9 Λογισμικό Motion Capture για να ζωντανέψετε τους χαρακτήρες σας όπως ποτέ πριν

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εμβληματικές παραστάσεις motion capture όπως οι Gollum and Ceaser του Andy Serkis ή Smaug του Benedict Cumberbatch;

Η σύλληψη κίνησης (γνωστή και ως mocap) αναφέρεται στη λήψη των φυσικών κινήσεων ανθρώπων ή αντικειμένων χρησιμοποιώντας στολές λήψης κίνησης, κάμερες και αισθητήρες.

Αυτό το εγγεγραμμένο υλικό εξάγεται σε λογισμικό λήψης κίνησης και από εκεί αρχίζει η μαγεία του να ζωντανεύεις χαρακτήρες όπως ο Smaug και ο Gollum.

Τι είναι το λογισμικό Motion Capture;

Το λογισμικό λήψης κίνησης είναι ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να εγγράφετε κινούμενα σχέδια, να τα προσθέτετε στο ψηφιακό μοντέλο χαρακτήρων σας και να αποδίδετε τη σκηνή σας απρόσκοπτα. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι ανοιχτού κώδικα, τρίτων (δωρεάν ή επί πληρωμή) ή ιδιόκτητα.

Σήμερα, θα μοιραστώ μια λίστα λογισμικού καταγραφής κίνησης για να απλοποιήσω τη διαδικασία κινούμενης εικόνας των χαρακτήρων σας σε ταινίες κινουμένων σχεδίων ή βιντεοπαιχνίδια.

Σημασία του λογισμικού λήψης κίνησης στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

Το λογισμικό λήψης κίνησης χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές, αθλήματα, ψυχαγωγία, ακόμη και στον στρατό. Βοηθά επίσης στην επικύρωση της όρασης υπολογιστή και ρομπότ.

Αλλά η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας mocap φαίνεται στη βιομηχανία ψυχαγωγίας, ειδικά σε ταινίες και βιντεοπαιχνίδια.

Τα πιο πρόσφατα δημοφιλή ονόματα που χρησιμοποίησαν την καταγραφή κίνησης είναι η επική ταινία φαντασίας Avatar 2: The Way of Water του James Cameron και το παιχνίδι AAA Red Dead Redemption 2 της Rockstar.

Για Κινηματογραφιστές

Το Mocap επιτρέπει στους κινηματογραφιστές να δημιουργούν ταινίες κινουμένων σχεδίων υψηλής ποιότητας με εξαιρετικά ρεαλιστικές κινήσεις χαρακτήρων. Η σύλληψη κίνησης χρησιμοποιείται συχνά στην προοπτικοποίηση (previs) κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής και δίνει ζωή στα storyboards.

Τα κοστούμια Mocap, οι αισθητήρες προσώπου και οι κάμερες που τοποθετούνται στο κεφάλι επιτρέπουν στους κινηματογραφιστές να αποτυπώσουν ολόκληρη τη φυσική απόδοση του ηθοποιού, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποχρώσεων του προσώπου και του σώματος.

Για προγραμματιστές παιχνιδιών

Το κινούμενο σχέδιο λήψης κίνησης είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για τους προγραμματιστές παιχνιδιών να δημιουργήσουν μια μεγάλη βιβλιοθήκη κινήσεων για τους χαρακτήρες τους.

Μερικά από τα εργαλεία mocap, όπως το Unreal Engine, επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν παιχνίδια ανοιχτού κόσμου με ρεαλιστική εμφάνιση που μπορούν να εξερευνηθούν από τους παίκτες.

Για Εμψυχωτές

Το λογισμικό λήψης κίνησης βοηθά τους εμψυχωτές να μειώσουν τις ώρες επαναλαμβανόμενων κινούμενων εικόνων και τους παρέχει δεδομένα κίνησης που έχουν καταγράψει για να μοντελοποιήσουν τους χαρακτήρες και τις κινήσεις τους.

Ορισμένα στούντιο κινουμένων σχεδίων όπως η Pixar χρησιμοποιούν το δικό τους αποκλειστικό λογισμικό λήψης κίνησης που ονομάζεται RenderMan. Έχει χρησιμοποιηθεί σε δημοφιλείς υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ όπως το Jurassic Park, το Toy Story, το Avatar, το Titanic, ακόμα και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

Πώς βοηθά το λογισμικό Motion Capture στη δημιουργία κινήσεων;

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι χρήσης της τεχνολογίας λήψης κίνησης:

  • Οπτικό παθητικό: Εδώ, χρησιμοποιούμε κάμερες υπερύθρων για να παρακολουθούμε την οπισθοανακλαστική σύλληψη κίνησης με παθητικό δείκτη. Είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και ευέλικτη μέθοδος για την καταγραφή κίνησης.
  • Οπτικά ενεργά: Σε αυτή τη μέθοδο, υπάρχουν ειδικές κάμερες για την παρακολούθηση του φωτός από τους δείκτες λήψης κίνησης LED.
  • Βίντεο/χωρίς δείκτη: Αυτή η τεχνική βασίζεται εξ ολοκλήρου σε λογισμικό λήψης κίνησης αντί για δείκτες.
  • Αδρανειακή: Σε αυτή τη μέθοδο, το άτομο φοράει αισθητήρες αδράνειας (γνωστοί και ως IMUs). Αυτοί οι αισθητήρες μεταδίδουν δεδομένα ασύρματα σε υπολογιστή ή έξυπνη συσκευή. Οι κάμερες χρησιμοποιούνται μόνο για εντοπισμό.
  Πώς να απαλλαγείτε από το αναδυόμενο παράθυρο επικάλυψης παιχνιδιών MS

Τώρα, ας δούμε μερικά από τα καλύτερα λογισμικά λήψης κίνησης.

Rokoko Studio

Το Rokoko Studio είναι ένα δημοφιλές λογισμικό λήψης κίνησης που επιταχύνει τη ροή εργασιών κινούμενων εικόνων μειώνοντας την καταγραφή κίνησης σε τρία απλά βήματα – λήψη, εξαγωγή ή ροή.

Το λογισμικό σάς επιτρέπει να ηχογραφείτε, να επεξεργάζεστε και να μεταδίδετε κινούμενα σχέδια χαρακτήρων που έχουν καταγραφεί με το mocap Rokoko. Το Rokoko είναι εντελώς δωρεάν για έως και 3 δημιουργούς και προσφέρει απεριόριστο χώρο αποθήκευσης στο cloud και προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που έχετε καταγράψει.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία mocap της Rokoko ανεξάρτητα από το Rokoko Studio. Αυτό το εργαλείο καταγράφει ακατέργαστα δεδομένα mocap από το Rokoko Face Capture, τα Smartgloves και το Smartsuit Pro. Αυτά τα ακατέργαστα δεδομένα επεξεργάζονται στη συνέχεια από το Studio χρησιμοποιώντας προηγμένα μοντέλα αντίστροφης κινητικής και φίλτρα για τη δημιουργία κινούμενων εικόνων υψηλής ποιότητας.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Κατεβάστε προκατασκευασμένα στοιχεία κινούμενων εικόνων στη βιβλιοθήκη κινήσεων του Rokoko

⭐ Συνδέστε και μεταδώστε ζωντανή ροή σε εργαλεία τρισδιάστατης μοντελοποίησης όπως Blender, Unreal, Maya κ.λπ.

⭐ Υποστηρίζει όλες τις μορφές, τις επιλογές σκελετού και πλέγματος

Ωστόσο, το Studio προσφέρει ροή σε πραγματικό χρόνο, χωρίς επιπλέον καθυστέρηση ή καθυστέρηση, στο αγαπημένο σας λογισμικό 3D όπως τα Maya, Unreal, Unity και Blender.

OptiTrack Motive

Το OptiTrack Motive βελτιώνει την παρακολούθηση του σκελετού σε δύσκολες καταστάσεις. Το Motive τρέχει περισσότερους από 10 σκελετούς ή 300+ άκαμπτα σώματα με ταχύτητα σε πραγματικό χρόνο.

Το λογισμικό λήψης κίνησης διατίθεται με ακρίβεια θέσης +/- 0,2 mm, καθυστέρηση < 9 ms και ακρίβεια περιστροφής +/- 0,1 μοίρες. Το Motive επεξεργάζεται δεδομένα κάμερας OptiTrack και παρέχει παγκόσμιες τρισδιάστατες θέσεις, αναγνωριστικά δεικτών, περιστροφικά δεδομένα και υπερακριβή σκελετική παρακολούθηση.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Ενεργητική και Παθητική παρακολούθηση

⭐ Εγγενής υποστήριξη plug-and-play για όλες τις μεγάλες ψηφιακές πλάκες δύναμης – AMTI, Bertec και Kistler

⭐ Ακριβής σήμανση σήμανσης και σκελετική παρακολούθηση ακόμη και σε περίπτωση εμποδίων

Ωστόσο, δεν λαμβάνετε δωρεάν δοκιμή. Πρέπει να αγοράσετε τη διαρκή άδεια, η οποία σας δίνει 1 έτος ενημερώσεων. Για κάθε επιπλέον έτος ενημερώσεων, πρέπει να πληρώνετε περισσότερα.

Wonder Studio

Το Wonder Studio της Wonder Dynamics είναι ένα λογισμικό καταγραφής κίνησης AI που αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να ζωντανεύει, να φωτίζει και να συνθέτει χαρακτήρες CG σε μια σκηνή ζωντανής δράσης.

Μπορείτε να ανεβάσετε το μοντέλο CG σας σε ένα μόνο πλάνο ή σε ολόκληρη τη σκηνή και το σύστημα θα αναγνωρίσει αυτόματα τις περικοπές και θα ακολουθήσει τον ηθοποιό καθώς περνούν τη σειρά.

Δημοφιλή ονόματα στο Χόλιγουντ αξιοποιούν ήδη την τεχνολογία AI της Wonder Dynamics. Οι Russo Brothers λέγεται ότι χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο στην επερχόμενη ταινία τους Electric State — στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Chris Pratt και Millie Bobby Brown.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Προηγμένη επαναστόχευση για εύκολη κλίμακα χαρακτήρων CG

⭐ Το Wonder Studio AI αυτοματοποιεί το 80%-90% της αντικειμενικής εργασίας VFX

⭐ Δωρεάν τρισδιάστατοι χαρακτήρες από την κοινότητα καλλιτεχνών

Το Wonder Studio σας διευκολύνει να προσθέσετε έναν χαρακτήρα CG στη σκηνή ζωντανής δράσης, αλλά το εργαλείο απαιτεί ειδική καλλιτεχνική και τεχνική εξειδίκευση. Επίσης, μεμονωμένοι ή μικροί δημιουργοί μπορεί να βρουν αυτό το λογισμικό λήψης κίνησης λίγο ακριβό.

  Το καλύτερο 10 τροφοδοτικό RGB για τον προσωπικό σας υπολογιστή

Autodesk MotionBuilder

Το MotionBuilder της Autodesk είναι ένα λογισμικό τρισδιάστατης κίνησης χαρακτήρων που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ευρεία γκάμα εργαλείων για να προσαρμόσετε τις αποχρώσεις της κίνησης του μοντέλου με μέγιστη ταχύτητα, ακρίβεια και συνέπεια.

Αυτό το λογισμικό λήψης ζωντανής κίνησης προσφέρει μια διαδραστική και προσαρμόσιμη οθόνη για να σας βοηθήσει να καταγράψετε ζωντανή κίνηση, να επεξεργαστείτε και να αναπαράγετε σύνθετα κινούμενα σχέδια χαρακτήρων. Αυτό το λογισμικό χρησιμοποιείται ευρέως από επαγγελματίες που θέλουν να εργαστούν με παραδοσιακά κινούμενα σχέδια βασικού καρέ ή λήψη κίνησης.

Επίσης, λαμβάνετε διαδραστικές ροές εργασίας με προκατασκευασμένες κινήσεις για τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια χαρακτήρων.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Μηχανή 3D σε πραγματικό χρόνο για τη δημιουργία ρεαλιστικών κινήσεων

⭐ Απρόσκοπτη ενσωμάτωση με εργαλεία τρισδιάστατης μοντελοποίησης όπως το Maya και το 3D Max

⭐ Ενσωματωμένα εργαλεία επεξεργασίας για γρήγορη ρύθμιση των κινούμενων εικόνων

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι το MotionBuilder είναι ένα δημοφιλές λογισμικό για κινούμενα σχέδια και μπορεί να είναι λίγο ακριβό για μικρούς δημιουργούς ή μεμονωμένους εμψυχωτές.

FreeMoCap

Αν ψάχνετε για δωρεάν λογισμικό λήψης κίνησης, τότε το FreeMoCap είναι μια καλή λύση. Αυτό το εργαλείο αναπτύχθηκε από τον Jon Matthis ως ένα απλό εργαλείο έρευνας εντός εργαστηρίου προτού μετατραπεί στο έργο μεγάλης κλίμακας για το κοινό που είναι σήμερα.

Το Free Motion Capture Project (FreeMoCap) σας παρέχει δωρεάν λογισμικό καταγραφής κίνησης χωρίς μαρκαδόρο έρευνας.

Μπορείτε να συνδέσετε αυτό το εργαλείο με δωρεάν εργαλεία ανοιχτού κώδικα, όπως το Blender, για να καταγράψετε με ακρίβεια την τρισδιάστατη κίνηση ολόκληρου του σώματος ανθρώπων, ζώων, ρομπότ και άλλων αντικειμένων.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Λογισμικό λήψης κίνησης για κάμερα web – χρησιμοποιήστε εγγεγραμμένο υλικό από κάμερα web για καταγραφή κίνησης

⭐ Απρόσκοπτη ενσωμάτωση με εργαλεία τρισδιάστατης μοντελοποίησης όπως το Blender

⭐ Φιλική προς το χρήστη διεπαφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία τεχνική βοήθεια

Το FreeMoCap είναι ένα ισχυρό σύστημα καταγραφής κίνησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορες κοινότητες, όπως 3D animators, προγραμματιστές παιχνιδιών, δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, ακόμη και αθλητές, επιστήμονες, μηχανικούς και γιατρούς.

iPi Soft

Το iPi Motion Capture από το iPi Soft είναι ένα λογισμικό λήψης κίνησης freemium που παρακολουθεί τις τρισδιάστατες κινήσεις του ανθρώπινου σώματος και παράγει τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια. Υποστηρίζει off-the-shelf κάμερες mocap, αισθητήρες βάθους, αισθητήρες προσώπου και ελεγκτές κίνησης.

Δημιουργήστε ρεαλιστικά κινούμενα σχέδια σε λίγα λεπτά και εξάγετε σε πολλές δημοφιλείς μορφές. Ενσωματωθείτε με διάφορα δημοφιλή εργαλεία τρισδιάστατης μοντελοποίησης, όπως το Blender, το Second Life, το Autodesk Maya, το Collada, το iClone και άλλα.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Προσθήκη ζωντανής σύνδεσης για το Unreal Engine 5.0

⭐ Υποστηρίζει πολλαπλές μορφές εξαγωγής

⭐ Φιλική προς το χρήστη διεπαφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία τεχνική βοήθεια

Το iPi Motion Capture δεν απαιτεί λογισμικό ή υλικό προηγμένης τεχνολογίας και λειτουργεί καλά ακόμα και με τα πλάνα που τραβήχτηκαν χωρίς κοστούμι mocap.

iClone Motion Live

Το iClone Motion Live είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα mocap. Μπορείτε να συνδέσετε ροές δεδομένων κίνησης από δημοφιλείς συσκευές mocap και ταυτόχρονα να κάνετε κίνηση τρισδιάστατων χαρακτήρων.

Είναι ένα λογισμικό 3D καταγραφής κίνησης που απλοποιεί την κινούμενη εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες για την κίνηση πλήρως προσαρμοσμένων τρισδιάστατων χαρακτήρων από το Character Creator, το Daz Studio ή οποιαδήποτε άλλη τυπική πηγή.

  Πώς να παρακολουθείτε τη χρήση δεδομένων από το Netflix

Το Motion Live είναι η γέφυρα που συνδέει το υλικό καταγραφής κίνησης (γρανάζι) με το iClone δημιουργώντας ένα «Προφίλ» για το υλικό που έχουν επιλέξει. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να εξάγουν τα κινούμενα σχέδια τους ως BVH ή FBX.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Σύγχρονη σύλληψη κίνησης σε όλο το σώμα

⭐ Αποθηκεύει δεδομένα σε ξεχωριστά κομμάτια κίνησης για εύκολη επεξεργασία

⭐ Ενσωματώνεται με το Cartoon Animator 4

Αυτό το εργαλείο καταγραφής κίνησης χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε έργα χαμηλού επιπέδου ως προσιτό και υποστηρίζει διάφορες συσκευές mocap για τα χέρια, το πρόσωπο και το σώμα.

Adobe Character Animator

Το Adobe Character Animator παρακολουθεί τις κινήσεις και τις εκφράσεις του ηθοποιού για να εμψυχώσει χαρακτήρες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το λογισμικό λήψης κίνησης σάς επιτρέπει να κάνετε ζωντανή ροή με το μικρόφωνο και την κάμερα web.

Το Character Animator υποστηρίζεται από το Adobe Sensei AI, το οποίο σας βοηθά να μετατρέψετε οποιαδήποτε τέχνη σε χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων. Μπορείτε ακόμη και να εισαγάγετε έργα τέχνης από τα εργαλεία του Adobe Creative Cloud όπως το Adobe Photoshop ή το Adobe Illustrator ή να ξεκινήσετε με ενσωματωμένα πρότυπα χαρακτήρων.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε κινήσεις ως σκανδάλες για να απλοποιήσετε τη διαδικασία κινούμενων εικόνων και να ελέγξετε τις χειρονομίες με το πληκτρολόγιό σας ή τη συσκευή MIDI. Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη στο δωρεάν πρόγραμμα.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ Δημιουργήστε έναν προσαρμοσμένο χαρακτήρα με το Puppet Maker

⭐ Εξαγωγή κινούμενων εικόνων σε δευτερόλεπτα με τη Γρήγορη εξαγωγή

⭐ Αντιστοιχίστε συντομεύσεις πληκτρολογίου σε χειρονομίες για εύκολη επεξεργασία

Το Character Animator λατρεύεται από τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ καθώς και τους δημιουργούς διαδικτυακού περιεχομένου για να ζωντανέψουν τους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων τους.

Xsens Motion Capture

Το Xsens Motion Capture είναι ένα λογισμικό που διευκολύνει τη μοντελοποίηση χαρακτήρων και την κινούμενη εικόνα καταγράφοντας κινήσεις και εκφράσεις σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Το λογισμικό διατίθεται σε δύο παραλλαγές – MVN Animate για δημιουργία ταινιών και ανάπτυξη παιχνιδιών και MVN Analyze για εφαρμογές έρευνας, υγείας και αθλητισμού. Λαμβάνετε επίσης λύσεις που βασίζονται σε σύννεφο για την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και τη δημιουργία αναφορών.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

⭐ 3 επιλογές υλικού mocap: MVN Link, MVN Awinda και MVN Awinda Starter

⭐ Λύσεις cloud για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων

⭐ Ζωντανή ενοποίηση με MotionBuilder, Unreal Engine, Unity, Autodesk Maya, Houdini και άλλα

Οι δημιουργοί ταινιών και οι προγραμματιστές παιχνιδιών χρησιμοποιούν αυτό το λογισμικό λήψης κίνησης για να ψηφιοποιήσουν τις κινήσεις και να δημιουργήσουν μια ομαλή κινούμενη εικόνα. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο για να αποκτήσουν γνώσεις για τη βελτίωση της ευημερίας ή της απόδοσης των αθλητών και των ασθενών.

Τελικές Λέξεις

Λόγω της έλευσης της τεχνολογίας, η μαγεία της καταγραφής κίνησης δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε ταινίες και παιχνίδια. Σήμερα, η καταγραφή κίνησης χρησιμοποιείται ευρέως σε τομείς της επιστήμης, της ιατρικής θεραπείας και του αθλητισμού.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα της καταγραφής κίνησης, η ζήτηση για λογισμικό λήψης κίνησης θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Το κινούμενο σχέδιο λήψης κίνησης δεν αντικαθιστά πλήρως το κινούμενο σχέδιο. απλοποιεί τη διαδικασία κινούμενης εικόνας χαρακτήρων. Σας βοηθούν να ηχογραφήσετε κινούμενα σχέδια, να τα εφαρμόσετε στον χαρακτήρα σας και να αποδώσετε τη σκηνή σας σε ώρες αντί για ημέρες.

Το λογισμικό mocap που χρειάζεστε εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σας και τις απαιτήσεις κινούμενων εικόνων. Αν ψάχνετε για κάτι βασικό για ένα εργαστηριακό ερευνητικό έργο, επιλέξτε FreeMoCap. Είναι δωρεάν και φιλικό προς το χρήστη.

Ωστόσο, εάν θέλετε να αναπτύξετε ένα έργο υψηλής ποιότητας, όπως μια ταινία με ζωντανή κίνηση και γραφικά υπολογιστή, τότε επιλέξτε Rokoko Studio ή Wonder Studio.

Στη συνέχεια, ελέγξτε το καλύτερο λογισμικό κινούμενων γραφικών για όλους.