9 καλύτερα πλαίσια Python για τη δημιουργία εφαρμογών από μικρές σε επιχειρήσεις

Η Python είναι ταυτόχρονα ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και ένα τρομακτικό φλογοβόλο. Το ίδιο ισχύει και για το τι μπορείτε να κάνετε με την Python.

Η Python λατρεύεται από χομπίστες, επιστήμονες και αρχιτέκτονες.

Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσετε, έχει αφαιρέσεις και δυνατότητες μεταπρογραμματισμού υψηλότερης τάξης για την κατασκευή μεγάλων και πολύπλοκων συστημάτων και διαθέτει πλήθος βιβλιοθηκών για να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε. Σίγουρα, υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τη συγχρονικότητα και την έντονη πληκτρολόγηση, αλλά μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα καλύτερα πλαίσια Python όσον αφορά τη δημιουργία μεγάλων και μικρών εφαρμογών ιστού.

Django

ο Django Το πλαίσιο έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου το βασικό πλαίσιο web για την κοινότητα της Python. Αν επιτεθείς σε έναν προγραμματιστή Python στον ύπνο του και τον αναγκάσεις να δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή υπό την απειλή όπλου, θα έφτανε αυτόματα στο Django με τον τρόπο που ένας Rubyist θα φτάσει στο Rails.

Και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. Το Django είναι, όπως λέει το tagline, «ένα web πλαίσιο για τελειομανείς με προθεσμίες». Είναι αυτό που ονομάζεται πλαίσιο «συμπεριλαμβανομένων μπαταριών» (όπως το πώς η Python είναι μια γλώσσα που περιλαμβάνει μπαταρίες), το οποίο παρέχει όλες τις κοινές λειτουργίες εκτός συσκευασίας.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά ενσωματωμένα, το Django μειώνει μαζικά τον χρόνο ανάπτυξης:

  • Ένα εύχρηστο και ευχάριστο ORM, με μετεγκαταστάσεις που δημιουργούνται και εφαρμόζονται αυτόματα από το πλαίσιο.
  • Σκαλωσιές για αυτόματη δημιουργία πίνακα διαχείρισης με βάση τα μοντέλα σας.
  • Υποστήριξη για cookies, περιόδους λειτουργίας, ενδιάμεσο λογισμικό, πρότυπα κ.λπ.
  • Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως η πρόληψη XSS, η πρόληψη CRSF κ.λπ., εφαρμόζονται αυτόματα.
  • Λειτουργεί σχεδόν με όλες τις βάσεις δεδομένων εκεί έξω (είναι εύκολο να βρείτε προσαρμογείς όπου δεν υπάρχει επίσημη υποστήριξη)
  • Υποστήριξη πρώτης τάξεως για γεωγραφικά δεδομένα και χωρικά ερωτήματα όμως GeoDjango

Και πολλά, πολλά άλλα. Αρκεί να πούμε ότι το Django είναι ένα πλήρες, φιλικό web πλαίσιο.

Είναι το Django για σένα;

Απολύτως ναι.

Το Django έχει εξαιρετικό νόημα για όλες τις περιπτώσεις χρήσης, είτε πρόκειται για ταχεία πρωτότυπα είτε για προγραμματισμό μιας εταιρικής εφαρμογής. Το μόνο τραχύ πλεονέκτημα που θα συναντήσετε είναι η δομή του πλαισίου. Δεδομένου ότι το Django σκύβει προς τα πίσω για να κάνει την ανάπτυξη γρήγορη και εύκολη για εσάς, επιβάλλει τη δομή του (μια έννοια που ονομάζεται “σύμβαση πάνω από τη διαμόρφωση”) στον προγραμματιστή, με την οποία μπορεί να μην συμφωνείτε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το Django ORM με κάτι άλλο (ας πούμε, SQL Alchemy), ετοιμαστείτε για εκπλήξεις.

Ενδιαφέρεστε να γίνετε προγραμματιστής full-stack με το Django και την Python; – Δείτε αυτό φανταστικό διαδικτυακό μάθημα.

Φλάσκα

Ενώ το Django καταλαμβάνει σχεδόν όλο το μυαλό στην ανάπτυξη ιστού Python, Φλάσκα είναι ισχυρός διεκδικητής.

Σε αντίθεση με το Django, το Flask είναι ένα “micro-framework”, που σημαίνει ότι εστιάζει στο να διορθώσει μερικά, ελάχιστα πράγματα και αφήνει τα υπόλοιπα σε εσάς. Αυτό το «τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς» μπορεί να είναι πηγή απογοήτευσης ή απόλαυσης, ανάλογα με τους στόχους σας. Για όσους ξέρουν τι κάνουν και θέλουν να δημιουργήσουν με αγάπη τις διαδικτυακές τους εφαρμογές επιλέγοντας στοιχεία της επιλογής τους, το Flask είναι ένα θεϊκό δώρο.

Το Flask προσφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Δρομολόγηση, διαμόρφωση προτύπων, διαχείριση περιόδων σύνδεσης και άλλες χρήσιμες λειτουργίες.
  • Πλήρης υποστήριξη για δοκιμές μονάδων
  • Μια μίνιμαλ αρχιτεκτονική με δυνατότητα σύνδεσης
  • Υποστήριξη REST πρώτης κατηγορίας
  • Υποστήριξη για Blueprints, τη μοναδική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής της Flask για μικροσκοπικές εφαρμογές web
  • Επιλέξτε τα πακέτα σας για ORM, μετεγκαταστάσεις κ.λπ.
  • Ευέλικτη δομή εφαρμογών — τοποθετήστε τα αρχεία σας εκεί που έχουν το πιο νόημα για εσάς
  • Εξυπηρέτηση στατικών αρχείων
  • Συμβατό με WGSI

Είναι το Flask για εσάς;

  Πώς να εγγράψετε ήχο σε iPhone και iPad

Όπως αναφέρθηκε ήδη, το Flask είναι ένα ελάχιστο πλαίσιο web, με τα πάντα χωρισμένα σε μεμονωμένα στοιχεία που μπορείτε να ανταλλάξετε. Εάν βιάζεστε να φτιάξετε ένα πρωτότυπο, θα αφιερώσετε πολύ χρόνο στη λήψη ασήμαντων αποφάσεων σχετικά με τη βάση δεδομένων, τη δομή φακέλων, τη δρομολόγηση κ.λπ., που μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές. Το Flask λειτουργεί καλύτερα όταν βρίσκεστε σε ένα σταθερό, σοβαρό έργο μεσαίας έως μεγάλης κλίμακας, ειδικά REST API.

Μπουκάλι

Εάν πιστεύατε ότι η προσέγγιση του Flask δεν ήταν αρκετά ελάχιστη και ότι θα θέλατε ακόμα περισσότερο έλεγχο, πείτε γεια στο Μπουκάλι.

Το μπουκάλι απογυμνώνεται ακόμη περισσότερο, σε σημείο που η μόνη εξάρτηση είναι η τυπική βιβλιοθήκη Python. Αυτό σημαίνει ότι κανένα pip δεν εγκαταστήσει αυτό ή το pip εγκατάσταση εκείνο, αν και πιθανότατα θα χρειαστεί να το κάνετε σύντομα. Να γιατί το Bottle ξεχωρίζει για μερικούς ανθρώπους:

  • Ανάπτυξη ενός αρχείου. Ναι, ολόκληρη η εφαρμογή σας ζει σε ένα μόνο αρχείο “.py”.
  • Χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις. Εάν έχετε εγκαταστήσει τη σωστή έκδοση Python, είστε έτοιμοι.
  • Παρέχει τη μηχανή προτύπων του, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με Jinja2, Mako ή Cheetah.
  • Υποστήριξη για φόρμες, κεφαλίδες, cookies και μεταφορτώσεις αρχείων.
  • Ενσωματωμένος διακομιστής web, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα.

Είναι το Bottle για εσάς;

Εάν φτιάχνετε μια πολύ μικρή εφαρμογή (για παράδειγμα, λιγότερες από 500 γραμμές κώδικα) χωρίς ειδικές απαιτήσεις, το Bottle μπορεί να έχει πολύ νόημα για εσάς. Είναι μια εντελώς χωρίς νόημα προσέγγιση για τη δημιουργία εφαρμογών ιστού, αλλά στην πράξη, θα διαπιστώσετε ότι σας εμποδίζει περισσότερο παρά σας βοηθά το Bottle. Ο λόγος είναι ότι ο πραγματικός κόσμος αλλάζει πάντα και πριν το καταλάβεις. Νέες απαιτήσεις θα πέσουν στο κεφάλι σας. Σε εκείνο το σημείο, το να βάλεις τα πάντα σε ένα μόνο αρχείο θα γινόταν αγγαρεία.

Επίσης, αν πιστεύετε ότι το Bottle και το Flask μοιάζουν σχεδόν, έχετε δίκιο. Προτάσεις των συγχώνευση και οι δύο χρονολογούνται από το 2012, και ακόμη και ο Armin, ο δημιουργός του Flask, συμφωνεί με αυτό. Ωστόσο, ο Marcel, ο δημιουργός του Bottle, διατηρεί μια αυστηρή ιδεολογική διάκριση λόγω της προσέγγισης ενός αρχείου και επιμένει να παραμείνουν τα δύο χωριστά.

Zope

Zope είναι περίπλοκο να το εξηγήσω, αλλά θα προσπαθήσω. Ναι, είναι ένα πλαίσιο web που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλων ή μικρών εφαρμογών, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Zope είναι περισσότερο μια πλατφόρμα που αποτελείται από εργαλεία (περιλαμβάνονται τα πλαίσια web) που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τη φιλοσοφία Zope και συντηρούνται από την Zope Corporation.

Το Zope έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και χαρακτηριστικά κατάλληλα για την ανάπτυξη εταιρικών εφαρμογών:

  • Μια αρχιτεκτονική καταχώρισης και ανακάλυψης στοιχείων για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης εφαρμογής.
  • ZODB — (η μόνη) βάση δεδομένων αντικειμένων για Python για την εγγενή αποθήκευση αντικειμένων.
  • Πλήρες πλαίσιο και πρότυπα για Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου
  • Ένα σύνολο πλαισίων εφαρμογών ιστού — το κανονικό εξακολουθεί να ονομάζεται Zope, αν και πολλά νέα πλαίσια (όπως το Grok) έχουν χτιστεί πάνω από αυτό.
  • Ισχυρά πρότυπα για την ανάπτυξη, την κυκλοφορία και τη συντήρηση λογισμικού.

Το Zope είναι για σένα;

Εάν αναζητάτε ένα εξαιρετικά δομημένο περιβάλλον για τη δημιουργία πολύ μεγάλων εφαρμογών, το Zope είναι καλό. Τούτου λεχθέντος, θα αντιμετωπίσετε και το μερίδιο των προβλημάτων που έχετε. Ενώ το Zope συνεχίζει να εξελίσσεται, η κοινότητα είναι πραγματικά μικρή, σε βαθμό που πολλοί προγραμματιστές Python δεν την έχουν καν ακούσει. Η εύρεση σεμιναρίων και εκτεταμένης τεκμηρίωσης είναι δύσκολη, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε πολλές έρευνες (αν και η κοινότητα είναι πραγματικά χρήσιμη!). Επίσης, οι προγραμματιστές Python που συναντάτε μπορεί να μην θέλουν να μάθουν το Zope και να «αραιώσουν» το σύνολο δεξιοτήτων τους.

TurboGears

TurboGears είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο πλαίσιο που έχει μια γνήσια συνθετική αρχιτεκτονική. Είναι ένα πλαίσιο που κλιμακώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή ενός αρχείου ή ένα μεγαθήριο πολλαπλών μισθώσεων.

  Πώς να διορθώσετε τον περιορισμό ηλικίας Tinder

Το TurboGears έχει μερικά κομψά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία είτε δεν υπάρχουν σε δημοφιλή πλαίσια (όπως το Django) είτε είναι δύσκολο να κατασκευαστούν:

  • Υποστήριξη πρώτης κατηγορίας για πολλαπλές βάσεις δεδομένων
  • Συναλλαγές σε πολλές βάσεις δεδομένων
  • Εξαιρετικά αρθρωτό — ξεκινήστε με ένα μόνο αρχείο και μειώστε όσο χρειάζεστε
  • Ένα ισχυρό ORM (SQLAlchemy, το οποίο είναι πιο ώριμο και ικανό από το ORM του Django)
  • Pluggable αρχιτεκτονική με βάση την προδιαγραφή WSGI
  • Ενσωματωμένη υποστήριξη για κοινή χρήση βάσεων δεδομένων
  • Μια διεπαφή που βασίζεται σε λειτουργίες σε αντίθεση με τις βαθιές, άκαμπτες αντικειμενοστρεφείς ιεραρχίες.

Είναι το TurboGears για εσάς;

Εάν θέλετε να εξελιχθείτε με ευχαρίστηση και θέλετε ένα δοκιμασμένο, ώριμο και στιβαρό πλαίσιο μακριά από τον θόρυβο των μέσων του “wesome, next-gen” και όλα αυτά, το TurboGears ταιριάζει πολύ. Έχει μεγάλη εκτίμηση στην κοινότητα και διαθέτει πλήρη, εκτενή τεκμηρίωση. Σίγουρα, το TurboGears δεν έχει γνώμη, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος αρχικής εγκατάστασης και διαμόρφωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αλλά είναι το ιδανικό πλαίσιο για την ανάπτυξη εταιρικών εφαρμογών.

Web2py

Web2py ξεκίνησε ως έργο χόμπι και κυκλοφόρησε το 2007. Στόχοι του είναι να κάνει την ανάπτυξη ιστοσελίδων εύκολη και προσβάσιμη σε όλους.

Ως αποτέλεσμα, το Web2py παίρνει την προσέγγιση της μηδενικής εξάρτησης στα άκρα — δεν έχει απαιτήσεις, τίποτα για εγκατάσταση και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βασισμένο στο Web με πλήρεις δυνατότητες για ανάπτυξη, διαχείριση βάσης δεδομένων, καθώς και ανάπτυξη.

Μπορείτε σχεδόν να το σκεφτείτε ως Android Studio, το οποίο είναι περισσότερο ένα πλήρες περιβάλλον παρά απλώς ένα πλαίσιο. Μερικά ωραία χαρακτηριστικά που έχει το Web2py είναι:

  • Ουσιαστικά καμία καμπύλη μάθησης.
  • Ελάχιστος πυρήνας (μόνο 12 αντικείμενα), που μπορεί ακόμη και να απομνημονευτεί!
  • Πρότυπο Pure-Python
  • Προστασία από επιθέσεις XSS, CSRF και άλλες
  • Ένα ευχάριστο και συνεπές API

Είναι το Web2py για εσάς;

Το Web2py είναι ένα σταθερό και διασκεδαστικό πλαίσιο, αλλά είναι δύσκολο να το προτείνουμε έναντι άλλων επιλογών όπως το Django, το Flask κ.λπ. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εργασίες και η ιστορία δοκιμών μονάδας δεν είναι εξαιρετική. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να απολαύσετε το API κώδικα και τη συνολική εμπειρία που προσφέρει το πλαίσιο, ειδικά αν δημιουργείτε API REST.

CherryPy

CherryPy είναι ένα άλλο μικροπλαίσιο που στοχεύει να παρέχει βασική λειτουργικότητα πλαισίου και να ξεφύγει γρήγορα από το δρόμο.

Αν και είναι συγκρίσιμο με άλλα μικροπλαίσια όπως το Flask, το CherryPy μπορεί να υπερηφανεύεται για κάποια διάκριση:

  • Περιέχει έναν ενσωματωμένο διακομιστή πολλαπλών νημάτων (κάτι που παραμένει στη λίστα επιθυμιών του Flask)
  • Ο (ενός) web server μπορεί να φιλοξενήσει πολλές εφαρμογές!
  • Προβάλετε την εφαρμογή σας ως εφαρμογή WSGI (για διασύνδεση με άλλες εφαρμογές WSGI) ή απλό διακομιστή HTTP (που αποδίδει καλύτερα)
  • Υποστήριξη πρώτης κατηγορίας για δημιουργία προφίλ και δοκιμές μονάδων
  • Τρέχει σε PyPy (για τους αληθινούς φανατικούς επιδόσεις), Jython, ακόμη και Android

Το CherryPy τα κάνει όλα αυτά και, στη συνέχεια, το συνηθισμένο που θα περίμενε κανείς από ένα πλαίσιο web.

Είναι το CherryPy για εσάς;

Εάν δημιουργείτε υπηρεσίες RESTful κυρίως, το CherryPy είναι πολύ πιο σοβαρός υποψήφιος από το Flask. Είναι ένα πλαίσιο δεκαετίας που έχει ωριμάσει όμορφα και είναι κατάλληλο για μικρές και μεγάλες εφαρμογές.

Sanic

Η άνοδος του Node και του μοντέλου ασύγχρονου προγραμματισμού του άφησε πολλές κοινότητες να αισθάνονται πίσω, συμπεριλαμβανομένης της Python. Σε απάντηση, μια αναταραχή ασύγχρονων πλαισίων ιστού εμφανίστηκαν στο ραντάρ, Sanic όντας ένας από αυτούς.

Η Sanic εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από το Flask, στο βαθμό που δανείστηκε τους διακοσμητές διαδρομής, τα Blueprints και άλλα βασικά στοιχεία hook line και sinker. Και δεν ντρέπονται να το παραδεχτούν. Αυτό που φέρνει στο τραπέζι η Sanic, εάν είστε λάτρης του Flask, είναι η πραγματική I/O χωρίς αποκλεισμό για να καλύψει τα επίπεδα απόδοσης μιας εφαρμογής Node. Με άλλα λόγια, το Sanic είναι Flask με υποστήριξη async/wait!

  Πώς να εκτυπώσετε εύκολα φωτογραφίες στο Mac σας

Σε σύγκριση με το CherryPy, η Sanic έχει ένα απίστευτο πλεονέκτημα απόδοσης (απλώς σκεφτείτε πώς θα τα πήγαινε εναντίον του Flask!). Ελέγξτε τα ακόλουθα αποτελέσματα που δοκιμάστηκαν από DataWeave:

Όπως μπορείτε να δείτε, μόλις οι αριθμοί συγχρονισμού αρχίσουν να ξεπερνούν τα 50 ανά δευτερόλεπτο, το CherryPy πρακτικά πνίγεται και εκτοξεύει υψηλό ποσοστό αποτυχίας.

Είναι ο Sanic για εσάς;

Ενώ τα χαρακτηριστικά απόδοσης του Sanic φυσούν όλα τα άλλα από το νερό, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για το επόμενο έργο σας. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη ασύγχρονων βιβλιοθηκών. Το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχόντων εργαλείων και βιβλιοθηκών Python γράφτηκαν για την έκδοση CPython με ένα νήμα, χωρίς πρόβλεψη για υψηλή ταυτόχρονη ή ασύγχρονη λειτουργία. Εάν, για παράδειγμα, το αγαπημένο σας ORM δεν υποστηρίζει ασύγχρονες λειτουργίες, το όλο νόημα της χρήσης του Sanic χάνεται.

Λόγω αυτών των λόγων ωριμότητας και διαθεσιμότητας, δεν θα εξετάσουμε άλλα ασύγχρονα πλαίσια στην Python.

Μασονίτης

Συνάντησα αυτό το πλαίσιο πριν από λίγο καιρό και σκέφτηκα ότι ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Από τότε κυκλοφόρησε η έκδοση 2.0 και νιώθω ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να δώσω Μασονίτης λίγη αγάπη.

Με απλά λόγια, το Masonite είναι η Python έκδοση του Laravel (ένα διάσημο πλαίσιο PHP, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε). Γιατί έχει σημασία αυτό; Έχει σημασία γιατί το Laravel χτίστηκε στις αρχές του Ruby on Rails και μαζί αυτά τα δύο πλαίσια επιτρέπουν σε προγραμματιστές που δεν είναι Ruby να βιώσουν τον “Rails Way” να κάνουν πράγματα.

Οι προγραμματιστές της Laravel (και ως ένα βαθμό, της Rails) θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και θα λειτουργούν κυριολεκτικά σε ελάχιστο χρόνο. Όταν δοκίμασα το Masonite (και υπέβαλα ένα ή δύο ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σφάλματος!), κατάφερα να δημιουργήσω REST API με ακριβώς μηδενική σκέψη, επειδή η μυϊκή μου μνήμη Laravel έκανε τα πάντα.

Ως πλαίσιο πλήρους στοίβας που περιλαμβάνει μπαταρίες, το Masonite φέρνει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στο τραπέζι:

  • ORM στυλ ενεργής εγγραφής
  • Μετακινήσεις βάσεων δεδομένων (οι οποίες, σε αντίθεση με το Django, πρέπει να δημιουργηθούν από τον προγραμματιστή)
  • Ένα ισχυρό δοχείο IoC για έγχυση εξάρτησης
  • Διαθέτετε CLI (που ονομάζεται “craft”) για εργασίες σκαλωσιάς και εκτέλεσης
  • Υποστήριξη πρώτης κατηγορίας για δοκιμές μονάδων

Ο μεγαλύτερος «αντίπαλος» για τους Masonite είναι ο Django, καθώς η κοινότητα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει το πλαίσιο ως εύκολο, ευχάριστο και το επόμενο μεγάλο πράγμα. Το αν θα ξεπεράσει το Django είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος (αν με ρωτήσετε, έχει ένα αξιοπρεπές πλάνο), αλλά για μια συζήτηση σύγκρισης των δύο, βλ. εδώ και εδώ.

Είναι ο Μασονίτης για σένα;

Το Masonite είναι ακόμα μωρό σε σύγκριση με το Django, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί έναντι του Django. Τούτου λεχθέντος, εάν ακολουθείτε τον τρόπο Rails (ή τον τρόπο Laravel) να κάνετε πράγματα, θα εκτιμούσατε τι έχει να προσφέρει το Masonite. Είναι ιδανικό για την ταχεία κατασκευή πρωτοτύπων που χρειάζονται τα πάντα προρυθμισμένα και εύκολη εναλλαγή.

συμπέρασμα

Δεν υπάρχει έλλειψη πλαισίων Python εκεί έξω, μεγάλα και μικρά. Ενώ μπορείτε να παραλάβετε σχεδόν οτιδήποτε για ένα μικρό έργο, μια εταιρική εφαρμογή έχει απαιτήσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν πολλά από αυτά τα πλαίσια. Αν με ρωτάτε, για επιχειρηματική ανάπτυξη, το Django (σε κάποιο βαθμό), το Zope και το TurboGears είναι αυτά που έρχονται στο μυαλό. Και ακόμη και ανάμεσα σε αυτά, τείνω προς το TurboGears.

Τούτου λεχθέντος, οποιοσδήποτε αρχιτέκτονας αξίζει το αλάτι του μπορεί να πάρει ένα μικροπλαίσιο και να αναπτύξει την αρχιτεκτονική του. Και αυτό είναι λίγο πολύ αυτό που συμβαίνει στην πράξη, γεγονός που εξηγεί την επιτυχία του Flask και παρόμοιων ιδεών.

Αν είσαι αρχάριος, τότε αυτό το διαδικτυακό μάθημα θα ήταν χρήσιμο να μάθετε Python.

Στη συνέχεια, εξερευνήστε μερικά από τα εξειδικευμένα πλαίσια Python για τη δημιουργία API.