά σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε τα κορυφαία ταλέντα σας.
  • Προωθεί την καινοτομία: Ένα άτομο που εργάζεται στο πεδίο θα έχει περισσότερες εμπειρίες σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα από αυτό που δίνει οδηγίες από το κλιματιζόμενο, άνετο δωμάτιό του.

Σκεπτόμενος αυτό, άνθισε η ιδέα της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω. Οι υπάλληλοι κατώτερου επιπέδου μπορούν να σας δώσουν ένα σαφές πλαίσιο, πιθανά σχόλια και προτάσεις που μπορεί να χάσει η διοίκηση ανώτερου επιπέδου. Μπορούν επίσης να παράγουν καινοτόμες ιδέες και δημιουργικότητα για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε καλύτερα αποτελέσματα.

Προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω έναντι από κάτω προς τα πάνω: Μειονεκτήματα

Θα είναι ψέμα αν λέω όλα τα καλά για ένα πράγμα χωρίς τίποτα κακό. Όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως και αυτά τα στυλ διαχείρισης. Ας βρούμε από πάνω προς τα κάτω έναντι από κάτω προς τα πάνω με βάση τα μειονεκτήματά τους.

Μειονεκτήματα της προσέγγισης Top-Down

Αν και η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω είναι ευεργετική όσον αφορά τη σαφήνεια, τους καθορισμένους στόχους, τους παράγοντες κινδύνου και πολλά άλλα, έχει επίσης πολλά μειονεκτήματα. Μπορεί να επηρεάσει το ηθικό, τη δημιουργικότητα και τον τελικό στόχο της ομάδας. Να πώς.

  • Περιορίζει τη δημιουργικότητα: Δεδομένου ότι όλες οι αποφάσεις ρέουν από το ανώτερο στο κατώτερο επίπεδο μέσα σε έναν οργανισμό, περιορίζει τους υπαλλήλους να εργάζονται για τα καθορισμένα καθήκοντα. Επίσης, αφήνει ελάχιστα έως καθόλου περιθώρια για προσαρμογές και επιτρέπει λιγότερες ευκαιρίες συνεργασίας και δημιουργικότητας. Επιπλέον, πολλοί οργανισμοί που εφαρμόζουν την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω είναι λιγότερο πιθανό να ακούσουν τις νέες προοπτικές των εργαζομένων χαμηλότερου επιπέδου και είναι λιγότερο ευέλικτοι στην πραγματοποίηση αλλαγών.
  • Μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ανώτερου και κατώτερου επιπέδου: Η προσέγγιση διαχείρισης από πάνω προς τα κάτω μπορεί να περιλαμβάνει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εργαζομένων ανώτερου και κατώτερου επιπέδου και ατόμων. Είναι επειδή είναι λιγότερο πιθανό να συνεργαστούν. Το ανώτερο επίπεδο θα περιέγραφε τον στόχο, τις απαιτήσεις του και πώς μπορούν να τον επιτύχουν. Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο επίπεδο θα περίμενε να φτάσουν οι παραγγελίες για να αρχίσει να λειτουργεί. Ως εκ τούτου, λειτουργούν χωριστά και θα έχουν λιγότερες αλληλεπιδράσεις με τη διοίκηση.
  • Χαμηλότερη δέσμευση: Με λιγότερη συνεργασία μεταξύ των ομάδων και των τμημάτων, το ποσοστό αφοσίωσης των εργαζομένων μειώνεται. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι οι απόψεις και τα σχόλιά τους δεν εκτιμώνται τόσο πολύ, ακόμα κι αν έχουν δίκιο. Αυτό δημιουργεί μειωμένη εμπιστοσύνη και πίστη για ολόκληρο τον οργανισμό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατήρηση των καλύτερων επιδόσεων.
  Πώς να χρησιμοποιήσετε Κυμαινόμενες Εφαρμογές (Slide Over) σε ένα iPad

Μειονεκτήματα της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω

Παρά τη σύγχρονη πινελιά της στη διαχείριση, η προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω εξακολουθεί να μην είναι η προτιμώμενη επιλογή πολλών οργανισμών. Μπορεί να γίνει δύσκολο να εφαρμοστεί για πολλούς κλάδους και έργα. Ας καταλάβουμε τα μειονεκτήματα αυτού του στυλ διαχείρισης.

  • Έλλειψη διορατικότητας: Δεν θα έχουν όλοι γνώση υψηλότερου επιπέδου για ένα έργο ή τις διαδικασίες. Πολλοί υπάλληλοι θα ήταν νέοι εργάτες και αρχάριοι, ενώ άλλοι μπορεί να είναι από διαφορετικά τμήματα.

    Έτσι, δεν θα είναι ωφέλιμο αν αρχίσετε να συμπεριλαμβάνετε όλους στο πλήρες έργο. Παράγοντες όπως στόχοι, προϋπολογισμός, μετρήσεις, προβλέψεις κ.λπ., δεν είναι γενικά γνωστοί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Και ακόμα κι αν το κάνουν, το αποτέλεσμα μπορεί να δείξει αναποτελεσματικότητα λόγω της έλλειψης γνώσεων, εμπειρίας και έκθεσης.

  • Κίνδυνος: Το να εμπιστεύεστε τις μικρότερες ομάδες σας για να κάνουν τα πάντα μπορεί να είναι επικίνδυνο λόγω της λιγότερης γνώσης σχετικά με τους κινδύνους μιας ενέργειας ή μιας απόφασης και τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό σας και στους πελάτες σας. Αυτό μπορεί να γίνει κρίσιμο για κλάδους με υψηλή ρύθμιση, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, κ.λπ. Αυτοί οι τομείς χρειάζονται εμπειρογνωμοσύνη για την κατανόηση μιας δράσης, την αξιολόγηση κινδύνου της και άλλες σημαντικές πτυχές.

Συγκριτικό διάγραμμα

Προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω Προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω Μια απόφαση ταξιδεύει από πάνω προς τα κάτω σαν μια πυραμίδα. Μια απόφαση ταξιδεύει από κάτω προς τα πάνω, όπως μια ανεστραμμένη πυραμίδα. Λιγότερη ευελιξία, περιορίζει τη δημιουργικότητα. Η μεγαλύτερη ευελιξία προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία καλωσορίζοντας ιδέες από όλο τον οργανισμό. Χαμηλότερη συνεργασία μεταξύ ομάδων και οργανισμού Υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και ολόκληρου του οργανισμού, ανεξαρτήτως βαθμών. Σαφώς καθορισμένοι στόχοι και καθήκοντα για κάθε ομάδα και μέλος Τα άτομα συνεργάζονται για να λύσουν ένα πρόβλημα και στη συνέχεια στέλνουν το αποτέλεσμα στο ανώτερο επίπεδο για έγκριση Λιγότερες πιθανότητες σύγχυσης και κινδύνουΠερισσότερες πιθανότητες σύγχυσης και κινδύνου Κατάλληλο για υψηλά ρυθμιζόμενες και κρίσιμες βιομηχανίες όπως η νομική, η συμμόρφωση , τραπεζικές εργασίες, κ.λπ. Κατάλληλο για ελαφρά ρυθμιζόμενες και λιγότερο κρίσιμες βιομηχανίες όπως το μάρκετινγκ, η ανάπτυξη λογισμικού κ.λπ.

Μπορούν και οι δύο προσεγγίσεις να συνδυαστούν και να εφαρμοστούν;

Ναί. Η προσαρμογή των προσεγγίσεων από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω σε διαφορετικά σημεία μπορεί να αποφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στον οργανισμό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο από πάνω προς τα κάτω για να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματά της, ενώ ταυτόχρονα εξουδετερώνετε τα μειονεκτήματά της, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω όπου είναι κατάλληλο.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν και οι δύο επειδή οι ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλάζουν συχνά. Ως εκ τούτου, εκπαιδεύστε τους διευθυντές σας να είναι έτοιμοι και για τις δύο προσεγγίσεις και να τις χρησιμοποιούν όπου μία από αυτές είναι πιο κατάλληλη.

Τα μέλη της ομάδας μπορούν να στείλουν την ιδέα ή το σχέδιό τους στον αρχηγό τους για να ζητήσουν έγκριση και στη συνέχεια να τα εκτελέσουν. Έτσι μπορείτε να εφαρμόσετε από κάτω προς τα πάνω. Επίσης, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, ο προϋπολογισμός και άλλοι κρίσιμοι προγραμματισμοί πρέπει να προγραμματιστούν από τη διοίκηση και να κοινοποιηθούν στο χαμηλότερο επίπεδο.

Μερικοί πόροι

Για να σας βοηθήσουμε να μάθετε τους δύο τρόπους διαχείρισης, ακολουθούν μερικοί από τους πόρους που μπορεί να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτά τα θέματα:

Πιστέψτε στους ανθρώπους: Λύσεις από κάτω προς τα πάνω για έναν κόσμο από πάνω προς τα κάτω

Αυτό το βιβλίο, γραμμένο από τον Charles Koch με τον Brian Hooks, είναι διαθέσιμο στο Amazon. Θα σας δώσει μια δίκαιη ιδέα της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω.

Top-Down, Bottom-Up και Lateral: Ένα πλαίσιο για τον προγραμματισμό της επικοινωνίας

Και πάλι, ένα υπέροχο εύρημα του Αμαζονίου. Αυτό το βιβλίο του Terry Wroblewski είναι εξαιρετικό αν θέλετε να μάθετε τις προσεγγίσεις από πάνω προς τα κάτω, από κάτω προς τα πάνω και τις πλευρικές προσεγγίσεις.

The Bottom-up Revolution: Mastering the Emerging World of Connectivity

Γράφτηκε από τον Rob Kall, λάβετε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω από αυτό το βιβλίο που είναι διαθέσιμο στο Amazon και κατανοήστε πώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να φέρει επανάσταση στον κόσμο της διαχείρισης.

Προσέγγιση από πάνω-κάτω έναντι από κάτω-επάνω: Ποια είναι καλύτερη;

Η επιλογή μεταξύ της προσέγγισης από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω είναι δύσκολη, καθώς κάθε έργο, ομάδα και εταιρεία διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του.

Επομένως, λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις σας για ένα συγκεκριμένο έργο και τους διαθέσιμους πόρους σας για να ολοκληρώσετε το έργο.

Για παράδειγμα, εάν είστε νεοσύστατη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε μια λιγότερο επικίνδυνη επιχείρηση με λίγα μόνο μέλη, η χρήση από κάτω προς τα πάνω θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, εάν είστε μια μικρή επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο υπό αυστηρή ρύθμιση, μπορείτε να επιλέξετε την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω.

Από την άλλη πλευρά, εάν είστε μια μεγάλη επιχείρηση με τεράστια δεξαμενή ταλέντων, μπορείτε να πάτε με οποιοδήποτε από αυτά. Ωστόσο, η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω προτιμάται γενικά για τη μείωση της σύγχυσης σε μια μεγάλη επιχείρηση.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, διατηρήστε τα κανάλια επικοινωνίας σας καθαρά και παρέχετε διαφάνεια για να επιτρέψετε στους υπαλλήλους σας να σας εμπιστεύονται περισσότερο.