HDMI έναντι DisplayPort – Ποιο είναι καλύτερο;

Το HDMI και το DisplayPort είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς υποδοχές καλωδίων για πολλές συσκευές, από κονσόλες παιχνιδιών και οθόνες έως διάφορες τηλεοράσεις. Ωστόσο, αυτοί οι σύνδεσμοι είχαν κάποιο φιλικό ανταγωνισμό εδώ και αρκετό καιρό. Μπορεί να μοιάζουν αλλά στην πράξη διαφέρουν.

Έχετε κάποιο δίλημμα σχετικά με το ποιο να επιλέξετε;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή. Μάθετε για τις δυνατότητες και ποιες συσκευές λειτουργούν καλύτερα με κάθε υποδοχή.

HDMI – Βέλτιστο τόσο για τηλεοράσεις όσο και για υπολογιστές

Το HDMI χρησιμοποιείται πιο συχνά για τηλεοράσεις για την αποστολή σημάτων βίντεο και ήχου υψηλής ευκρίνειας μέσω ενός καλωδίου για τη σύνδεση της τηλεόρασης με κουτιά ISP, δέκτες STB ή κονσόλες παιχνιδιών. Είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για οθόνες υπολογιστών χαμηλής έως μεσαίας εμβέλειας. Δεδομένου ότι το σύγχρονο HDMI είναι τυποποιημένο, είναι εύκολο να συνδεθεί και να χρησιμοποιηθεί με ευρεία υποστήριξη σε όλες τις επωνυμίες και τα μοντέλα.

Οι σύγχρονες συσκευές οθόνης, τα μόντεμ και οι κάρτες γραφικών έχουν συνήθως συνδυασμό των ακόλουθων θυρών:

  • HDMI 1.4: Υποστηρίζει ανάλυση έως και 4K στα 24Hz, 4K στα 30Hz ή 1080p στα 120Hz. Το εύρος ζώνης (ρυθμός διεκπεραίωσης δεδομένων) είναι 10,2 Gbps.
  • HDMI 2.0: Υποστηρίζει έως και 4K στα 60 Hz με εύρος ζώνης 18 Gbps. Οι νεότερες εκδόσεις (2.0a, 2.0b) περιλαμβάνουν επίσης υποστήριξη HDR (High Dynamic Range) για βελτιωμένη αντίθεση εικόνας.
  • HDMI 2.1: Υποστηρίζει έως και 10K στα 120Hz. Το εύρος ζώνης είναι 48 Gbps. Αυτή η έκδοση έχει βελτιωμένη υποστήριξη συστήματος HDR με δυναμικά μεταδεδομένα και βελτιωμένο κανάλι επιστροφής ήχου (eARC).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υποστηρίζουν όλες οι συσκευές την πιο πρόσφατη έκδοση του HDMI και θα πρέπει να ερευνήσετε ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες. Κατά κανόνα, οι νεότερες εκδόσεις HDMI είναι ανώτερες. Μπορείτε πάντα να δείτε τις υποδοχές HDMI στις συσκευές σας ή το εγχειρίδιο χρήσης για να ελέγξετε τη συμβατότητα της έκδοσής τους.

  Το Hover Hound συγκρίνει τις τιμές του Newegg με το Amazon και το Tiger Direct

Ευτυχώς, το σύγχρονο HDMI (1.4 και άνω) είναι συμβατό προς τα πίσω, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε μια οθόνη HDMI 2.1 σε μια συσκευή συμβατή με 1.4. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παλαιότερη συσκευή (όσον αφορά τη συμβατότητα HDMI) θα αποφασίσει τη συνολική ποιότητα εικόνας.

Η ίδια συμβατότητα ισχύει και για τα καλώδια. Η σύνδεση ενός καλωδίου HDMI 2.0 σε δύο συσκευές συμβατές με 2.1 θα τις περιορίσει στο εύρος ζώνης του προτύπου 2.0. Θα απενεργοποιήσει επίσης τις πρόσθετες δυνατότητες που παρέχει το ενημερωμένο πρότυπο. Για το HDMI, η αγορά ενός καλωδίου είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή των συσκευών για σύνδεση.

Ευτυχώς, οι επιλογές είναι σχεδόν απεριόριστες και μπορείς να πάρεις ακόμη και ένα καλώδιο RGB στις μέρες μας.

DisplayPort – μια αναβάθμιση υπολογιστή

Αν και το DisplayPort μοιάζει επιφανειακά με καλώδιο HDMI, χρησιμοποιείται πιο συχνά σε υπολογιστές παρά σε τηλεοράσεις. Διαθέτει βίντεο και ήχο υψηλής ευκρίνειας και τα πρότυπά του είναι διαφορετικά.

Σε σύγχρονες κάρτες γραφικών, οθόνες και ορισμένες τηλεοράσεις, μπορείτε να βρείτε τις ακόλουθες εκδόσεις καλωδίων DisplayPort:

  • DisplayPort 1.2: Υποστηρίζει έως και 4K στα 60Hz. Το εύρος ζώνης είναι 17,28 Gbps.
  • DisplayPort 1.3: Υποστηρίζει έως και 4K στα 120Hz ή 8K στα 30Hz. Το εύρος ζώνης είναι 32,4 Gbps.
  • DisplayPort 1.4: Υποστηρίζει έως και 8K στα 60Hz. Το εύρος ζώνης είναι 32,4 Gbps.
  • DisplayPort 2.0: Υποστηρίζει έως και 16K με HDR στα 60Hz. Το εύρος ζώνης είναι 80 Gbps.

Επιπλέον, το DisplayPort υποστηρίζει το Free Sync της AMD και το G-Sync της Nvidia, ώστε να έχετε εξαιρετική εμπειρία παιχνιδιού και σχεδίασης ανεξάρτητα από την κάρτα γραφικών που χρησιμοποιείτε.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα καλώδια DisplayPort είναι η σύνδεση πολλαπλών οθονών από μία σύνδεση μέσω μιας αλυσίδας. Αυτό είναι χρήσιμο εάν θέλετε να συνδέσετε δύο οθόνες στον υπολογιστή και η κάρτα γραφικών σας έχει εγκατεστημένη μόνο μία θύρα DisplayPort. Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, μπορείτε επίσης να στείλετε σήματα DisplayPort μέσω της θύρας USB-C.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την εγγραφή συμμετεχόντων για συσκέψεις Zoom

Τα καλώδια DisplayPort είναι επίσης καθολικά για αυτό το πρότυπο σύνδεσης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μια μεμονωμένη αγορά καλωδίου DisplayPort είναι ασφαλής για το μέλλον ή τουλάχιστον είναι πολύ πιθανό να παραμείνει ως τέτοιο.

Πώς να επιλέξετε μεταξύ HDMI και DisplayPort

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε ποιες εκδόσεις σύνδεσης υποστηρίζει η συσκευή σας. Γενικά, ένα νεότερο πρότυπο θα λειτουργήσει καλύτερα και θα ξεπεραστεί αργότερα. Για παράδειγμα, εάν η συσκευή σας υποστηρίζει HDMI 2.0 και DisplayPort 1.4, η DisplayPort θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, το HDMI προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα λόγω της ηλικίας του. Δεδομένου ότι είναι πιο διαδεδομένο, περισσότερες συσκευές θα έχουν αυτήν τη θύρα σύνδεσης. Εάν ταξιδεύετε συχνά για επαγγελματικούς λόγους και θέλετε να συνδέσετε τον φορητό υπολογιστή σας με μια ευρύτερη σειρά συσκευών στα καταλύματα σας, η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα HDMI.

Εάν έχετε έναν προϋπολογισμό και αγοράζετε μια οθόνη, το HDMI είναι η άστοχη επιλογή, καθώς σχεδόν κάθε οθόνη το έχει. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να κάνετε αναβάθμιση σε μια νέα κάρτα γραφικών, η απόκτηση μιας με σύνδεση DisplayPort θα ήταν μια πιο σοφή απόφαση.

Η καλύτερη λύση θα ήταν να επιλέξετε το καλύτερο καλώδιο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να έχετε τη βέλτιστη απόδοση.

Χρήση HDMI και DisplayPort για παιχνίδια

Ίσως πιστεύετε ότι το καλύτερο καλώδιο για χρήση είναι αυτό που συνοδεύει τον υπολογιστή σας, αλλά ορισμένες διαφορές που μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό ανανέωσης, την ποιότητα χρώματος ή και τα δύο.

Πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με μια αγορά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τις δυνατότητες της εξόδου βίντεο της κάρτας γραφικών σας και της εισόδου βίντεο της οθόνης σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για παιχνίδια, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο DisplayPort για να συνδέσετε την κάρτα γραφικών σας στην οθόνη σας. Προσφέρει το καλύτερο εύρος ζώνης και πλήρη υποστήριξη για προσαρμοστικές δυνατότητες ανανέωσης όπως το G-Sync και το FreeSync. Οι τεχνολογίες προσαρμοστικού συγχρονισμού βοηθούν στο συγχρονισμό της εξόδου του ρυθμού καρέ των παιχνιδιών με τους ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης για την αποφυγή προβλημάτων όπως το σκίσιμο. Επιτρέπει σε μια οθόνη υψηλότερου καρέ να λειτουργεί απρόσκοπτα όταν εργάζεστε με προγράμματα χαμηλότερου καρέ.

  33 καλύτερα τρομακτικά παιχνίδια Roblox για να παίξετε με φίλους

Για τα σύγχρονα, προηγμένα συστήματα, το DisplayPort 1.4 είναι η λύση που είναι μια λύση. Υποστηρίζει υποστήριξη HDR, συμπίεση και ήχου 32 καναλιών, ενώ προσφέρει μέγιστη δυνατότητα ανάλυσης για εμπειρία υψηλότερης ποιότητας. Εάν χρησιμοποιείτε μια φθηνή οθόνη ή υπολογιστή χωρίς διακριτή GPU, το HDMI είναι μια καλύτερη (και συνήθως η μόνη) επιλογή μεταξύ των δύο.

Η συζήτηση DisplayPort και HDMI μπορεί να κριθεί από τον τύπο της κάρτας γραφικών και της οθόνης σας. Το G-Sync της Nvidia απαιτεί DisplayPort και το FreeSync της AMD υποστηρίζεται και από τους δύο τύπους σύνδεσης. Ορισμένες παλαιότερες κάρτες AMD ενδέχεται να διαθέτουν μόνο θύρα HDMI. Τυπικά, ωστόσο, οι οθόνες που πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες Adaptive Sync (συνήθως στα 144 Hz και άνω) θα διαθέτουν και DisplayPort και HDMI.

Το HDMI είναι η μορφή επιλογής για εξοπλισμό οικιακού κινηματογράφου και κονσόλες παιχνιδιών όπως το Xbox Series X και το Play Station 5. Το DisplayPort δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για αυτές τις συσκευές και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το HDMI 2.1. Ωστόσο, όταν πρόκειται για παλαιότερες κονσόλες, πρέπει να δώσετε προσοχή στην έκδοση HDMI και τη συγκεκριμένη λίστα με τις δυνατότητες που υποστηρίζουν.

Όσον αφορά την καθαρή οπτική οξύτητα και ποιότητα, το DisplayPort προτιμάται μεταξύ των επαγγελματιών και των λάτρεις των παιχνιδιών, με το HDMI 2.1 να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι οθόνες της Apple δεν υποστηρίζουν HDMI, καθιστώντας το DisplayPort ξεκάθαρο νικητή για αυτήν τη μάρκα.

Μερικές φορές δεν υπάρχει νικητής

Το HDMI και το DisplayPort έχουν παρόμοιες επιδόσεις, αλλά το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το HDMI υποστηρίζεται ευρέως στις περισσότερες συσκευές, αλλά το DisplayPort προσφέρει ορισμένες δυνατότητες που δεν διαθέτει το HDMI. Ωστόσο, η σωστή επιλογή εξακολουθεί να εξαρτάται από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε και το τι θέλετε να αποκτήσετε επιλέγοντας μεταξύ των δύο τύπων.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο οδηγός σας βοήθησε να πάρετε τη σωστή απόφαση για τις ανάγκες σας.

Έχετε χρησιμοποιήσει καλώδια HDMI ή DisplayPort στο παρελθόν; Αυτό το άρθρο σας βοήθησε να πάρετε την απόφαση; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.