9 Προκλήσεις και Κίνδυνοι στο Cloud Computing και στρατηγικές για την αποτροπή τους

Το cloud computing κερδίζει ευρύτερη υιοθέτηση καθώς περνούν τα χρόνια. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε οργανισμούς όλων των μεγεθών και μεμονωμένα άτομα όσον αφορά την επεκτασιμότητα, την ταχύτητα, την απόδοση και την ευελιξία.

Η μετάβαση στο σύννεφο έχει γίνει μια αναγκαιότητα μετά την πανδημία και δεν είναι πλέον μόνο ωραίο πράγμα. Είτε είστε άτομο, ατομικός επιχειρηματίας ή πολυεθνική εταιρεία, το cloud computing μπορεί να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές σας και να επιτρέψει έναν ομαλό τρόπο συνεργασίας με άτομα από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Μπορεί να πιστεύετε ότι κάτι τόσο ωραίο όπως το cloud computing δύσκολα θα σας δώσει δύσκολο χρόνο. Ωστόσο, όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως και το cloud computing. Εμπεριέχει ορισμένες προκλήσεις και κινδύνους για οργανισμούς ή άτομα που το υιοθετούν.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε για αυτούς τους κινδύνους και τις προκλήσεις στο cloud computing μαζί με στρατηγικές για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίησή τους.

Πάμε!

Τι είναι το Cloud Computing;

Το cloud computing αναφέρεται σε μια τεχνολογία όπου οι υπηρεσίες λογισμικού και υλικού παρέχονται μέσω Διαδικτύου μέσω ενός δικτύου διαφόρων απομακρυσμένων υπηρεσιών. Οι διακομιστές αποθηκεύουν, διαχειρίζονται και επεξεργάζονται δεδομένα για να επιτρέψουν στους χρήστες να αναβαθμίσουν ή να επεκτείνουν την τρέχουσα υποδομή τους.

Παρέχει πόρους όπως υπολογιστική ισχύ και αποθήκευση δεδομένων κατ’ απαίτηση χωρίς να εμπλέκει τους χρήστες για τη διαχείριση ή τη συντήρηση των συστημάτων. Οι υπηρεσίες Cloud προσφέρονται από πολλούς παρόχους cloud όπως AWS, Azure, Google Cloud Platform, κ.λπ. Αυτοί οι πάροχοι αναπτύσσουν διακομιστές παγκοσμίως σε διάφορες τοποθεσίες, που ονομάζονται κέντρα δεδομένων, και χρησιμοποιούν ένα μοντέλο pay-as-you-go συνήθως για την παροχή των υπηρεσιών στους πελάτες .

Με αυτόν τον τρόπο, οι οργανισμοί που εφαρμόζουν υπηρεσίες cloud μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, προσπάθεια και έξοδα, ενώ αφήνουν τον πάροχο cloud να διαχειρίζεται τα συστήματα και τις εφαρμογές. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία για όσο διάστημα τη χρειάζονται, να κλιμακώσουν τις υπηρεσίες τους με βάση τη ζήτηση και να προχωρήσουν σε άλλο πάροχο cloud, εάν απαιτείται.

Το cloud computing περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες, όπως Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS), Infrastructure-as-a-Service (IaaS) και πολλές άλλες.

Μπορεί να φαίνεται ότι το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο στην άλλη πλευρά, δεν συμβαίνει σχεδόν καθόλου. Με όλα τα οφέλη όπως η επεκτασιμότητα, η ευελιξία, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και άλλα, το cloud computing εξακολουθεί να έχει ορισμένες προκλήσεις και κινδύνους για τους οργανισμούς που το εφαρμόζουν.

Έτσι, εάν πρόκειται να εφαρμόσετε το cloud computing, εδώ είναι μερικές από τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Έχω επίσης παρουσιάσει ορισμένες στρατηγικές για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίησή τους.

Κορυφαίες προκλήσεις και κίνδυνοι

#1. Ασφάλεια Δεδομένων και Απόρρητο

Η μεγαλύτερη ανησυχία για το cloud computing είναι η ασφάλεια των δεδομένων και το απόρρητο. Καθώς οι οργανισμοί υιοθετούν το cloud σε παγκόσμια κλίμακα, οι κίνδυνοι έχουν γίνει πιο σοβαροί από ποτέ, με πολλά δεδομένα καταναλωτών και επιχειρήσεων διαθέσιμα για παραβίαση από τους χάκερ.

Σύμφωνα με το Statista, το 64% των ερωτηθέντων σε έρευνα που διεξήχθη το 2021 είπε ότι η απώλεια ή η διαρροή δεδομένων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν με το cloud computing. Ομοίως, το 62% είπε ότι το απόρρητο δεδομένων ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση.

Το πρόβλημα με το cloud computing είναι ότι ο χρήστης δεν μπορεί να δει πού επεξεργάζονται ή αποθηκεύονται τα δεδομένα του. Και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά κατά τη διαχείριση ή την εφαρμογή του cloud, μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι όπως κλοπή δεδομένων, διαρροές, παραβιάσεις, παραβιασμένα διαπιστευτήρια, παραβιασμένα API, παραβιάσεις ελέγχου ταυτότητας, πειρατεία λογαριασμού κ.λπ.

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Για να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή, μάθετε εάν ο πάροχος υπηρεσιών cloud σας διαθέτει ασφαλή έλεγχο ταυτότητας, διαχείριση και πρόσβαση. Ρωτήστε τους τι είδους ασφάλεια παρέχουν και σε ποιους παράγοντες. Έχουν αρκετούς πόρους και τεχνογνωσία για να χειριστούν τα ζητήματα εάν κάτι πάει στραβά; Εάν έχετε μια ικανοποιητική απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, επιλέξτε τον πάροχο υπηρεσιών cloud.

  Λάβετε ειδοποίηση στιγμιότυπου οθόνης για εικόνες που αποστέλλονται μέσω iMessage

#2. Κίνδυνοι συμμόρφωσης

Οι κανόνες συμμόρφωσης γίνονται πιο αυστηροί λόγω των αυξημένων κυβερνοεπιθέσεων και ζητημάτων απορρήτου δεδομένων. Ρυθμιστικοί φορείς όπως το HIPAA, ο GDPR κ.λπ., διασφαλίζουν ότι οι οργανισμοί συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κρατικούς ή ομοσπονδιακούς κανόνες και κανονισμούς για τη διατήρηση της ασφάλειας και του απορρήτου των δεδομένων για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους.

Ωστόσο, η συμμόρφωση είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση για τους οργανισμούς που υιοθετούν το cloud. Στην ίδια έρευνα της Statista, η συμμόρφωση είναι η τρίτη πιο σημαντική πρόκληση 44% των ερωτηθέντων.

Τα ζητήματα προκύπτουν για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αποθήκευση cloud ή υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Όταν οι οργανισμοί μετακινούν τα δεδομένα τους από τις εγκαταστάσεις στο cloud, πρέπει να συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους. Για παράδειγμα, κάθε ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμμορφώνεται με το HIPAA στις ΗΠΑ.

Και αν δεν το κάνουν με κανένα τρόπο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που μπορεί να αμαυρώσουν τη φήμη τους και να τους κοστίσουν χρήματα και την εμπιστοσύνη των πελατών.

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Επιλέξτε τους προμηθευτές που συμμορφώνονται με τα πρότυπα που ισχύουν στην πολιτεία ή τη χώρα σας. Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών cloud μπορούν να προσφέρουν πιστοποιημένη συμμόρφωση, ενώ για άλλους, ίσως χρειαστεί να ψάξετε βαθύτερα και να κατανοήσετε πώς και με ποιους κανονισμούς συμμορφώνονται.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι όποια υπηρεσία cloud και αν επιλέξετε, θα συμμορφώνεστε με τους νόμους που ισχύουν στην περιοχή σας. Όχι μόνο σας σώζει κατά τη διάρκεια ελέγχων και από κυρώσεις, αλλά διατηρεί επίσης την εμπιστοσύνη των πελατών.

#3. Μειωμένη ορατότητα και έλεγχος

Το cloud computing προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να διαχειρίζεστε την υποδομή και τους πόρους, όπως διακομιστές, για να συνεχίσετε να λειτουργούν τα συστήματα. Αν και εξοικονομεί χρόνο, έξοδα και προσπάθεια, οι χρήστες καταλήγουν να έχουν μειωμένο έλεγχο και ορατότητα στο λογισμικό, τα συστήματα, τις εφαρμογές και τα υπολογιστικά τους στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επαληθεύσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα συστήματα ασφαλείας λόγω της απουσίας πρόσβασης στα δεδομένα και τα εργαλεία ασφαλείας στην πλατφόρμα cloud. Επίσης, δεν μπορούν να εφαρμόσουν απόκριση σε περιστατικά επειδή δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων τους που βασίζονται στο cloud. Επιπλέον, οι οργανισμοί δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για τις υπηρεσίες, τα δεδομένα και τους χρήστες τους για να εντοπίσουν μη φυσιολογικά μοτίβα που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση.

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Πριν από την εφαρμογή του cloud, οι οργανισμοί πρέπει να ανακαλύψουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με τα δεδομένα στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση, πώς να τα παρακολουθούν και ποια ασφάλεια και ελέγχους χρησιμοποιεί ο πάροχος για να μετριάσει τους κινδύνους και τις παραβιάσεις δεδομένων.

Αυτό θα σας δώσει μια επισκόπηση του πόση ορατότητα και έλεγχο μπορείτε να περιμένετε από αυτά. Επιπλέον, μπορείτε να πραγματοποιείτε συνεχή παρακολούθηση και περιοδική ανάλυση για να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα για τα δεδομένα, τις εφαρμογές, τους χρήστες και τις υπηρεσίες σας. Για αυτό, υπάρχουν πολλοί πάροχοι υπηρεσιών που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

#4. Cloud Migration

Η μετεγκατάσταση στο cloud σημαίνει μετακίνηση των δεδομένων, των υπηρεσιών, των εφαρμογών, των συστημάτων και άλλων πληροφοριών ή περιουσιακών στοιχείων σας από εσωτερική εγκατάσταση (διακομιστές ή επιτραπέζιους υπολογιστές) στο cloud. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στις υπολογιστικές δυνατότητες να πραγματοποιούνται στην υποδομή cloud αντί για συσκευές εσωτερικής εγκατάστασης.

Όταν ένας οργανισμός θέλει να αγκαλιάσει το cloud, μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις μεταφέροντας όλα τα κληρονομιά ή παραδοσιακά του συστήματα στο cloud. Η συνολική διαδικασία μπορεί να καταναλώσει πολύ χρόνο, πόρους και δεν έχουν ιδέα πώς να αντιμετωπίσουν τους εξειδικευμένους παρόχους cloud που δραστηριοποιούνται ήδη εδώ και χρόνια.

Ομοίως, όταν θέλουν να μεταναστεύσουν από έναν πάροχο cloud σε έναν άλλο, πρέπει να το κάνουν ξανά και δεν είναι σίγουροι πώς θα τους εξυπηρετήσει ο επόμενος πάροχος. Αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η εκτεταμένη αντιμετώπιση προβλημάτων, η ταχύτητα, η ασφάλεια, ο χρόνος διακοπής της εφαρμογής, η πολυπλοκότητα, τα έξοδα και πολλά άλλα. Όλα αυτά είναι ενοχλητικά για τους οργανισμούς αλλά και για τους χρήστες τους. Τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε κακή εμπειρία χρήστη και, ως εκ τούτου, να επηρεάσει τους οργανισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις.

  Πώς να μετονομάσετε μια σειρά δεδομένων στο Microsoft Excel

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Προτού επιλέξετε έναν πάροχο υπηρεσιών cloud, βεβαιωθείτε ότι έχετε αναλύσει τις απαιτήσεις σας στο cloud, τις στάσεις ασφαλείας και άλλους τομείς που ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τη μετάβαση στο cloud. Για αυτό, μπορείτε να συγκρίνετε διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών cloud και να προσδιορίσετε ποιος μπορεί να σας προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία, διασφαλίζοντας ότι θα έχετε ελάχιστο πρόβλημα στις επιχειρηματικές λειτουργίες.

#5. Ασυμφωνία

Κατά τη μεταφορά του φόρτου εργασίας σας στο cloud από εσωτερική εγκατάσταση, ενδέχεται να προκύψουν ζητήματα ασυμβατότητας μεταξύ των υπηρεσιών cloud και της εσωτερικής υποδομής.

Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να απαιτήσει από τους οργανισμούς να επενδύσουν για να το κάνουν συμβατό με οποιοδήποτε μέσο ή δημιουργώντας μια νέα υπηρεσία συνολικά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, προκαλεί προβλήματα και δαπάνες για τους οργανισμούς.

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Πριν οριστικοποιήσετε έναν πάροχο cloud, κάντε μια λίστα με όλες τις υπηρεσίες, τα περιουσιακά στοιχεία, τις τεχνολογίες και τα συστήματα που θέλετε να μετακινήσετε στο cloud. Τώρα, ρωτήστε τον πάροχο cloud σας σχετικά με το πόσο συμβατές είναι οι υπηρεσίες του με τις δικές σας και, αν ταιριάζει, μπορείτε να αναζητήσετε τον πάροχο υπηρεσιών.

Εάν οι περισσότερες υπηρεσίες δεν είναι συμβατές, μπορείτε να μετακινηθείτε στον επόμενο πάροχο υπηρεσιών που έχετε επιλέξει και να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για να βρείτε τον καλύτερο κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

#6. Ακατάλληλοι έλεγχοι και διαχείριση πρόσβασης

Οι ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς έλεγχοι και διαχείριση πρόσβασης στο cloud μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορους κινδύνους για έναν οργανισμό. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αξιοποιούν εφαρμογές ιστού, κλέβουν διαπιστευτήρια, εκτελούν παραβιάσεις δεδομένων και οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαχείρισης πρόσβασης εάν διαθέτουν μεγάλο ή κατανεμημένο εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, οι οργανισμοί μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν κόπωση κωδικού πρόσβασης και άλλα ζητήματα όπως ανενεργούς χρήστες που έχουν υπογραφεί για μακροπρόθεσμα, κακώς προστατευμένα διαπιστευτήρια, αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, πολλαπλούς λογαριασμούς διαχειριστή, κακή διαχείριση κωδικών πρόσβασης, πιστοποιητικών και κλειδιών και πολλά άλλα.

Ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών ελέγχων πρόσβασης και διαχείρισης, οι οργανισμοί μπορεί να είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις. Και οι πληροφορίες της επιχείρησής τους και τα δεδομένα χρηστών μπορούν να εκτεθούν. Τελικά, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη φήμη και να αυξήσει τα περιττά έξοδα.

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Οι οργανισμοί πρέπει να έχουν κατάλληλο έλεγχο και διαχείριση δεδομένων για τους λογαριασμούς χρηστών τους για να αποφύγουν τέτοια ζητήματα. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί πρέπει να συνδέονται με ασφάλεια με μια κεντρική κυβερνητική αρχή για να διαχειρίζεται ποιος έχει πρόσβαση σε ποια συστήματα.

Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πάροχοι ταυτότητας και πρόσβασης, με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε να διασφαλίσετε ότι μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να έχει πρόσβαση στο δίκτυο, τα συστήματα και τις εφαρμογές σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο τρίτου μέρους ή εγγενές στο cloud για να αναλύσετε όλους τους χρήστες, τις ομάδες και τους ρόλους. Οι λύσεις IAM μπορούν να σας δείξουν ποιος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και πόρους. Θα σας βοηθήσει επίσης να εντοπίσετε ύποπτες δραστηριότητες και να λάβετε άμεσες ενέργειες για να παραμείνετε προστατευμένοι.

#7. Έλλειψη Εμπειρογνωμοσύνης

Οι τεχνολογίες cloud προχωρούν γρήγορα και όλο και περισσότερες υπηρεσίες και εφαρμογές κυκλοφορούν για να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, γίνεται επίσης δύσκολο για τους οργανισμούς να βρουν εξειδικευμένους επαγγελματίες για τη συντήρηση των συστημάτων cloud. Είναι επίσης δαπανηρό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ειδικούς επαγγελματίες του cloud.

Ο λόγος είναι ότι το σύννεφο είναι μια νέα ιδέα για πολλούς, και εξακολουθεί να μην είναι mainstream. Δεν είναι όλοι στην ομάδα σας εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες cloud. Και ως εκ τούτου, το προσωπικό πληροφορικής σας πρέπει επίσης να εκπαιδεύεται πώς να χρησιμοποιεί μόνο του αποτελεσματικά τις τεχνολογίες cloud. Συνεπάγεται και πάλι υψηλό κόστος, το οποίο είναι επιβάρυνση για οργανισμούς με περιορισμένο προϋπολογισμό. Θα πρέπει να πληρώσουν για τον εκπαιδευτή και να επενδύσουν στην πρόσληψη και την ενσωμάτωση επαγγελματιών στο cloud.

  Πώς να αλλάξετε το πρόγραμμα Netflix

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Οι οργανισμοί που υιοθετούν νέες τεχνολογίες cloud πρέπει να διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούν τεχνολογίες που είναι εύκολες στη χρήση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη, με όχι και τόσο απότομες καμπύλες μάθησης. Πρέπει επίσης να εκτελέσετε εσωτερική εκπαίδευση όπου οι ανώτεροι επαγγελματίες του cloud μπορούν να εκπαιδεύσουν το νέο ή άλλο προσωπικό για τεχνολογίες cloud.

#8. Χρόνος αργίας

Ένα άλλο ενοχλητικό πράγμα σχετικά με το cloud για πολλούς οργανισμούς μπορεί να είναι ο χρόνος διακοπής λειτουργίας λόγω κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Εάν έχετε σταθερή και υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις υπηρεσίες cloud τους. Αλλά αν δεν το κάνετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε επαναλαμβανόμενες διακοπές λειτουργίας, καθυστερήσεις και σφάλματα. Όχι μόνο απογοητεύει τους χρήστες αλλά μειώνει και την παραγωγικότητά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι οργανισμοί με κακή συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν διακοπή στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους όποτε θέλουν. Ως εκ τούτου, μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές αναποτελεσματικότητα, χαμένες προθεσμίες και οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν συμφόρηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και να οδηγήσουν σε μειωμένες πωλήσεις, έσοδα και περιθώρια κέρδους.

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Οι οργανισμοί που υιοθετούν τεχνολογίες cloud πρέπει να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν συνεπή και ποιοτική σύνδεση στο διαδίκτυο. Εάν όχι, πρέπει να επενδύσουν περισσότερα για να αποκτήσουν την ταχύτητα και τον χρόνο λειτουργίας που χρειάζονται για να έχουν πρόσβαση στα συστήματα και τις τεχνολογίες τους όποτε το απαιτούν συνεχώς. Θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της εργασίας τους και θα μειώσει τα ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να κοιμηθούν σε περιόδους διακοπής λειτουργίας.

#9. Μη ασφαλή API

Η χρήση των API διεπαφών εφαρμογών στην υποδομή cloud σάς δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσετε καλύτερους ελέγχους για τα συστήματα και τις εφαρμογές σας. Είναι είτε ενσωματωμένα στις εφαρμογές για κινητά είτε στον ιστό για να επιτρέπουν στους υπαλλήλους και τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα συστήματα.

Ωστόσο, εάν τα εξωτερικά API που χρησιμοποιείτε είναι ανασφαλή, μπορεί να σας προκαλέσει πολλά προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να παρέχουν ένα σημείο εισόδου για τους εισβολείς για να παραβιάσουν τα εμπιστευτικά δεδομένα σας, να χειραγωγήσουν υπηρεσίες και να κάνουν άλλη ζημιά.

Τα μη ασφαλή API μπορούν να προκαλέσουν κατεστραμμένο έλεγχο ταυτότητας, εσφαλμένες διαμορφώσεις ασφαλείας, διακοπή εξουσιοδότησης σε επίπεδο συνάρτησης, έκθεση δεδομένων και κακή διαχείριση πόρων και στοιχείων.

Πώς να το αποτρέψετε/ελαχιστοποιήσετε: Πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι προγραμματιστές σας σχεδιάζουν API με ισχυρά πρωτόκολλα ελέγχου πρόσβασης, κρυπτογράφησης και ελέγχου ταυτότητας, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ζήτημα. Θα σας παρέχει ένα ασφαλές, αξιόπιστο και ισχυρό API που οι χάκερ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν εύκολα.

Επιπλέον, μπορείτε να εκτελέσετε δοκιμές διείσδυσης για να βρείτε τρωτά σημεία και να τα διορθώσετε πριν προκαλέσουν προβλήματα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε κρυπτογράφηση TLS/SSL για μεταφορά δεδομένων και να εκτελέσετε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων χρησιμοποιώντας ψηφιακές ταυτότητες, βιομετρικά στοιχεία, OTP και άλλες ισχυρές τεχνικές διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης.

Έτσι, τα παραπάνω ήταν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την εφαρμογή του cloud computing. Υπάρχουν όμως τρόποι για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση αυτών των προβλημάτων, όπως συζητήθηκε παραπάνω.

συμπέρασμα

Το cloud computing προσφέρει πράγματι πολλά οφέλη και το μέλλον φαίνεται επίσης πιο λαμπρό. Ωστόσο, ενέχει επίσης πολλούς κινδύνους και προκλήσεις για τους οργανισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν εάν σκοπεύετε να μεταφέρετε τον φόρτο εργασίας σας στα σύννεφα. Θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε και να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις χωρίς εκπλήξεις. Μπορείτε όχι μόνο να μειώσετε αυτά τα προβλήματα αλλά και να κάνετε την πρώτη σας κίνηση στο σύννεφο με χάρη.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε για τα διάφορα μοντέλα υπηρεσιών cloud.
Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις συνέντευξης στο Cloud Computing που μπορεί να σας ενδιαφέρουν ή να θέλετε να μάθετε για τις εφαρμογές Cloudfare.