Hemingway Editor: A Viable Grammarly Alternative;

Το Hemingway Editor είναι το μόνο εργαλείο που χρειάζεστε για τη δημιουργία περιεχομένου βάσει κειμένου με την υψηλότερη ακρίβεια και παραγωγικότητα.

Ως συγγραφέας, συντάκτης ή και τα δύο, χρειάζεστε πάντα τις καλύτερες εφαρμογές γραφής και επεξεργασίας. Αυτά τα εργαλεία σάς βοηθούν να παράγετε ποιοτικό περιεχόμενο σε μειωμένο χρόνο. Επίσης, τέτοιες εφαρμογές βοηθήματος γραφής σάς βοηθούν να εστιάσετε στο περιεχόμενο ενώ φροντίζουν για μικρά λάθη. Η αγορά πλημμυρίζει από εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (ML) που γίνονται προσιτά.

Η ερώτηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων εδώ είναι ποια εφαρμογή είναι κατάλληλη; Ποια εφαρμογή προσφέρει γραφή χωρίς περισπασμούς, βολική επεξεργασία και δημοσίευση στο διαδίκτυο. Η απάντηση είναι ο συντάκτης Hemingway.

Βρείτε παρακάτω μια σαφή και συνοπτική επισκόπηση των χαρακτηριστικών και των λειτουργιών.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι ο συντάκτης Hemingway;

Η εφαρμογή Hemingway είναι μια εφαρμογή για επιτραπέζιους υπολογιστές και cloud που μπορεί να βελτιώσει το στυλ γραφής σας και να γυαλίσει το περιεχόμενο κειμένου, καλύπτοντας πέντε προβλήματα γραφής που αντιμετωπίζουμε όλοι:

 • Απεριόριστη χρήση παθητικής φωνής
 • Κακή χρήση επιρρημάτων
 • Σύνθετες φράσεις
 • Πολύπλοκες λέξεις
 • Ασήμαντες και μεγάλες προτάσεις

Είναι μια δωρεάν εφαρμογή web που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι συγγραφείς χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να επεξεργαστούν περιεχόμενο γραμμένο σε άλλους επεξεργαστές κειμένου όπως τα Έγγραφα Google ή το Microsoft Word. Ωστόσο, αν γράψετε την πεζογραφία σας σε αυτό, θα αναπτύξετε την ικανότητα της τολμηρής και καθαρής γραφής που ένας μέσος φυσικοί ομιλητής καταλαβαίνει αβίαστα.

Λειτουργίες

Η εφαρμογή κωδικοποιεί προβληματικές προτάσεις, φράσεις, λέξεις και παθητική φωνή καθώς αντιγράφετε και επικολλάτε οποιοδήποτε περιεχόμενο. Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να γράψετε στην εφαρμογή και μετά να μεταβείτε στη λειτουργία επεξεργασίας για να βρείτε μερικές πραγματικές προτάσεις.

Κατά κύριο λόγο, η εφαρμογή επισημαίνει το πρόβλημα. Σπάνια εμφανίζει προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, όταν συμβεί, μπορείτε απλώς να κάνετε κλικ στις προτάσεις για να τις εφαρμόσετε.

Επιπλέον, υπάρχουν εργαλεία μορφοποίησης κειμένου πάνω από τη διεπαφή γραφής και επεξεργασίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε περιεχόμενο έτοιμο για δημοσίευση HTML.

Εκτός από τη σύνταξη και την επεξεργασία, η έκδοση Ιστού έχει περιορισμένες δυνατότητες. Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή για υπολογιστές έχει ισχυρά χαρακτηριστικά που εξηγούνται στην ενότητα “Αποκλειστικές λειτουργίες”.

Διεπαφή χρήστη

Η διεπαφή γραφής και επεξεργασίας είναι εντελώς καθαρή, κατανοητή και χωρίς περισπασμούς. Δεδομένου ότι η εφαρμογή προσφέρει μερικές δυνατότητες, μπορείτε πραγματικά να εστιάσετε στη γραφή παρά να δοκιμάσετε περιττές λειτουργίες.

Ο χώρος εργασίας γραφής είναι καθαρός και λευκός, ώστε να μπορείτε να έχετε καλύτερη εικόνα αυτού που γράφετε. Και για να μην αναφέρουμε, ο τύπος γραμματοσειράς του φαίνεται επίσης εύκολος στα μάτια.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Το Hemingway Editor έρχεται με μερικά δροσερά πλήκτρα πρόσβασης, ώστε να μπορείτε να βασίζεστε λιγότερο στο ποντίκι και να πληκτρολογείτε πιο γρήγορα. Ακολουθούν οι συντομεύσεις που θα χρειάζεστε τακτικά:

 • Cmd ή Ctrl + J εναλλάσσεται μεταξύ της διεπαφής γραφής και επεξεργασίας
 • Το Cmd ή το Ctrl + L κρύβει και εμφανίζει το παράθυρο πλοήγησης στη δεξιά πλευρά
 • Τα Cmd ή Ctrl + K σάς επιτρέπουν να εισάγετε υπερσυνδέσμους
 • Cmd ή Ctrl + [ enables you to outdent a bulleted paragraph
 • Cmd or Ctrl + ] σας επιτρέπει να κάνετε εσοχή σε μια παράγραφο με κουκκίδες
  Τι είναι το τσιπ M1 της Apple για Mac;

Αποσπάσεις της γραφής

Το να ελέγχετε το email, να κάνετε like στα σχόλια στο Facebook, να παρακολουθείτε αγαπημένα κανάλια στο YouTube κ.λπ., είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να αντιμετωπίσετε ως συγγραφέας.

Μορφοποίηση περιεχομένου

Η μορφοποίηση του γραπτού σας άρθρου σύμφωνα με το Medium, το WordPress ή άλλους ιστότοπους είναι πραγματικά ένας πόνος για όλους τους συγγραφείς.

Έκδοση Περιεχομένου

Η δημοσίευση περιεχομένου σε πολλούς ιστότοπους ή ιστολόγια θα μπορούσε επίσης να είναι δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει πολλά μη αυτόματα βήματα.

Όγκος Περιεχομένου

Η παρακολούθηση του περιεχομένου σας είναι οικονομικά σημαντική εάν γράφετε επαγγελματικά

Ευανάγνωστο

Πολλοί συγγραφείς δεν γνωρίζουν καλά την αγγλική γραμματική, τη δομή προτάσεων και το λεξιλόγιο για να βελτιώσουν την αναγνωσιμότητα του περιεχομένου τους από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτή είναι επίσης μια ζωτική πρόκληση.

Στυλ γραφής

Το στυλ γραφής είναι απαραίτητο συστατικό κάθε γραπτού άρθρου. Μπορεί να χάσετε το αναγνωστικό κοινό εάν δεν είναι συμβατό με το κοινό-στόχο.

Προτάσεις ειδικών

Είναι δύσκολο να κάνετε μια αναζήτηση στο Google για κάθε αμφιβολία ενώ γράφετε. Επιπλέον, αυτό είναι μια απόσπαση της προσοχής.

Ο συντάκτης Hemingway ως λύση

Η εφαρμογή Hemingway Editor είναι μια ενιαία λύση σε όλα τα παραπάνω ζητήματα για συγγραφείς ή bloggers. Αν και η εφαρμογή web του είναι δωρεάν, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Μπορεί να θέλετε την εφαρμογή για υπολογιστές για καλύτερη εστίαση στη συγγραφή και την παραγωγή μεγάλου όγκου περιεχομένου για εμπορικούς σκοπούς.

Τα καλύτερα χαρακτηριστικά του συντάκτη Hemingway

Τα παρακάτω είναι τα χαρακτηριστικά για τα οποία αξίζει να δοκιμάσετε την εφαρμογή web του Hemingway Editor.

Η λειτουργία γραφής

Αυτή η λειτουργία σάς επιτρέπει να γράψετε την πρόζα σας. Δεν υπάρχουν άλλες λειτουργίες εκτός από την επεξεργασία κειμένου. Επίσης, δεν μπορείτε να δείτε τον όγκο του περιεχομένου. Ως εκ τούτου, είναι η κατάλληλη εφαρμογή για εσάς, εάν έχετε συνηθίσει να γράφετε περιεχόμενο μεγάλης μορφής. Επίσης, εάν γράφατε περιεχόμενο σύντομης μορφής και θέλετε να βελτιώσετε τον όγκο του περιεχομένου, δοκιμάστε αυτήν την εφαρμογή.

Για την καλύτερη εμπειρία στην εφαρμογή Ιστού, αλλάξτε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σε λειτουργία πλήρους οθόνης. Θα αποκτήσετε περισσότερο καταπραϋντικό λευκό χώρο.

Η λειτουργία επεξεργασίας

Ακριβώς δίπλα στο κουμπί Εγγραφή, εμφανίζεται το κουμπί Επεξεργασία. Το κουμπί Επεξεργασία ενεργοποιεί τη λειτουργία Επεξεργασίας του Επεξεργαστή Hemingway.

Η λειτουργία επεξεργασίας είναι το μέρος όπου συμβαίνει όλη η μαγεία. Εμφανίζει διάφορες μετρήσεις περιεχομένου, όπως αναγνωσιμότητα, πλήθος λέξεων, επισημάνσεις προβλημάτων με χρωματική κωδικοποίηση και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να μορφοποιήσετε, να εξαγάγετε και να δημοσιεύσετε το περιεχόμενό σας από αυτήν τη λειτουργία εφαρμογής.

Μορφοποίηση φιλική προς HTML

Το Hemingway Editor διαθέτει επίσης μια μινιμαλιστική γραμμή εργαλείων με τυπικά εργαλεία επεξεργασίας κειμένου. Αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν γράφετε περιεχόμενο για ιστότοπους ή ιστολόγια με οργανική κατάταξη και βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης στο μυαλό σας.

Ο ανιχνευτής ιστότοπου της Google σαρώνει γρήγορα το περιεχόμενό σας όταν αποτελείται από στοιχεία μορφοποίησης όπως ετικέτα παραγράφου (P), ετικέτες κεφαλίδας (H1, H2, H3, κ.λπ.), εισαγωγικά, κουκκίδες, συνδέσμους, αριθμημένες λίστες κ.λπ. Λαμβάνετε όλη αυτή την απαραίτητη μορφοποίηση εργαλεία σε αυτήν την εφαρμογή.

Επίρρημα Spotter

Η εφαρμογή συνοδεύεται από έναν αλγόριθμο για τον εντοπισμό τυπικών επιρρημάτων. Επίσης, αναζητά το περιεχόμενο με «ly» για να εντοπίσει πιθανά επιρρήματα και διασταυρώνει τη βιβλιοθήκη επιρρημάτων του. Ο στόχος είναι να σας δείξουμε όλα τα επιρρήματα που έχετε χρησιμοποιήσει στην πρόζα σας.

  Πώς να αντιστοιχίσετε ξανά τη λειτουργία κλικ στο μεσαίο κουμπί του ποντικιού/τροχού κύλισης

Ορισμένα επιρρήματα επηρεάζουν αρνητικά τα επίθετα και τα αδύναμα ρήματα. Αυτά είναι γνωστά ως κακά επιρρήματα. Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολλά από αυτά (πάνω από 15), ο τόνος του περιεχομένου σας δεν θα είναι φυσικός. Το εγγενές αναγνωστικό κοινό σας θα βρει την πεζογραφία δύσκολο να ακολουθήσει. Επομένως, χρησιμοποιήστε το Adverb Spotter (επισημαίνει τη λέξη με μπλε χρώμα) για να μειώσετε τα περιττά επιρρήματα.

Παρατηρητής Παθητικής Φωνής

Η παθητική φωνή κάνει το περιεχόμενό σας τεμπέλικο. Επίσης, μειώνει το σκορ αναγνωσιμότητας. Στην εμπορική και δημιουργική γραφή για ιστότοπους, ειδικοί συγγραφείς και συντάκτες προτείνουν ότι η λιγότερο παθητική χρήση φωνής είναι καλή.

Το παθητικό εργαλείο εύρεσης φωνής του Hemingway Editor τονίζει τον στόχο του σε πράσινη απόχρωση. Ο αλγόριθμος αναγνωσιμότητας θα μειώσει τη βαθμολογία περιεχομένου εάν χρησιμοποιείτε περισσότερες από 16 παθητικές φωνές στην πρόζα σας.

Επομένως, αντικαταστήστε τις παθητικές φωνές με τις ενεργές αντίστοιχές τους για να βελτιώσετε τη βαθμολογία αναγνωσιμότητας του κειμένου σας.

Συνώνυμο Spotter

Μια άλλη ζωτική λειτουργία του αλγόριθμου του Hemingway Editor είναι να βρίσκει μη δημοφιλείς, σκληρές και πομπώδεις λέξεις. Μόλις εντοπιστεί, η εφαρμογή επισημαίνει αυτές τις φράσεις ή λέξεις με μωβ.

Τέτοιες λέξεις κάνουν το περιεχόμενό σας πολυφωνικό. Όταν χρησιμοποιείτε πάρα πολλά από αυτά, το αναγνωστικό κοινό σας μπορεί απλώς να κλείσει το περιεχόμενό σας από απογοήτευση. Γιατί κάθε φορά που συναντούν τέτοιες λέξεις, πρέπει να αναζητούν το νόημα στο λεξικό.

Ως συγγραφέας μάρκετινγκ, επιχειρήσεων και εμπορικού περιεχομένου, καθήκον σας είναι να χρησιμοποιείτε εύκολη γλώσσα που μπορεί να κατανοήσει ο καθένας χωρίς τη βοήθεια λεξικού.

Κάθε φορά που βλέπετε μια πρόταση από το Συνώνυμο Spotter, τοποθετήστε την πρόταση τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από τη μοβ τονισμένη λέξη και επιλέγοντας τις εναλλακτικές.

Δύσκολο στην ανάγνωση Προτάσεων Σημειώστε

Αυτό το εργαλείο χρωματίζει προτάσεις με κίτρινο χρώμα για να υποδείξει ότι το κείμενο σε αυτήν την ενότητα είναι σχετικά δυσανάγνωστο. Ωστόσο, το εργαλείο δεν εμφανίζει προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Πρέπει να ακολουθήσετε τη μέθοδο δοκιμής και σφάλματος για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Το περιεχόμενό σας θα έχει καλύτερη βαθμολογία αναγνωσιμότητας εάν αφαιρέσετε αυτές τις δυσανάγνωστες προτάσεις.

Πολύ δύσκολο να διαβαστεί ο εντοπισμός προτάσεων

Οι ειδικοί γραφής και επεξεργασίας θεωρούν πολύπλοκες και μακροσκελείς προτάσεις ως πολύ δυσανάγνωστο κείμενο. Το Hemingway Editor έχει ένα ειδικό πρόγραμμα στο backend του για να αναγνωρίζει τέτοιες σύνθετες προτάσεις. Εάν δείτε την εφαρμογή να επισημαίνει ορισμένες από τις προτάσεις σας με κόκκινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για σύνθετες προτάσεις.

Χωρίστε τις μεγάλες προτάσεις σε δύο ή περισσότερες για να αυξήσετε τη ροή της έκφρασης. Επίσης, αντικαταστήστε σύνθετες προτάσεις με σύντομες προτάσεις μιας κύριας ή ανεξάρτητης πρότασης. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει σημαντικά την αναγνωσιμότητα του περιεχομένου.

Βαθμολογία αναγνωσιμότητας

Η αναγνωσιμότητα περιεχομένου είναι η έρευνα που προσπαθεί να καταλάβει ποιο βαθμό εκπαίδευσης στις ΗΠΑ χρειάζεστε για να κατανοήσετε την πεζογραφία. Στο Hemingway Editor, όσο χαμηλότερος είναι ο βαθμός αναγνωσιμότητας, τόσο το καλύτερο.

Αυτή η εφαρμογή γραφής και επεξεργασίας χρησιμοποιεί τον αυτοματοποιημένο δείκτη αναγνωσιμότητας για να κρίνει το κείμενό σας. Αυτός ο αλγόριθμος Automated Readability Index είναι εξαιρετικά αξιόπιστος και δημοφιλής.

Σύμφωνα με αυτήν την εφαρμογή, η βαθμολογία αναγνωσιμότητας 10 0r 9 είναι καλή επειδή εκτενείς μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι ένας μέσος αναγνώστης στις ΗΠΑ αισθάνεται άνετα με το περιεχόμενο του επιπέδου 10ης τάξης.

Χαρακτηριστικά περιεχομένου

Το Hemingway Writer είναι επίσης χρήσιμο για την εύρεση μετρήσεων περιεχομένου όπως οι παρακάτω:

 • Χρόνος διαβασματός
 • Γράμματα
 • Χαρακτήρες
 • Λόγια
 • Προτάσεις
 • Παράγραφοι

Αποκλειστικές λειτουργίες της εφαρμογής Hemingway Editor PC

Οι πρόσθετες λειτουργίες που λαμβάνετε όταν αγοράζετε την εφαρμογή για υπολογιστές είναι:

Επεξεργασία εκτός σύνδεσης

Η αυτόνομη εφαρμογή λειτουργεί σε υπολογιστές με Windows ή macOS χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Εάν ταξιδεύετε μεγάλες αποστάσεις και θέλετε να εργαστείτε για το άρθρο σας, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας αυτήν τη δυνατότητα.

  Πώς να λάβετε οδηγίες οδήγησης στο Apple Watch σας

Άμεση δημοσίευση σε WordPress ή Medium

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το περιεχόμενό σας απευθείας στο Medium ή στο WordPress με ένα κλικ. Δεν χρειάζεται να αντιγράψετε το περιεχόμενο σε αυτές τις πλατφόρμες και στη συνέχεια να το μορφοποιήσετε από την αρχή.

Δημοσίευση έτοιμου περιεχομένου για άλλους ιστότοπους

Η εφαρμογή επιτραπέζιου υπολογιστή Hemingway Editor σάς επιτρέπει επίσης να εξάγετε κείμενο Markdown ή HTML για δημοσίευση σε ιστολόγια και ιστότοπους.

Τιμολόγηση συντάκτη Hemingway

Η τυπική εφαρμογή Hemingway Editor είναι δωρεάν. Είναι προσβάσιμο μέσω προγραμμάτων περιήγησης ιστού, καθώς πρόκειται για εφαρμογή cloud. Επομένως, θα χρειάζεστε πάντα το Διαδίκτυο για να εργαστείτε στην εφαρμογή. Επιπλέον, δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε τίποτα στην εφαρμογή Ιστού, επομένως κάντε αντιγραφή-επικόλληση της εργασίας σας αλλού πριν κλείσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας Hemingway.

Εάν θέλετε να επενδύσετε μερικά δολάρια για τη λειτουργικότητα, την ευκολία και την παραγωγικότητα, μπορείτε να αγοράσετε την εφαρμογή για υπολογιστές Hemingway Editor 3 για 19,99 $. Είναι μια εφάπαξ αγορά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εφαρμογής

Πλεονεκτήματα

 • Γράψιμο περιεχομένου μεγάλης μορφής χωρίς περισπασμούς
 • Προτείνεται για μάρκετινγκ αντιγράφων και άρθρων
 • Προηγμένη ανάλυση αναγνωσιμότητας περιεχομένου σύμφωνα με το Automated Readability Index
 • Επισημαίνει κακά επιρρήματα, παθητική φωνή, σύνθετες προτάσεις, ασυνήθιστες λέξεις κ.λπ.
 • Η διαδικτυακή έκδοση είναι δωρεάν
 • Η .Web-έκδοση προσφέρει όλες τις ζωτικές δυνατότητες του Hemingway Editor
 • Η εφαρμογή επιφάνειας εργασίας είναι ελαφριά και λειτουργεί σε έναν μέσο υπολογιστή
 • Μινιμαλιστική διεπαφή χρήστη για μέγιστη εστίαση στην εργασία

Μειονεκτήματα

 • Οι προηγμένες λειτουργίες βρίσκονται πίσω από το paywall και είναι διαθέσιμες μόνο στην εφαρμογή για υπολογιστές.
 • Χωρίς γραμματικά λάθη, σημεία στίξης και ορθογραφικά λάθη
 • Δεν προτείνεται για μη εμπορικό περιεχόμενο όπως σχολικά βιβλία, μυθιστορήματα κ.λπ.

Εναλλακτικές λύσεις του Hemingway Editor

Εάν θέλετε να συγκρίνετε αυτό το εργαλείο με μερικές δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις και στη συνέχεια να αποφασίσετε εάν θέλετε να το αποκτήσετε ή όχι, ακολουθούν ορισμένες επιλογές για εσάς:

Γραμματικά

Το Grammarly είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εργαλείο γραφής για τη δημιουργία περιεχομένου, την επεξεργασία, τη διόρθωση, τον έλεγχο λογοκλοπής κ.λπ. Διαθέτει ένα ισχυρό AI στο backend του που σαρώνει συνεχώς το περιεχόμενό σας για βασικές και προηγμένες προτάσεις.

Η δωρεάν έκδοση προσφέρει μόνο βασικές διορθώσεις όπως ορθογραφικά λάθη, σημεία στίξης κ.λπ.

ProWritingAid

Τα στυλ αγγλικής γραμματικής και προτάσεων θα μπορούσαν να είναι πολύ περίπλοκα τόσο για εγγενείς όσο και για μη εγγενείς συγγραφείς. Το ProWritingAid σάς βοηθά να γυαλίσετε το αγγλικό σας κείμενο, προσφέροντας προτάσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως συνέπεια, στυλ, γραμματική, ορθογραφία, σαφήνεια και πολλά άλλα.

QuillBot

Το QuillBot είναι δημοφιλές ως εφαρμογή παράφρασης. Ωστόσο, προσφέρει επίσης άλλες τυπικές λειτουργίες εργαλείων γραφής, όπως το Grammar Checker, το Plagiarism Checker, το Word Counter, το Summarizer και το Citation Generator. Ένα χαρακτηριστικό προστιθέμενης αξίας είναι το Co-Writer για τη συλλογική δημιουργία περιεχομένου.

Τελικές Λέξεις

Μέχρι στιγμής, έχετε περάσει από μια ανασκόπηση 360° του Hemingway Editor. Είναι η επιλογή του εργαλείου γραφής και επεξεργασίας για ειδικούς bloggers και συγγραφείς περιεχομένου ιστοτόπων.

Ανάλογα με το στυλ γραφής, επεξεργασίας και δημοσίευσής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα ή όλα τα βοηθήματα γραφής που προσφέρει η εφαρμογή. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε την επί πληρωμή εφαρμογή να γίνει πιο παραγωγική, να δημοσιεύει περιεχόμενο πιο γρήγορα και τελικά να αλληλεπιδρά με το κοινό σας χωρίς κόπο.

Εφόσον είστε συγγραφέας ή συντάκτης, χρειάζεστε αυτές τις εφαρμογές ημερολογίου για να καταγράψετε τις σκέψεις σας χωρίς κόπο. Επιπλέον, αυτοί οι συνόψεις άρθρων και τα εργαλεία παράφρασης σίγουρα θα βοηθήσουν την ομάδα περιεχομένου σας να παράγει ποιοτικά κείμενα.