ChatGPT-4 vs ChatGPT-3.5 Προεπιλογή έναντι ChatGPT-3.5 Παλαιού τύπου: Δοκιμασμένες διαφορές

Το ChatGPT 4.0 αναμένεται να κάνει μεγάλα κύματα στο σύμπαν του chatbot. Είναι όμως πραγματικά ανώτερο από τον προκάτοχό του; Ας τσεκάρουμε.

Το ChatGPT ήταν μόνο η κορυφή του επερχόμενου παγόβουνου αυτοματισμού, με την Google, τη Microsoft και πολλές άλλες εταιρείες που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Για αρχή, βρήκαμε μερικά chatbots όπως το ChatGPT, πολλά από τα οποία δεν ανήκουν σε μεγάλες τεχνολογίες.

Ονομάστε το όμως η δύναμη του μάρκετινγκ. Το ChatGPT εξακολουθεί να είναι ο βασιλιάς όλων αυτών των bot τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, της ποίησης και των αναρτήσεων ιστολογίου, και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ακόμη και για να υποβάλουν αγωγές.

Το DoNotPay εργάζεται για τη χρήση του GPT-4 για τη δημιουργία «αγωγών με ένα κλικ» για να μηνύσει τους αυτοκινητιστές για 1.500 $. Φανταστείτε ότι λαμβάνετε μια κλήση, κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί, η κλήση μεταγράφεται και δημιουργείται αγωγή 1.000 λέξεων. Το GPT-3.5 δεν ήταν αρκετά καλό, αλλά το GPT-4 χειρίζεται τη δουλειά εξαιρετικά καλά: pic.twitter.com/gplf79kaqG

— Joshua Browder (@jbrowder1) 14 Μαρτίου 2023

Έχει δεκάδες επαγγελματίες που ανησυχούν ότι το σύνολο των δεξιοτήτων τους θα είναι άχρηστο στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, έχω διαβάσει μια ανάρτηση στο Linkedin που έλεγε:

Το AI δεν θα σας αντικαταστήσει, αλλά ένα άτομο που χρησιμοποιεί AI μπορεί.

Έτσι, κρατώντας τα δάχτυλά μας σταυρωμένα, ας ενημερωθούμε για την τελευταία ενημέρωση ChatGPT και ας δούμε πώς διαφέρει από τις προηγούμενες εκδόσεις του.

ChatGPT: Παλιότερα, Προεπιλογή και Ενημέρωση

Έτσι, υπάρχουν τρεις εκδόσεις διαθέσιμες στους χρήστες επί πληρωμή: Legacy (3.5), Default (3.5) και η πρόσφατη ενημέρωση ChatGPT (4).

Αν και θα πάμε λίγο βαθιά στις δυνατότητές τους, αυτό είναι που έχει να πει το OpenAI για τις διαφορές:

Πηγή: OpenAI

Έτσι, ενώ οι δωρεάν χρήστες έχουν μόνο το Legacy 3.5 για να παίξουν, η premium συνδρομή προσφέρει και στα τρία να δοκιμάσουν και να συμβιβαστούν με αυτό που οι χρήστες πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο.

Για να συνοψίσουμε την προηγούμενη εικόνα, τα πληρωμένα σχέδια αφορούν τη λήψη πιο ακριβών αποτελεσμάτων με αξιοπρεπή ταχύτητα. Ωστόσο, οι διακρίσεις είναι εμφανείς μόνο εάν οι προτροπές είναι περίπλοκες και χρειάζονται δημιουργικότητα.

ParameterChatGPT 4ChatGPT 3,5Bar Βαθμολογία Εξέτασης Κορυφαία 10%Κάτω 10%AI2 Πρόκληση συλλογισμού (ARC)96,3%85,2%Βαθμολογία κωδικοποίησης Python67%48,1%Οπτική ερμηνείαΝαιΌχιΠλαίσιοΠάνω από 25χιλ ανοιχτές λέξεις:AI

Επιπλέον, το ChatGPT 4 μπορεί να δέχεται οπτικές εισόδους.

Λοιπόν, αρκετοί οι ορισμοί των σχολικών βιβλίων. Ας λερώσουμε τα χέρια μας και ας αξιολογήσουμε αυτούς τους υποψηφίους στο πραγματικό πεδίο μάχης.

Περαιτέρω ενότητες είναι γεμάτες από εικόνες που μπορεί να φαίνονται ασαφείς. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάντε δεξί κλικ σε οποιαδήποτε εικόνα και επιλέξτε Άνοιγμα σε νέα καρτέλα για σωστή προβολή.

Μαθηματικά

Όντας πτυχιούχος μηχανικός, δεν μπορώ να μην τους ρίξω κάποια βασικά προβλήματα. Ας ξεκινήσουμε εύκολα με τις αλγεβρικές εξισώσεις.

Στάδιο Ι

Πολλοί από εμάς έχουμε δει αυτές τις εξισώσεις ax2+bx+c=0, όπου πρέπει να λύσουμε για το X. Εδώ, έδωσα αυτήν την απλή προτροπή, Επίλυση για x: x2 + x – 6 = 0

  8 Συνοψιστές άρθρων για μείωση του χρόνου ανάγνωσης

Ενώ όλα έδιναν τις ίδιες ρίζες (X= -3,2), το Legacy και το Update ήταν πιο παρόμοια στη χρήση του τύπου απευθείας (όπως θα κάνει κάθε μαθητής) για να ανακαλύψει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η Προεπιλογή 3.5 εξήγησε δύο μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της παραγοντοποίησης, την οποία συνήθως χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε έμπειρος μαθητής όταν δίνονται τέτοιες κοσμικές εξισώσεις.

Στάδιο II

Στη συνέχεια, του ζητώ να λύσει μια ελαφρώς σύνθετη κυβική εξίσωση: x^3 -12x^2 + 48x – 64 = 0.

Αυτό απέδειξε πραγματικά γιατί το ChatGPT 4 είναι η “ενημέρωση”.

Ιδού οι απαντήσεις:

Όλη αυτή η διαφημιστική εκστρατεία και το ChatGPT Legacy και Default δεν μπόρεσαν να λύσουν μια γενική κυβική εξίσωση. Ωστόσο, το Legacy τα πήγε λίγο καλύτερα και βρήκε δύο ρίζες σωστά, ενώ το Default απέτυχε με όλα.

Το Update ήταν ο ξεκάθαρος νικητής στο δεύτερο στάδιο και έλυσε τέλεια την εξίσωση, βρίσκοντας και τις τρεις ρίζες με μια ωραία εξήγηση.

Λογικός συλλογισμός

Μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι τα περισσότερα στοιχειώδη προβλήματα μαθηματικών έχουν λύσεις λεξικών. Εάν γνωρίζετε το θεώρημα ή τον τύπο, εισαγάγετε τις τιμές και λάβετε τα αποτελέσματα.

Και το ChatGPT, ως τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να κάνει γρήγορα τέτοια ερωτήματα. Ωστόσο, η λογική συλλογιστική είναι διαφορετική περιοχή, με υψηλές πιθανότητες να πέσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Στάδιο Ι

Τους έδωσα το κλασικό:

Ο Α είναι μεγαλύτερος από τον Β.
Ο Γ είναι μεγαλύτερος από τον Α.
Ο Β είναι μεγαλύτερος από τον Γ.
Είναι η τρίτη πρόταση αληθής ή ψευδής αν οι δύο πρώτες προτάσεις είναι αληθείς;

Και όλες οι εκδόσεις ChatGPT ήταν σωστές όταν δήλωσαν ότι η τρίτη δήλωση ήταν ψευδής.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησα ονόματα στη θέση του αλφαβήτου και τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν:

Έτσι, το Default 3.5 συνέχισε τις υποβαθμισμένες επιδόσεις του και μπερδεύτηκε με αυτή τη μέτρια παραλλαγή. Ωστόσο, το Legacy και το Update απέδωσαν βέλτιστα.

Στάδιο II

Ίσως έχετε παρατηρήσει μέχρι τώρα ο σκοπός αυτού του Σταδίου Ι και του Σταδίου ΙΙ είναι να βρουν το σημείο διαφοράς, όπου η πολυπλοκότητα μιας δεδομένης προτροπής ξεχωρίζει την Ενημέρωση από τα υπόλοιπα δύο.

Εδώ, η προτροπή ήταν ένα απλό λογικό παζλ:

Ένα πρωί μετά την ανατολή του ηλίου, ο Ροχίτ στεκόταν μπροστά σε έναν στύλο. Η σκιά του στύλου έπεσε ακριβώς στα δεξιά του. Προς ποια κατεύθυνση ήταν στραμμένος;
ένα. Βόρειος
σι. δυτικά
ντο. Νότος
ρε. Ανατολή

Αυτό ώθησε το Legacy να δώσει μια ανακριβή απάντηση, ενώ το Default απάντησε με ασαφείς διευκρινίσεις που οδηγούσαν σε λάθος συμπέρασμα.

Μόνο η Ενημέρωση έλαμψε με τη σωστή απάντηση, με απλές δηλώσεις.

Γράμματα

Η υποβολή αγωγών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μερικές φορές δεν καταλήγει σε αυτό εάν μπορείτε να συντάξετε μια εντυπωσιακή πρώτη ειδοποίηση.

Εδώ, πήγα με αυτήν την προτροπή: Γράψε ένα γράμμα στον Tim Cook να μου παραδώσει την Apple επειδή δεν απάντησα σε ένα από τα tweets μου.

Αστείο, ναι! Αλλά ας δούμε τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη από αυτό.

  10 Καλύτερη Πλατφόρμα Αυτοματισμού και Ενσωμάτωσης Ροών Εργασίας για Προσωπικά ή Επιχειρηματικά

Το Legacy 3.5 δέχτηκε αμέσως την προτροπή σαν ρομπότ και έβγαλε ένα γράμμα που μπορεί να με κάνει εξαιρετικό θέμα κοροϊδίας αν έφτανε ποτέ στον προορισμό του.

Ούτε το Default ήταν καλό. Ωστόσο, απλώς με έκλεισε όπως θα έκανε ένας γκρινιάρης γέρος σε ένα πεντάχρονο.

Ενώ τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν ήταν ακριβή, αυτό τελείωσε τη διασκέδαση εκεί με λίγη μάθηση.

Αν και αυτή ήταν μια αρκετά απλή προτροπή, χρειαζόταν λίγη σκέψη και δημιουργικότητα. Και εκεί ο μεγάλος αδερφός, το Update, έκανε την υπόθεση του:

Πρώτον, αυτό συντάχθηκε σχεδόν τέλεια. Δεύτερον, μου έσωσε μια αναζήτηση στο Google για τη διεύθυνση των κεντρικών γραφείων της Apple (αν και κάποιος πρέπει να επαληθεύσει τέτοιες καταχωρήσεις).

Τρίτον, ήταν ωραία γραμμένο με επίσημο τόνο και χιουμοριστική πινελιά. Εξάλλου, η πρόθεση ήταν ξεκάθαρη στην ίδια τη γραμμή θέματος.

Και παρόλα αυτά, η επιστολή μετέφερε το συναίσθημα ενός δυσαρεστημένου θαυμαστή της Apple.

Έτσι, αυτό κάνει το ChatGPT 4 (γνωστό και ως Ενημέρωση) μίλια μπροστά από τα παλιά του ξαδέρφια. Είναι τρομακτικά έξυπνο και έχει κάποια σημάδια κοινής λογικής, κάτι που το κάνει κάτι περισσότερο από ένα βαρετό, βαρετό chatbot.

Ποίηση

Με την κυκλοφορία του ChatGPT, η ποίηση, σκέφτηκα, θα μπορούσε να είναι το αδύνατο σημείο της.

Άλλωστε, χρειάζονται συναισθήματα, δημιουργικότητα και πολλή προσπάθεια για να δημιουργήσει ένας άνθρωπος κάτι που να έχει αληθινή απήχηση στους αναγνώστες του.

Με απλά λόγια, η ποίηση είναι τέχνη στα καλύτερά της, και κρυφά ευχόμουν να αποτύχει η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά αυτό συνέβη πριν ο συνάδελφός μου χτυπήσει όλους μας δυνατά στο κανάλι Slack του grtechpc.org με μια δημιουργία ChatGPT που ήταν πριν από αυτήν την ενημέρωση 4.0.

Στάδιο Ι

Ιδού η προτροπή που έδωσα στους υποψηφίους μας: «Εκφράστε ποιητικά γιατί ή γιατί όχι το σερβίρισμα μπιφτέκι, μαζί με το τρέχον μενού τους, μπορεί να ωφελήσει την αλυσίδα πίτσας ντόμινο. Κράτα το λιγότερο από 100 λέξεις».

Μπορείτε να εντοπίσετε τη διαφορά;

Η έκδοση του Default ήταν εξαιρετικά σύντομη, μόνο 32 λέξεις και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο εύρος ζώνης για να επιδείξει τη δημιουργικότητά της.

Το Legacy, αν και χρησιμοποίησε τις μέγιστες λέξεις μεταξύ των τριών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια να σερβίρεις πίτσες παράλληλα δεν είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε σίγουρη επιτυχία σε κάθε περίπτωση, κάτι που δεν είναι απολύτως αλήθεια.

Η ποίηση του Update ήταν μόλις 53 λέξεις, σπαταλώντας σχεδόν το μισό από τον αριθμό των λέξεων που είχε δοθεί. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο για τις ανταμοιβές και τις πιθανές παγίδες και δεν μπορούσε να καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι, υποθέτω, πιο ανθρώπινο από τα υπόλοιπα.

Στάδιο II

Στη συνέχεια, τους ζήτησα να «εξηγήσουν την ποίηση σε ένα πεντάχρονο».

Είναι ενδιαφέρον ότι το Legacy δεν μπόρεσε να πάρει το πλαίσιο από τη συνομιλία και εξήγησε το “Poetry” κυριολεκτικά. Η προεπιλογή πήρε το πλαίσιο και το συνόψισε σε μια παράγραφο που εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπής.

Συνεχίζοντας την τάση, το ChatGPT 4 απλοποίησε τη δημιουργικότητά του διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ποιητική γεύση.

  27 καλύτεροι δωρεάν ιστότοποι ιστολογίου

ChatGPT Premium έναντι ChatGPT Δωρεάν

Το δωρεάν, όντας δωρεάν, στερείται ταχύτητας και ακρίβειας και δεν ταιριάζει με το ChatGPT 4, αλλά δεν είναι και εντελώς άχρηστο.

Για να το συγκρίνω σε ομοιόμορφο έδαφος, του έριξα τις ίδιες προτροπές με τις οποίες δοκιμάσαμε το Legacy, το Default και το Update.

🔵 Μαθηματικά: Έλυσε τις τετραγωνικές εξισώσεις αλλά έδωσε λάθος απαντήσεις για τα κυβικά. (όπως το Legacy και το Default)

🔵 Λογικός συλλογισμός: Πέρασε το πρώτο στάδιο με αλφάβητα και ονόματα αλλά απέτυχε με το δεύτερο (όπως το Legacy).

🔵 Επιστολές: Δεν έγραψα την επιστολή και θεώρησα την προτροπή ανήθικη και ακατάλληλη. (όπως η προεπιλογή)

🔵 Ποίηση: Δημιούργησε ποίηση σε 30+ λέξεις και την εξήγησε αξιοπρεπώς. (παρόμοιο με το Προεπιλογή).

Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η δωρεάν έκδοση δεν είναι επίσης κακή. Στην πραγματικότητα, είναι στο ίδιο επίπεδο με το Default 3.5 και ακόμη καλύτερο από ορισμένες απόψεις.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρά μηνύματα για να βελτιώσετε την εμπειρία σας στο ChatGPT

Ο δρόμος μπροστά

Οι φήμες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει θέσεις εργασίας στο μέλλον δεν είναι εντελώς εσφαλμένες.

Πρώτον, ο αυτοματισμός το έκανε αυτό στη μεταποιητική βιομηχανία και τώρα ανοίγει φτερά παντού αλλού.

Προσωπικά, είναι πολύ πιο γρήγορο από εμένα στην επίλυση κυβικών εξισώσεων, τη δημιουργία ποίησης ή τη σύνταξη γραμμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι σπάνια λέει ΟΧΙ σε μια προτροπή και δύσκολα μαθαίνει από τα λάθη του, κολλάει πίσω από εμάς τους ανθρώπους.

Για να επαναλάβουμε, το AI δεν θα μας αντικαταστήσει, αλλά κάποιος που χρησιμοποιεί AI μπορεί.

Εδώ στο grtechpc.org, η ομάδα μάρκετινγκ χρησιμοποιεί το ChatGPT με ενδιαφέροντες τρόπους. Για παράδειγμα, πρόσφατα φτάσαμε στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων προβολών και ο Διευθύνων Σύμβουλός μας σκέφτηκε να το επιστρέψει στο κοινό μέσω ενός δώρου.

Και υποθέτω ότι οι τύποι του μάρκετινγκ χρειάζονταν έναν τίτλο για να τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη. Έτσι, έδωσαν μια προτροπή και ζήτησαν από το ChatGPT να προτείνει μερικές παραλλαγές, όπως αυτή:

Επιπλέον, το χρησιμοποιούμε για τη σύνοψη περιεχομένου, τον γραμματικό έλεγχο, την πρόταση τίτλων για νέα άρθρα και οτιδήποτε άλλο.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επωφεληθείτε και να αγωνιστείτε μπροστά από τα στερεότυπα που θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα άχρηστο σκουπίδι.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος (άνθρωπος) για να κρίνει τη δουλειά της τεχνητής νοημοσύνης καθώς μπορεί να είναι (κατάφωρα) ανακριβής και παραπλανητική.

Η ενημέρωση είναι πραγματικά κάτι!

Στη σύντομη συνάντησή μου, το ChatGPT 4 ένιωσα πιο δημιουργικό, κατανοητό και ρεαλιστικό. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μηχάνημα και μπορεί να δώσει λάθος απαντήσεις με σιγουριά.

Αλλά αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το επίπεδο αναβάθμισης που έχει κάνει το OpenAI σε αυτό το έργο μέσα σε λίγους μήνες.

Και ανυπομονώ να δω τη μαγεία με την επόμενη ενημέρωση μπορεί να μας μπερδέψει!

ΥΓ: Όχι απλώς ένα παράθυρο συνομιλίας. αξιοποιήστε τη δύναμή του με αυτές τις καλύτερες επεκτάσεις ChatGPT Chrome. Και έχετε σκεφτεί ποτέ να ενσωματώσετε το ChatGPT με το Siri;