DIY NAS vs. Pre-built NAS: Ποιο είναι το καλύτερο;

Το NAS (αποθηκευτικός χώρος συνδεδεμένος με το δίκτυο) είναι απίστευτα χρήσιμος. Εάν εργάζεστε από το σπίτι και διαχειρίζεστε μεγάλα αρχεία ή απλά θέλετε ένα ισχυρό αντίγραφο ασφαλείας δεδομένων στο σπίτι σας, ένα NAS θα διευκολύνει σημαντικά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της εργασίας σας. Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις NAS μπορεί να είναι ακριβές και δυνητικά δύσκολο να κατασκευαστούν. Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ένα NAS, είναι σημαντικό να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να αγοράσετε ένα ή να ακολουθήσετε τη διαδρομή DIY.

Τι είναι το NAS;

Το NAS σημαίνει αποθηκευτικός χώρος συνδεδεμένος με το δίκτυο—είναι σαν μια εξωτερική μονάδα δίσκου, αλλά συνδέεται με το ευρύτερο δίκτυό σας. Όπως ένας διακομιστής cloud, μπορείτε να ανεβάσετε τα αρχεία σας στο NAS για να τα αποθηκεύσετε αξιόπιστα σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου. Ωστόσο, το κύριο πλεονέκτημα που διακρίνει το NAS από τον χώρο αποθήκευσης cloud είναι ότι προσφέρει καλύτερες ταχύτητες μεταφόρτωσης και λήψης. Εξάλλου, το NAS είναι απευθείας συνδεδεμένο στο δίκτυό σας και δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο (αν και υπάρχουν επιλογές ασύρματης σύνδεσης).

Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε NAS;

Οι ίδιες οι συσκευές NAS είναι σχετικά απλές. Η κατασκευή ενός περιλαμβάνει την απόκτηση μιας θήκης, μητρικής πλακέτας, PSU, CPU και ψυγείου, RAM και αρκετών HDD/SSD. Οι περισσότερες εκδόσεις DIY NAS χρησιμοποιούν ένα μικρό συντελεστή μορφής (SFF) ή θήκη mATX—ιδανικά, με αρκετά γενναιόδωρη ποσότητα θέσεων μονάδων δίσκου ώστε να επιτρέπουν αναβαθμίσεις.

Ανάλογα με την περίπτωση που αγοράζετε, θα χρειαστείτε επίσης μια μητρική πλακέτα mATX, Mini ITX ή Mini DTX. Αναζητήστε μία με πολλές θύρες SATA, καθώς θα τις χρειαστείτε για τις μονάδες δίσκου σας. Εάν η μητρική σας πλακέτα διαθέτει υποδοχές PCIe, μπορείτε να εγκαταστήσετε κάρτες επέκτασης για να αυξήσετε τον αριθμό των θυρών SATA που έχετε διαθέσιμες.

Καθώς το NAS χρησιμοποιείται κυρίως για αποθήκευση, δεν θα χρειαστείτε μια εντυπωσιακή GPU. Αντίθετα, σας συνιστούμε να αγοράσετε ή να επαναχρησιμοποιήσετε μια CPU με ενσωματωμένα γραφικά. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την ποσότητα της σπατάλης χώρου μέσα στο NAS και θα μειώσει το συνολικό κόστος της κατασκευής. Εάν η CPU σας δεν διαθέτει stock cooler, πρέπει να αγοράσετε ένα αρκετά ισχυρό για να διατηρήσετε την κατασκευή σας δροσερή.

  17 Ρυθμίσεις κάμερας που πρέπει πάντα να αλλάζετε ή να απενεργοποιείτε

Επειδή δεν θα εγκαταστήσετε μια GPU, το τροφοδοτικό σας πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να υπερβαίνει τα 400 W. Ωστόσο, θα χρειαστείτε μερικά sticks RAM. Τα 4 GB μνήμης RAM είναι συνήθως επαρκή εάν αποθηκεύετε αρχεία, αλλά εάν σκοπεύετε να κάνετε οποιαδήποτε μορφή εικονικοποίησης, να χρησιμοποιήσετε ένα απαιτητικό λειτουργικό σύστημα ή σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα κέντρο ροής πολυμέσων, ίσως αξίζει να εγκαταστήσετε επιπλέον 4 GB έως 12 GB.

Το πιο σημαντικό μέρος του NAS σας είναι η αποθήκευση. Συνιστάται να αγοράσετε μια μονάδα αποθήκευσης που προσφέρει τουλάχιστον 1 TB χώρου. Οι μονάδες IronWolf της Seagate είναι ιδανικές για εγκατάσταση σε NAS. έρχονται με μια τεράστια γκάμα επιλογών δεδομένων (2TB έως 22TB), έχουν υψηλό όριο ρυθμού φόρτου εργασίας και έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις διαμορφώσεις RAID.

DIY NAS vs. Pre-built NAS: Ποιο είναι καλύτερο;

Οι DIY και οι προκατασκευασμένες ρυθμίσεις NAS έχουν και τα δύο διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Καθώς οι ρυθμίσεις NAS είναι δαπανηρές, ο καθορισμός της προτίμησής σας προτού κάνετε την επιλογή σας (και ενδεχομένως το μετανιώσετε) είναι ζωτικής σημασίας. Το κόστος, η ευκολία, η δυνατότητα αναβάθμισης, η απόδοση και η πολυπλοκότητα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν από την αγορά.

Κόστος

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, το να φτιάξετε το δικό σας NAS είναι ο καλύτερος τρόπος. Η διαδικασία DIY διασφαλίζει ότι έχετε επιλογές σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας ένα απλό σύστημα με όλες τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων δίσκου. Εάν η θήκη που επιλέξατε έχει επιπλέον θέσεις δίσκου, η δημιουργία του δικού σας NAS σάς επιτρέπει να αναβάλλετε τα έξοδα μέσω σταδιακών αναβαθμίσεων.

Αν και η κατασκευή ενός συγκριτικού DIY NAS είναι φθηνότερη από την αγορά μιας επαγγελματικής κατασκευής, δεν είναι σε καμία περίπτωση φθηνή. Για παράδειγμα, το δημοφιλές Synology DiskStation DS1522+ κοστίζει περίπου 770 $ χωρίς δίσκους. Το κόστος μιας συγκρίσιμης κατασκευής DIY θα ανέλθει σε περίπου 395 $ χωρίς δίσκους, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτιμώμενου:

  • $70 για μια θήκη με τουλάχιστον πέντε θέσεις οδήγησης
  • $100 για μια μητρική πλακέτα με τουλάχιστον τέσσερις θύρες SATA, δύο θύρες USB 3.2, δύο θύρες eSATA και δύο υποδοχές M.2
  • $80 για μια οικονομική CPU με ενσωματωμένα γραφικά και ένα stock cooler
  • 40 $ για ένα τροφοδοτικό με τουλάχιστον 400 W και τέσσερα καλώδια τροφοδοσίας SATA
  • 85 $ για έναν προσαρμογέα δικτύου με τέσσερις θύρες Ethernet 1 GB
  • 20 $ για ένα stick 8 GB DDR4 RAM
  Πώς να διατηρήσετε μόνιμα ενεργοποιημένη τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης στο iPhone σας

Θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα κατεβάζοντας ένα δωρεάν, ανοιχτού κώδικα NAS OS, όπως το Amahi ή το Rockstor. Σημειώστε ότι οι δίσκοι δεν περιλαμβάνονται σε καμία έκδοση NAS. Έτσι, εάν θέλατε να αγοράσετε μονάδες δίσκου για το DIY ή την προκατασκευασμένη έκδοση NAS, θα μπορούσατε να πληρώσετε μόλις 100 $ για μια μονάδα δίσκου Seagate IronWolf Pro NAS 2TB.

Ενώ το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φθηνότερο NAS με εξαρτήματα προϋπολογισμού, αξίζει να πάτε στο πάνω μέρος του προϋπολογισμού σας, αν είναι δυνατόν – η αγορά εξαρτημάτων που είναι απλώς αρκετά καλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμφόρησης ή στην απόδοση αργότερα.

Ευκολία

Όσον αφορά την ευκολία, οι προκατασκευασμένες ρυθμίσεις NAS είναι ο ξεκάθαρος νικητής. Τα περισσότερα μοντέλα NAS προσφέρουν μια διαδικασία εγκατάστασης hands-off. Τείνουν επίσης να είναι συσκευασμένα με ολοκληρωμένες διαμορφώσεις ασφαλείας. Θα έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που χρειάζεστε χωρίς να απαιτείται περίπλοκη ρύθμιση και, αν με κάποιο τρόπο αντιμετωπίσετε προβλήματα, θα έχετε εγγύηση και ολοκληρωμένη υποστήριξη πελατών για να βασιστείτε.

Πίστωση εικόνας: DataHamster / Flickr Ηνωμένα Έθνη

Δυνατότητα αναβάθμισης

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων DIY NAS είναι το πόσο προσαρμόσιμες και αναβαθμίσιμες είναι. Η παραπάνω έκδοση DIY έχει πολλές υποδοχές PCIe και πέντε θέσεις δίσκου, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να αυξήσετε τη χωρητικότητά της καθώς οι ανάγκες αποθήκευσης γίνονται μεγαλύτερες. Δεν χρειάζεται επίσης να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα εξαρτήματα—αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια διακοσμητική θήκη υπολογιστή ή ένα ψυγείο LED CPU, μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα.

Ανάλογα με το προκατασκευασμένο NAS που αγοράζετε, το επίπεδο δυνατότητας αναβάθμισης μπορεί να διαφέρει. Το προαναφερθέν Synology DiskStation DS1522+ διαθέτει πέντε θέσεις μονάδας 3,5″, προσφέροντας πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες αποθήκευσης. Εάν εξαντληθεί ο χώρος, μπορείτε να αγοράσετε δύο μονάδες επέκτασης DX517 για να αυξήσετε τις συνολικές θέσεις δίσκου σε 15. Αγοράστε προσεκτικά, καθώς άλλα προκατασκευασμένα NAS σας περιορίζουν αποτελεσματικά στο υλικό με το οποίο αγοράζετε.

Εκτέλεση

Το πιο σημαντικό πιθανό μειονέκτημα στις ρυθμίσεις DIY NAS είναι ότι μπορεί να χάσετε την απόδοση. Τα προκατασκευασμένα NAS κατασκευάζονται από επαγγελματίες. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να περιμένετε ένα σταθερό επίπεδο ποιότητας από αυτά τα μηχανήματα.

Εάν είστε γνώστες της τεχνολογίας, είναι πιθανό να φτάσετε στο ίδιο επίπεδο απόδοσης — αλλά αν δεν είστε, είναι σημαντικό να εργαστείτε προσεκτικά. Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστεί να αγοράσετε ανταλλακτικά που είναι όλα συμβατά. Το PCPartPicker μπορεί να βοηθήσει με αυτό. Αγοράστε ποιοτικά εξαρτήματα που είναι απίθανο να εμποδίσουν την απόδοση του συστήματός σας και θυμηθείτε να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη κατασκευής υπολογιστή. Οι ίδιοι κανόνες κατασκευής υπολογιστή ισχύουν για ένα NAS. είναι απλώς ένας άλλος τύπος υπολογιστή, τελικά.

  13 Καλύτερο λογισμικό διαχείρισης ταλέντων για διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα. Τα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λειτουργικά συστήματα όπως το TrueNAS είναι τέλεια για ένα σύστημα DIY. Ίσως χρειαστεί να διαμορφώσετε επιλογές όπως η διεπαφή δικτύου, η συγκέντρωση συνδέσμων, οι διεπαφές VLAN, η προεπιλεγμένη πύλη, οι στατικές διαδρομές και το DNS. Διακινδυνεύετε κάποιες απώλειες απόδοσης εάν το σύστημα και οι υπηρεσίες δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά, επομένως να είστε έτοιμοι να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις τις πρώτες εβδομάδες χρήσης.

Αυτό που θα μάθετε από τις συγκρίσεις σημείων αναφοράς απόδοσης εξαρτάται τελικά από το DIY NAS και το προκατασκευασμένο NAS που συγκρίνετε. Για παράδειγμα, όταν ο Michael Klements συνέκρινε ένα Raspberry Pi NAS και ένα Asustor Drivestor 4, διαπίστωσε ότι το Asustor Drivestor 4 κέρδισε από άποψη απόδοσης. Οι ταχύτητες εγγραφής του σημείου αναφοράς ήταν 217 MB/s, ενώ το Pi NAS έφτασε τα 98 MB/s. Ωστόσο, το Pi NAS είχε σημαντικούς περιορισμούς υλικού. Μπορείτε εύκολα να επιτύχετε εντυπωσιακές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής εάν επιλέξετε τα σωστά εξαρτήματα και τη διαμόρφωση του λειτουργικού συστήματος για το DIY NAS σας.

Πρέπει να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε ένα NAS;

Αν ψάχνετε για ένα διαχειρίσιμο και εύχρηστο σύστημα, ένα προκατασκευασμένο NAS είναι η καλύτερη επιλογή. Οι ειδικοί σχεδιάζουν αυτά τα συστήματα για να μεγιστοποιήσουν την αξιοπιστία και την απόδοση—και ενώ το αρχικό κόστος μπορεί να είναι τρομακτικό, είναι πιθανό να το βρείτε χρήσιμο. Εάν είστε εξοικειωμένοι ή ενδιαφέρεστε για την εργασία του sysadmin, έναν κανονικό τεχνίτη υλικού ή απλώς έχετε μερικά παλιά εξαρτήματα υλικού και θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα ή να ξεκινήσετε ένα νέο έργο για κατοικίδια, θα λατρέψετε την πρόκληση που προσφέρει η κατασκευή του δικού σας NAS .

Επιλέξτε το καλύτερο NAS για τις ανάγκες σας

Ενώ η αγορά ενός NAS είναι μια σημαντική επένδυση, είναι μια επένδυση που θα αποδώσει γρήγορα. Ο μέσος επεξεργαστής βίντεο WFH ή ο απομακρυσμένος προγραμματιστής θα βρει τη δυνατότητα να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του χωρίς να απελευθερώνεται η ταλαιπωρία των περιορισμών εύρους ζώνης και το κόστος αγοράς του ίδιου του NAS θα ξεπεραστεί γρήγορα από την εξοικονόμηση που αποκτάται από την απόρριψη των συνδρομών αποθήκευσης στο cloud. Είτε επιλέξετε ένα προκατασκευασμένο είτε DIY NAS, θα λατρέψετε την άνεση που προσφέρει η συσκευή.