9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε τηλέφωνα Android αλλά όχι σε iPhone

Η συζήτηση μεταξύ Android και iOS για το ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Με τα χρόνια, και τα δύο λειτουργικά συστήματα είχαν πολλές αναβαθμίσεις και αλλαγές διεπαφής χρήστη και σήμερα μοιράζονται πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά.

Αλλά μετά από όλες αυτές τις ενημερώσεις, αποδεικνύεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα πράγματα αποκλειστικά για τηλέφωνα Android. Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε μεταξύ των δύο, ακολουθεί μια λίστα με τις καλύτερες δυνατότητες που λείπει από ένα iPhone.

1. Δημιουργήστε πολλούς λογαριασμούς χρηστών και επισκεπτών

Πολλαπλοί χρήστες και η λειτουργία επισκέπτη είναι μια ευλογία για τους χρήστες που μοιράζονται τα smartphone τους με άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους. Στις συσκευές Android, παρουσιάστηκε με Android 5.0, ενώ η Apple έχει αγνοήσει εντελώς αυτή τη δυνατότητα με τα χρόνια.

Η λειτουργία σάς επιτρέπει να διατηρείτε το απόρρητο εάν τα παιδιά ή οι φίλοι σας χρησιμοποιούν το τηλέφωνό σας. Μπορείτε να συνδεθείτε σε άλλο λογαριασμό χρήστη ή επισκέπτη και στη συνέχεια να παραδώσετε τη συσκευή. Κάθε χρήστης μπορεί να έχει ξεχωριστούς κωδικούς πρόσβασης, δεδομένα και εφαρμογές. Δείξαμε πώς να δημιουργήσετε πολλούς χρήστες σε ένα τηλέφωνο Android σε περίπτωση που θέλετε να τους ρυθμίσετε.

Η δυνατότητα πολλαπλών χρηστών έχει επίσης μια επιλογή για την προσαρμογή των ρυθμίσεων τηλεφωνικών κλήσεων και SMS. Μπορείτε να επιλέξετε να επιτρέπονται κλήσεις και ειδοποιήσεις SMS για άλλους χρήστες. Επίσης, μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές απευθείας από άλλους χρήστες αντί να τις κατεβάσετε ξανά και μια εφαρμογή θα ενημερώνεται για κάθε χρήστη εάν την ενημερώσει ένας χρήστης.

2. Πρόσβαση στην εσωτερική αποθήκευση μέσω USB

Όταν συνδέεται σε υπολογιστή μέσω καλωδίου USB, ένα iPhone σάς δίνει απλώς πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο. Από την άλλη πλευρά, ένα τηλέφωνο Android προσφέρει πρόσβαση σε ολόκληρο τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης, επιτρέποντάς σας να μοιράζεστε οποιοδήποτε αρχείο μεταξύ ενός τηλεφώνου Android και ενός επιτραπέζιου υπολογιστή.

Με ένα καλώδιο USB, μπορείτε να συνδέσετε ένα τηλέφωνο Android στο Android Auto σε οποιοδήποτε υποστηριζόμενο όχημα για να χρησιμοποιήσετε διάφορες εφαρμογές και πλοήγηση. Επίσης, χρησιμοποιώντας την επιλογή USB Tethering, το τηλέφωνό σας μπορεί να μοιραστεί τη σύνδεσή του στο Διαδίκτυο με τον υπολογιστή.

  Πώς να προσθέσετε αυτοκόλλητα σε φωτογραφίες στο Twitter για iOS και Android

Επιπλέον, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καμία από τις λειτουργίες, μπορείτε να επιλέξετε Χωρίς μεταφορά δεδομένων για να φορτίζετε το τηλέφωνό σας μόνο όταν είναι συνδεδεμένο σε υπολογιστή.

3. Προσαρμόστε πλήρως την αρχική σας οθόνη

Οι επιλογές για τις προσαρμογές της αρχικής οθόνης ήταν πάντα περιορισμένες στα iPhone. Με το iOS 14, η Apple εισήγαγε ορισμένες λειτουργίες όπως η Βιβλιοθήκη εφαρμογών και τα γραφικά στοιχεία αρχικής οθόνης, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πίσω από αυτά που προσφέρει ένα τηλέφωνο Android.

Από την αλλαγή πακέτων εικονιδίων έως τη χρήση διαφορετικών εκτοξευτών, ένα τηλέφωνο Android έχει μια πληθώρα τροποποιήσεων για τις αρχικές οθόνες. Το Google Play Store διαθέτει πολλά πακέτα εικονιδίων τρίτων για την αρχική οθόνη σας. Ορισμένα τηλέφωνα Android διαθέτουν ακόμη και μια προεγκατεστημένη εφαρμογή Θέματα που επιτρέπει στους χρήστες να εφαρμόζουν θέματα σε όλο το σύστημα και να αλλάζουν γραμματοσειρές ή πακέτα εικονιδίων, όλα σε ένα μέρος.

Οι προσαρμογές στο Android δεν τελειώνουν εδώ. Με τις ρυθμίσεις της αρχικής οθόνης, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του πλέγματος εφαρμογών, να αποκρύψετε τα εικονίδια των εφαρμογών και να εμφανίσετε τον αριθμό ειδοποιήσεων στα εικονίδια των εφαρμογών. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αλλάξετε την προεπιλεγμένη εφαρμογή εκκίνησης εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση όπως το Nova Launcher, η οποία προσφέρει ακόμη περισσότερες προσαρμογές.

4. Χρησιμοποιήστε πολλά αντίγραφα μιας εφαρμογής

Σε τηλέφωνα Android, μπορείτε να δημιουργήσετε κλώνους εφαρμογών και να χρησιμοποιήσετε πολλούς λογαριασμούς σε αυτές. Επομένως, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δύο λογαριασμούς WhatsApp στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κλώνο της αρχικής εφαρμογής WhatsApp και να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο λογαριασμό στον κλώνο.

Οι κατασκευαστές τηλεφώνων Android όπως η Samsung και η OnePlus έχουν συμπεριλάβει αυτήν τη δυνατότητα στο λογισμικό τους. Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής κλωνοποίησης τρίτου κατασκευαστή από το Play Store, εάν το τηλέφωνό σας Android δεν διαθέτει προφορτωμένη αυτήν την υπηρεσία. Αν θέλετε να κλωνοποιήσετε εφαρμογές στο τηλέφωνό σας, έχουμε έναν λεπτομερή οδηγό για τη δημιουργία πολλαπλών αντιγράφων μιας εφαρμογής για τηλέφωνα Android.

5. Αλλάξτε τις Προεπιλεγμένες εφαρμογές συστήματος

Για τις προεπιλεγμένες εφαρμογές, δεν μπορείτε να εξατομικεύσετε πολλά σε ένα iPhone. Μετά την ενημέρωση του iOS 14, τα iPhone είχαν την επιλογή να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες εφαρμογές τους, αλλά μόνο για τις εφαρμογές Email και Browser. Ένα τηλέφωνο Android προσφέρει πολλά περισσότερα.

  Πώς να ελέγξετε τα φώτα με ένα Android ή iPhone

Μπορείτε να αλλάξετε όλες τις προεπιλεγμένες εφαρμογές, όπως το τηλέφωνο, τα μηνύματα, τον ψηφιακό βοηθό και τις οικιακές εφαρμογές, σε οποιαδήποτε εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή με καλύτερη διεπαφή χρήστη και δυνατότητες. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τις εφαρμογές τρίτων να ανοίγουν ορισμένους συνδέσμους απευθείας, αντί να τους ανοίγουν στο πρόγραμμα περιήγησης.

6. Εγκαταστήστε προσαρμοσμένες ROM και αποκτήστε πρόσβαση ρίζας

Οι προσαρμοσμένες ROM είναι τροποποιημένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android που προσφέρουν καλύτερη λειτουργικότητα και πολλές επιλογές προσαρμογής. Οι προσαρμοσμένες ROM έχουν πολλά πλεονεκτήματα, με το μεγαλύτερο να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του τηλεφώνου σας Android παρέχοντας πρόσβαση στο πιο πρόσφατο λογισμικό.

Η πρόσβαση root σάς επιτρέπει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του τηλεφώνου σας Android. Αφού κάνετε root τη συσκευή σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε διαφορετικά mods για προσαρμογές, να κάνετε overclock ή underclock τον επεξεργαστή για να αυξήσετε την απόδοση ή τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε μέρος του εσωτερικού σας αποθηκευτικού χώρου ως επιπλέον RAM.

Το πιο κοντινό πράγμα που έχει το iPhone στο root είναι το jailbreaking, αν και αυτό είναι πιο δύσκολο και δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στη συσκευή σας.

7. Πολλαπλές εργασίες μέσω προβολής διαίρεσης οθόνης

Το Android προσφέρει μια πληθώρα λειτουργιών για πολλαπλές εργασίες στο τηλέφωνό σας και ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι η προβολή διαίρεσης οθόνης. Όπως υποδηλώνει το όνομα, χωρίζει την οθόνη στη μέση, επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιείτε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε τα Φύλλα Google στην κορυφή και την εφαρμογή Αριθμομηχανή στο κάτω μέρος, ώστε να μπορείτε να κάνετε υπολογισμούς ενώ αναφέρεστε στο υπολογιστικό φύλλο σας. Ή, ίσως, θα μπορούσατε να έχετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που τρέχει στην κορυφή και μια εφαρμογή λήψης σημειώσεων στο κάτω μέρος για να κρατάτε σημειώσεις ενώ κάνετε έρευνα για κάτι στον Ιστό.

Η προβολή διαιρεμένης οθόνης (και το multitasking γενικά) είναι πιο λογικό σε συσκευές μεγάλης οθόνης, ειδικά σε αναδιπλούμενα τηλέφωνα όπως το Galaxy Z Fold 5 που επιτρέπει τη χρήση έως και τριών εφαρμογών ταυτόχρονα σε λειτουργία διαίρεσης οθόνης. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια τέταρτη εφαρμογή σε μια αναδυόμενη προβολή για να κατακτήσετε πραγματικά το multitasking. Τα iPhone, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ακόμη φτάσει τα τηλέφωνα Android σε αυτήν την πτυχή.

  Πώς να μοιραστείτε την τοποθεσία στο WhatsApp σε Android και iOS

8. Αλλάξτε το στυλ και το μέγεθος γραμματοσειράς συστήματος

Το υπέροχο με τα τηλέφωνα Android είναι ότι σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τη διεπαφή χρήστη και να την κάνετε να φαίνεται ακριβώς όπως θέλετε. Μία από αυτές τις προσαρμογές που μπορείτε να κάνετε στη Samsung και σε ορισμένα άλλα τηλέφωνα Android αλλά όχι στο iPhone είναι η αλλαγή της γραμματοσειράς του συστήματος.

Αν και η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά συστήματος είναι τέλεια για τους περισσότερους ανθρώπους, θα πρέπει να έχετε την επιλογή να αλλάξετε το μέγεθός της για να βελτιώσετε την ορατότητα (ειδικά για ηλικιωμένους χρήστες) και να αλλάξετε το στυλ της για να προσαρμόσετε το τηλέφωνό σας σύμφωνα με το γούστο σας.

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει καμία από τις προεγκατεστημένες γραμματοσειρές συστήματος που είναι διαθέσιμες στο τηλέφωνό σας, μπορείτε πάντα να πραγματοποιήσετε λήψη μιας άλλης από το Google Play Store ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

9. Μετακινήστε τα αρχεία στον εξωτερικό χώρο αποθήκευσης

Τα iPhone δεν ήρθαν ποτέ με εξωτερικό χώρο αποθήκευσης, αναγκάζοντάς σας να μαντέψετε πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεστε στο τηλέφωνό σας—και ενδεχομένως να το κάνετε λάθος. Ωστόσο, ορισμένα τηλέφωνα Android διαθέτουν υποδοχή κάρτας SD, ώστε να μπορείτε απλώς να αγοράσετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο εάν τον χρειάζεστε και να μην αναγκαστείτε να διαγράψετε τις εφαρμογές και τα αρχεία σας για να ελευθερώσετε χώρο αποθήκευσης.

Οι κάρτες SD διευκολύνουν επίσης τη μεταφορά των αρχείων σας από το ένα τηλέφωνο στο άλλο, καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την κάρτα και να την τοποθετήσετε στο άλλο τηλέφωνο.

Ωστόσο, σημειώστε ότι εάν θέλετε ένα τηλέφωνο Android με υποδοχή κάρτας SD, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείτε με ένα τηλέφωνο μεσαίας κατηγορίας, καθώς πολλά τηλέφωνα ναυαρχίδας Android σήμερα δεν προσφέρουν δυνατότητα επέκτασης.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος σε τηλέφωνα ναυαρχίδα διαθέτει τα πιο πρόσφατα πρότυπα αποθήκευσης flash, όπως το UFS 4.0, που προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής, κάνοντας το τηλέφωνό σας να έχει εξαιρετική απόκριση και κορυφαία αίσθηση.

Μια κάρτα SD τρίτου κατασκευαστή απλά δεν θα μπορεί να ταιριάξει με αυτήν την ταχύτητα, γεγονός που μπορεί να δώσει στους χρήστες την αρνητική εντύπωση ότι το νέο τους ναυαρχικό τηλέφωνο έχει ασυνεπή απόδοση. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές το αποφεύγουν.

Απολαύστε μια καλύτερη εμπειρία smartphone με ένα τηλέφωνο Android

Το Android είναι ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζεται από μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών που εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση της σταθερότητας, της απόδοσης και των δυνατοτήτων του.

Εξετάσαμε τις μοναδικές δυνατότητες που υπάρχουν μόνο σε τηλέφωνα Android. Το iPhone έχει αθόρυβα πλησιάσει, αλλά είναι δύσκολο να πούμε ότι θα ταιριάξει ποτέ με το επίπεδο ελευθερίας που προσφέρει ένα τηλέφωνο Android. Τώρα εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε εάν θέλετε πλήρη ευελιξία με το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου σας ή εάν μπορείτε να ζήσετε με περιορισμούς.