Top 9 Ruby Frameworks που κάθε προγραμματιστής πρέπει να γνωρίζει

Η Ruby είναι μια αντικειμενοστραφή γλώσσα σεναρίου που δημιουργήθηκε από τον Yukihiro Matsumoto το 1995. Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα έχει σχεδιαστεί για να εστιάζει στην παραγωγικότητα και την απλότητα.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν αυτήν τη δυναμική γλώσσα για τη δημιουργία εφαρμογών ιστού που κυμαίνονται από στατικούς ιστότοπους έως εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή, εργαλεία αυτοματισμού και υπηρεσίες επεξεργασίας δεδομένων. Το Ruby έχει επίσης τη θέση του στα DevOps, στους διακομιστές ιστού, στην ανίχνευση και στο scraping.

Το Ruby χρησιμοποιείται τόσο από νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και από μεγάλες εταιρείες όπως οι CrunchBase, Bloomberg, Dribble, SlideShare, Airbnb, Shopify και GitHub ως μέρος των τεχνολογικών τους στοίβων.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ruby είναι δημοφιλής στον σύγχρονο κόσμο.

 • Εύκολη και διασκεδαστική εκμάθηση: Η εκμάθηση του Ruby είναι απλή και κατάλληλη ακόμη και για όσους δεν έχουν κανένα υπόβαθρο προγραμματισμού. Η απλή σύνταξή του απλοποιεί πολύπλοκες έννοιες προγραμματισμού για όλους.
 • Ανοιχτός κώδικας: Το Ruby είναι δωρεάν για χρήση. Οι προγραμματιστές μπορούν έτσι να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη γλώσσα προγραμματισμού όπως τους ταιριάζει καλύτερα.
 • Χρονικά αποδοτική: Η ρύθμιση ενός Ruby είναι εύκολη. Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού ακολουθεί το Don’t Repeat Yourself (DRY) για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των προγραμματιστών.
 • Ασφαλής: Η Ruby κατατάσσεται ψηλά στη λίστα με τις πιο ασφαλείς γλώσσες προγραμματισμού. Η Ruby μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά επιθέσεις όπως CSRF, SQL Injection και XSS χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ενσωματωμένων λειτουργιών και λύσεων τρίτων κατασκευαστών.
 • Μεγάλη κοινότητα: Η Ruby έχει εισαχθεί πριν από δυόμισι δεκαετίες και έχει προσελκύσει μεγάλους θαυμαστές. Εάν κολλήσετε, πιθανότατα θα λάβετε βοήθεια από αυτήν την κοινότητα.

Τι είναι τα πλαίσια Ruby;

Παρόλο που η Ruby είναι μια ισχυρή γλώσσα προγραμματισμού, οι προγραμματιστές μπορούν να επιτύχουν περισσότερα μέσω των πλαισίων της. Τα Ruby Frames είναι πακέτα προγραμμένου κώδικα που προσφέρουν έναν τυποποιημένο τρόπο δημιουργίας και ανάπτυξης εφαρμογών Ιστού.

Τέτοια πλαίσια συνοδεύονται από βιβλιοθήκες και εργαλεία που βοηθούν τους μηχανικούς λογισμικού να χειρίζονται κοινές εργασίες, όπως ο έλεγχος ταυτότητας χρήστη και η δρομολόγηση. Με τα πλαίσια Ruby, οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να κωδικοποιούν τέτοιες δραστηριότητες από την αρχή.

Τώρα, εξερευνούμε μερικά καλύτερα πλαίσια Ruby:

Ruby on Rails

Το Ruby on Rails, ή απλά το Rails, είναι το πιο δημοφιλές πλαίσιο Ruby. Αυτό το πλαίσιο web πλήρους στοίβας δημιουργήθηκε το 2003 από τον David Heinemeier Hansson και χρησιμοποιείται τώρα από μεγάλα ονόματα όπως τα Hulu, GitHub, Shopify και Coinbase, για να αναφέρουμε μερικά.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Ακολουθεί την αρχιτεκτονική Model-View-Controller (MVC): Το Ruby on Rails παρέχει έναν σαφή διαχωρισμό των ανησυχιών μέσω του μοτίβου MVC. Έτσι οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τον κώδικα και να τον διατηρήσουν.
 • Πολλές βιβλιοθήκες και πολύτιμοι λίθοι: Μπορείτε να επιτύχετε πολλά πράγματα κατά την κωδικοποίηση με τη Ruby μέσω διαφόρων βιβλιοθηκών τρίτων και πολύτιμων λίθων, όπως οι Faker και Pry.
 • Χρήση Active Record για διαχείριση βάσης δεδομένων: Οι χρήστες του Rails δεν χρειάζεται να διαμορφώσουν κώδικα για πρόσβαση και διαχείριση της βάσης δεδομένων, καθώς το Active Record φροντίζει για τα περισσότερα πράγματα.
 • Ακολουθεί τη σύμβαση έναντι της διαμόρφωσης: Οι ράγες ακολουθούν έναν συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης των πραγμάτων. Αυτό το πλαίσιο προσφέρει επίσης ορισμένες προεπιλογές, μειώνοντας τον χρόνο των προγραμματιστών να διαμορφώσουν τις εφαρμογές τους.
  Πώς να εφαρμόσετε ένα φίλτρο σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα στο Photoshop

Το Rails είναι κατάλληλο για τη δημιουργία πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, εφαρμογών πολυμέσων, γρήγορης δημιουργίας πρωτοτύπων και εφαρμογών που βασίζονται σε δεδομένα.

Σινάτρα

Το Sinatra είναι ένα πλαίσιο ιστού Ruby για συγκεκριμένη γλώσσα (DSL) που έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών χρησιμοποιώντας μια μινιμαλιστική προσέγγιση. Αυτό το ελαφρύ πλαίσιο web δημιουργήθηκε από τον Blake Mizerany το 2007.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική που βασίζεται σε στοιχεία: Αυτή η ρύθμιση αναλύει την εφαρμογή σε μικρά, επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία. Κάθε στοιχείο είναι υπεύθυνο για ένα σύνολο λειτουργιών ή μια συγκεκριμένη λειτουργία.
 • Ελαφρύ: Το Sinatra έχει σχεδιαστεί για να είναι minimal αλλά ευέλικτο. Η βάση κώδικα του έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται.
 • Υποστηρίζει ενδιάμεσο λογισμικό: Οι προγραμματιστές μπορούν να επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του Sinatra, όπως τον έλεγχο ταυτότητας χρήστη μέσω ενδιάμεσου λογισμικού.
 • Υποστηρίζει γλώσσες προτύπων: Χρησιμοποιώντας το Sinatra, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Embedded Ruby (ERB) και το Haml κατά τη δημιουργία εφαρμογών ιστού. Αυτές οι γλώσσες δημιουργούν δυναμικό περιεχόμενο HTML με βάση τα δεδομένα στην εφαρμογή σας.

Το Sinatra είναι κυρίως κατάλληλο για την κατασκευή εσωτερικών εργαλείων, RESTful API, Microservices και πρωτοτύπων. Τα GitHub, Apple και Heroku είναι παραδείγματα μεγάλων ονομάτων που χρησιμοποιούν το GitHub σε ορισμένα από τα εσωτερικά τους εργαλεία.

Σταφύλι

Το Grape είναι ένα ελαφρύ και γρήγορο πλαίσιο Ruby για τη δημιουργία RESTful API. Αυτό το διαδικτυακό πλαίσιο δημιουργήθηκε από τους Tim Pope και Richard Huang το 2010 και έχει γίνει αρκετά διάσημο για τον αρθρωτό σχεδιασμό του.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Απλό αλλά ευέλικτο: Το Grape έχει μια απλή σύνταξη για τη δημιουργία API. Η τεκμηρίωση και η διατήρηση των API σας κατά τη χρήση αυτού του πλαισίου ιστού είναι επίσης απλή.
 • Καλά τεκμηριωμένο: Παρόλο που το Grape δημιουργήθηκε το 2010, είναι καλά τεκμηριωμένο και έχει μια ενεργή κοινότητα για να σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε.
 • Αρθρωτή σχεδίαση: Το Grape σάς επιτρέπει να χωρίσετε την εφαρμογή σας σε μικρά και επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία που μπορείτε εύκολα να συντηρήσετε.
 • Υποστηρίζει τη δοκιμή: Μπορείτε να γράψετε δοκιμές για την εφαρμογή Grape χρησιμοποιώντας πλαίσια όπως το RSpec και το Minitest.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Grape για να δημιουργήσετε API για εφαρμογές μικρού και μεσαίου μεγέθους και να δημιουργήσετε πρωτότυπα και να δοκιμάσετε ιδέες. Οι Meeteor και GitLab είναι παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποιούν το Grape στις τεχνολογικές τους στοίβες.

  Xbox Series X εναντίον Xbox Series S: Ποιο πρέπει να αγοράσετε;

Hanami

Το Hanami είναι ένα πλαίσιο Ruby που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές Ιστού από πολλαπλά αρθρωτά υποστοιχεία. Αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το 2016 και ονομάστηκε αρχικά Lotus.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Αρθρωτή αρχιτεκτονική: Το Hanami σάς επιτρέπει να χωρίσετε την εφαρμογή σας σε μικρά, επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία που αλλάζετε και συντηρείτε εύκολα.
 • Αντικειμενική σχεσιακή αντιστοίχιση (ORM): Αυτό το πλαίσιο web έχει ενσωματωμένο ORM που υποστηρίζει βάσεις δεδομένων NoSQL και SQL.
 • Υποστηρίζει δοκιμές: Το Hanami επιτρέπει στους προγραμματιστές να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους καθώς δημιουργούν χρησιμοποιώντας πλαίσια δοκιμών όπως το RSpec, το MiniTest και το Cucumber.
 • Ευέλικτη δρομολόγηση: Αυτό το πλαίσιο ιστού διαθέτει ένα σύστημα δρομολόγησης όπου οι προγραμματιστές ορίζουν πολύπλοκα μοτίβα διευθύνσεων URL.

Το Hanami είναι κατάλληλο για την κατασκευή διαδικτυακών εφαρμογών που απαιτούν ευέλικτη και ελάχιστη αρχιτεκτονική. Μπορείτε να δημιουργήσετε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, συστήματα διαχείρισης σχέσεων με πελάτες (CRM), RESTful API και συστήματα διαχείρισης περιεχομένου χρησιμοποιώντας το Hanami.

Ρόδα

Το Roda είναι ένα αρθρωτό και επεκτάσιμο πλαίσιο Ruby για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών. Ο Jeremy Evans δημιούργησε τη Roda το 2012.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Απλό αλλά αξιόπιστο: Τα σχέδια της Roda το κάνουν απλό εξωτερικά και εσωτερικά. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, οι εφαρμογές Roda παγώνουν, εξαλείφοντας προβλήματα ασφάλειας νημάτων.
 • Διαθέτει δέντρο δρομολόγησης: Ο καθορισμός σύνθετων μοτίβων URL στο Roda είναι πολύ εύκολος χρησιμοποιώντας το δέντρο δρομολόγησης του. Οι χρήστες μπορούν έτσι να γράψουν κώδικα DRY χρησιμοποιώντας αυτό το πλαίσιο.
 • Ενσωματώνεται με διάφορες βάσεις δεδομένων: Η υποστήριξή του για αντικειμενική-σχεσιακή αντιστοίχιση καθιστά εύκολη την ενσωμάτωση με βάσεις δεδομένων SQL και NoSQL.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το Roda για να δημιουργήσουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που κυμαίνονται από RESTful API, εφαρμογές μιας σελίδας, συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και πολλά άλλα.

Padrino

Το Padrino είναι ένα πλαίσιο πλήρους στοίβας Ruby που βασίζεται στη βιβλιοθήκη Ιστού Sinatra. Αυτό το πλαίσιο ιστού δημιουργήθηκε το 2008 για να επιτρέπει στους προγραμματιστές να κωδικοποιούν προηγμένες εφαρμογές Ιστού με διασκεδαστικό και εύκολο τρόπο.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Περιεκτική: Το Padrino προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μια κορυφαία εφαρμογή web σε ένα απλό και συνοπτικό περιβάλλον.
 • Αρθρωτή σχεδίαση: Το Padrino επιτρέπει στους προγραμματιστές να χωρίσουν τις εφαρμογές τους σε μικρά κομμάτια/εξαρτήματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε εξαρτήματα όπως προκύψει ανάγκη.
 • Συνοδεύεται από γεννήτριες κωδικών: Δεν χρειάζεται να δημιουργείτε τα πάντα από την αρχή, καθώς η Padrino διαθέτει διάφορες γεννήτριες που δημιουργούν κώδικα λέβητα για εσάς.
 • Ενσωματώνεται με διάφορες βάσεις δεδομένων: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Padrino με διάφορες βάσεις δεδομένων όπως PostgreSQL, MySQL και SQLite.
 • Εξουσιοδότηση χρήστη και έλεγχος ταυτότητας: Μπορείτε να ασφαλίσετε και να ελέγξετε την πρόσβαση στην εφαρμογή Padrino χρησιμοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Ως πλαίσιο πλήρους στοίβας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Padrino για να δημιουργήσετε διάφορες εφαρμογές ιστού, όπως CRM, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστολόγια.

Κατασκήνωση

Το Camping είναι ένα μινιμαλιστικό πλαίσιο Ruby για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών. Αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το 2005.

  Διαγράφεται το Roblox;

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Μινιμαλιστικό: Το Camping έχει σχεδιαστεί ως ένα απλό πλαίσιο, αλλά εξακολουθεί να σας επιτρέπει να δημιουργείτε ισχυρές εφαρμογές.
 • Ενσωματώνεται με το ActiveRecord: Χρησιμοποιώντας αυτό το πλαίσιο, μπορείτε να εργαστείτε και να διαχειριστείτε τις αγαπημένες σας βάσεις δεδομένων, όπως η SQL.
 • Ακολουθεί το μοτίβο MVC: Το Camping προσφέρει διαχωρισμό των ανησυχιών μέσω του μοτίβου Model-View-Controller, καθιστώντας εύκολη τη δημιουργία και τη διατήρηση κώδικα. Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να αντλήσουν διαφορετικές απόψεις από το ίδιο μοντέλο.
 • Υποστηρίζει ενδιάμεσο λογισμικό: Δεν χρειάζεται να δημιουργείτε τα πάντα από την αρχή, καθώς το Camping υποστηρίζει ενδιάμεσο λογισμικό. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαχειριστείτε περιόδους σύνδεσης και cookie χρησιμοποιώντας το ενδιάμεσο λογισμικό Rack::Session::Cookie.

Το Camping ταιριάζει καλύτερα σε μικρές εφαρμογές όπως RESTful API και προσωπικά ιστολόγια. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε αυτό το πλαίσιο ως μικροπλαίσιο για να δημιουργήσετε ορισμένα στοιχεία με μια πολύπλοκη εφαρμογή.

Καμένη

Το Scorched είναι ένα γενικό και χωρίς γνώμη πλαίσιο Ruby. Αυτό το πλαίσιο έχει ένα ισχυρό σύνολο δομών για την επεξεργασία αιτημάτων HTTP.

Βασικά χαρακτηριστικά

Ελαφρύ: Το Scorched είναι μινιμαλιστικό, καθιστώντας το κατάλληλο για απλές εφαρμογές.

Επεκτάσιμο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Scorched με διάφορα πετράδια και πρόσθετα για να προσθέσετε στη λειτουργικότητά του. Τα ActiveRecord, Thin και Puma είναι πολύτιμοι λίθοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το Scorched.

Υποστηρίζει αυτοματοποιημένες δοκιμές: Μπορείτε να γράψετε και να αυτοματοποιήσετε δοκιμές με πλαίσια όπως το Minitest και το RSpec.

Το Scorched είναι κατάλληλο για μικρές και μεσαίες εφαρμογές. Αυτό το πλαίσιο μπορεί επίσης να λειτουργήσει για μικροϋπηρεσίες σε μια μεγαλύτερη εφαρμογή Ruby.

Αθλητικά

Το Sneakers είναι ένα πλαίσιο επεξεργασίας φόντου RabbitMQ Ruby. Τα αθλητικά παπούτσια επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν και να διαχειρίζονται εργασίες στο παρασκήνιο για τις εφαρμογές τους. Αυτό το πλαίσιο/διαμάντι δημιουργήθηκε το 2013.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Παράλληλη επεξεργασία: Το πλαίσιο Sneakers εκτελεί πολλές διαδικασίες στο παρασκήνιο, αυξάνοντας την απόδοση και την ανταπόκριση της εφαρμογής σας.
 • Ενσωματωμένες επαναλήψεις: Εάν μια εργασία αποτύχει να επεξεργαστεί, τα Sneakers έχουν μια ενσωματωμένη δυνατότητα που θα την ωθήσει πίσω στην ουρά.
 • Υποστηρίζει ανταλλαγή νεκρών επιστολών: Αυτή η δυνατότητα διευκολύνει την παρακολούθηση και το χειρισμό όλων των αποτυχημένων διαδικασιών/ εργασιών.

Το πλαίσιο για αθλητικά παπούτσια είναι κατάλληλο για εφαρμογές με δυνατότητες επεξεργασίας φόντου, όπως επεξεργασία εικόνας και επεξεργασία δεδομένων.

συμπέρασμα

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε την επόμενη διαδικτυακή σας εφαρμογή χρησιμοποιώντας το Ruby, έχετε τώρα διάφορα πλαίσια από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Η επιλογή του πλαισίου web θα εξαρτηθεί από τον τύπο της εφαρμογής που θέλετε να δημιουργήσετε και το γούστο σας. Για παράδειγμα, το Rails είναι μια καταπληκτική επιλογή αν ψάχνετε για ένα πλαίσιο πλήρους στοίβας. Από την άλλη πλευρά, ένα πλαίσιο όπως το Grape θα σας φανεί χρήσιμο εάν θέλετε απλώς να δημιουργήσετε ένα RESTful API.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μια λεπτομερή σύγκριση μεταξύ του πλαισίου ιστού Ruby on Rails έναντι του Django.