[Resolved] Το πληκτρολόγιο φορητού υπολογιστή δεν λειτουργεί: 9 εύκολες επιδιορθώσεις

Ας ξαναλειτουργήσει αυτό το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή!

Οι φορητοί υπολογιστές είναι συμπαγείς μηχανές, που συσκευάζουν τόσα πολλά σε αυτά τα μικρά πλαίσια. Αν και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα των φορητών υπολογιστών έναντι των συμβατικών επιτραπέζιων υπολογιστών, η εμπειρία μου στα 10+ χρόνια και με τους δύο έχει δει ότι ο φορητός υπολογιστής αντιμετωπίζει προβλήματα πιο συχνά.

Τα ηχεία, οι μεντεσέδες, η υπερθέρμανση κ.λπ.… η λίστα είναι μεγάλη, υποδεικνύοντας ότι η φορητότητα έχει κόστος.

Αυτή τη φορά επισκευάζουμε ένα φορητό υπολογιστή με πληκτρολόγιο που δεν ανταποκρίνεται. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτό, όπως ξεπερασμένα προγράμματα οδήγησης, σκόνη, κακόβουλο λογισμικό, ελαττώματα υλικού κ.λπ.

Περαιτέρω ενότητες αναφέρουν μερικές θεραπείες που θα πρέπει να το λύσουν οριστικά.

Ας ξεκινήσουμε αποσυνδέοντας όλα τα άλλα εξωτερικά πληκτρολόγια, εάν έχετε.

Επανεκκίνηση

Είναι μια ενιαία θεραπεία για πολλές δυσλειτουργίες λογισμικού. Απλώς επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και δείτε εάν το πληκτρολόγιο ξυπνά.

Αυτό θα καθαρίσει τη μνήμη RAM και θα κλείσει όλες τις υπηρεσίες λογισμικού που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Κατά συνέπεια, αυτό επιλύει τα περισσότερα ζητήματα σε επίπεδο επιφάνειας.

Επαναφορά ισχύος

Βγάλτε όλα τα περιφερειακά (εξωτερικά ηχεία, ποντίκι, μονάδες USB, κ.λπ.) και τον προσαρμογέα AC και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί λειτουργίας για 30 δευτερόλεπτα. Ο φορητός υπολογιστής μπορεί να επανεκκινηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Αυτό θα εξαντλήσει όλη την υπολειπόμενη ισχύ και θα επαναφέρει τα πάντα. Η επαναφορά ενέργειας λειτούργησε για πολλούς Redditorκαι είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διορθώσετε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Allo

Εκκινήστε ξανά το φορητό υπολογιστή και δείτε εάν το πληκτρολόγιο λειτουργεί.

Εξωτερικό πληκτρολόγιο

Αυτό σας βοηθά να ελέγξετε εάν το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή έχει σβήσει ή εάν υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης.

Συνδέστε το λοιπόν σε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο και δείτε αν λειτουργεί τέλεια. Εάν ναι, και αν αισθάνεστε άνετα, προσπαθήστε πρώτα να ανοίξετε το πίσω κάλυμμα και να επαναφέρετε τη σύνδεση του πληκτρολογίου.

Εναλλακτικά, η επόμενη επιλογή μπορεί να είναι να απευθυνθείτε στην υποστήριξη της εταιρείας ή σε οποιονδήποτε πιστοποιημένο τεχνικό τρίτου κατασκευαστή και να ολοκληρώσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων υλικού.

Ωστόσο, δοκιμάστε άλλες λύσεις που αναφέρονται πριν πάτε στο κέντρο σέρβις ή δοκιμάσετε μόνοι σας οποιαδήποτε συντήρηση υλικού.

Απεγκατάσταση/Επανεγκατάσταση προγράμματος οδήγησης

Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών από την αναζήτηση της γραμμής εργασιών. Εναλλακτικά, ανοίξτε το Windows Run πατώντας ⊞ +R και πληκτρολογήστε devmgmt.msc.

Αναζητήστε πληκτρολόγια, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης συσκευής από το αναπτυσσόμενο μενού. Στη συνέχεια, αγνοήστε την ακόλουθη προειδοποίηση και κάντε κλικ στην Κατάργηση εγκατάστασης.

Επανεκκίνηση.

Τροποποιήστε τις ρυθμίσεις γλώσσας

Αυτό δεν είναι για ένα πληκτρολόγιο που δεν ανταποκρίνεται εντελώς. Αντίθετα, δοκιμάστε αυτήν την επιδιόρθωση εάν βλέπετε τυχαίους χαρακτήρες που δεν ταιριάζουν με τα πλήκτρα σας.

Μπείτε στις Ρυθμίσεις > Ώρα & Γλώσσα > Γλώσσα.

Κάντε κλικ στη γλώσσα στην περιοχή Προτιμώμενες γλώσσες και μπείτε στις Επιλογές.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στα πληκτρολόγια και βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις ταιριάζουν με την επιλεγμένη γλώσσα.

  8 καλύτερα εργαλεία τεκμηρίωσης βάσεων δεδομένων που πρέπει να δοκιμάσετε το 2023

Εάν όχι, μπορείτε να επιλέξετε το πληκτρολόγιο και να κάνετε κλικ στο Remove. Ωστόσο, η επιλογή Κατάργηση θα είναι γκριζαρισμένη εάν είναι το μόνο πληκτρολόγιο που έχει προστεθεί. Επομένως, προσθέστε το κατάλληλο πριν προσπαθήσετε να διαγράψετε το άλλο.

Ενημέρωση ή επαναφορά

Το Windows Update είναι διαβόητο για την πρόκληση και την επίλυση προβλημάτων. Ακολουθώντας την ίδια τάση, ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι έλυσαν αυτό το ζήτημα εγκαθιστώντας την πιο πρόσφατη ενημέρωση των Windows.

Πηγή: Reddit

Από την άλλη πλευρά, μερικά πέτυχαν με την απεγκατάσταση και την επαναφορά σε μια προηγούμενη έκδοση των Windows.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, δοκιμάστε αυτές τις επιλογές ανάλογα και δείτε εάν το πληκτρολόγιο είναι ξανά στη δουλειά.

Καθάρισέ το

Εάν δεν χρησιμοποιείτε α Κάλυμμα πληκτρολογίου φορητού υπολογιστήτα σωματίδια σκόνης μπορούν να εισχωρήσουν από τις μικρές οπές εξαερισμού κάτω από τα κουμπιά, απαιτώντας έναν ενδελεχή καθαρισμό.

Αρχικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρώς εμποτισμένο πανί από μικροΐνες για να καθαρίσετε την επάνω επιφάνεια των κλειδιών.

Αλλά τα εσωτερικά θα χρειαστούν έναν φυσητήρα ή ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα. Επιπλέον, μερικοί χρήστες ανέφεραν επιτυχία ανοίγοντας το πίσω πλαίσιο του φορητού υπολογιστή, επανασυνδέοντας τις συνδέσεις του πληκτρολογίου και καθαρίζοντας τη βρωμιά γύρω από αυτό. Ωστόσο, εάν δεν είστε καλά γνώστες σε αυτό, προτείνω να πάτε σε έναν πιστοποιημένο τεχνικό.

Εργοστασιακή επανεκκίνηση

Αυτό μπορεί να είναι ένα αυστηρό μέτρο, αλλά είναι γνωστό ότι ξεριζώνει πολλά ζητήματα ταυτόχρονα. Πριν προχωρήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας των απαραίτητων αρχείων.

Με βάση την έκδοση των Windows, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων όπως δίνεται παρακάτω:

  Γιατί πρέπει να αναβαθμίσετε την παλιά οθόνη του υπολογιστή σας

➡️ Windows 10: Κάντε κλικ στο Έναρξη > Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Ανάκτηση > Επαναφορά αυτού του υπολογιστή > Ξεκινήστε.

➡️ Windows 11: Κάντε κλικ στο Έναρξη > Ρυθμίσεις > Σύστημα > Ανάκτηση και κάντε κλικ στην Επαναφορά υπολογιστή.

Και στις δύο αυτές εκδόσεις των Windows, μπορείτε να επιλέξετε να αποθηκεύσετε τα προσωπικά σας αρχεία και να επαναφέρετε τα μέσα (σύννεφο ή τοπικό). Προτείνω μέσα cloud για την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows.

Επιπλέον, η Microsoft συνιστά να ορίσετε την Επαναφορά προεγκατεστημένες εφαρμογές (που συνοδεύουν τον υπολογιστή σας από προεπιλογή) σε Όχι.

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Κάνοντας αυτό θα απεγκαταστήσετε τυχόν προφορτωμένες εφαρμογές. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι ο καλύτερος τρόπος για επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Αντιμετώπιση προβλημάτων των Windows

Τα Windows έχουν πολλά προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων. Επομένως, η ιδέα είναι να εκτελέσετε το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων πληκτρολογίου, να το αφήσετε να κάνει διάγνωση και να προτείνετε οποιαδήποτε λύση.

➡️ Windows 10: Εισαγάγετε Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Αντιμετώπιση προβλημάτων > Πρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων.

➡️ Windows 11: Εισαγάγετε Ρυθμίσεις > Σύστημα > Αντιμετώπιση προβλημάτων > Άλλα προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων.

Το τελευταίο βήμα με αυτές τις εκδόσεις των Windows είναι να εκτελέσετε το αντίστοιχο εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων πληκτρολογίου και να προχωρήσετε σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Μπορείτε να πληκτρολογήσετε ξανά;

Εάν όχι, ο μόνος σωτήρας μπορεί να είναι η αποστολή του πίσω στον κατασκευαστή του, επειδή μπορεί να είναι ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως μια ελαττωματική μητρική πλακέτα. Και θα είναι εξαιρετικό εάν η συσκευή είναι υπό εγγύηση.

Για το μέλλον, σας συμβουλεύω να αγοράσετε ένα κάλυμμα πληκτρολογίου για να το διατηρήσετε καθαρό και να διατηρήσετε ένα premium antivirus για ομαλή συνολική λειτουργία.

ΥΓ: Δοκιμάστε αυτά τα βήματα εάν συναντήσετε θολή οθόνη στα Windows 10/11.