Google Chrome εναντίον Chromium: Κατανοήστε τα βασικά

Το να έχετε μαζί τα ονόματα του Google Chrome και του Chromium μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, καθώς είναι εύκολο να τα μπερδέψετε.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις μάθετε τις διαφορές τους, η σύγχυση δεν θα παραμείνει.

Το Google Chrome είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ενώ το Chromium είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα. Το Chromium μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόγραμμα περιήγησης και ως βασικός κώδικας για τη δημιουργία διαφορετικών προγραμμάτων περιήγησης από αυτό.

Το Chromium έχει λιγότερους χρήστες και λειτουργίες από το Google Chrome, αλλά μοιράζεται τον ίδιο πηγαίο κώδικα με το Google Chrome.

Τόσο το Chrome όσο και το Chromium είναι προϊόντα που δημιουργούνται από την Google, επομένως μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι και τα δύο κάνουν εξαιρετική δουλειά σε αυτό που προσφέρουν.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο, ώστε να αποφασίσετε ποια θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Εισαγωγή στο Google Chrome

Κυκλοφόρησε το 2008, το Google chrome είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης ιστού. Αναπτύχθηκε και διατηρείται από την Google για πολλές συσκευές και πλατφόρμες και είναι δωρεάν για χρήση από οποιονδήποτε εκεί έξω.

Το Google Chrome είναι χτισμένο στο Chromium, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τον βασικό κώδικα του Chromium για να λειτουργήσει, αλλά συνοδεύεται και από τις ανεξάρτητες λειτουργίες του.

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι εφόσον το Chrome είναι ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα περιήγησης, δεν έχει ανοιχτό κώδικα και, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπει σε κανέναν να απομεταγλωττίσει, να αντιγράψει ή να αναστρέψει τον υπάρχοντα κώδικα του.

Επιπλέον, δεν μπορείτε να αναπτύξετε άλλα προγράμματα περιήγησης στον κώδικα του Google Chrome. Από τη θετική πλευρά, παρόλο που υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης, τα πλεονεκτήματα τα υπερτερούν. Ας τα βουτήξουμε λίγο παραπάνω.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Google Chrome

Ακολουθεί ένας πίνακας που δείχνει ορισμένα από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του προγράμματος περιήγησης.

ProsConsΤο Google Chrome είναι δωρεάν στη χρήση. Δεν επιτρέπει την επανεγγραφή, την αντίστροφη μηχανική ή την τροποποίηση του κώδικα. Μπορεί να ενημερωθεί αυτόματα και δεν απαιτείται μη αυτόματη παρέμβαση. Δεν υποστηρίζει επεκτάσεις εκτός του Chrome Web Store .Περιλαμβάνει ενσωματωμένη υποστήριξη για κωδικοποιητές πολυμέσων και Adobe Flash. Παρακολουθεί το ιστορικό και τα δεδομένα των χρηστών. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται στους διακομιστές της Google. Διαθέτει μια διαισθητική και εύχρηστη διεπαφή. Μπορεί να είναι βαριά για το σύστημά σας, ειδικά εάν είναι ανοιχτές πολλές καρτέλες. Μπορούν να εγκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν πολλές επεκτάσεις ταυτόχρονα για διάφορους σκοπούς. Επιτρέπει την περιήγηση σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, εάν θέλετε να αποκρύψετε το ιστορικό σας στο Διαδίκτυο. Διαθέτει cross-platform και υποστήριξη συσκευών.

Λήψη του Google Chrome

Η λήψη του Google Chrome δεν είναι επιστήμη και μπορεί να γίνει με 3 απλά βήματα.

Βήμα 1: Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας και μεταβείτε στη διεύθυνση “google.com/chrome”.

Βήμα 2: Κάντε κλικ στο κουμπί λήψης για να το κατεβάσετε σύμφωνα με την έκδοση Windows/Mac που διαθέτετε.

Βήμα 3: Εντοπίστε το αρχείο στο σύστημά σας και ξεκινήστε τα βήματα εγκατάστασης.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία κρυφού αναγνώστη του Google Chrome

Voila, τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης στον υπολογιστή σας. Μπορεί επίσης να γίνει λήψη σε άλλες συσκευές, όπως smartphone Android και iOS.

Τώρα που έχετε μια καλή ιδέα για το Google Chrome, ας καταλάβουμε το Chromium.

Εισαγωγή στο Chromium

Το 2008, η Google κυκλοφόρησε ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης μαζί με το Chrome, το Chromium Project. Πρέπει να έχετε συναντήσει ένα λογότυπο παρόμοιο με το Google Chrome αλλά σε μπλε χρώμα. Ναι, αυτό είναι το Chromium.

Όσον αφορά την εμφάνιση, την αίσθηση και τη διεπαφή, μοιάζει πολύ με το Google Chrome. Παρά τις ομοιότητες, έχει χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τον Chrome.

Το Chromium είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού ανοιχτού κώδικα και δωρεάν που σας επιτρέπει να τροποποιήσετε τον κώδικα για να επεκτείνετε τις λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτό μπορεί να γίνει απρόσκοπτα μέσω της κοινότητας προγραμματιστών Google μόνο από προγραμματιστές.

Δεδομένου ότι πρόκειται για πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα, μπορούν επίσης να κατασκευαστούν άλλα προγράμματα περιήγησης χρησιμοποιώντας το Chromium ως βασικό κώδικα. Για παράδειγμα, το Google Chrome και το Microsoft Edge είναι δύο προγράμματα περιήγησης που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τον κώδικα Chromium.

Επιπλέον, πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν επίσης τον πηγαίο κώδικα chromium στα πλαίσια τους.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Chromium

Ακολουθεί ένας πίνακας που δείχνει ορισμένα από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του προγράμματος περιήγησης.

ProsConsΔεδομένου ότι το Chromium είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα, έχει συχνές ενημερώσεις και βελτιώσεις για μια βελτιωμένη εμπειρία χρήστη. Οι ενημερώσεις πρέπει να εκκινούνται με μη αυτόματο τρόπο. Δεν παρακολουθεί τα δεδομένα του προγράμματος περιήγησής σας. Δεν έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για κωδικοποιητές πολυμέσων και Adobe Flash.Δεν περιορίζει τους χρήστες να χρησιμοποιούν επεκτάσεις μόνο από το Chrome Web Store. Η λειτουργία sandbox ασφαλείας είναι απενεργοποιημένη. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε άλλα προγράμματα περιήγησης και εφαρμογές χρησιμοποιώντας τον κώδικά της. Οποιοσδήποτε από την κοινότητα προγραμματιστών μπορεί να ξαναγράψει τον κώδικά του για να εμπλουτίσει τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του.

Λήψη του Chromium

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λήψης του Chromium, και ενώ οι περισσότεροι από αυτούς μπορεί να είναι περίπλοκοι, θα εξετάσουμε την πιο βολική μέθοδο εδώ. Πρέπει να ακολουθήσετε μόνο 3 απλά βήματα για να το κατεβάσετε.

Βήμα 1: Μεταβείτε στη σελίδα λήψης του Chromium. Θα εντοπίσει αυτόματα τη συσκευή και το λειτουργικό σας σύστημα.

Βήμα 2: Κάντε κλικ στο κουμπί Λήψη Chromium στο κέντρο.

Βήμα 3: Αποσυσκευάστε το αρχείο zip και ολοκληρώστε την εγκατάσταση για να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε.

Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο, να παίξετε με τον κώδικα και να κάνετε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, αν θέλετε να αναπτύξετε πράγματα.

Τι είναι τα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Chromium χρησιμοποιείται ως βασικός κώδικας για την παραγωγή και τη δημιουργία πολλών εφαρμογών και προγραμμάτων περιήγησης. Όλα τα προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούν το Chromium μπορούν να ονομαστούν προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium. Είναι εξελιγμένα και προηγμένα και διαθέτουν δικά τους χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium

Σε αυτήν την ενότητα, ας δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, εκτός από το Google Chrome.

#1. Microsoft Edge

Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή και πρόσφατα προγράμματα περιήγησης που κατασκευάστηκαν από το Chromium είναι το δικό μας Microsoft Edge. Εάν είστε χρήστης της Microsoft, σας αρέσει γιατί αυτό το πρόγραμμα περιήγησης διαθέτει ενημερώσεις κώδικα απορρήτου και λειτουργίες που δεν επιτρέπουν σε άλλους ιστότοπους να συλλέγουν τα δεδομένα περιήγησής σας.

Είναι επίσης κατασκευασμένο για να σας προστατεύει από phishing, κακόβουλο λογισμικό και αρχεία που περιέχουν ιούς. Αυτή η δυνατότητα είναι γνωστή ως Έξυπνη οθόνη του Microsoft Defender.

  Ταξίδια? Φέρτε ένα Chromebook. Είναι κρυπτογραφημένα

Το πρόγραμμα περιήγησης είναι ενσωματωμένο στο MS Office 365 για να διευκολύνει τη συλλογή, την κοινή χρήση και την εξαγωγή δεδομένων σε Word, Excel και άλλες μορφές.

#2. Βιβάλντι

Ελαφρώς λιγότερο γνωστό αλλά τόσο καλό όσο το Microsoft Edge, το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi διαθέτει μινιμαλιστική διεπαφή και προσφέρει εξαιρετική εμπειρία χρήστη. Έχει μια καταπληκτική ενσωματωμένη δυνατότητα που αλλάζει το συνδυασμό χρωμάτων του προγράμματος περιήγησης με βάση τους τελευταίους ιστότοπους που επισκέπτεστε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα περιήγησης σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, όπως θέμα, φόντο, τοποθέτηση καρτελών κ.λπ.

Το Vivaldi υποστηρίζει ακόμη και ορισμένες επεκτάσεις του Google Chrome και είναι διαθέσιμο για Windows, Mac και Linux.

#3. Γενναίος

Αν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα περιήγησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστή και smartphone, τότε το Brave είναι η απάντησή σας για την ευκολία χρήσης που προσφέρει.

Έχει ένα σωρό εκπληκτικά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία είναι:

Αυτό το πρόγραμμα περιήγησης παρέχει επίσης μια πολύ ομαλή εμπειρία περιήγησης, επομένως θα πρέπει να το ελέγξετε.

Δημοφιλή προγράμματα περιήγησης που δεν βασίζονται στο Chromium

Σε αυτήν την ενότητα, ας δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης που δεν βασίζονται σε Chromium.

#1. Mozilla Firefox

Πώς μπορεί αυτό να μην βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τη δημοτικότητα; Ο Mozilla Firefox είναι βετεράνος και είναι δωρεάν για χρήση και λήψη.

Για να μην αναφέρουμε, είναι γρήγορο, έχει ενσωματωμένη προστασία και συνοδεύεται από πολλά πρόσθετα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη διάθεσή σας.

#2. GNU IceCat

Κατασκευασμένο από τους ιδεαλιστές, το πρόγραμμα περιήγησης GNU IceCat είναι απαλλαγμένο από λογισμικό υποκλοπής spyware και δεν διαθέτει προ-ενσωματωμένα δυαδικά αρχεία Windows/macOS. Καθώς έχει κατασκευαστεί ως μέρος του έργου GNU, συνοδεύεται επίσης από δωρεάν πρόσθετα, πρόσθετα και πακέτα γλωσσών, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία περιήγησής σας.

#3. Σαφάρι

Το Safari είναι ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης μεταξύ των χρηστών συσκευών Apple για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι η καθαρή διεπαφή χρήστη του. Προσφέρει μια εμπειρία γρήγορης περιήγησης με την υψηλότερη ασφάλεια.

Καθώς η Apple το αναπτύσσει, το Safari είναι αρκετά συμβατό με όλες τις συσκευές της, είτε πρόκειται για iPad, iPhone ή Mac.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των προγραμμάτων περιήγησης που βασίζονται στο Chromium

Τα προγράμματα περιήγησης που έχουν δημιουργηθεί με τη βάση κώδικα του Chromium έχουν πολύ καλή απόδοση, αλλά έχει και τα μειονεκτήματά του που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν. Ακολουθούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προγραμμάτων περιήγησης που βασίζονται στο Chromium:

ProsConsΈχει μεγάλη φήμη, δεδομένου ότι τροφοδοτεί τους Google Chrome και τον Microsoft Edge. Χρησιμοποιεί πολλούς πόρους συστήματος και μπορεί να επιβραδύνει τον υπολογιστή όταν εκτελείται το πρόγραμμα περιήγησης. Οι επεκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί για το Google Chrome θα λειτουργούν και σε άλλα προγράμματα περιήγησης Chromium. Δεν είναι όλα τα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium εξοπλισμένα με τις βασικές λειτουργίες, εκτός από το Google Chrome. Τα προγράμματα περιήγησης που έχουν δημιουργηθεί με Chromium έχουν μια ελάχιστη, καθαρή και εύχρηστη διεπαφή. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης παρέχουν προστασία υψηλού επιπέδου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφέρουν από πρόγραμμα περιήγησης σε πρόγραμμα περιήγησης.

Google Chrome εναντίον Chromium

Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε μερικές από τις σημαντικές διαφορές μεταξύ του Google Chrome και του Chromium. Ας συγκρίνουμε και ας μάθουμε πώς στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλο.

#1. Μυστικότητα

Καθώς το Chromium είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα και μπορεί να επεξεργαστεί από προγραμματιστές, το πρόγραμμα περιήγησης έχει σχεδιαστεί για να μην μεταφέρει δεδομένα χρήστη ή συμπεριφορά περιήγησης σε κανέναν από τους διακομιστές.

  Περιορίστε τις ανοιχτές καρτέλες στο Chrome και σκοτώστε άλλες με το xTab

Από την άλλη πλευρά, οι αράχνες του Google Chrome παρακολουθούν, αναλύουν, μεταφέρουν και αποθηκεύουν συνεχώς δεδομένα στους διακομιστές της Google.

Διαβάστε επίσης: Εναλλακτικές λύσεις προγράμματος περιήγησης στο Chrome για καλύτερο απόρρητο

Αυτό σημαίνει ότι το Chromium προσφέρει έναν πολύ πιο ασφαλή χώρο στους χρήστες για να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο όταν συγκρίνετε τα δύο.

#2. Χαρακτηριστικά

Το Google Chrome διαθέτει ένα σύμπαν πρόσθετων λειτουργιών και ενσωματώσεων, μερικές από τις οποίες είναι:

  • Φόρμες Google
  • ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ
  • Google Drive
  • Προφίλ Χρηστών
  • Συγχρονισμός μεταξύ συσκευών

Αυτές οι δυνατότητες είναι αποκλειστικές με τα δικαιώματά τους και τα στοιχεία DRM για περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά, το Chromium δεν έχει πρόσθετα χαρακτηριστικά, αλλά οι προγραμματιστές είναι πάντα ελεύθεροι να τα ξαναγράψουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι το πρόγραμμα περιήγησης Chromium δεν θα ήταν πολύ βολικό για έναν μέσο άνθρωπο, εκτός εάν το πρόγραμμα περιήγησης αναπτυχθεί εκ νέου σε κάτι νέο.

#3. Υποστήριξη εργαλείων

Το Google Chrome υποστηρίζει επεκτάσεις στο πρόγραμμα περιήγησής του, αλλά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Chrome Web Store.

Ωστόσο, για να το αντισταθμίσετε, σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε μια σειρά εργαλείων, όπως:

  • Έγγραφα Google
  • Gmail
  • Google Pay
  • Μετάφραση Google
  • Chromecast
  • Επιλογέας χρώματος

Το Chromium επιτρέπει επεκτάσεις τρίτων, αλλά δεν διαθέτει τα παραπάνω ενσωματωμένα εργαλεία όπως το Google Chrome.

#4. Αδεια

Το Chromium περιλαμβάνει μόνο αυτές τις δωρεάν και βασικές άδειες:

  • Θεόρα
  • WAV
  • Εργο
  • VP8
  • VP9
  • Βορμπής

Ενώ το Google Chrome περιλαμβάνει βασικές άδειες, καθώς και τις ακόλουθες:

Εφόσον το Chromium δεν υποστηρίζει κωδικοποιητές με άδεια χρήσης, όπως το Chrome, δεν θα μπορείτε να αναπαράγετε πολυμέσα σε αυτό. Αυτό σημαίνει τη ροή βίντεο από ιστότοπους όπως το Netflix και το YouTube. θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους κωδικοποιητές με μη αυτόματο τρόπο.

#5. Διαδικασία ενημέρωσης

Το Chrome ενημερώνει αυτόματα τις ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα ασφαλείας όποτε έρχονται, ενώ η διαδικασία πρέπει να γίνει μη αυτόματα στο Chromium.

#6. Ασφάλεια

Όταν πρόκειται για Chromium, η λειτουργία sandbox δεν είναι ενεργοποιημένη σε πολλές περιπτώσεις, ενώ το Google Chrome έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία από προεπιλογή. Και τα δύο προγράμματα περιήγησης λαμβάνουν έγκαιρες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας, κάτι που είναι εξαιρετικά νέα.

Δεδομένου ότι και οι δύο μοιράζονται τον ίδιο κωδικό, δεν υπάρχουν πολλές διαφορές στην ασφάλεια. Ένα πράγμα που παραμένει σταθερό είναι ότι θα πρέπει να κάνετε λήψη των ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας με μη αυτόματο τρόπο στο Chromium, ενώ στο Chrome, ενημερώνεται αυτόματα.

#7. Πρόσθετα

Το Google Chrome υποστηρίζει το Adobe Flash Player, ενώ το Chromium όχι. Ωστόσο, ένας από τους τομείς όπου το Chromium προηγείται του Chrome είναι ότι επιτρέπει την εγκατάσταση επεκτάσεων εκτός του Chrome Web Store.

Σίγουρα, το Google Chrome μπορεί να υποστηρίζει ήδη όλες τις βασικές επεκτάσεις που μπορεί να χρειαστείτε, αλλά εάν προκύψει ανάγκη για μια επέκταση που δεν είναι διαθέσιμη στο Chrome Web Store, δεν θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε.

Εδώ το Chromium ξεπερνάει λίγο το Chrome.

#8. Περιορισμοί

Το Chromium είναι πολύ πιο ευέλικτο αν το δεις από τη σκοπιά ενός προγραμματιστή. Σας επιτρέπει να τροποποιήσετε τις λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες σας και να εισάγετε χαρακτηριστικά της θέλησής σας – δηλαδή, μόνο εάν γνωρίζετε πώς να κωδικοποιείτε.

Το Google Chrome έχει πολλές εντυπωσιακές ενσωματωμένες δυνατότητες, αλλά στερείται ευελιξίας. Έχει επίσης περιορισμούς, όπως καμία προειδοποίηση πριν κλείσετε κατά λάθος το παράθυρο με πολλές ανοιχτές καρτέλες.

Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι δεν συγχρονίζεται μεταξύ εφαρμογών και συσκευών. Τα προγράμματα περιήγησης όπως το Mozilla Firefox έχουν τη δυνατότητα συγχρονισμού με πολλούς υπολογιστές με τη βοήθεια του Mozilla Weave.

Τελικές Λέξεις

Αν και τόσο το Google Chrome όσο και το Chromium μπορεί να φαίνονται παρόμοια, θα παρατηρήσετε ότι είναι αρκετά διαφορετικά στη φύση τους, αν ψάξετε βαθύτερα. Και οι δύο εξυπηρετούν χρήστες για διαφορετικούς σκοπούς, επομένως, σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε ποιο θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Το Google Chrome είναι εξαιρετικό για έναν κανονικό, μέσο χρήστη, ενώ το Chromium είναι πιο κατάλληλο για προχωρημένους χρήστες που γνωρίζουν καλά την κωδικοποίηση και προτιμούν περισσότερο απόρρητο.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε πώς να ελέγξετε την ασφάλεια του προγράμματος περιήγησής σας για τρωτά σημεία.