iPhone 15 Pro έναντι iPhone 14 Pro: Πρέπει να κάνετε αναβάθμιση;

Η Apple αποκάλυψε την πολυαναμενόμενη σειρά iPhone 15 στην εκδήλωση «Wonderlust» τον Σεπτέμβριο του 2023. Ενώ όλα τα μοντέλα έλαβαν σημαντικές βελτιώσεις, τα μοντέλα iPhone 15 Pro έχουν μερικές συναρπαστικές νέες προσθήκες. Έτσι, εάν έχετε ένα iPhone 14 Pro, η αναβάθμιση στο iPhone 15 Pro μπορεί να είναι δελεαστική.

Ωστόσο, αξίζει να εξετάσετε τις διαφορές μεταξύ του iPhone 15 Pro και του iPhone 14 Pro του προηγούμενου έτους πριν αποφασίσετε. Λοιπόν, ας συγκρίνουμε τα δύο μοντέλα για να δούμε αν το iPhone 15 Pro είναι μια αξιόλογη αναβάθμιση.

Σχεδιασμός και προβολή

Πίστωση εικόνας: μήλο

Από απόσταση, το iPhone 15 Pro και το iPhone 14 Pro μοιάζουν εντυπωσιακά και δεν θα μπορείτε να τα ξεχωρίσετε αν δεν κοιτάξετε προσεκτικά. Ωστόσο, οι διαστάσεις τους διαφέρουν ελαφρώς λόγω των πιο λεπτών πλαισίων στο νεότερο μοντέλο. Ορίστε λοιπόν οι ακριβείς μετρήσεις:

  • iPhone 15 Pro: 146,6 x 70,6 x 8,25 mm; 206 γραμμάρια
  • iPhone 14 Pro: 147,5 x 71,5 x 7,85 mm; 187 γραμμάρια

Το iPhone 15 Pro διαθέτει μια ταινία τιτανίου με περιγραμμένες άκρες αντί για το πλαίσιο από ανοξείδωτο χάλυβα του παλαιότερου μοντέλου με αιχμηρές άκρες. Ως αποτέλεσμα, το iPhone 15 Pro δεν είναι μόνο πιο ανθεκτικό αλλά και ελαφρύτερο κατά 19 γραμμάρια. Η Apple αντικατέστησε επίσης τη θύρα Lightning με USB-C, η οποία βελτιώνει τις ταχύτητες μεταφοράς έως και 20 φορές.

  Πώς να πραγματοποιήσετε κλήσεις φωνής και βίντεο στο Skype

Ωστόσο, οι οθόνες και στα δύο μοντέλα παραμένουν οι ίδιες. Τόσο το iPhone 15 Pro όσο και το iPhone 14 Pro διαθέτουν οθόνη OLED 6,1 ιντσών 120 Hz με υποστήριξη HDR και ίδια ανάλυση. Σε ρυθμίσεις εξωτερικού χώρου, η μέγιστη φωτεινότητα παραμένει αμετάβλητη στα 2.000 nits. Επιπλέον, μοιράζονται την ίδια αποκοπή Dynamic Island, η οποία δεν έχει λάβει ενημερώσεις.

Εκτέλεση

Πίστωση εικόνας: Apple/YouTube

Το iPhone 15 Pro χρησιμοποιεί ένα ολοκαίνουργιο τσιπ A17 Pro, το οποίο βασίζεται σε μια διαδικασία 3 nm και εξαιτίας αυτού, θα υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο μοντέλων.

Η Apple ισχυρίζεται ότι η CPU του A17 Pro είναι έως και 10% ταχύτερη από το τσιπ A16 Bionic 4nm του iPhone 14 Pro. Και χάρη σε μια νέα GPU 6 πυρήνων, η απόδοση των γραφικών έχει βελτιωθεί κατά περίπου 20%.

Δεν είναι μόνο αυτό, καθώς το A17 Pro υποστηρίζει επιταχυνόμενη ιχνηλάτηση ακτίνων μέσω υλικού, καθιστώντας το ικανό να τρέχει παιχνίδια ποιότητας κονσόλας, όπως το Assassin’s Creed Mirage, το Death Stranding, το Resident Evil Village και άλλα.

  7 εφαρμογές για κινητά για να μαθαίνετε κάτι νέο κάθε μέρα

Πέρα από τους αριθμούς, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε ποτέ τη διαφορά απόδοσης μεταξύ αυτών των δύο μοντέλων σε καθημερινή χρήση στον πραγματικό κόσμο.

Ρύθμιση κάμερας

Πίστωση εικόνας: μήλο

Ενώ το πιο εντυπωσιακό και ακριβότερο iPhone 15 Pro Max απέκτησε έναν ολοκαίνουργιο τηλεφακό περισκοπίου 5x, το iPhone 15 Pro μοιράζεται την ίδια ρύθμιση τριπλής κάμερας με το iPhone 14 Pro, που περιλαμβάνει έναν τυπικό φακό 48MP και έναν εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό 12MP. και τηλεφακό 12 MP. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν επίσης την ίδια μπροστινή κάμερα selfie 12MP με διάφραγμα f/1.9.

Η Apple, ωστόσο, εισήγαγε βελτιώσεις στην υπολογιστική φωτογραφία με το Smart HDR 5 και τα πορτρέτα επόμενης γενιάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορεί να τραβήξει ελαφρώς καλύτερες φωτογραφίες από το iPhone 14 Pro. Η Apple σάς επιτρέπει επίσης να τραβάτε φωτογραφίες 48MP στο iPhone 15 Pro χρησιμοποιώντας τη μορφή HEIF, ενώ αναγκάζεστε να χρησιμοποιείτε το ProRAW για λήψεις 48MP στο iPhone 14 Pro.

Διάρκεια ζωής μπαταρίας

Η Apple ισχυρίζεται ότι το iPhone 15 Pro μπορεί να παίξει βίντεο έως και 23 ώρες με μία μόνο φόρτιση, κάτι που θεωρητικά είναι το ίδιο με το iPhone 14 Pro. Επομένως, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιο αποτελεσματικό τσιπ 3nm A17 Pro δεν βελτιώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

  Οδηγός και δωρεάν πρότυπα [2022]

Και παρά τη μετάβαση σε θύρα USB-C, οι ταχύτητες φόρτισης παραμένουν ίδιες και στα δύο μοντέλα. Μπορείτε να φορτίσετε και τα δύο iPhone στο 50% σε 30 λεπτά με ένα τροφοδοτικό 20W.

Αποθήκευση και τιμή

Το iPhone 15 Pro ξεκινά από 999 $, όπως ακριβώς έκανε το iPhone 14 Pro κατά την κυκλοφορία. Αν και η Apple έχει πλέον διακόψει το iPhone 14 Pro, μπορείτε ακόμα να το αγοράσετε από τρίτους προμηθευτές με έκπτωση.

Όσον αφορά τις επιλογές αποθήκευσης, και τα δύο μοντέλα διατίθενται σε παραλλαγές 128GB, 256GB, 512GB και 1TB. Δυστυχώς, η Apple δεν αύξησε τον βασικό αποθηκευτικό χώρο του iPhone 15 Pro στα 256 GB όπως έκανε για τον μεγαλύτερο αδερφό της.

Πρέπει να κάνετε αναβάθμιση στο iPhone 15 Pro;

Θα παρατηρήσετε μόνο μερικές διαφορές όταν συγκρίνετε το iPhone 14 Pro και το iPhone 15 Pro, με τις σημαντικότερες να είναι η κατασκευή και η απόδοση. Πιστεύουμε ότι η αναβάθμιση στο iPhone 15 Pro αξίζει να ληφθεί υπόψη εάν έχετε ένα iPhone 13 Pro ή ένα παλαιότερο μοντέλο.

Εάν δεν σας ενδιαφέρουν οι μικρές λεπτομέρειες, γιατί να σπαταλήσετε τα χρήματα που κερδίσατε με κόπο, όταν μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το iPhone σας χωρίς προβλήματα για έναν ακόμη χρόνο;