QLED εναντίον OLED έναντι LED: Ποιο πρέπει να αγοράσετε;

Βασικά Takeaways

  • Οι τηλεοράσεις LED χρησιμοποιούν φώτα LED ως πηγή φωτός, παρέχοντας έλεγχο στα υποπίξελ και επιτρέποντας διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας και έντασης χρώματος.
  • Οι τηλεοράσεις QLED χρησιμοποιούν στρώμα Quantum Dot για να εκπέμπουν ένα φωτεινότερο και πιο ακριβές λευκό φως σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς οπίσθιους φωτισμούς LED, με αποτέλεσμα ζωντανά και ακριβή χρώματα.
  • Οι τηλεοράσεις OLED διαθέτουν μεμονωμένα pixel που εκπέμπουν το δικό τους φως, παρέχοντας άπειρους λόγους αντίθεσης και το πιο βαθύ μαύρο χρώμα, ενώ είναι επίσης η πιο λεπτή και πιο αποδοτική επιλογή ενέργειας στην αγορά.

Αν ψάχνετε για τηλεόραση ή τυχαίνει να περάσετε από ένα κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών, πιθανότατα έχετε δει πολλές διαφορετικές μάρκες και μοντέλα να διαλαλούν να έχουν καλύτερη τεχνολογία. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές τηλεοράσεων διαφοροποιούν τα προϊόντα τους από τους ανταγωνιστές τους—αλλά ποια τεχνολογία πρέπει να αγοράσετε;

Οι πιο κοινές τηλεοράσεις σήμερα είναι οι τηλεοράσεις LED, OLED και QLED. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν αυτές τις τεχνολογίες τηλεόρασης και ας τις διαφοροποιήσουμε. Από εκεί, θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη τεχνολογία τηλεόρασης με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας.

Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LED, QLED και OLED

Οι περισσότερες σύγχρονες οθόνες επίπεδης οθόνης λειτουργούν με την ίδια αρχή: μια εικόνα δημιουργείται χρησιμοποιώντας ένα σύνολο pixel που ανάβουν ανάλογα με το τι θέλει να δείτε ο υπολογιστής. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό, με κάθε τεχνική να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Λοιπόν, ας δούμε τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας μιας τηλεόρασης LED, QLED και OLED.

τηλεοράσεις LED

Μια τηλεόραση LED λειτουργεί με την ίδια αρχή με τις πρώτες τηλεοράσεις LCD. Είναι ένα επίπεδο πάνελ με πολλά στρώματα που ελέγχουν το φως και το χρώμα. Το κάτω στρώμα είναι συνήθως η μονάδα οπίσθιου φωτισμού, η οποία φωτίζει την οθόνη ώστε να μπορείτε να δείτε την εικόνα. Αντί να χρησιμοποιούν φθορίζοντα ή άλλους τύπους φώτων, οι τηλεοράσεις LED χρησιμοποιούν LED, εξ ου και ο όρος.

Ενώ οι τηλεοράσεις LED έχουν πολλαπλά επίπεδα, αυτά είναι τα βασικά για τον τρόπο λειτουργίας τους. Η πηγή φωτός – μια οθόνη LED – βρίσκεται στο πίσω μέρος της τηλεόρασης. Μπροστά από αυτό, έχουμε έναν κατακόρυφο πολωτή που αφήνει μόνο το κάθετο φως να κυματίζει μέσα του.

Μετά τον κατακόρυφο πολωτή, το στρώμα υγρών κρυστάλλων περιστρέφει το κατακόρυφα πολωμένο φως μεταξύ μηδέν και 90 μοιρών, ανάλογα με την κατάσταση ισχύος του. Από εκεί, έχουμε έναν οριζόντιο πολωτή που αφήνει μόνο το οριζόντιο φως να περάσει μέσα.

  Πώς να αποτρέψετε τα τρωτά σημεία του OS Command Injection;

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η τηλεόραση μπορεί να ελέγξει ποιο υποπίξελ (τα μεμονωμένα κελιά κόκκινου, πράσινου ή μπλε χρώματος σε κάθε εικονοστοιχείο) φωτίζεται. Για παράδειγμα, εάν η τηλεόραση χρειάζεται να εμφανίσει μια λευκή εικόνα, θα στρίψει το εισερχόμενο κατακόρυφο φως κατά 90 μοίρες για όλα τα υποπίξελ. Αλλά αν χρειάζεστε μια γκρι εικόνα 50%, θα γυρίσει μόνο την πηγή φωτός κατά 45 μοίρες και μόνο το ήμισυ περίπου του φωτός πλήρους έντασης θα περάσει.

Για μια μαύρη φωτογραφία, η τηλεόραση δεν θα στρίψει το κάθετα πολωμένο φως, που σημαίνει ότι κανένα δεν θα περάσει από τον οριζόντιο πολωτή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μαύρη εικόνα στην τηλεόραση. Ενώ υπάρχουν άλλες βασικές διαφορές μεταξύ των τηλεοράσεων LCD και των LED, η βασική ιδέα για το πώς παράγουν την εικόνα που βλέπετε στην οθόνη παραμένει η ίδια.

Τηλεοράσεις QLED

Η τηλεόραση QLED ξεκινά με την ίδια αρχή με μια τηλεόραση LED—τον οπίσθιο φωτισμό, τον κάθετο πολωτή, το στρώμα υγρών κρυστάλλων, τον οριζόντιο πολωτή, το στρώμα χρώματος και την οθόνη προβολής. Ωστόσο, οι τηλεοράσεις QLED δεν χρησιμοποιούν λευκό οπίσθιο φωτισμό LED. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λευκοί οπίσθιοι φωτισμοί LED γενικά δεν έχουν τέλεια λευκά. Αντίθετα, αν κοιτάξετε τις λωρίδες φωτός LED, θα παρατηρήσετε ότι συνήθως έχουν μια κίτρινη απόχρωση.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, ο κορυφαίος κατασκευαστής τηλεοράσεων QLED Samsung χρησιμοποιεί ένα στρώμα Quantum Dot ως πηγή φωτός. Αντί να χρησιμοποιεί λευκά LED ως οπίσθιο φωτισμό, η εταιρεία χρησιμοποίησε την πηγή φωτός LED για να διεγείρει τους κρυστάλλους στο στρώμα Quantum Dot. Αυτό το στρώμα εκπέμπει στη συνέχεια ένα φυσικό λευκό φως πιο φωτεινό από την παραδοσιακή πηγή LED.

Αυτό επιτρέπει στην τηλεόραση να σας δείχνει πιο ζωντανά και ακριβή χρώματα από τις συνηθισμένες τηλεοράσεις LED. Οι τηλεοράσεις QLED είναι τόσο ακριβείς που η Samsung ισχυρίζεται ακόμη και ότι οι τηλεοράσεις της μπορούν να αναδημιουργήσουν ένα δισεκατομμύριο χρώματα—βασικά κάθε πιθανό χρώμα που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Η τεχνολογία Quantum Dot είναι τόσο καλή που ορισμένοι κατασκευαστές τηλεοράσεων την προσθέτουν στις τηλεοράσεις OLED και τις αποκαλούν QD-OLED.

Τηλεοράσεις OLED

Η κύρια διαφορά που έχουν οι τηλεοράσεις OLED σε σχέση με τις τηλεοράσεις LED και QLED είναι ο τρόπος με τον οποίο παράγουν φως. Αντί να απαιτείται οπίσθιος φωτισμός, τα μεμονωμένα pixel στις τηλεοράσεις OLED εκπέμπουν φως από μόνα τους.

Εάν το συγκρίνετε με μια τηλεόραση LED ή QLED, απαιτείται συνεχώς ηλεκτρισμός για την τροφοδοσία ολόκληρου του στρώματος οπίσθιου φωτισμού και εάν ένα τμήμα της οθόνης είναι μαύρο, το στρώμα υγρών κρυστάλλων θα μπλοκάρει το φως που προέρχεται από το στρώμα οπίσθιου φωτισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τηλεοράσεις OLED έχουν άπειρους λόγους αντίθεσης. Γιατί όταν μια περιοχή στην οθόνη είναι μαύρη, δεν εκπέμπεται φως σε αυτό το μέρος. Αυτό συγκρίνεται με τις τηλεοράσεις QLED και LED, όπου λίγο φως, όσο λεπτό κι αν είναι, εξακολουθεί να αιμορραγεί—συνήθως μέσω του στρώματος υγρών κρυστάλλων ή από γειτονικά pixel.

  13 αγορές για να προσλάβετε εμπειρογνώμονα SEO και να προλάβετε τον ανταγωνισμό

Διαφορές μεταξύ τηλεοράσεων LED, QLED και OLED

Τώρα που γνωρίζουμε τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας αυτών των τηλεοράσεων, ας δούμε πώς επηρεάζουν την εμπειρία προβολής σας. Οι τηλεοράσεις LED, QLED και OLED έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και καμία τεχνολογία τηλεόρασης δεν είναι γενικά ανώτερη. Λοιπόν, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν επιλέγετε μεταξύ αυτών των τηλεοράσεων.

Λάμψη

Αν δεν τοποθετήσετε την τηλεόρασή σας σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο, η φωτεινότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία προβολής σας. Χρειάζεστε η οθόνη της τηλεόρασης να έχει αρκετή φωτεινότητα για να βλέπετε την οθόνη της καθαρά έναντι του έντονου φωτός του περιβάλλοντος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν εγκαταστήσετε την τηλεόραση σε ένα σαλόνι με πολλά παράθυρα.

Εδώ ξεχωρίζουν οι τηλεοράσεις QLED. Το στρώμα Quantum Dot κάνει την τηλεόραση QLED εξαιρετικά φωτεινή, ακόμη και σε πιο βασικές τηλεοράσεις LED. Επιπλέον, είναι πιο αποδοτικά σε ενέργεια, επομένως δεν χρειάζεται να ξοδεύετε τόσα πολλά σε ηλεκτρική ενέργεια για να έχετε μια φωτεινή οθόνη προβολής.

Η φωτεινότητα είναι γενικά το πιο αδύναμο σημείο μιας τηλεόρασης OLED. Δεδομένου ότι κάθε υποπίξελ παράγει το δικό του φως, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων δεν μπορούν να τις κάνουν πολύ φωτεινές ή κινδυνεύουν να δημιουργήσουν πρόβλημα καύσης, περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής της οθόνης.

Αντίθεση

Πίστωση εικόνας: vanitjan/Freepik

Οι τηλεοράσεις OLED υπερέχουν στο τμήμα αντίθεσης λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις LED και QLED, οι οποίες έχουν οπίσθιο φωτισμό που είναι πάντα αναμμένοι, κάθε μεμονωμένο pixel σε μια τηλεόραση OLED θα ανάβει μόνο όταν απαιτείται. Αυτό σημαίνει ότι οι τηλεοράσεις OLED έχουν άπειρους λόγους αντίθεσης—παρέχοντας το βαθύτερο μαύρο και τα πιο πλούσια χρώματα.

Ένας τρόπος για να το δείτε αυτό είναι μετακινώντας ένα μικρό λευκό αντικείμενο πριν από μια μαύρη εικόνα, όπως το να τοποθετείτε τον δείκτη του λευκού ποντικιού πάνω από ένα σκούρο φόντο επιφάνειας εργασίας. Οι περισσότερες τηλεοράσεις LED και QLED θα δείχνουν λίγη ανθοφορία, δηλαδή, το μαύρο φόντο γύρω από τον λευκό δρομέα φαίνεται ελαφρώς πιο ανοιχτό.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα με μια τηλεόραση OLED. Ανεξάρτητα από το πόσο φωτεινό ή λευκό είναι αυτό το μικρό αντικείμενο, τα γύρω εικονοστοιχεία θα παραμείνουν μαύρα λόγω του τρόπου λειτουργίας των οθονών OLED.

Ακρίβεια χρώματος

Οι τηλεοράσεις OLED παραδοσιακά υπερέβαιναν τις άλλες τεχνολογίες τηλεοράσεων λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Ωστόσο, οι τηλεοράσεις QLED πλησιάζουν γρήγορα, ειδικά όταν η Samsung παρουσίασε τις τηλεοράσεις NeoQLED, οι οποίες συνδύαζαν την τεχνολογία MiniLED με την οθόνη Quantum Dot.

Ωστόσο, εάν αναζητάτε την καλύτερη χρωματική ακρίβεια, είναι καλύτερο να επιμείνετε στις τηλεοράσεις OLED. Αλλά αν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνολογία επειδή έχετε ένα φωτεινό και ευάερο σαλόνι, θα πρέπει να ελέγξετε τις τηλεοράσεις QD-OLED, οι οποίες πρόσθεσαν ένα στρώμα Quantum Dot στις οθόνες OLED.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις θεωρίες κινήτρων στην εργασία

Εγγραφή εικόνας

Συντελεστές εικόνας: Wikimedia

Παρά την ηλικία και τις προόδους της τεχνολογίας OLED, εξακολουθεί να υποφέρει από καύση εικόνας, ειδικά για παρατεταμένη χρήση. Έτσι, εάν θέλετε να συντονιστείτε στο ίδιο κανάλι ή να παίξετε ένα παιχνίδι για αρκετές ώρες καθημερινά, ίσως να θέλετε να μείνετε μακριά από τηλεοράσεις OLED.

Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια τηλεόραση QLED ή LED, καθώς αυτές οι τεχνολογίες δεν υποφέρουν από προβλήματα εγγραφής εικόνας. Αλλά αν έχετε ήδη μια τηλεόραση OLED, πρέπει να γνωρίζετε τι προκαλεί το κάψιμο της εικόνας OLED και πώς να το διορθώσετε και να το αποτρέψετε.

Τιμή

Πίστωση εικόνας: Tooykrub/Shutterstock

Αυτό είναι συχνά το πιο σημαντικό στοιχείο όταν αγοράζετε μια τηλεόραση. Έτσι, εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και θέλετε να αποκτήσετε τη μεγαλύτερη οθόνη για τα δολάρια σας, θα πρέπει να παραμείνετε με μια τηλεόραση LED. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή είναι η παλαιότερη τεχνολογία μεταξύ των τριών. ως εκ τούτου, το πιο προσιτό.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι φτιάχνετε ένα home theater και θέλετε να αποφύγετε δαπανηρά λάθη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να σκεφτείτε να αγοράσετε τα πιο ακριβά μοντέλα QLED ή OLED, ειδικά αν θέλετε μια καλύτερη εμπειρία θέασης.

LED, QLED ή OLED: Ποια τηλεόραση πρέπει να αγοράσετε;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η τεχνολογία QLED είναι απλώς μια βελτίωση των τηλεοράσεων LED. Δεν παρέχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο εκπομπής φωτός ή παραγωγής εικόνων. Αντίθετα, ενισχύει τη φωτεινότητα και την ακρίβεια των χρωμάτων της τηλεόρασης.

Αλλά όσον αφορά την επιλογή μεταξύ QLED ή OLED, δεν υπάρχει ενιαία απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε τεχνολογία τηλεόρασης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Οι τηλεοράσεις QLED σάς επιτρέπουν να απολαμβάνετε το καλύτερο και των δύο κόσμων. Είναι οριακά λιγότερο ακριβές από τις τηλεοράσεις OLED, ενώ προσφέρουν καλύτερη χρωματική ακρίβεια από τις τηλεοράσεις LED. Είναι επίσης συνήθως τα πιο λαμπερά της δέσμης. Επομένως, θα πρέπει να πάτε για μια τηλεόραση QLED εάν την αγοράζετε για το σαλόνι σας με ανοιχτά παράθυρα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι πιο αμυδρές από τις τηλεοράσεις QLED και LED, οι τηλεοράσεις OLED εξακολουθούν να είναι το χρυσό πρότυπο για το χρώμα και την ποιότητα εικόνας. Η δυνατότητα απενεργοποίησης μεμονωμένων pixel σημαίνει ότι έχετε ακριβή, πλούσια μαύρα και αποφεύγετε το πρόβλημα διαρροής φωτός στις τηλεοράσεις LED και QLED.

Και επειδή δεν χρειάζεστε ενεργό οπίσθιο φωτισμό που απαιτεί πάντα ισχύ, οι τηλεοράσεις OLED είναι συχνά οι πιο λεπτές και πιο αποδοτικές οθόνες που μπορείτε να αγοράσετε στην αγορά.

Η καλύτερη τεχνολογία τηλεόρασης για το σπίτι σας

Τώρα που γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ των τριών τεχνολογιών τηλεόρασης, μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μάθετε τι είναι πιο σημαντικό: προσιτή τιμή, φωτεινότητα ή ακρίβεια χρώματος.

Αλλά η αγορά μιας τηλεόρασης δεν αφορά μόνο την τεχνολογία της οθόνης – υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν επιλέγετε μια για το σπίτι σας.