Ansible για αρχάριους – Ansible Basics και πώς λειτουργεί

Ακούσατε για το Ansible αλλά δεν είστε σίγουροι τι είναι; Μην ανησυχείτε, θα μάθετε για το Ansible στα επόμενα 5 λεπτά.

Τι είναι το Ansible;

Το Ansible είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα DevOps που μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση στη διαχείριση παραμέτρων, την ανάπτυξη, την παροχή κ.λπ. Η ανάπτυξη είναι απλή. αξιοποιεί το SSH για την επικοινωνία μεταξύ των διακομιστών. Χρησιμοποιεί το playbook για να περιγράψει εργασίες αυτοματισμού και το playbook χρησιμοποιεί μια πολύ απλή γλώσσα YAML.

Το Ansible παρέχει αξιοπιστία, συνέπεια και επεκτασιμότητα στην υποδομή πληροφορικής σας. Μπορείτε να αυτοματοποιήσετε διαμορφώσεις βάσεων δεδομένων, αποθήκευσης, δικτύων, τείχη προστασίας χρησιμοποιώντας το Ansible. Διασφαλίζει ότι όλα τα απαραίτητα πακέτα και όλο το άλλο λογισμικό είναι συνεπή στον διακομιστή για την εκτέλεση της εφαρμογής.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. έχετε μια έκδοση εντοπισμού σφαλμάτων μιας εφαρμογής που είναι χτισμένη σε οπτική C++. Τώρα, εάν θέλετε να εκτελέσετε αυτήν την εφαρμογή σε έναν υπολογιστή, θα πρέπει να πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις όπως τα DLL της βιβλιοθήκης Microsoft Visual C++ και θα πρέπει να εγκαταστήσετε την οπτική C++ στον υπολογιστή σας. Έτσι, αυτό είναι το μέρος όπου η Ansible θα βεβαιωθεί ότι όλα αυτά τα βασικά πακέτα και όλα τα λογισμικά είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, ώστε η εφαρμογή σας να μπορεί να λειτουργεί ομαλά σε όλα τα περιβάλλοντα, είτε είναι δοκιμαστικό είτε περιβάλλον παραγωγής.

Διατηρεί επίσης όλα τα ιστορικά δεδομένα της εφαρμογής σας, επομένως εάν οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να επιστρέψετε στην προηγούμενη έκδοση ή θέλετε να την αναβαθμίσετε, μπορείτε να το κάνετε εύκολα.

  9 καλύτερα αραβικά κανάλια στο Kodi

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Agentless – Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα είδος λογισμικού ή οποιοσδήποτε πράκτορας που διαχειρίζεται τον κόμβο όπως άλλες λύσεις, όπως η κούκλα και ο σεφ.

Python – Χτισμένο πάνω από την python, η οποία είναι γρήγορη και μία από τις ισχυρές γλώσσες προγραμματισμού στον σημερινό κόσμο.

SSH – Πολύ απλό πρωτόκολλο ελέγχου ταυτότητας δικτύου χωρίς κωδικό πρόσβασης το οποίο είναι ασφαλές. Επομένως, δική σας ευθύνη είναι να αντιγράψετε αυτό το κλειδί στον πελάτη

Push αρχιτεκτονική – Προωθήστε τις απαραίτητες διαμορφώσεις σε αυτούς, πελάτες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε αυτές τις διαμορφώσεις (playbook) και να τις σπρώξετε όλες ταυτόχρονα στους κόμβους. Βλέπετε πόσο ισχυρό μπορεί να είναι να προωθήσετε τις αλλαγές σε χιλιάδες διακομιστές μέσα σε λίγα λεπτά.

Ρύθμιση – μια ελάχιστη απαίτηση και διαμόρφωση που απαιτούνται για να λειτουργήσει.

Αρχιτεκτονική Ansible

Ας ξεκινήσουμε με το Public/Private Cloud που είναι ο διακομιστής Linux. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αποθετήριο για όλες τις εγκαταστάσεις και διαμορφώσεις πληροφορικής.

Η παραπάνω αρχιτεκτονική έχει μια δέσμη κεντρικών μηχανών στους οποίους ο ansible διακομιστής συνδέεται και ωθεί τα βιβλία αναπαραγωγής μέσω SSH.

Διαθέτει μια μηχανή αυτοματισμού που χρησιμοποιεί την οποία οι χρήστες μπορούν να τρέξουν απευθείας ένα βιβλίο αναπαραγωγής που αναπτύσσεται στους κεντρικούς υπολογιστές. Υπάρχουν πολλά εξαρτήματα στον κινητήρα αυτοματισμού ansible. Το πρώτο είναι ένα απόθεμα κεντρικού υπολογιστή. Είναι μια λίστα με όλες τις διευθύνσεις IP όλων των κεντρικών υπολογιστών.

Στη συνέχεια, υπάρχουν ενότητες. Το Ansible συνοδεύεται από εκατοντάδες ενσωματωμένες μονάδες και οι μονάδες είναι εκείνα τα κομμάτια κώδικα που εκτελούνται όταν εκτελείτε ένα βιβλίο αναπαραγωγής. Ένα playbook περιέχει παιχνίδια, ένα παιχνίδι περιέχει διαφορετικές εργασίες και μια εργασία περιλαμβάνει ενότητες.

  Δοκιμάστε να παίξετε 9 εναλλακτικές λύσεις Wordle ως την επόμενη πρόκληση για παζλ

Όταν εκτελείτε ένα βιβλίο αναπαραγωγής, είναι οι λειτουργικές μονάδες που εκτελούνται στους κεντρικούς υπολογιστές σας και αυτές οι λειτουργικές μονάδες περιέχουν δράση σε αυτές. Έτσι, όταν εκτελείτε ένα playbook, αυτή η ενέργεια λαμβάνει χώρα στους υπολογιστές σας. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τις προσαρμοσμένες μονάδες σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γράψετε μερικές γραμμές κώδικα και να τον κάνετε την ενότητα σας και μπορείτε να τον εκτελέσετε όποτε θέλετε.

Στη συνέχεια, η αρχιτεκτονική έχει βιβλία παιχνιδιού. Τα Playbook εδώ στην πραγματικότητα καθορίζουν τη ροή εργασίας σας, επειδή όποιες εργασίες γράφετε σε ένα βιβλίο αναπαραγωγής, εκτελούνται με την ίδια σειρά που τις έχετε γράψει. Για παράδειγμα, εάν έχετε γράψει ότι πρώτα εγκαταστήστε ένα πακέτο και μετά ξεκινήσετε, θα κάνει το ίδιο. Τα βιβλία Play είναι πολύ απλά για να γράψετε κώδικα YAML. Ο κώδικας YAML είναι μια πολύ απλή γλώσσα σειριοποίησης δεδομένων. είναι λίγο πολύ σαν τα αγγλικά.

Στη συνέχεια, στην αρχιτεκτονική είναι πρόσθετα. Τα πρόσθετα εδώ είναι ειδικού τύπου ενότητες. Αυτά τα πρόσθετα εκτελούνται πριν από την εκτέλεση μιας λειτουργικής μονάδας στους κόμβους. Τα πρόσθετα εκτελούνται στο κύριο μηχάνημα ελέγχου για σκοπούς καταγραφής. Έχετε πρόσθετα επανάκλησης επειδή αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέεστε σε διαφορετικά συμβάντα για λόγους προβολής και καταγραφής. Τα πρόσθετα προσωρινής μνήμης χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση μιας κρυφής μνήμης γεγονότων για την αποφυγή δαπανηρών λειτουργιών συλλογής στοιχείων. Το Ansible διαθέτει επίσης πρόσθετα δράσης, τα οποία είναι λειτουργικές μονάδες front-end, και μπορούν να εκτελέσουν εργασίες στο μηχάνημα ελεγκτή πριν καλέσουν τα ίδια τα modules.

  Πώς να πάρετε μια περίληψη για ένα άρθρο της Wikipedia

Η αρχιτεκτονική έχει πρόσθετα σύνδεσης. Δεν χρειάζεται πάντα να χρησιμοποιείτε ένα SSH για τη σύνδεση με τους κεντρικούς υπολογιστές σας. μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο σύνδεσης. Για παράδειγμα, το ansible σάς παρέχει ένα πρόσθετο σύνδεσης κοντέινερ docker και χρησιμοποιώντας αυτό το πρόσθετο σύνδεσης, μπορείτε εύκολα να συνδεθείτε σε όλα τα κοντέινερ Docker και να ξεκινήσετε τη διαμόρφωση αμέσως.

Αυτό ήταν όλο για την αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια, επιτρέψτε μου να σας πω πώς ακριβώς λειτουργεί.

Πώς λειτουργεί το Ansible;

Το Ansible λειτουργεί συνδέοντας με κόμβους και προωθώντας μικρά προγράμματα που ονομάζονται ansible modules. Στη συνέχεια, το Ansible εκτελεί αυτές τις μονάδες μέσω SSH από προεπιλογή και στη συνέχεια τις αφαιρεί όταν τελειώσει.

Ο κόμβος διαχείρισης Ansible είναι ο κόμβος ελέγχου, ο οποίος ελέγχει ολόκληρη την εκτέλεση του Playbook. Είναι ο κόμβος από τον οποίο εκτελείτε την εγκατάσταση και το αρχείο αποθέματος παρέχει τη λίστα του κεντρικού υπολογιστή όπου πρέπει να εκτελεστούν οι λειτουργικές μονάδες. Ο κόμβος διαχείρισης πραγματοποιεί σύνδεση ssh και, στη συνέχεια, εκτελεί τις μονάδες στις κεντρικές μηχανές και εγκαθιστά το προϊόν. Αφαιρεί τις μονάδες μόλις εγκατασταθούν. Έτσι λειτουργεί το ansible.

Στη συνέχεια, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του Ansible.

συμπέρασμα

Ελπίζω τώρα να έχετε μια ιδέα για το Ansible για να το ξεκινήσετε. Το Ansible αλλάζει το παιχνίδι στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε την υποδομή και εάν είστε Sysadmin ή προγραμματιστής, τότε μπορείτε να δείτε αυτό πρακτική εκπαίδευση να προωθήσουν τις δεξιότητες.