Ansible Vs. Kubernetes: Κατανόηση των Διαφορών –

Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την αυτοματοποίηση στις λειτουργίες πληροφορικής δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τα Ansible και Kubernetes. Αν και αυτά τα δύο εργαλεία εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στον κύκλο ανάπτυξης λογισμικού. Ας πάμε λοιπόν σε αυτά τα εργαλεία λεπτομερώς.

Τι είναι το Ansible;

Το Ansible, αρχικά πνευματικό τέκνο του Michael DeHaa, κατατάσσεται επί του παρόντος στο GitHub ως ένα από τα κορυφαία 100 πιο δημοφιλή έργα. Είναι αγαπητό για την απλή γλώσσα και την ευκολία χρήσης του. Σήμερα, το Ansible έχει κερδίσει ευρεία υιοθέτηση ως το de facto σημείο αναφοράς για την αυτοματοποίηση πληροφορικής.

Ευδοκιμώντας σε μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα, το εργαλείο έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, προσφέροντας λύσεις σε χειριστές, διαχειριστές και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πληροφορικής σε διάφορα τεχνικά περιβάλλοντα.

Ansible

Κατά συνέπεια, εξέχοντες οργανισμοί όπως το Twitter, το eBay, η Verizon, η NASA, το ILM, το Rackspace και η Electronic Arts χρησιμοποιούν εκτενώς αυτό το εργαλείο. Λόγω της επιτυχίας της, η Red Hat απέκτησε την Ansible το 2015.

Το Ansible καθιστά τη διαχείριση της διαμόρφωσης, την ανάπτυξη εφαρμογών και την αυτοματοποίηση εργασιών απλή. Στα σύγχρονα ψηφιακά περιβάλλοντα, οι επαγγελματίες του DevOps το χρησιμοποιούν συχνά για παροχή πόρων για την εκτέλεση μιας προσέγγισης υποδομής ως κώδικα (IaC) για απρόσκοπτη παράδοση λογισμικού.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ansible:

 • Διαχείριση διαμόρφωσης: Με το Ansible, ο καθορισμός των επιθυμητών διαμορφώσεων για διακομιστές, συσκευές δικτύωσης και άλλα στοιχεία υποδομής είναι παιδικό παιχνίδι. Μπορεί επίσης να αναπαράγει αυτόματα και με συνέπεια αυτές τις διαμορφώσεις σε πολλαπλά συστήματα, διασφαλίζοντας έτσι μια τυποποιημένη δομή και συμμόρφωση.
 • Ανάπτυξη εφαρμογών: Το Ansible κάνει την ανάπτυξη εφαρμογών εύκολη, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από την ανάπτυξη έως τη δοκιμή έως την παραγωγή. Εργασίες όπως η εγκατάσταση λογισμικού, η διαμόρφωση βάσεων δεδομένων και η ρύθμιση δικτύωσης εκτελούνται με μερικές εντολές.
 • Αυτοματοποίηση εργασιών: Πείτε αντίο στις χειροκίνητες, επαναλαμβανόμενες εργασίες! Το Ansible επιτρέπει στις ομάδες IT να αυτοματοποιούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών, όπως επιδιόρθωση συστημάτων, διαχείριση αντιγράφων ασφαλείας, δημιουργία λογαριασμών χρηστών και επανεκκίνηση υπηρεσιών. Αυτό απελευθερώνει την ομάδα σας να επικεντρωθεί σε πιο στρατηγικές πρωτοβουλίες.
 • Παροχή υποδομής: Η δυναμική παροχή και η διαμόρφωση πόρων, όπως εικονικές μηχανές, παρουσίες cloud και συσκευές δικτύου, με βάση τη ζήτηση μπορεί να είναι κουραστική. Ωστόσο, το Ansible έρχεται να σας σώσει ξανά και μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει αποτελεσματικά την υποδομή σας.
 • Ενορχήστρωση: Η Ansible λάμπει στη διαχείριση πολύπλοκων αναπτύξεων που περιλαμβάνουν πολλαπλά συστήματα. Μπορεί να οργανώσει περίπλοκες ροές εργασίας για να χειριστεί εργασίες όπως η ανάπτυξη εφαρμογών πολλαπλών επιπέδων και η κυκλοφορία ενημερώσεων σε ένα κατανεμημένο περιβάλλον, επομένως, η διαχείριση συσκευών δικτύου με συντονισμένο τρόπο.
 • Οφέλη του Ansible

  • Απλή εκμάθηση και χρήση: Καθώς τα βιβλία παιχνιδιού χρησιμοποιούν το YAML, είναι αρκετά εύκολο να γραφτούν, επιτρέποντας σε ερασιτέχνες καθώς και σε ειδικούς να διασκεδάσουν με αυτό. Η απλή και διαισθητική σύνταξη διευκολύνει τη γρήγορη υιοθέτηση και την ομαλή ροή εργασίας.
  • Γραμμένο σε Python: Αυτό το εργαλείο έχει να κάνει με την απλότητα. Είναι γραμμένο σε Python, μια από τις πιο δημοφιλείς και απλές γλώσσες προγραμματισμού.
  • Agentless αρχιτεκτονική: Είναι χωρίς πράκτορες. Το Ansible μπορεί να ρυθμίσει απομακρυσμένους κεντρικούς υπολογιστές μέσω SSH χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση λογισμικού σε αυτούς. Χρησιμοποιώντας βιβλία και ρόλους, το Ansible διευκολύνει τον καθορισμό της ιδανικής υποδομής σας και την αυτοματοποίηση της διαδρομής για να φτάσετε εκεί.
  • Βελτιωμένη ασφάλεια: Με το SSH, το Ansible δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια μεταξύ των συστημάτων. Προστατεύει τις εφαρμογές και την υποδομή από πιθανές απειλές.
  • Ενσωμάτωση με συστήματα διαχείρισης ελέγχου ταυτότητας: Το Ansible ενσωματώνεται με συστήματα διαχείρισης ελέγχου ταυτότητας όπως LDAP, Kerberos και άλλα για σωστό έλεγχο πρόσβασης και βελτιωμένη ασφάλεια.
  • Αξιοπιστία: Οι υποδομές πληροφορικής χρειάζονται σταθερότητα και αξιοπιστία. Η Ansible έχει ιστορικό υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας.

  Επιπλέον, αυτό που κάνει το Ansible συναρπαστικό είναι ότι είναι πραγματικά φιλικό προς το χρήστη. Η διαχείριση τόσο της εσωτερικής υποδομής όσο και της υποδομής που βασίζεται σε cloud είναι απόλυτη, όπως θα έλεγε ο Sherlock, «στοιχειώδης» με το Ansible.

  Πώς λειτουργεί το Ansible;

  Πριν εμβαθύνουμε στο πώς λειτουργεί το Ansible, ας ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά του:

  Ενότητες: Εάν το Ansible ήταν ένα πιάτο (γεύμα), οι μονάδες θα ήταν το κύριο συστατικό. Είναι προκατασκευασμένα μικρά προγράμματα που χειρίζονται σχεδόν τα πάντα – από εφαρμογές και πακέτα μέχρι αρχεία σε εξωτερικά συστήματα. Το Ansible εφαρμόζει καθορισμένες οδηγίες σε εξωτερικά συστήματα και ταυτόχρονα παραδίδει μονάδες από τον υπολογιστή εντολών.

    Βλέπουν συμβουλές οι οδηγοί DoorDash;

  Τα Playbook εκτελούν αυτήν τη συσχετισμένη ενότητα και τη βγάζουν από τον βρόχο μόλις ολοκληρωθεί η εργασία. Το Ansible έχει πάνω από 750 (διαρκώς αναπτυσσόμενες) ενσωματωμένες μονάδες, κάνοντας τον αυτοματισμό εύκολο με τα παιχνίδια και τις εργασίες του!

  Πηγή εικόνας: InterviewBit

  Playbooks: Τα Playbooks είναι εγχειρίδια χρήστη προσανατολισμένα σε εργασίες που χρησιμοποιούν τη μορφή YAML για την απλοποίηση της αυτοματοποίησης. Αυτά τα βιβλία παιχνιδιού υπαγορεύουν τη ροή εργασιών και εκτελούν τις εργασίες με τακτικό τρόπο. Τα βιβλία Play μπορούν να εκτελούν διαδοχικές διαδικασίες, να ορίζουν περιβάλλοντα και να διαχειρίζονται διάφορα στάδια μιας εργασίας.

  Προσθήκες: Οι προσθήκες Ansible βελτιώνουν τόσο την ενσωματωμένη όσο και την προσαρμοσμένη λειτουργικότητα του ιστότοπου. Το σύστημα μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες καταγραφής, εμφάνισης συμβάντων, προσωρινής αποθήκευσης και ελεγκτή διεπαφής και τις εκτελεί πριν από τις μονάδες σε κόμβους.

  Αποθέματα: Τα αποθέματα Ansible περιέχουν λίστες κεντρικών υπολογιστών με τις διευθύνσεις IP, τους διακομιστές και τις βάσεις δεδομένων τους. Το SSH για συσκευές UNIX, Linux ή δικτύωσης και τα συστήματα WinRM για Windows βοηθούν στη διαχείρισή τους.

  Τα άλλα στοιχεία του Ansible είναι τα API, Cloud, Host, Networking και CMD (Configuration Management Database).

  Δείτε πώς το Ansible κάνει τα μαγικά του:

  Πρώτον, το Ansible έχει ένα αρχείο αποθέματος με μια λίστα κεντρικών υπολογιστών ή μηχανημάτων. Οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν αυτό το αρχείο αποθέματος προσθέτοντας τους διακομιστές που θέλουν να ελέγξουν.

  Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία βιβλίων αναπαραγωγής για τον καθορισμό της ιδανικής υποδομής στους διαχειριζόμενους κόμβους. Τώρα, καθώς το Ansible εκτελείται στον κόμβο ελέγχου που βοηθά στην εκτέλεση εργασιών στο απομακρυσμένο σύστημα, θα δημιουργήσει μια σύνδεση SSH με το τελευταίο. Επιτρέπει την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των κόμβων.

  Στη συνέχεια στέλνει και εκτελεί ενότητες για να εκτελέσει τις εργασίες που ορίζονται στα βιβλία αναπαραγωγής, φέρνοντας τα συστήματα στην επιθυμητή κατάσταση.

  Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, το Ansible αφαιρεί τις μονάδες από τους διαχειριζόμενους κόμβους για να αποτρέψει τυχόν υπολειμματικές μονάδες. Τέλος, παρέχει αναφορές σχετικά με την κατάσταση υλοποίησης εργασιών, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν την πρόοδο και τα αποτελέσματα των εργασιών αυτοματισμού. Επιπλέον, το Ansible μπορεί να εκτελείται τακτικά για να διατηρεί και να βελτιώνει το σύστημα με την πάροδο του χρόνου.

  Τι είναι το Kubernetes;

  Ο Joe Beda, ο Brendan Burns και ο Craig McLuckie είναι τα λαμπρά μυαλά πίσω από το Kubernetes. Εργαζόμενοι ως μηχανικοί στην Google, δημιούργησαν αυτό το εργαλείο, το οποίο είναι πλέον μια κινητήρια δύναμη για εφαρμογές με εμπορευματοκιβώτια.

  Αρχικά, το Kubernetes αναπτύχθηκε από την Google για να διαχειρίζεται τις δικές της εφαρμογές με κοντέινερ στην παραγωγή και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως έργο ανοιχτού κώδικα το 2014.

  Το 2015, η Google δώρισε το Kubernetes στο ανεξάρτητο από προμηθευτές Cloud Native Computing Foundation (CNCF) για να προωθήσει την τεχνολογία υπολογιστών εγγενών cloud.

  Από τότε, το Kubernetes έχει γίνει ένα από τα κορυφαία έργα του CNCF, με ευρεία υιοθέτηση από τη βιομηχανία, και έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην ενορχήστρωση κοντέινερ.

  Σύμφωνα με την Gartner, περίπου το 85% των οργανισμών θα χρησιμοποιούν το Kubernetes μέχρι το 2025. Και γιατί να μην το κάνουν; Το ισχυρό του οικοσύστημα πρόσθετων, εργαλείων και υπηρεσιών το καθιστά μια ευέλικτη πλατφόρμα για τη διαχείριση εφαρμογών με εμπορευματοκιβώτια.

  Το Kubernetes έχει περάσει από πολλές σημαντικές ενημερώσεις, φέρνοντας νέες λειτουργίες, βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων με κάθε κυκλοφορία. Διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, χάρη στην παθιασμένη κοινότητα πίσω από αυτό!

  Οφέλη του Kubernetes

  • Επεκτασιμότητα: Κλιμακώστε εύκολα τις εφαρμογές με βάση τη ζήτηση.
  • Φορητότητα: Ανάπτυξη και διαχείριση εφαρμογών με συνέπεια σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
  • Ευελιξία: Υποστήριξη για διάφορους χρόνους εκτέλεσης κοντέινερ και μορφές.
  • Αυτοματισμός: Αυτοματοποιήστε την ανάπτυξη, την κλιμάκωση, την παρακολούθηση και την επούλωση κοντέινερ.
  • Ανθεκτικότητα: Ενσωματωμένη ανοχή σε σφάλματα και ικανότητες αυτοθεραπείας.
  • Ενεργοποίηση DevOps: Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ προγραμματιστών και ομάδων λειτουργιών.
  • Επεκτασιμότητα: Προσαρμόσιμη και επεκτάσιμη αρχιτεκτονική για ενοποίηση με άλλα εργαλεία.
  • Κοινότητα και οικοσύστημα: Μεγάλη κοινότητα και οικοσύστημα για βελτιωμένες δυνατότητες.

  Πώς λειτουργεί το Kubernetes;

  Καθώς το Kubernetes είναι η πλατφόρμα που βοηθά στην ενορχήστρωση κοντέινερ, το πρώτο βήμα περιλαμβάνει τη συσκευασία της εφαρμογής σε κοντέινερ με τη βοήθεια εργαλείων κοντέινερ, όπως το Docker. Αυτά τα κοντέινερ είναι αυτάρκεις, με όλο το απαραίτητο λογισμικό και εξαρτήσεις για απρόσκοπτη απόδοση σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

  Στη συνέχεια, με το YAML ή το JSON, ορίζεται η κατάσταση των εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων κοντέινερ, των απαιτήσεων πόρων, των πολιτικών κλιμάκωσης, της δικτύωσης και των διαμορφώσεων αποθήκευσης. Τα αρχεία με οδηγίες ονομάζονται manifests.

    12 Tezos NFT Marketplaces για αγορά και πώληση από

  Στο Kubernetes, ένα σύμπλεγμα είναι σαν μια ομάδα υπολογιστών, που ονομάζονται κόμβοι, που συνεργάζονται για την εκτέλεση των εφαρμογών σας. Σκεφτείτε τους κόμβους ως παίκτες σε μια ομάδα ποδοσφαίρου και κάθε παίκτης μπορεί να τρέξει πολλά κοντέινερ, τα οποία είναι σαν τον εξοπλισμό ή τον εξοπλισμό των παικτών που χρειάζονται για να παίξουν το παιχνίδι.

  Στοιχεία Kubernetes

  Το μικρότερο δομικό στοιχείο στο Kubernetes ονομάζεται Pod, το οποίο είναι σαν ένα άνετο μικρό σπίτι για ένα ή περισσότερα κοντέινερ. Τα Pods είναι σαν τα αποδυτήρια των παικτών, όπου κάνουν παρέα και μοιράζονται πράγματα όπως πόρους δικτύου και αποθήκευσης. Κάθε Pod έχει το δικό του μοναδικό όνομα και διεύθυνση, ώστε να μπορείτε εύκολα να τα αναγνωρίσετε και να επικοινωνήσετε μαζί τους.

  Οι αποστολές είναι σαν τους προπονητές που διαχειρίζονται την ομάδα. Λένε στον Kubernetes πόσοι παίκτες (ή αντίγραφα) κάθε Pod πρέπει να τρέχουν ανά πάσα στιγμή. Ακριβώς όπως ένας προπονητής διαχειρίζεται τους παίκτες στο γήπεδο, ένα Deployment διαχειρίζεται τη δημιουργία, την κλιμάκωση και τη διαγραφή των Pods για να βεβαιωθεί ότι η εφαρμογή σας βρίσκεται πάντα στην επιθυμητή κατάσταση.

  Οι υπηρεσίες είναι σαν τους διαιτητές που βοηθούν τους παίκτες να επικοινωνούν μεταξύ τους. Παρέχουν μια σταθερή διεύθυνση, όπως έναν αριθμό τηλεφώνου, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλοι για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή σας. Οι υπηρεσίες επιλέγουν τα σωστά Pods με βάση τις ετικέτες, όπως τη θέση του παίκτη, και κατανέμουν ομοιόμορφα την κίνηση μεταξύ τους, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να παίξουν.

  Για να χειριστεί σημαντικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή κλειδιά API, η Kubernetes παρέχει ConfigMaps και Secrets. Είναι σαν κουτιά κλειδαριάς όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτές τις ευαίσθητες λεπτομέρειες με ασφάλεια και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσετε στα Pods και τις αναπτύξεις σας για πρόσβαση σε πόρους χωρίς να τις εκθέσετε σε απλό κείμενο.

  Τέλος, ο διακομιστής Kubernetes API είναι σαν την ανοιχτή γραμμή προπονητών της ομάδας. Παρέχει έναν εύκολο τρόπο διαχείρισης της κατάστασης της ομάδας χρησιμοποιώντας ένα RESTful API, με το οποίο μπορείτε να αλληλεπιδράσετε χρησιμοποιώντας kubectl ή άλλα εργαλεία Kubernetes. Είναι σαν να έχεις απευθείας γραμμή στο γραφείο του προπονητή για να δώσεις οδηγίες ή να λάβεις ενημερώσεις για την απόδοση της ομάδας.

  Σύγκριση χαρακτηριστικών: Ansible εναντίον Kubernetes

  FeatureAnsibleKubernetesTypeΔιαχείριση παραμέτρων και εργαλείο αυτοματισμού Πλατφόρμα ενορχήστρωσης κοντέινερΣκοπόςΑυτοματοποίηση εργασιών πληροφορικής όπως διαχείριση διαμόρφωσης, ανάπτυξη εφαρμογών και παροχή συστήματοςΑυτόματη ανάπτυξη, κλιμάκωση και διαχείριση εφαρμογών με εμπορευματοκιβώτιαArchitectureAgentless, χρησιμοποιεί συστήματα SSH-στοχευμέναC ή Wine ationΓραμμένο σε YAML, δηλωτικό γλώσσαΓραμμένο σε YAML ή JSON, δηλωτική γλώσσαScalabilityΥποστηρίζει μικρές και μεγάλες υποδομές Σχεδιασμένο για μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις Υψηλή Διαθεσιμότητα Βασισμένο σε έλξη, όπου τα κοντέινερ ανασύρονται από το μητρώο κοντέινερ σε κόμβους στόχευσης Παρέχει ενσωματωμένες δυνατότητες υψηλής διαθεσιμότητας με αυτόματο επαναπρογραμματισμό κοντέινερ δικτύου και βασικές λειτουργίες κόμβου.
  Παρέχει προηγμένες λειτουργίες δικτύωσης, όπως ανακάλυψη υπηρεσιών, εξισορρόπηση φορτίου και δρομολόγηση που βασίζεται σε DNS, με βάση DeploymentPush, όπου οι αλλαγές διαμόρφωσης προωθούνται στα συστήματα προορισμού
  Χρησιμοποιεί TLS για επικοινωνία, παρέχει ενσωματωμένη απομόνωση κοντέινερ και RBAC για έλεγχο πρόσβασης Κυλιόμενες ενημερώσεις
  Υποστηρίζει κυλιόμενες ενημερώσεις με ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας
  Υποστηρίζει κυλιόμενες ενημερώσεις με μηδενικούς ελέγχους υγείας
  Παρέχει βασικούς ελέγχους υγείας για συστήματα-στόχους
  Παρέχει προηγμένους υγειονομικούς ελέγχους για κοντέινερ και αυτόματες επανεκκινήσεις κοντέινερΑσφάλειαΧρησιμοποιεί SSH ή WinRM για επικοινωνία, απαιτεί κατάλληλη πιστοποίηση και εξουσιοδότηση

  Μέτρια έως απότομη, απαιτεί κατανόηση των εννοιών του κοντέινερ, της δικτύωσης και των κατανεμημένων συστημάτων Επεκτασιμότητα Παρέχει προσαρμοσμένες ενότητες για επέκταση λειτουργικότητας
  Παρέχει προσαρμοσμένους πόρους και τελεστές για την επέκταση της καμπύλης μάθησης λειτουργικότητας

  Μέτρια, απαιτεί γνώση YAML και βασική δέσμη ενεργειών

  Μέτρια έως απότομη, απαιτεί κατανόηση των εννοιών της αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων, της δικτύωσης και των κατανεμημένων συστημάτων

  Χρήσεις του Kubernetes

  Ανάπτυξη Εφαρμογής

  Η διαχείριση πολύπλοκων εφαρμογών στο περιβάλλον παραγωγής απαιτεί την άψογη εκτέλεση πολλών εργασιών μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο. Εάν οι προγραμματιστές εκτελούσαν την εργασία με μη αυτόματο τρόπο, θα χρειάζονταν εβδομάδες πριν αναπτύξουν την εφαρμογή.

  Ωστόσο, με τη χρήση του Kubernetes και την αποθήκευση των εφαρμογών σε εμπορευματοκιβώτια, μπορούν όχι μόνο να αναπτύξουν και να τις διαχειριστούν σε ένα σύμπλεγμα μηχανών, αλλά και να εξασφαλίσουν συνέπεια και αναπαραγωγιμότητα. Μπορούν να επιτύχουν τη μέγιστη απόδοση αυτοματοποιώντας εργασίες όπως ο προγραμματισμός, η κλιμάκωση και οι ενημερώσεις.

  Επεκτασιμότητα και Εξισορρόπηση Φορτίου

  Για να είναι επιτυχής μια εφαρμογή, πρέπει να δέχεται υψηλότερους όγκους κίνησης χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση. Οι ενσωματωμένες δυνατότητες επεκτασιμότητας και εξισορρόπησης φορτίου της Kubernetes προσφέρουν την καλύτερη επιλογή.

  Κατανέμει φόρτους εργασίας σε ένα σύμπλεγμα μηχανών και κλιμακώνεται αυτόματα προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τη ζήτηση, διασφαλίζοντας υψηλή διαθεσιμότητα. Επιπλέον, βοηθά επίσης στην κατανομή της εισερχόμενης κίνησης σε πολλές περιπτώσεις.

  Ανακάλυψη υπηρεσιών και δικτύωση

  Οι περισσότερες εφαρμογές δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους. Πρέπει να συνδεθούν με άλλες εφαρμογές ή υπηρεσίες. Το Kubernetes προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης που βοηθούν στη δημιουργία επικοινωνίας μεταξύ κοντέινερ μέσα σε ένα σύμπλεγμα. Οι εφαρμογές μπορούν επίσης να ανακαλύψουν και να συνδεθούν με άλλες υπηρεσίες που εκτελούνται στην ομάδα μέσω του εργαλείου υπηρεσιών που βασίζεται σε DNS.

    10 γρήγορα βήματα για να αυξήσετε την απόδοση του υπολογιστή

  Κυλιόμενες ενημερώσεις και επαναλήψεις

  Με το Kubernetes, η ενημέρωση εφαρμογών ή η επαναφορά σε παλαιότερες εκδόσεις είναι απλή. Αυτοματοποιεί τη διαδικασία και εξασφαλίζει απρόσκοπτες ενημερώσεις χωρίς να παρεμβαίνει στη διαθεσιμότητα της εφαρμογής, επιτρέποντας κυλιόμενες ενημερώσεις και επαναλήψεις με μικρό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

  Διαχείριση Υποδομών

  Η Kubernetes ακολουθεί μια δηλωτική προσέγγιση για να απλοποιήσει τη διαχείριση της υποδομής. Επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν πόρους υποδομής όπως αποθήκευση, δικτύωση και υπολογισμό ως κώδικα χρησιμοποιώντας μανιφέστα YAML ή JSON. Αυτά τα μανιφέστα ή τα αρχεία διαμόρφωσης επιτρέπουν την έκδοση εκδόσεων, την αυτοματοποίηση, τη διαχείριση του IaC (Υποδομή ως κώδικα) και τον εξορθολογισμό της διαχείρισης σύνθετων διαμορφώσεων υποδομής.

  Υβριδική και ανάπτυξη πολλαπλών νέφους

  Το Kubernetes είναι ένας τρόπος αλλαγής του παιχνιδιού για οργανισμούς που αναζητούν προσαρμοστικότητα και ευελιξία στις αναπτύξεις τους. Χρησιμοποιώντας ένα σταθερό επίπεδο αφαίρεσης, η ανάπτυξη και η διαχείριση εφαρμογών σε διάφορους παρόχους cloud ή κέντρα δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης γίνεται αποτελεσματική.

  Επιτρέπει στους χρήστες να υιοθετήσουν μια υβριδική ή multi-cloud στρατηγική, αξιοποιώντας την ευελιξία και τη φορητότητα των κοντέινερ για την ανάπτυξη και τη διαχείριση εφαρμογών σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

  Ansible και Kubernetes – Κύκλος ζωής ανάπτυξης λογισμικού

  Stage in SDLC Ansible KubernetesDevelopmentΠαρέχει αυτοματοποιημένη διαχείριση διαμόρφωσης και ανάπτυξη περιβαλλόντων ανάπτυξης, επιτρέπει τον έλεγχο έκδοσης για αρχεία διαμόρφωσης και διευκολύνει την ανάπτυξη κώδικα
  N/ATestingΠαρέχει αυτοματοποιημένη παροχή και διαμόρφωση περιβαλλόντων δοκιμών, επιτρέπει την εύκολη αναπαραγωγή περιβαλλόντων και υποστηρίζει αυτοματοποιημένες εργασίες δοκιμών
  N/ACContinuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD)
  Διευκολύνει τις αυτοματοποιημένες αναπτύξεις εφαρμογών και τις αλλαγές διαμόρφωσης, επιτρέπει τον έλεγχο έκδοσης για τον κώδικα υποδομής και υποστηρίζει αγωγούς συνεχούς παράδοσης και ανάπτυξης
  Διευκολύνει τις αναπτύξεις σε κοντέινερ, την κλιμάκωση και τη διαχείριση εφαρμογών, υποστηρίζει κυλιόμενες ενημερώσεις και αναπτύξεις μηδενικού χρόνου διακοπής Σταδιοποίηση/Προπαραγωγή
  Παρέχει αυτοματοποιημένη παροχή και διαμόρφωση περιβαλλόντων σταδιοποίησης, επιτρέπει τη συνοχή μεταξύ των περιβαλλόντων σταδιοποίησης και παραγωγής και διευκολύνει τη δοκιμή περιβαλλόντων παρόμοιων με την παραγωγή
  Διευκολύνει την ανάπτυξη κοντέινερ και την κλιμάκωση εφαρμογών σε περιβάλλοντα προπαραγωγής, επιτρέπει τη δοκιμή εφαρμογών με κοντέινερ σε απομονωμένο περιβάλλονΠαραγωγήΔιευκολύνει την αυτοματοποιημένη παροχή, διαμόρφωση και διαχείριση περιβαλλόντων παραγωγής, επιτρέπει την υποδομή ως πρακτικές κώδικα (IaC) και υποστηρίζει αναπτύξεις παραγωγής
  Παρέχει κοντέινερ αναπτύξεις, κλιμάκωση και διαχείριση εφαρμογών παραγωγής, προσφέρει ενσωματωμένες δυνατότητες υψηλής διαθεσιμότητας και προηγμένες λειτουργίες δικτύωσης Λειτουργίες/Συντήρηση
  Αυτοματοποιεί τη διαχείριση μετατόπισης παραμέτρων, τη συνεχή παρακολούθηση και την επιβολή της επιθυμητής κατάστασης. Υποστηρίζει αντίγραφα ασφαλείας, αναβαθμίσεις και λειτουργικές εργασίες. Βελτιώνει τη διαχείριση εφαρμογών, την κλιμάκωση, τις αναβαθμίσεις και τις λειτουργικές εργασίες, όπως οι κυλιόμενες ενημερώσεις και οι αυτόματες επανεκκινήσεις για εφαρμογές με κοντέινερ.
  Αντιμετώπιση προβλημάτων/Εντοπισμός σφαλμάτων
  Ενεργοποιεί την ορατότητα διαμόρφωσης, την αντιμετώπιση προβλημάτων και την επαναφορά για ζητήματα.Ενεργοποιεί την ορατότητα, την αντιμετώπιση προβλημάτων, τον εντοπισμό σφαλμάτων και τα αρχεία καταγραφής/διαγνωστικών εφαρμογών κοντέινερ.

  Περιπτώσεις Ansible Χρήσης

  Η ομάδα IT ops διαχειρίζεται μια μεγάλη υποδομή με εκατοντάδες διακομιστές σε πολλαπλά κέντρα δεδομένων. Με το Ansible, αυτοματοποιούν συνεπείς και ασφαλείς ρυθμίσεις και διαδικασίες διακομιστών, όπως η διαχείριση χρηστών, η ρύθμιση τείχους προστασίας και η επιβολή πολιτικών ασφαλείας.

  Οι διακομιστές ομαδοποιούνται κατά ρόλους και περιβάλλοντα και οι τακτικές εκτελέσεις βιβλίων τους διατηρούν ενημερωμένους και συμβατούς. Το Ansible απλοποιεί τη διαχείριση της διαμόρφωσης, μειώνει τη χειρωνακτική εργασία και βελτιώνει τη συμμόρφωση με την ασφάλεια.

  Περιπτώσεις χρήσης Kubernetes

  Μια ομάδα ανάπτυξης δημιουργεί μια εφαρμογή web microservices και την αναπτύσσει με το Kubernetes, διαμορφώνοντας τη δικτύωση, την αποθήκευση και τα κοντέινερ με το Docker και το manifest. Η κλιμάκωση, η εξισορρόπηση φορτίου, η αυτο-ίαση και οι ενημερώσεις αναλαμβάνονται από την Kubernetes. Είναι απλό να κλιμακωθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω, και κάτι τέτοιο εγγυάται ανοχή σφαλμάτων και υψηλή διαθεσιμότητα.

  Αυτός ο πόρος ανάπτυξης του Kubernetes αναπτύσσει μια εφαρμογή Ιστού με 3 αντίγραφα. Οι ετικέτες υποδεικνύουν ότι οι περιπτώσεις εφαρμογών και οι διαμορφώσεις κοντέινερ ορίζονται στο πεδίο προτύπου. Το Kubernetes διαχειρίζεται αναβαθμίσεις κλιμάκωσης, εξισορρόπησης φορτίου, αυτο-ίασης και κυλιόμενης αναβάθμισης για μια επεκτάσιμη, ανθεκτική, ανεκτική σε σφάλματα και εξαιρετικά διαθέσιμη εφαρμογή.

  Η διαχείριση είναι ευκολότερη με δοχεία και Kubernetes, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη ανάπτυξη και εύκολη κλιμάκωση. Μπορούν να προστεθούν περισσότερες ρυθμίσεις όπως απαιτείται για δικτύωση, αποθήκευση και άλλες ανάγκες.

  Συμπερασματικά

  Αν και το Ansible και το Kubernetes είναι εργαλεία αυτοματισμού, η απευθείας σύγκριση μεταξύ τους δεν θα ήταν απολύτως δίκαιη. Το Ansible βοηθά στη διαχείριση διαμορφώσεων και εργασιών σε ένα ευρύ φάσμα συστημάτων, ενώ το Kubernetes ασχολείται περισσότερο με την ενορχήστρωση κοντέινερ.

  Αν σκεφτούμε μια παραδοσιακή υποδομή πληροφορικής, το Ansible θα ήταν η σωστή επιλογή για το χειρισμό διαμορφώσεων και αναπτύξεων. Ωστόσο, το Kubernetes είναι εξαιρετικό για σύγχρονα, εγγενή περιβάλλοντα στο cloud και διαχείριση εφαρμογών με κοντέινερ.

  Επίσης, και τα δύο εργαλεία έχουν τα δυνατά τους σημεία και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις ροές εργασιών αυτοματισμού πληροφορικής και ανάπτυξης στους αντίστοιχους τομείς εξειδίκευσής τους. Έτσι, η κατανόηση των μοναδικών σκοπών τους και η ανάλογη χρήση τους μπορεί να φέρει τεράστια αξία στις δραστηριότητές σας.