The Beginners Guide To The i3 Window Manager

Οι διαχειριστές παραθύρων είναι λίγο διαφορετικοί από τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, αντί να έχουν μια ολόκληρη διεπαφή χτισμένη γύρω από μια επιφάνεια εργασίας, οι χρήστες παρουσιάζονται με ένα βασικό σύστημα διαχείρισης παραθύρων. Αυτό το βασικό σύστημα προσφέρει καλύτερες επιδόσεις, ειδικά σε παλαιότερους υπολογιστές με Linux. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί διαχειριστές παραθύρων πλακιδίων στο Linux, τόσο για διακομιστές οθόνης X11 όσο και για διακομιστές Wayland. Κάθε ένας από αυτούς τους διαχειριστές παραθύρων έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τον διαχειριστή παραθύρων i3. Συγκεκριμένα: πώς να το ρυθμίσετε, να το ρυθμίσετε, βασική πλοήγηση και πολλά άλλα!

Εγκατάσταση

Το i3 υπάρχει σχεδόν παντού, σε κάθε διανομή Linux. Δεν υπάρχει διανομή Linux εκεί έξω που να μην το έχει στα αποθετήρια πακέτων. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες διανομές Linux μπορεί να το ονομάζουν διαφορετικά στα συστήματα διαχείρισης πακέτων, επομένως είναι πάντα καλό να κάνετε μια αναζήτηση πρώτα. Χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων της διανομής σας Linux, αναζητήστε το “i3 window manager” και εγκαταστήστε το.

Η εγκατάσταση του i3 δεν είναι αρκετή. Θα χρειαστεί επίσης να εγκαταστήσετε κάποια συμπληρωματικά εργαλεία. Και πάλι, αυτά τα πακέτα μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα Linux.

  Πώς να αφαιρέσετε αξιόπιστες συσκευές από το iPhone σας

Ubuntu

sudo apt install i3 i3status dmenu i3lock xbacklight feh

Debian

sudo apt-get install i3 i3status dmenu i3lock xbacklight feh

Arch Linux

sudo pacman -S i3 i3status dmenu i3lock xorg-xbacklight feh

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install i3 i3status dmenu i3lock xbacklight feh

OpenSUSE

sudo zypper install i3 i3status dmenu i3lock xbacklight feh

Διαμόρφωση

Έχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία εγκατεστημένα, αποσυνδεθείτε από το τρέχον περιβάλλον επιφάνειας εργασίας σας και στο i3. Κατά τη σύνδεση, ο διαχειριστής παραθύρων i3 οδηγεί τον χρήστη σε μια βασική ρύθμιση παραμέτρων.

Το πρώτο παράθυρο που εμφανίζεται, λέει στον χρήστη «δεν έχετε ρυθμίσει το i3. Θέλετε να δημιουργήσω μια διαμόρφωση;” Πατήστε το πλήκτρο enter για να προχωρήσετε στη διαδικασία δημιουργίας διαμόρφωσης. Εάν δεν σας ενδιαφέρει να το κάνετε αυτό, επιλέξτε το πλήκτρο ESC.

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι να αποφασίσετε ποιο θα είναι το προεπιλεγμένο κλειδί τροποποίησης. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς το i3 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συνδυασμούς πληκτρολογίου (όλα εκ των οποίων ξεκινούν με το πλήκτρο τροποποίησης). Το εργαλείο δημιουργίας δίνει στον χρήστη δύο επιλογές: να ορίσει τον τροποποιητή ως το κλειδί των Windows ή το πλήκτρο Alt. Λάβετε μια απόφαση (χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα πάνω και κάτω βέλους) και πατήστε το πλήκτρο enter για να συνεχίσετε.

  Πώς να ελέγξετε εάν ένας ιστότοπος επηρεάζεται από το CloudBleed

Ρύθμιση της ταπετσαρίας i3

Η προσαρμογή του i3 απαιτεί λίγη τεχνογνωσία. Για να είμαι ειλικρινής, οι περισσότεροι χρήστες (ειδικά όσοι είναι αρχάριοι) δεν χρειάζεται πραγματικά να γνωρίζουν πολλά για το πώς να αλλάξουν τα πράγματα. Ανεξάρτητα από αυτό, εάν θέλετε να τροποποιήσετε τον τρόπο λειτουργίας του i3, θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε το αρχείο διαμόρφωσης. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα τερματικό πατώντας το πλήκτρο τροποποίησης + enter και, στη συνέχεια, επεξεργαστείτε αυτό το αρχείο διαμόρφωσης: ~/.config/i3/config

Το i3 manager φαίνεται υπέροχο από μόνο του, μείον την κενή, μαύρη οθόνη. Για να το διορθώσετε, θα χρειαστεί να ορίσετε μια ταπετσαρία. Για να ορίσετε μια ταπετσαρία, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε τα εξής:

feh –bg-scale –zoom fill /home/username/path/to/wallpaper.jpg

Χρησιμοποιώντας το i3

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το i3 πλοηγείται εξ ολοκλήρου με το πληκτρολόγιο. Αυτό γίνεται για να διατηρούνται τα πάντα αποτελεσματικά. Για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα, πατήστε το πλήκτρο τροποποίησης και εισαγάγετε ταυτόχρονα. Αυτό ανοίγει ένα τερματικό. Για να ξεκινήσετε άλλα προγράμματα, πατήστε ταυτόχρονα το πλήκτρο τροποποίησης και D. Αυτό ανοίγει το dmenu.

Από εδώ, ξεκινήστε οποιοδήποτε εγκατεστημένο πρόγραμμα θέλετε πληκτρολογώντας το όνομά του. Αποσυνδεθείτε από την περίοδο λειτουργίας i3 με αυτόν τον συνδυασμό πλήκτρων: πλήκτρο τροποποίησης + Shift + E.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ HTTP και HTTPS;

Αλλαγή προβολών πλακιδίων

Το i3 window manager είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε πλακάκια. Για άτομα που δεν γνωρίζουν: αυτό σημαίνει ότι αντί για “αιωρούμενα” παράθυρα σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν, οι εφαρμογές τοποθετούνται σε ένα πλέγμα και τα πάντα μπορούν να προβληθούν ταυτόχρονα. Για να χειριστείτε την εμφάνιση των πλακιδίων στην οθόνη, πατήστε ταυτόχρονα το πλήκτρο τροποποίησης και V.

Τα πλακίδια παραθύρου μπορούν επίσης να γίνουν μεγαλύτερα ή μικρότερα κάνοντας κλικ και σύροντας το πλακίδιο του παραθύρου. Είναι δυνατή η χρήση προγραμμάτων σε λειτουργία πλήρους οθόνης. Κάντε αυτό με το πλήκτρο τροποποίησης + S. Κλείστε τα παράθυρα με το πλήκτρο τροποποίησης + Shift + Q.

Σημείωση: θα χρειαστεί να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο για να δείτε την αλλαγή της προβολής.

συμπέρασμα

Όσον αφορά τους διαχειριστές παραθύρων, το i3 είναι ένα από τα καλύτερα. Είναι εύκολο να ρυθμίσετε και να εισέλθετε. Το καλύτερο από όλα, φαίνεται υπέροχο έξω από το κουτί. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλούς άλλους μάνατζερ που μοιάζουν με κάτι κατευθείαν από τη δεκαετία του ’90. Εάν είστε προγραμματιστής που έχει πολλά ανοιχτά παράθυρα και χρειάζεστε έναν τρόπο να παραμείνετε παραγωγικοί ή ίσως απλώς ένας περίεργος χρήστης Linux που αναζητά έναν νέο τρόπο χρήσης υπολογιστή, ρίξτε μια ματιά στο i3. Είναι μια εξαιρετική επιλογή!