DisplayPort 2: Τι είναι διαφορετικό και γιατί έχει σημασία

Η Ένωση Προτύπων ηλεκτρονικών βίντεο (VESA) μόλις ανακοινώθηκε η πιο πρόσφατη επανάληψη της τεχνολογίας DisplayPort: DisplayPort 2. Αυτό το νέο πρότυπο θα υποστηρίζει αναλύσεις έως και 16K και θα χρησιμοποιεί είτε παραδοσιακές υποδοχές DisplayPort είτε USB-C. Αναμένετε να το πάρετε στα χέρια σας στα τέλη του 2020.

Τι είναι το DisplayPort;

Το DisplayPort είναι το πρότυπο μεταφοράς βίντεο για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ. Σε βασικό επίπεδο, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το HDMI. Η τρέχουσα επανάληψη του DisplayPort μπορεί να μεταφέρει βίντεο και ήχο 60Hz 8K σε τηλεοράσεις και οθόνες (το HDMI 2.1 υποστηρίζει 10K). Έρχεται σε μεγάλη και μίνι μορφή (όπως το Mini HDMI). Και, όπως τα καλώδια HDMI, τα καλώδια DisplayPort είναι πραγματικά φθηνά.

Λοιπόν, γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθόλου το DisplayPort; Λοιπόν, για ένα, είναι χρήσιμο για ρυθμίσεις πολλαπλών οθονών. Σε αντίθεση με το HDMI, το DisplayPort διαθέτει μια φανταχτερή λειτουργία “αλυσίδας μαργαρίτας”. Μπορείτε να συνδέσετε μια οθόνη στον υπολογιστή σας μέσω του DisplayPort και, στη συνέχεια, να εκτελέσετε καλώδια DisplayPort από αυτήν την πρώτη οθόνη στις άλλες οθόνες της εγκατάστασης σας. Είναι καθαρό, είναι διαισθητικό και το λατρεύουν οι επαγγελματίες υπολογιστών και οι παίκτες υπολογιστών.

  Πώς να ηχογραφήσετε μια τηλεφωνική κλήση στο iPhone σας

Ωστόσο, εάν δεν διαθέτετε οθόνη ή υπολογιστή προηγμένης τεχνολογίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθόλου το DisplayPort. Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες και οι παίκτες το χρησιμοποιούν συνήθως, οι κατασκευαστές δεν μπαίνουν στον κόπο να εγκαταστήσουν το DisplayPort σε φθηνούς υπολογιστές, οθόνες ή τηλεοράσεις. Θα πρέπει λοιπόν να σας ενδιαφέρει καθόλου το DisplayPort 2; Είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρωτοποριακό;

Το DisplayPort 2 είναι ανθεκτικό στο μέλλον και έτοιμο για VR

Η πιο πρόσφατη επανάληψη του DisplayPort είναι, στην ουσία, μια αναβάθμιση στις τρέχουσες προδιαγραφές του DisplayPort. Είναι αρκετά κομμένο και στεγνό. Το DisplayPort 2 υποστηρίζει αναλύσεις βίντεο 8K, 10K και 16K με ρυθμό ανανέωσης 60 Hz (διπλάσια ανάλυση και εύρος ζώνης από τα τρέχοντα πρότυπα DisplayPort). Μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό 77,37 Gbps και θα έχει υποστήριξη HDR10. Επιπλέον, όλες οι συσκευές DisplayPort 2 θα απαιτούν υποστήριξη DSC, η οποία είναι ένα πρότυπο για συμπίεση εικόνας χωρίς απώλειες που ορισμένοι κατασκευαστές αγνοούν.

Αυτές οι προδιαγραφές είναι εντυπωσιακές από μόνες τους. Αλλά είναι πιο εντυπωσιακά αν σκεφτεί κανείς πώς μπορούν να επηρεάσουν τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Η παράδοση ωφέλιμου φορτίου 77,37 Gbps του DisplayPort 2 είναι κάτι παραπάνω από ιδανική για παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας και η VESA ισχυρίζεται ότι το αναβαθμισμένο πρότυπο βίντεο μπορεί να στείλει βίντεο 4K 60 Hz σε έως και δύο ακουστικά VR τη φορά (μέσω της λειτουργίας μαργαρίτας, η οποία είναι φυσικά μέρος του DisplayPort 2).

  Πώς να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές από τον λογαριασμό σας στο Twitter

Και, ευτυχώς, το DisplayPort 2 είναι συμβατό με παλαιότερο υλικό DisplayPort (το σχήμα του καλωδίου δεν έχει αλλάξει). Αυτό δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα για μικρές συσκευές όπως τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές—Το USB-C είναι επίσης πλήρως συμβατό με το DisplayPort 2 (περισσότερα σε ένα δευτερόλεπτο.)

Με 16K βίντεο και φιλικές προς την εικονική πραγματικότητα ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, το DisplayPort 2 φαίνεται να είναι ασφαλές για το μέλλον. Είναι πιθανό να μην δούμε αναβάθμιση στο πρότυπο βίντεο για άλλη μια δεκαετία.

DisplayPort 2 Piggy-Backs σε USB-C

Εάν δεν έχετε αγοράσει ποτέ καλώδιο DisplayPort, ενδέχεται να μην αγοράσετε ποτέ καλώδιο DisplayPort 2. Αυτό δεν είναι ένα χτύπημα στη μορφή – είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ότι η VESA ξέρει πώς να διασφαλίσει την επιβίωση του DisplayPort. Ενώ το DisplayPort 1 απαιτούσε την υποδοχή DisplayPort, το DisplayPort 2 μπορεί επίσης να λειτουργήσει μέσω USB-C.

Σωστά διαβάσατε. Η VESA αγκαλιάζει την τυπική υποδοχή USB-C.

Το USB-C έχει ρυθμιστεί να αντικαταστήσει τις θύρες DisplayPort και HDMI σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά είδη καταναλωτικής ποιότητας (είναι ήδη το πρότυπο στα MacBook). Αυτό είναι δυνατό επειδή τα καλώδια USB-C υποστηρίζουν τις λεγόμενες λειτουργίες alt. Αυτό είναι λίγο μπερδεμένο, αλλά κάθε καλώδιο USB-C περιέχει τέσσερις λωρίδες μεταφοράς δεδομένων και κάθε λωρίδα έχει εύρος ζώνης 20 Gbps. Στη λειτουργία alt, η κατεύθυνση αυτών των λωρίδων μπορεί να αλλάξει, έτσι ώστε ένας υπολογιστής να μπορεί να στέλνει δεδομένα με ρυθμό 80 Gbps, για παράδειγμα, σε μια οθόνη.

  Πώς να κατεβάσετε ένα αρχείο IPA στον υπολογιστή ή στο Mac σας

Ακούγεται οικείο? Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων 77,37 Gbps του DisplayPort 2 μπορεί να χωρέσει άνετα σε λειτουργία USB-C alt. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα για να συνδέσετε ένα καλώδιο USB-C σε τηλεόραση ή οθόνη. Σημαίνει ότι η επόμενη τηλεόραση ή οθόνη που είναι συμβατή με το DisplayPort 2 θα διαθέτει θύρες USB-C και θα μπορείτε να μεταφέρετε βίντεο από οποιοδήποτε τηλέφωνο ή υπολογιστή σε αυτήν την οθόνη μέσω USB-C. Είναι τόσο απλό.

Πότε οι συσκευές θα έχουν DisplayPort 2;

Η VESA σχεδιάζει το DisplayPort 2 να κυκλοφορήσει στην καταναλωτική αγορά στα τέλη του 2020. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η μετάβαση εξαρτάται από τους κατασκευαστές υπολογιστών, τηλεφώνου, τηλεόρασης και οθονών. Εάν μια συσκευή δεν έχει κατασκευαστεί για να υποστηρίζει το DisplayPort 2, τότε αυτό είναι. Μια θύρα USB-C κατά μήκος δεν θα το κόψει, τα εσωτερικά της συσκευής πρέπει να αναβαθμιστούν στο πιο πρόσφατο πρότυπο DisplayPort.

Τούτου λεχθέντος, είναι πιθανό ότι το DisplayPort 2 θα κυκλοφορήσει σε συσκευές και οθόνες προηγμένης τεχνολογίας πριν φτάσει σε φορητούς υπολογιστές 200 $ και τηλεοράσεις με έκπτωση. Το HDMI 2.1 είναι ικανό να χειρίζεται βίντεο 10K, επομένως δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τους κατασκευαστές να εγκαταλείψουν αμέσως την τεχνολογία για φθηνά προϊόντα.

Πηγές: VESA