Bitcoin εναντίον Bitcoin Cash: Ποια είναι η διαφορά;

Το Bitcoin (BTC) και το Bitcoin Cash (BCH), αν και παρόμοια σε χροιά, διαφέρουν κυρίως ως προς την επεκτασιμότητα και το κόστος συναλλαγής.

Αυτό το άρθρο κάνει μια πολύ βαθύτερη κατάδυση στο Bitcoin έναντι του Bitcoin Cash.

Το BTC και το BCH είναι και τα δύο κρυπτονομίσματα, αλλά και τα δύο (τουλάχιστον αποτελεσματικά) παίζουν διαφορετικό ρόλο στον κρυπτο-στίχο. Η BCH διοχετεύθηκε μέσω του BTC το 2017 σε μια προσπάθεια να παραμείνει πιστή στην αρχική πρόθεση της BTC να ενεργεί ως ένας γρήγορος τρόπος μεταφοράς μετρητών ηλεκτρονικά.

Ας δούμε την κατάσταση της γης για να καταλάβουμε γιατί το BCH αποκλείστηκε από το Bitcoin και το αίνιγμα Bitcoin εναντίον Bitcoin Cash.

Τι είναι το Bitcoin;

Το BTC είναι ένα κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε το 2009. Στη λευκή βίβλο του Bitcoin, ο Satoshi Nakamoto (δημιουργός του BTC) ανέφερε ότι το όραμά του με το BTC ήταν να δώσει στον κόσμο μια έκδοση P2P για τη μετάδοση ηλεκτρονικών μετρητών χωρίς χρηματοοικονομικούς μεσάζοντες. Μέχρι στιγμής, το ταξίδι του BTC ήταν αξιοσημείωτο, αλλά είχε ένα βραχώδες μονοπάτι στο δρόμο του προς τα πάνω.

Αν και στην κορυφή του κρυπτο-στίχου, το Bitcoin δεν είναι εύκολο στη συναλλαγή. Εκτός από τις συνήθεις ανησυχίες σχετικά με την αστάθεια, το blockchain Bitcoin επεξεργάζεται τις συναλλαγές μάλλον αργά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αρχικός σκοπός του Bitcoin φαίνεται να έχει παραγκωνιστεί. Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν χρήματα στο BTC με την ελπίδα της ανατίμησης του κεφαλαίου, όπως και άλλα κεφαλαιουχικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.

Μια ομάδα εξορύξεων Bitcoin ξεκίνησε να επαναφέρει τον σκοπό του BTC στο blockchain βελτιώνοντας την ταχύτητα επεξεργασίας των συναλλαγών του. Εδώ έρχεται στη σκηνή η BCH.

Τι είναι το Bitcoin Cash;

Το Bitcoin Cash εμφανίστηκε ως σκληρό πιρούνι από το blockchain του Bitcoin το 2017. Οι εξορύκτες BTC που κατείχαν το 85% της υπολογιστικής ισχύος συναντήθηκαν στις 23 Μαΐου 2017, για να ξεκαθαρίσουν το μονοπάτι για την αναβάθμιση SegWit2x, η οποία είχε στόχο να βοηθήσει την κλίμακα Bitcoin με διαχωρισμό δεδομένα εκτός του μεγέθους μπλοκ του BTC στα 8MB.

  8 Ζωντανά Εργαλεία Παρακολούθησης Επισκεψιμότητας Ιστότοπων προς χρήση το 2022

Η πρόταση χώρισε την κοινότητα του BTC σε αυτούς που υποστήριζαν μεγαλύτερο μέγεθος μπλοκ για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την αύξηση των χρεώσεων συναλλαγών και σε αντιπάλους που εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη δυσκολία φιλοξενίας ενός πλήρους κόμβου και συγκέντρωσης.

Την 1η Αυγούστου 2017, όσοι ήταν υπέρ ενός μεγαλύτερου μεγέθους μπλοκ διχάλιασαν το blockchain του Bitcoin για να δημιουργήσουν ένα νέο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin Cash. Το μέγιστο μέγεθος μπλοκ του BCH αυξήθηκε στη συνέχεια τέσσερις φορές στα 32 MB το 2018, αν και το πραγματικό μέγεθος μπλοκ είναι πολύ μικρότερο.

Bitcoin εναντίον Bitcoin Cash

Τόσο το BTC όσο και το BCH χρησιμοποιούν έναν μηχανισμό απόδειξης στοιχήματος που απαιτεί από τους εξορύκτες να εξορύσσουν μπλοκ για την επιβεβαίωση συναλλαγών στο blockchain σε αντάλλαγμα για νομίσματα.

Και τα δύο νομίσματα χρησιμοποιούν επίσης έναν αλγόριθμο προσαρμογής δυσκολίας (DAA). ο δυσκολία δικτύου για το BTC προσαρμόζεται κάθε 14 ημέρες (ή μετά από κάθε μπλοκ 2016), ενώ για το BCH, προσαρμόζεται κάθε 10 λεπτά (ή μετά από κάθε μπλοκ). Με πιο απλά λόγια, η δυσκολία μας λέει πόση υπολογιστική ισχύ θα χρειαστεί ο εξορύκτης για κάθε μπλοκ.

Αν και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο νομισμάτων.

#1. Ταχύτητα Επεξεργασίας Συναλλαγών

Γνωρίζετε ότι η ταχύτητα επεξεργασίας συναλλαγών του Bitcoin είναι σχετικά αργή. ας μιλήσουμε για το πόσο αργό.

Για το πλαίσιο, σκεφτείτε τη Visa Inc. Η εταιρεία επεξεργάζεται περίπου 150 εκατομμύρια συναλλαγές κάθε μέρα, που μεταφράζεται σε περίπου 1.700 κάθε δευτερόλεπτο. Αυτή είναι απλώς η χρησιμοποιούμενη χωρητικότητά του, ωστόσο. Η πραγματική χωρητικότητα της εταιρείας είναι 65.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο.

Η ταχύτητα επεξεργασίας συναλλαγών του BTC είναι κοντά στο 7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Η επεκτασιμότητα είναι πράγματι ένα πραγματικό πρόβλημα. Η ταχύτητα συναλλαγών της BCH είναι μια σημαντική βελτίωση με περίπου 200 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, αλλά εξακολουθεί να είναι κατώτερη από της Visa. Ωστόσο, η BCH χρεώνει χαμηλότερες χρεώσεις συναλλαγών.

  Ένα ευέλικτο βοηθητικό πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων μεταφοράς και απόθεσης για το OS X [Paid]

#2. Προμήθειες συναλλαγών

Το μεγαλύτερο μέγεθος μπλοκ της BCH καθιστά τον χώρο του μπλοκ πολύ λιγότερο ανταγωνιστικό και συμβάλλει στη δραματική μείωση των τελών συναλλαγής. Η συναλλαγή BTC θα μπορούσε να σας επιστρέφει περίπου 3 $ κάθε φορά (από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο). Στο παρελθόν, τα τέλη συναλλαγής BTC έφτασαν τα 60 $ ανά συναλλαγή. Συγκριτικά, η υψηλότερη προμήθεια συναλλαγής της BCH μέχρι τώρα δεν έχει ξεπεράσει το $1 και κυμαίνεται γύρω στα 28 σεντς (και πάλι, από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Η BCH καταργεί επίσης τη δυνατότητα RBF (αντικατάσταση με χρέωση). Το RBF περιλαμβάνει την αντικατάσταση μιας συναλλαγής που έχει κολλήσει ως μη επιβεβαιωμένη στο blockchain με μια διαφορετική έκδοση της ίδιας συναλλαγής και με υψηλότερη χρέωση.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ορισμένοι μπορούν να κάνουν κατάχρηση της RBF για να ξοδέψουν τα ίδια κεφάλαια πολλές φορές. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο μεταφέρει κεφάλαια έναντι μιας μικρής αμοιβής σε αντάλλαγμα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στον πωλητή χρησιμοποιώντας RBF. Εάν ο πωλητής δεν αφήσει αρκετό χρόνο για να περάσουν οι επιβεβαιώσεις, το άτομο μπορεί να δρομολογήσει τη συναλλαγή σε διαφορετικό πορτοφόλι (στο οποίο είναι δικαιούχος), μόνο με υψηλότερη χρέωση.

Ωστόσο, οι περισσότερες εκδόσεις RBF ορίζουν ότι τα αποτελέσματα και των δύο συναλλαγών πρέπει να ταιριάζουν. Επιπλέον, εάν ο παραλήπτης αναμένει μέχρι να περάσουν οι επιβεβαιώσεις, το RBF δεν είναι δυνατό αφού θα εκτελεστεί η αρχική συναλλαγή.

#3. Χρήση μεγέθους μπλοκ

Το μέγεθος του μπλοκ έχει αναφερθεί αρκετές φορές εδώ και σίγουρα, το BCH έχει μεγαλύτερα μπλοκ (μπλοκ 1 MB στο Bitcoin έναντι μπλοκ 32 MB του Bitcoin Cash). Η προειδοποίηση εδώ, ωστόσο, είναι ότι η BCH δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τον χώρο του μπλοκ.

Ακόμη και με την καλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας συναλλαγών, δεν υπήρξαν αρκετές συναλλαγές για να καλυφθεί ο οριακός χώρος μπλοκ. Αυτό συνέβαλε στην περιορισμένη ανάπτυξη της BCH.

  Πώς να προσαρμόσετε τα κουμπιά του ποντικιού σε ένα iPad

Μιλώντας για το μέγεθος του μπλοκ, ένα άλλο κρυπτονόμισμα αποκλείστηκε από το blockchain BCH το 2018. Ονομάζεται BSV (αναφέρεται επίσης ως Bitcoin Satoshi Vision). Η BSV στοχεύει να αυξήσει το μέγεθος του μπλοκ της στο 1 TB, και έχει ήδη μεγαλύτερο από το blockchain του Bitcoin στο συσσωρευμένο μέγεθος δεδομένων.

#4. Δυνατότητα έξυπνης σύμβασης

Το blockchain Bitcoin δεν υποστηρίζει εγγενώς έξυπνα συμβόλαια, αλλά Υπηρεσίες Bitcoin DeFi βρίσκονται στα σκαριά. Η BCH έχει ήδη κάνει μια κίνηση με γλώσσες έξυπνων συμβολαίων όπως π.χ Cashscript. Το Cashscript επιτρέπει τη σύνταξη συμβολαίων μετρητών με πιο απλό τρόπο. Είναι ουσιαστικά το εισιτήριο της BCH για να αντιμετωπίσει το BTC και το ETH στο μέτωπο του DeFi.

Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας έξυπνων συμβολαίων (και έκδοσης διακριτικών) στο BCH είναι με το σκουληκότρυπα πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο Omni Layer καθιστά επίσης δυνατή την έκδοση διακριτικών BCH και τη δημιουργία NFT, παρόμοια με τα πρότυπα ERC-721 και ERC-777.

Bitcoin εναντίον Bitcoin Cash: Σε ποιο κέρμα πρέπει να επενδύσετε;

Πριν συζητήσετε αυτά τα νομίσματα από επενδυτική προοπτική, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η ζήτηση και η αντιληπτή αξία καθορίζουν την τιμή αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δεν αγοράζετε κάτι που υποστηρίζεται από κάτι πιο θεμελιώδες όπως κάνετε όταν επενδύετε σε μετοχές και χρυσό.

Επομένως, είναι καλύτερο να επενδύσετε μόνο χρήματα που έχετε την πολυτέλεια να χάσετε. Για παράδειγμα, φέτος, η τιμή του BTC ξεπέρασε τα $60.000 για πρώτη φορά και αμέσως μετά έπεσε κάτω από τα $30.000.

Πηγή: Coindesk

Εάν αυτό σας προκαλεί εφιάλτες, το crypto δεν είναι για εσάς. Εάν αποφασίσετε να επενδύσετε, οι ειδικοί συνιστούν να τηρείτε μόνο το BTC και το ETH. Το BTC υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ το BCH έχει μια πολύ σύντομη ιστορία.

Το BTC έχει ανακτήσει το υψηλό όλων των εποχών και πάλι αρκετές φορές στο παρελθόν, κάτι που παρέχει κάποια διαβεβαίωση. Ωστόσο, η BCH έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών των 3.785 $ αμέσως μετά την κυκλοφορία, αλλά έκτοτε κυμαίνεται στην περιοχή των $500 έως $1500.

Τελικές Λέξεις

Τόσο το BTC όσο και το BCH είναι ασταθείς, αλλά το BTC απολαμβάνει καλύτερη αξία επωνυμίας. Θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές κρυπτογράφησης και είναι πολύ πιο καλά τοποθετημένο από την BCH.