Product Manager vs Project Manager: Ποιο να διαλέξω;

Βρείτε τον απόλυτο οδηγό που σας εκπαιδεύει καλά συζητώντας συνοπτικά τον διαχειριστή προϊόντων έναντι του διαχειριστή έργου.

Μερικές φορές μπορεί να μπερδευτείτε με τους όρους product and project managers αφού στις περισσότερες επιχειρήσεις θα δείτε ότι αυτοί οι επαγγελματίες συνεργάζονται. Για να μην τα πολυλογώ, οι φρέσκοι απόφοιτοι και οι εκπαιδευόμενοι κάνουν συχνά τέτοια λάθη.

Θα μπορούσατε να είστε είτε διευθυντής προϊόντων, διευθυντής έργου είτε και τα δύο, ανάλογα με τον χώρο εργασίας σας, τη δική σας επιχείρηση ή τις συμβάσεις. Όποια και αν είναι η περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε τις ωραίες διαφορές και ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο επαγγελμάτων.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να κατανοήσετε τις έννοιες διαχείρισης προϊόντων και έργων από την αρχή, ανακαλύψτε μερικά διαδικτυακά μαθήματα εκμάθησης και αφεθείτε στα προνόμια αυτών των δύο θέσεων εργασίας.

Ποιος είναι Διευθυντής Προϊόντων;

Ο διαχειριστής προϊόντων είναι κάποιος υπεύθυνος για τον καθορισμό των αναγκών των πελατών και των επιχειρηματικών στόχων που μπορεί να εκπληρώσει ένα προϊόν. Όντας μια σχετικά νέα θέση, υπάρχουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες του κατόχου αυτής της θέσης.

Ένας Product Manager πρέπει να διαχειρίζεται και να αξιολογεί ένα προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Ωστόσο, λαμβάνουν βοήθεια από άλλους ειδικούς επαγγελματίες, όπως σχεδιαστές, προγραμματιστές, μηχανικούς QA, κατασκευαστικές ομάδες, εμπειρογνώμονες εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics, διευθυντές μάρκετινγκ και πολλά άλλα.

Ευθύνες ενός Product Manager

Ένας διαχειριστής προϊόντων είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της συνολικής διαδικασίας δημιουργίας προϊόντος ή προσθήκης χαρακτηριστικών. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος, πρέπει να φορούν πολλά καπέλα, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Αναγνώριση προβλήματος

Ένα προϊόν θα πρέπει να μπορεί να επιλύει ένα ή περισσότερα προβλήματα των πελατών. Ως εκ τούτου, το πιο αναπόσπαστο μέρος του να είσαι διαχειριστής προϊόντων είναι να εντοπίζεις τα προβλήματα πάνω στα οποία χρειάζεται η ομάδα να χτίσει το επόμενο προϊόν.

Ερευνα αγοράς

Έρευνα αγοράς είναι το πώς ένας διαχειριστής προϊόντων θα γνωρίζει τα προβλήματα των χρηστών ή τις υπάρχουσες απαιτήσεις μιας τοπικής ή διεθνούς αγοράς. Αυτό βοηθά ολόκληρη την ομάδα να κατανοήσει το πιθανό μέγεθος της αγοράς ενός προϊόντος και πώς μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα.

Ανάπτυξη Προτάσεων Προϊόντος

Οι διαχειριστές προϊόντων πρέπει επίσης να λάβουν σχόλια από την τεχνική ομάδα σχετικά με τη γνώμη τους και να δημιουργήσουν μια πρόταση προϊόντος. Η πρόταση θα περιλαμβάνει ποια προϊόντα και χαρακτηριστικά θα δημιουργηθούν ή θα προστεθούν κείμενο που ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του οργανισμού.

Διαχειριστείτε την Τεχνική Ομάδα

Μόλις ένα προϊόν λάβει το νεύμα από τη διευθυντική ομάδα, οι διαχειριστές προϊόντων πρέπει να καθοδηγήσουν την τεχνική τους ομάδα για να υλοποιήσει το όραμα ενός προϊόντος. Αν και θα πρέπει να δίνουν επαρκή ελευθερία στην ομάδα τεχνολογίας, η συνεχής επίβλεψη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της διαδικασίας ανάπτυξης προϊόντων σε καλό δρόμο.

Δοκιμή και αναθεώρηση προϊόντων

Οι διαχειριστές προϊόντων δοκιμάζουν και επικυρώνουν συνεχώς τα προϊόντα τους για να βεβαιωθούν ότι οι πελάτες λαμβάνουν την καλύτερη έκδοση του προϊόντος χωρίς προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης, εκτελούν προγράμματα beta. Ενώ βρίσκονται σε περιβάλλοντα Agile, πρέπει πάντα να ελέγχουν για κριτικές πελατών και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές.

  6 λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν αγοράζουν τηλεόραση

Προσδιορίστε την τιμή του προϊόντος

Οι διαχειριστές προϊόντων παίζουν επίσης ρόλο στον καθορισμό της τιμής του προϊόντος, είτε με σύσταση είτε με συνεισφορά πληροφοριών. Αν και συμβαίνει μόνο σε επιλεκτικούς κλάδους, οι διαχειριστές προϊόντων θα πρέπει να γνωρίζουν την τιμολόγηση του ανταγωνιστή για να βοηθήσουν να αποφασίσουν την τιμή του προϊόντος.

Λανσάρισμα προϊόντος

Ακόμη και στη φάση της κυκλοφορίας, οι διαχειριστές προϊόντων δεν είναι απαλλαγμένοι από ευθύνες. Πρέπει να είναι σε επαφή με την ομάδα μάρκετινγκ της εταιρείας για να κάνουν το προϊόν να φτάσει στους σωστούς πελάτες.

Ποιος είναι Project Manager;

Για να κατανοήσετε τον ρόλο ενός διαχειριστή έργου, πρώτα, πρέπει να κατανοήσετε τα έργα. Ένα έργο είναι ένα σύνολο χρονικά δεσμευμένων εργασιών που μετά την ολοκλήρωσή τους παράγουν ένα αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οτιδήποτε σχετίζεται με μια επιχείρηση. Για παράδειγμα, η κυκλοφορία μιας ενημερωμένης έκδοσης κώδικα λογισμικού, η προώθηση ενημερώσεων λειτουργικού συστήματος, η παραγωγή προϊόντων και η διανομή τους και ούτω καθεξής.

Ένα έργο μπορεί να συνδεθεί με τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος. Για παράδειγμα, η επιλογή της γραφικής εμφάνισης του κουτιού ενός προϊόντος θα μπορούσε να είναι ένα ολόκληρο έργο. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το μάρκετινγκ ενός παιχνιδιού smartphone στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενίσχυση των πωλήσεων. Όλα αυτά είναι έργα που περιστρέφονται γύρω από προϊόντα.

Τώρα, ο επαγγελματίας που είναι υπεύθυνος να ολοκληρώσει ένα έργο και να υποβάλει την αναφορά του έργου στους ανωτέρους του είναι διαχειριστής έργου. Ένας διαχειριστής έργου είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, τη χρήση των πόρων του έργου και τη διατήρηση του έργου εντός ενός καθορισμένου προϋπολογισμού.

Αρμοδιότητες Project Manager

Προγραμματισμός Έργου

Ο διαχειριστής του έργου πρέπει να ενταχθεί στο έργο από το στάδιο του σχεδιασμού και να παραμείνει εκεί έως ότου το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Μαζί με τεχνικούς ειδικούς, λογιστές, διαχειριστές προϊόντων, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού (HR) κ.λπ., ένας διαχειριστής έργου πρέπει να σχεδιάσει ολόκληρο το έργο.

Δημιουργία της Ομάδας Έργου

Ένας διαχειριστής έργου πρέπει να κατανοήσει τις απαιτήσεις του έργου και, κατά συνέπεια, το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό από τον οργανισμό. Εάν χρειαστεί, οι διαχειριστές έργων μπορούν να απαιτήσουν νέες προσλήψεις μέσω της ομάδας HR.

Καθοδήγηση της Ομάδας Έργου

Ανεξάρτητα από τη δεξαμενή ταλέντων της ομάδας έργου, ένας διαχειριστής έργου είναι πάντα ο ηγέτης. Πρέπει να καθοδηγήσετε την ομάδα και να αναθέσετε τα κατάλληλα καθήκοντα στους πόρους του έργου. Επίσης, πρέπει να εκπαιδεύσετε εκπαιδευόμενους διαχειριστές έργων για μελλοντικό σχεδιασμό διαδοχής.

Καθορίστε προθεσμίες για το σκεπτικό του έργου

Πρέπει να συνεργαστείτε με τους πελάτες του έργου και τους επιχειρηματικούς φορείς για να καθορίσετε μια λογική προθεσμία για το έργο. Πρέπει να διατηρήσετε ένα buffer για να μην εξαντλήσετε την ομάδα του έργου σας, επειδή αυτή η ομάδα θα παραμείνει μαζί σας για περισσότερα έργα που θα ακολουθήσουν.

Παρακολούθηση της προόδου του έργου

Ως διαχειριστής έργου, το διάγραμμα προόδου του έργου, το χρονοδιάγραμμα ή το γράφημα Gantt θα πρέπει να είναι στη διάθεσή σας. Κάθε φορά που ο πελάτης ή η ηγετική ομάδα του οργανισμού ζητά μια αναφορά κατάστασης, δεν πρέπει να διστάσετε να εξηγήσετε την υγεία και τον ρυθμό του έργου.

  Πώς να εκτελέσετε έναν απλό διακομιστή Web στο iPhone

Επίλυση σημείων συμφόρησης έργου

Κάθε έργο θα συναντήσει κάποια εμπόδια. Ως διαχειριστής έργου άσου, θα πρέπει να σκεφτείτε δημιουργικά σε πολλές διαστάσεις για να αποφύγετε κοινά σημεία συμφόρησης όπως την επερχόμενη περίοδο των διακοπών, καιρικά προβλήματα, ελλείψεις δεξιοτήτων κ.λπ.

Για απρόβλεπτα σημεία συμφόρησης, πρέπει να συνεργαστείτε με την ηγετική ομάδα, τον ιδιοκτήτη επιχείρησης και τους πελάτες για να επιλύσετε αυτά τα ζητήματα και να επαναφέρετε το έργο σε τροχιά.

Διαχείριση Προϋπολογισμού

Θα είστε ο μοναδικός διαχειριστής όλων των προϋπολογισμών για το έργο σας. Επομένως, πρέπει να έχετε κατάλληλες δεξιότητες διαχείρισης χρημάτων για να μην υπερβείτε τον προϋπολογισμό του έργου.

Δημιουργία Αναφορών Έργου

Χρειάζεστε κυρίως δεξιότητες εφαρμογών υπολογιστικών φύλλων και διαχείρισης έργου για τη διαχείριση έργων ψηφιακά. Στη συνέχεια, πρέπει επίσης να εξαγάγετε αριθμητικά δεδομένα από το έργο για να αξιολογήσετε την απόδοσή του.

Αναφορά στους επιχειρηματικούς φορείς

Τέλος, είστε υπεύθυνοι να υποβάλετε τις τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες εκθέσεις του έργου στα ενδιαφερόμενα μέρη. Είστε επίσης το πρόσωπο κλειδί για την παράδοση των παραδοτέων έργων στον πελάτη.

Product Manager vs Project Manager: Διαφορές

Οι βασικές διαφορές μεταξύ ενός διαχειριστή προϊόντων και ενός διαχειριστή έργου είναι οι εξής:

  • Ένας διευθυντής προϊόντων ασχολείται με ερωτήσεις όπως «τι» και «γιατί» του προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, ένας διαχειριστής έργου πρέπει να φροντίσει για το «πώς» και το «πότε».
  • Εκτός από το να είναι γνώστες των επιχειρήσεων, οι διαχειριστές προϊόντων θα πρέπει να είναι καλοί στη στρατηγική σκέψη και την έρευνα αγοράς. Αντίθετα, οι διαχειριστές έργων είναι καλά έμπειροι στον προγραμματισμό, τον προϋπολογισμό, την οργάνωση και τη διαχείριση χρόνου.
  • Ενώ οι διαχειριστές προϊόντων έχουν ενδελεχή και στρατηγική γνώση των προϊόντων, οι διαχειριστές έργων γνωρίζουν τα μέρη σχεδιασμού και τακτικής.
  • Οι διαχειριστές προϊόντων κατέχουν το όραμα και θέτουν τους στόχους. Ωστόσο, οι διαχειριστές έργων ακολουθούν αυτό το όραμα και εργάζονται για να το επιτύχουν.
  • Οι διαχειριστές προϊόντων λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ του διαχειριστή έργου και όλων των άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Αντίθετα, ο διαχειριστής έργου εργάζεται ως συντονιστής μεταξύ των τεχνικών ομάδων και του υπεύθυνου προϊόντος.
  • Αν και οι διαχειριστές προϊόντων αποτελούν μέρος της όλης διαδικασίας ανάπτυξης προϊόντος, χρειάζονται ακόμη και μετά την κυκλοφορία του προϊόντος για να συνεργαστούν με τις ομάδες μάρκετινγκ και πωλήσεων. Από την άλλη πλευρά, η ευθύνη του διαχειριστή έργου τελειώνει με την παράδοση του έργου.

Απαραίτητο Εκπαιδευτικό Υπόβαθρο

Για Διευθυντές Προϊόντων

Μπορείτε να γίνετε διευθυντής προϊόντων μετά την αποφοίτησή σας με οποιοδήποτε πτυχίο κολεγίου, αλλά συχνά προτιμάται πτυχίο μάρκετινγκ ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εάν μπορείτε να αποκτήσετε εμπειρία και δεξιότητες εκ των προτέρων, αυτό θα είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Οι ακόλουθες δεξιότητες είναι σημαντικές για να γίνετε διαχειριστής προϊόντων:

  • Βασικές επιχειρηματικές γνώσεις
  • Ανάλυση δεδομένων
  • Ερευνα αγοράς
  • Μοντελοποίηση τιμών
  • UX

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε πιστοποιήσεις για να γίνετε διευθυντής προϊόντων, το να έχετε ένα ή περισσότερα σίγουρα θα λειτουργήσει υπέρ σας κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων για δουλειά.

  • Πιστοποιημένο πιστοποιητικό διαχείρισης προϊόντων AIPMM
  • Πιστοποιητικό Product Manager από το Product School
  • Πιστοποιημένος Product Manager από το Pragmatic Institute

Μέχρι στιγμής, έχετε μάθει τα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά προσόντα, τις δεξιότητες και την εκπαίδευση που είναι απαραίτητα για να γίνετε επιτυχημένος διαχειριστής προϊόντων. Τώρα, ήρθε η ώρα να μάθετε για επαγγελματικά διαδικτυακά μαθήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας. Εγγραφείτε για οποιοδήποτε από τα παρακάτω μαθήματα σύμφωνα με τους μαθησιακούς σας στόχους:

Διαχείριση προϊόντων 101-Udemy

Γίνετε Product Manager-Udemy

Γίνετε Product Manager Learning Path-LinkedIn Learning

Να γίνεις Product Manager-LinkedIn

  Πώς να αντιστοιχίσετε δύο ηχεία Nest Assistant Google για στερεοφωνικό ήχο

Γίνετε Product Manager-Udacity

Μαθήματα Διαχείρισης Προϊόντων-edX

Ειδίκευση διαχείρισης προϊόντων πραγματικού κόσμου-Coursera

Εξειδίκευση Διαχείρισης Προϊόντων Λογισμικού-Coursera

2. Για Project Managers

Όπως ο διαχειριστής προϊόντων, οι διαχειριστές έργων δεν μπορούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε μια θέση διαχείρισης. Οι περισσότεροι διαχειριστές έργων ξεκινούν το ταξίδι της σταδιοδρομίας τους στον τεχνικό τομέα. Για παράδειγμα, ένας διαχειριστής έργου αυτοκινήτων ξεκινά ως μηχανικός, ένας διευθυντής έργου ανάπτυξης λογισμικού ξεκινά ως προγραμματιστής και ούτω καθεξής.

Μιλώντας για δεξιότητες, οι διαχειριστές έργων πρέπει να φέρουν στο τραπέζι την ακόλουθη οξυδέρκεια:

  • Γνώση Waterfall, Scrum και Agile
  • Διαχείριση κινδύνων
  • Πρακτική τεχνογνωσία σε εργαλεία PM όπως διαγράμματα Gantt, Jira, Asana κ.λπ.
  • Διαχείριση χρημάτων
  • Ικανότητα γρήγορης κατανόησης της τεχνολογίας
  • Δυνατότητα εφαρμογής εννοιών επιχειρηματικής διαχείρισης όπως το Skill Will Matrix.

Πρέπει επίσης να περάσετε μία ή δύο παγκόσμιες πιστοποιήσεις διαχείρισης έργων όπως:

  • Πιστοποιημένος Συνεργάτης στη Διαχείριση Έργων (CAPM)
  • Professional Scrum Master (PSM I)
  • Επαγγελματίας διαχείρισης έργου (PMP)
  • Πιστοποιημένο ScrumMaster (CSM)

Μέχρι τώρα, έχετε μάθει τις δεξιότητες, την κατάρτιση, την οξυδέρκεια και τα εκπαιδευτικά προσόντα που απαιτούνται για να επιτύχετε ως διαχειριστής έργου. Ωστόσο, πρέπει να εγγραφείτε για ένα κατάλληλο διαδικτυακό μάθημα από την ακόλουθη λίστα για να οργανώσετε τα μαθήματα διαχείρισης έργου και να περάσετε τις πιστοποιήσεις:

Διαχείριση έργου για αρχάριους-Udemy

Google Project Management-Coursera

Αρχές και Πρακτικές Διαχείρισης Έργων Εξειδίκευση-Μαθήματα

Εξειδίκευση Project Management-Coursera

Γίνετε Project Manager Learning Path-LinkedIn

Εισαγωγή στη Διαχείριση Έργων-edX

Επαγγελματικό Πιστοποιητικό Διαχείρισης Έργων Πληροφορικής-edX

Product Manager vs Project Manager: Τι είναι καλύτερο;

Μεταξύ των αποφοίτων MBA και κολεγίων, ο ρόλος του διευθυντή προϊόντος είναι η πιο περιζήτητη καριέρα. Σύμφωνα με μια έκθεση της 13ης Δεκεμβρίου 2021 από την Glassdoor, ο μέσος ετήσιος μισθός ενός διαχειριστή προϊόντων θα μπορούσε να είναι έως και 127.496 $, συμπεριλαμβανομένης της βασικής αμοιβής και της πρόσθετης αμοιβής.

Ωστόσο, ένας διαχειριστής προϊόντων εισαγωγικού επιπέδου μπορεί να κερδίσει έως και 76 χιλιάδες $/έτος. Τώρα, ανάλογα με την εμπειρία και τις πιστοποιήσεις, ο μισθός θα μπορούσε να φτάσει τα 216 χιλιάδες $/έτος.

Μπορείτε να ξεκινήσετε ως συνεργάτης διευθυντής προϊόντων. Στη συνέχεια, εργαστείτε επιμελώς στην καριέρα σας για να αποκτήσετε εξαιρετικές δεξιότητες και ένστικτα που θα μπορούσαν να σας κάνουν Chief Product Officer ή CPO μιας εταιρείας. Στη συνέχεια, αντί να διαχειρίζεστε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, πρέπει να επιβλέπετε όλα τα έργα ανάπτυξης προϊόντων/υπηρεσιών στον οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να κερδίσετε μέσο μισθό 84.970 $ ετησίως ως διαχειριστής έργου. Το εύρος μισθών εισαγωγικού επιπέδου είναι 53.000 $/έτος και μπορεί να φτάσει έως και $137.000/έτος. Αυτά τα στοιχεία μισθών είναι σύμφωνα με την ίδια έκθεση Glassdoor που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2021.

Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε πολύ καλύτερο μισθό εάν μπορούσατε να εξασφαλίσετε μια δουλειά σε επιχειρήσεις όπως η Meta (έως 200.903 $/έτος), η Brocade (έως 199.935 $/έτος), η Tencent (έως 195.229 $/έτος), η Google (έως 193.048 $). /έτος), NVIDIA (έως 188.369 $/έτος) και Logitech (έως 185.453 $/έτος).

Ο ρόλος του διαχειριστή έργου αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση έργων και την ανάβαση στη σκάλα των ονομασιών. Μπορείτε να ξεκινήσετε ως εκπαιδευόμενος διαχειριστής έργου και να γίνετε Chief Operating Officer ή VP of Operations.

Από νομισματική άποψη, φαίνεται ότι η καριέρα του διευθυντή προϊόντων είναι καλύτερη όσον αφορά τις αποζημιώσεις, τα προνόμια και τα οφέλη. Ωστόσο, στο ανώτατο επίπεδο, ένας διαχειριστής έργου μπορεί να ελέγξει ολόκληρη τη λειτουργία της επιχείρησης, ενώ ένας διαχειριστής προϊόντων απλώς επιβλέπει τα προϊόντα/υπηρεσίες.

Τελικές Λέξεις

Τα εξειδικευμένα, αυτο-οδηγούμενα και υπεύθυνα προϊόντα, καθώς και οι διαχειριστές έργων, είναι τα δύο απαραίτητα ταλέντα που απαιτεί κάθε επιχείρηση. Έχετε διακριτικούς ρόλους ως διαχειριστής έργου και προϊόντων.

Κάθε συζήτηση μεταξύ διαχειριστή προϊόντων και διαχειριστή έργου τελειώνει με το συμπέρασμα ότι και τα δύο είναι απαραίτητα για την τακτική παροχή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την καινοτομία νέων προϊόντων/υπηρεσιών και την ανάπτυξη στο μέλλον.

Ανάλογα με την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, τις εργασιακές εμπειρίες και τους στόχους σταδιοδρομίας σας, επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και στοχεύστε να γίνετε άσος στον κλάδο.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση για τον διαχειριστή έργου έναντι του διαχειριστή πόρων που προσδιορίζει ξεκάθαρα τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σταδιοδρομιών.