ChatGPT εναντίον AI Chatbot της Bing: 10 βασικές διαφορές

Με μια ματιά, το ChatGPT και η υλοποίηση του chatbot AI από την Bing φαίνονται πανομοιότυπες. Ενώ εκτελούν παρόμοιες εργασίες, η διάκριση μεταξύ των μοντέλων γλώσσας τους δημιουργεί διαφορετικά αποτελέσματα. Θα ενεργοποιήσετε νέες απαντήσεις ακόμα κι αν επαναλάβετε τις προτροπές σας.

Ανεξάρτητα από το ποιο εργαλείο χρησιμοποιείτε πιο συχνά, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Ακολουθούν εννέα αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ του ChatGPT και της έκδοσης του bot του Bing.

1. Σκοπός

Αν και τόσο το ChatGPT όσο και το Bing AI χρησιμοποιούν γενετικά προεκπαιδευμένα μοντέλα γλώσσας μετασχηματιστή (GPT), είναι διαφορετικές πλατφόρμες. Το ChatGPT είναι ένα chatbot πολλαπλών χρήσεων. Σαρώνει τους τεράστιους αλλά περιορισμένους πόρους από τους οποίους εκπαιδεύτηκε. Αυτό περιλαμβάνει ακαδημαϊκά περιοδικά, επιχειρηματικούς ιστότοπους, δημοσιεύσεις και Wikipedia.

Εν τω μεταξύ, η έκδοση του chatbot του Bing είναι ουσιαστικά μια μηχανή αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη. Η πλατφόρμα διαθέτει πιο εξελιγμένη ευρετηρίαση και σάρωση, καθώς και την ενσωματωμένη δυνατότητα συνομιλίας AI. Λειτουργεί τόσο ως μηχανή αναζήτησης όσο και ως chatbot.

Παρά αυτές τις αποχρώσεις, το ChatGPT και το Bing εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες. Με τις σωστές προτροπές, θα μπορούσαν να γράφουν δοκίμια, να απαντούν σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων, να ανακεφαλαιώνουν βιβλία και να εξετάζουν επιχειρήματα, μεταξύ άλλων εργασιών. Απλώς περιμένετε ποικίλες απαντήσεις με βάση τα εκπαιδευμένα σύνολα δεδομένων τους.

2. Γλώσσα συνομιλίας

Το ChatGPT και το Bing χρησιμοποιούν και τα δύο το μοντέλο GPT. Αυτό το προηγμένο σύστημα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) ανταποκρίνεται σε προτροπές με κείμενο που μοιάζει με άνθρωπο. Απαντά σε επακόλουθες ερωτήσεις, αναλύει προβλήματα και αμφισβητεί μη πραγματικές δηλώσεις.

Τόσο το ChatGPT όσο και το AI του Bing μπορούν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες. Αλλά καθώς εξερευνάτε αυτά τα εργαλεία, θα παρατηρήσετε ότι το τελευταίο έχει ένα ελαφρώς πιο εξελιγμένο μοντέλο – οι αποκρίσεις του ακούγονται φυσικές.

Πάρτε για παράδειγμα την παρακάτω συνομιλία από το ChatGPT. Ενώ το γλωσσικό του μοντέλο, το GPT-3.5, δημιουργεί γραμματικά σωστές και πραγματικές δηλώσεις, ακούγεται άκαμπτο και άβολο.

  13 Λύσεις διαχείρισης δαπανών για μικρές έως μεγάλες επιχειρήσεις

Αφ ‘ετέρου, Το Bing AI χρησιμοποιεί GPT-4, μια επανάληψη του γλωσσικού μοντέλου του ChatGPT. Η απόδοσή του ακούγεται περιστασιακή και γνήσια.

3. Ακρίβεια δεδομένων

Το ChatGPT έχει ρητές δηλώσεις αποποίησης ευθύνης σχετικά με την ανακρίβεια δεδομένων. Η πλατφόρμα παράγει περιστασιακά εσφαλμένες πληροφορίες, καθώς φέρει περιορισμένη γνώση των γεγονότων μετά το 2021. Δεν γνωρίζει καν τη δική της ημερομηνία κυκλοφορίας.

Ενώ το προηγμένο γλωσσικό μοντέλο του Bing AI και η ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης παράγουν πιο αξιόπιστα και ακριβή δεδομένα. Σε αντίθεση με το ChatGPT, η Microsoft δεν εκπαίδευσε το Bing σε περιορισμένα σύνολα δεδομένων. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησής του για να αντλεί έγκαιρες, σχετικές πληροφορίες σχετικά με τα παγκόσμια γεγονότα και ερωτήσεις γενικής γνώσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το AI του Bing παραθέτει πηγές. Καμία από τις δύο πλατφόρμες δεν εγγυάται 100% ακρίβεια, αλλά η γνώση των πόρων που πρέπει να ελέγξετε εκσυγχρονίζει τον έλεγχο δεδομένων.

4. Μαθηματική Ακρίβεια

Το ChatGPT και το Bing AI κατανοούν τα μαθηματικά. Τα bot μπορούν να αναλύουν εξισώσεις, να εκτελούν υπολογισμούς με βάση τα σύνολα δεδομένων τους και να παράγουν αποτελέσματα μέσω των μοντέλων γλώσσας τους.

Δεν μπορείτε να περιμένετε 100% ακριβή αποτελέσματα, αλλά τόσο το Bing όσο και το ChatGPT επιδεικνύουν ισχυρή μαθηματική ακρίβεια και αριθμητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ChatGPT βελτιώθηκε δραστικά από την κυκλοφορία του—συχνά είχε λανθασμένα προβλήματα λέξεων κατά τους πρώτους μήνες του.

Τώρα, ωστόσο, οι αποκλίσεις προκύπτουν μόνο όταν εξερευνάτε τους πιο περίπλοκους κλάδους των μαθηματικών, όπως η προηγμένη στατιστική, η φυσική και οι πιθανότητες. Για παράδειγμα, το ChatGPT μπορεί ήδη να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις φυσικής μεσαίου επιπέδου.

Το Bing AI απαντά σωστά στην ίδια ερώτηση φυσικής.

5. Μέτρα Ασφαλείας

Οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν να κάνουν κατάχρηση του ChatGPT σχεδόν αμέσως. Κατά συνέπεια, ορισμένοι είδαν το ChatGPT ως απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που επιτρέπει στους απατεώνες να γράφουν ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να αναπτύσσουν κακόβουλο λογισμικό και να δημιουργούν συνδέσμους phishing.

Το OpenAI αναγνωρίζει αυτά τα ζητήματα. Η εταιρεία αποκαλύπτει ότι το ChatGPT μπορεί να παράγει μεροληπτικό ή επιβλαβές περιεχόμενο, αν και οι προγραμματιστές εργάζονται συνεχώς για την ασφάλεια.

Το bot AI της Bing αντιμετωπίζει παρόμοιους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τους καταπολεμά επιβάλλοντας αυστηρότερους περιορισμούς, μειώνοντας την ευαισθησία της πλατφόρμας στο jailbreaking. Οι συνομιλίες τερματίζονται εάν αναφέρετε οτιδήποτε ασυνήθιστο.

  Μετατρέψτε το MKV σε MP4 με αυτά τα 11 διαδικτυακά εργαλεία

6. Προσβασιμότητα

Ένα από τα πρώτα παράπονα σχετικά με το ChatGPT ήταν η έλλειψη προσβασιμότητας—αρχικά είχε μόνο μια εφαρμογή Ιστού. Το OpenAI κυκλοφόρησε τις επίσημες εκδόσεις για iOS και κινητές συσκευές του ChatGPT μόνο στα μέσα του 2023.

Εναλλακτικά, το Bing AI προσέφερε προσβασιμότητα μεταξύ πλατφορμών από την πρώτη στιγμή. Η δυνατότητα συνομιλίας του είναι διαθέσιμη στο Bing ιστότοπο, μια επέκταση προγράμματος περιήγησης Microsoft Edge και την εφαρμογή Bing για κινητά. Θα μπορούσατε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το Bing Chat στο Skype προσθέτοντάς το στις επαφές σας.

Ίσως ο μόνος περιορισμός του Bing AI είναι ότι δεν εκτελείται σε προγράμματα περιήγησης τρίτων, όπως το Mozilla Firefox, το Safari και το Google Chrome. Θα πρέπει να κάνετε λήψη του Microsoft Edge. Αν και φαινομενικά ασήμαντο, μπορεί να σας φανεί άβολο εάν το Edge δεν είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας.

7. Διαδικασία Εγγραφής

Η εγγραφή στο ChatGPT είναι πραγματικά πολύ απλή. Απλώς δημιουργήστε έναν λογαριασμό OpenAI, εγγραφείτε στο ChatGPT και περιμένετε την επιβεβαίωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άμεση πρόσβαση.

Αντίθετα, η εγγραφή στο νέο Bing AI χρειάστηκε αρχικά περισσότερο χρόνο. Οι πρώτοι χρήστες πέρασαν εβδομάδες στη λίστα αναμονής προτού λάβουν έγκριση, ειδικά εκείνοι εκτός ΗΠΑ

Ευτυχώς, η Microsoft άρει τη λίστα αναμονής. Οι χρήστες αποκτούν άμεση πρόσβαση μετά τη δημιουργία ενός λογαριασμού email και τη λήψη του Microsoft Edge.

8. Λειτουργικότητα

Το bot AI της Bing έχει ένα πιο προηγμένο μοντέλο γλώσσας και ένα ευρύτερο σύνολο δεδομένων, ενισχύοντας τη λειτουργικότητά του μέσω του ChatGPT. Χρησιμοποιεί ακόμη και τη μηχανή αναζήτησής του πριν απαντήσει. Μπορείτε να περιμένετε να λαμβάνετε πιο ακριβείς, αξιόπιστες απαντήσεις και ενημερωμένες πληροφορίες.

Δυστυχώς, τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας του Bing εμποδίζουν την ευελιξία. Οι συνομιλίες τερματίζονται αυτόματα μόλις παραβιάσετε τις οδηγίες, ενώ πρέπει να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα κάθε 15 μηνύματα.

Εάν θέλετε περισσότερο έλεγχο, δοκιμάστε το ChatGPT. Έχει περιορισμένα σύνολα δεδομένων και εκτελείται μόνο σε GPT-3.5, αλλά θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα στο ChatGPT δημιουργώντας δημιουργικά μηνύματα. Θα μπορούσατε ακόμη και να ορίσετε προσαρμοσμένες οδηγίες εκ των προτέρων.

Το ChatGPT θα τα εφαρμόσει αυτόματα σε κάθε συνομιλία που εξελίσσεται, εκτός εάν δώσετε διαφορετική εντολή. Είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό εάν χρειάζεστε συγκεκριμένη, εξατομικευμένη έξοδο.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις My Galaxy Widget σε τηλέφωνο Samsung

Αντί να τροφοδοτείτε τις γενικές προτροπές AI και ChatGPT του Bing, επιμελήστε μοναδικές με βάση τα γλωσσικά μοντέλα τους. Η ποιότητα των απαντήσεών τους εξαρτάται από τις προτροπές σας. Επιδιώξτε να μεγιστοποιήσετε τα σύνολα δεδομένων του εργαλείου AI χωρίς να παραβιάζετε τις οδηγίες του.

9. Τέλη

Το ChatGPT είναι ένα δωρεάν, ισχυρό chatbot πολλαπλών χρήσεων. Οι χρήστες μπορούν να εκτελέσουν πολλές εργασίες με το μοντέλο γλώσσας GPT-3.5. Αλλά αν χρειάζεστε έναν πιο εξελιγμένο βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, το OpenAI προσφέρει ChatGPT Plus για $20 το μήνα.

Λειτουργεί σε GPT-4, παρέχει πρόσβαση κατά προτεραιότητα και ανταποκρίνεται πιο γρήγορα. Το ChatGPT Plus αρχικά περιοριζόταν σε χρήστες των ΗΠΑ, αλλά οι προγραμματιστές άρχισαν να παρέχουν πρόσβαση στο εξωτερικό από τον Φεβρουάριο του 2023.

Αν και προσιτές, οι συνδρομές είναι περιττά έξοδα. Αντί να χάνετε 240 $ ετησίως στο ChatGPT Plus, εξερευνήστε πρώτα το AI του Bing. Λειτουργεί ήδη σε GPT-4 και από τότε Η Microsoft σχεδιάζει να δημιουργήσει έσοδα από το Bing μέσω διαφημίσεωνη πλατφόρμα πιθανότατα θα παραμείνει δωρεάν.

10. Όρια Token

Τα chatbot που βασίζονται σε AI, όπως το ChatGPT, μαθαίνουν από τις συνομιλίες των χρηστών μέσω της μνήμης συμφραζομένων. Τους δίνει τη δυνατότητα να αναφέρονται σε προηγούμενες εισόδους, βελτιώνοντας έτσι την ακρίβεια και τη συνάφεια των εξόδων καθώς συνεχίζεται η συνομιλία. Οι απαντήσεις βελτιώνονται καθώς παρέχετε πληροφορίες.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη την υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιεί η συμφραζόμενη μνήμη, οι προγραμματιστές συνήθως θέτουν όρια διακριτικών στον όγκο των δεδομένων που επεξεργάζονται τα chatbots. Οι άσχετες πληροφορίες απορρίπτονται μόλις οι χρήστες φτάσουν το όριο διακριτικού.

Αυτοί οι περιορισμοί ποικίλλουν ανά πλατφόρμα. Το ChatGPT έχει ένα υψηλό ανώτερο όριο που μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 3.000 λέξεις ανά στροφή, με την προϋπόθεση ότι είναι όλες σχετικές και σχετικές. Εν τω μεταξύ, το Bing AI έχει ένα πολύ μικρότερο όριο. Περιορίζει τους χρήστες σε 30 στροφές, μετά τις οποίες πρέπει να ξεκινήσετε μια νέα συνομιλία ή να επαναλάβετε τις προσαρμοσμένες οδηγίες σας.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το AI ή το ChatGPT του Bing;

Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω σημεία για να κάνετε τεκμηριωμένες εκτιμήσεις, αλλά σημειώστε ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν με την πάροδο του καπέλου. Οι τεχνολογίες AI εξελίσσονται συνεχώς. Το ChatGPT και το Bing AI προσφέρουν δυναμικές λειτουργίες που θα αλλάξουν καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες NLP τους. Αναμένετε ξαφνικές εξελίξεις στην τεχνολογία.