9 κρυπτοαπάτες που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε Bitcoin

Πίνακας περιεχομένων
Βασικά Takeaways
- Οι απάτες με κρυπτονομίσματα, όπως τα συστήματα πυραμίδας, οι απάτες ICO και τα συστήματα αντλήσεως και απομάκρυνσης, είναι διαδεδομένες λόγω των μεγάλων χρηματικών ποσών που εμπλέκονται στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.
- Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά προηγμένες τακτικές, όπως απάτες πλαστοπροσωπίας και ψεύτικους ιστότοπους, για να ξεγελάσουν τα θύματα και να κλέψουν το κρυπτονόμισμα τους.
- Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ελέγχουν εξονυχιστικά οποιαδήποτε πλατφόρμα κρυπτογράφησης προτού τη χρησιμοποιήσουν για να προστατευθούν από το να πέσουν θύματα απάτες κρυπτογράφησης.
Αγαπάτε ή μισείτε τα κρυπτονομίσματα, εμπλέκεται ένα απαίσιο χρηματικό ποσό. Όπου υπάρχουν μεγάλα χρηματικά ποσά, ειδικά χρήματα που είναι εύκολο να εξαφανιστούν, όπως τα κρυπτονομίσματα, θα βρείτε απατεώνες—και πολλούς από αυτούς.
Οι υποστηρικτές του Crypto αγαπούν την κρυπτογράφηση για το απόρρητο και την ανωνυμία τους, αλλά αυτός είναι επίσης ο λόγος που το λατρεύουν και οι εγκληματίες και οι απατεώνες. Αντίστοιχα, έχουμε δει μερικές τεράστιες απάτες κρυπτονομισμάτων όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιώντας όλους τους τύπους μεθόδων απάτης για να χωρίσουν τους χρήστες από τα κρυπτονομίσματα τους.
1. Πυραμίδες
Ένα πυραμιδικό σχήμα, ή το σχέδιο Ponzi, είναι μια επενδυτική απάτη που περιλαμβάνει διοργανωτές που καλούν τους ανθρώπους να επενδύσουν σε ένα πρόγραμμα και υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις για την πρόσληψη άλλων ατόμων στο πρόγραμμα. Οι απάτες με το σχήμα Ponzi έχουν κάνει το δρόμο τους στα κρυπτονομίσματα και είναι πλέον μια από τις πιο επιζήμιες απάτες.
Για παράδειγμα, τα μέλη μιας κοινότητας κρυπτογράφησης υπόσχονται μη ρεαλιστική απόδοση για την επένδυσή τους, όπως 10% επιτόκιο την εβδομάδα. Οι διοργανωτές επινοούν έναν φαινομενικά πειστικό λόγο, όπως δραστηριότητες αρμπιτράζ κρυπτογράφησης, για να εξηγήσουν πώς δημιουργούν τις αποδόσεις. Μόλις οι επενδυτές ενταχθούν στο πρόγραμμα, καλούνται να προσλάβουν περισσότερες θυγατρικές για να αυξήσουν τις δυνατότητες κερδών τους.
Εν τω μεταξύ, το επενδυμένο ποσό ανεβαίνει στην πυραμίδα, με κάθε υπεύθυνο προσλήψεων να παίρνει μια περικοπή μέχρι να φτάσει στους διοργανωτές, οι οποίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για προσωπικά έξοδα. Κάποια στιγμή η πυραμίδα γίνεται μη βιώσιμη και καταρρέει. Σύμφωνα με CoinMarketCapδύο από τις μεγαλύτερες απάτες κρυπτογράφησης, το Onecoin και το Bitconnect, κόστισαν στους επενδυτές συνολικά 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
2. Αρχικές προσφορές νομισμάτων
Η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) είναι μια άσκηση συγκέντρωσης κεφαλαίων που χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια και κρυπτονομίσματα για να αυτοματοποιήσει τις πληρωμές μεταξύ ενός οργανισμού και των ενδιαφερόμενων μερών του. Τα ICO χρησιμοποιούνται από εταιρείες κρυπτονομισμάτων για τη συγκέντρωση χρημάτων από μελλοντικούς χρήστες. Ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας ICO, πολλές ασκήσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων έχουν αποδειχθεί απάτες.
Οι απάτες ICO ξοδεύουν μήνες προωθώντας τις ασκήσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων παρόλο που δεν διαθέτουν λειτουργικά προϊόντα ή υπηρεσίες. Χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές, όπως η προσφορά επιδομάτων για το αντάρτικο μάρκετινγκ, η συγκέντρωση χρημάτων και η παροχή δελεαστικών υποσχέσεων. Στη συνέχεια, αφού συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τους επενδυτές τους.
Πολλά ICO φαίνεται να λειτουργούν από νόμιμους επιχειρηματίες με καλό ιστορικό. Σε πολλές περιπτώσεις, αργότερα αποδεικνύεται ότι οι υποτιθέμενοι «επιχειρηματίες» είναι απρόσωποι εγκληματίες που χρησιμοποιούν την ταυτότητα άλλων ανθρώπων. Ορισμένα έργα φτάνουν μέχρι να λάβουν τη δημόσια υποστήριξη από αξιόπιστα ονόματα του κλάδου.
Είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός νόμιμου και ενός πλαστού ICO. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα ICO πραγματοποιούνται διαδικτυακά χωρίς πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση μεταξύ του οργανισμού και των ενδιαφερόμενων μερών. Επιπλέον, ακόμη και τα νόμιμα έργα ICO μπορούν να χάσουν χρήματα από τους επενδυτές, εάν παραβιαστούν!
3. Σχέδια Pump-and-Dump
Οι απάτες τύπου Pump-and-dump δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά η τεχνολογία κρυπτονομισμάτων έχει κάνει αυτούς τους τύπους απάτες πολύ πιο εύκολο να εκτελεστούν. Όλα μπορούν να γίνουν online. Ένας απατεώνας ξεκινά δημιουργώντας ένα διακριτικό κρυπτογράφησης και εγκαθιστώντας την υποκείμενη τεχνολογία με μια λευκή βίβλο και όλα όσα θα το έκαναν να φαίνεται σαν ένα νόμιμο έργο κρυπτογράφησης.
Προσθέτουν πρόθυμους επηρεαστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ιδιωτικά διαδικτυακά φόρουμ και συντονίζουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης για να δημιουργήσουν μια φυσική τάση στην αγορά χωρίς αιχμές. Μόλις τελειώσουν και είναι έτοιμα, αρχίζουν να αντλούν τα περιουσιακά στοιχεία στους οπαδούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επενδυτές θα αγόραζαν το διακριτικό, ωθώντας περαιτέρω την τιμή του διακριτικού.
Στη συνέχεια, οι διοργανωτές θα συντονίσουν μια χωματερή (επίσης γνωστή ως έλξη κουβέρτας), η οποία περιλαμβάνει την πώληση των μαρκών, διασφαλίζοντας ότι οποιοσδήποτε στον στενό κύκλο θα έχει κέρδος. Εν τω μεταξύ, οι κανονικοί άνθρωποι μένουν να κρατούν μάρκες χωρίς αξία και πριν το καταλάβουν, η τιμή των μάρκων πέφτει στο μηδέν και οι απατεώνες εγκαταλείπουν το έργο.
Ένα καλό παράδειγμα απάτης με αντλία και απόρριψη είναι το διακριτικό Squid Game. Το 2021, οι δημιουργοί crypto token του Squid Game εξαφανίστηκαν με περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το πραγματικό κόστος ήταν πολύ υψηλότερο. Σύμφωνα με Αλυσοανάλυσηοι επενδυτές κρυπτογράφησης έχασαν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας ύποπτα μάρκες αντλίας και απομάκρυνσης το 2022
4. Απάτες εξόρυξης Bitcoin
Με τα χρόνια, η εξόρυξη Bitcoin έγινε πολύ πιο δύσκολη. Τώρα, το κέρδος από τις εργασίες εξόρυξης απαιτεί πιο προηγμένο υλικό, το οποίο είναι συχνά πιο δύσκολο να αποκτηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον μέσο άνθρωπο. Αυτό κάνει τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να αναθέσουν την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε τρίτους.
Κατά συνέπεια, οι απατεώνες έχουν εκμεταλλευτεί την προθυμία των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Οι χειριστές των απατών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να επενδύσουν στην πισίνα εξόρυξης τους, ώστε να μπορούν να κερδίσουν σημαντικές αποδόσεις. Οι απατεώνες συνήθως σταματούν να απαντούν στα μηνύματα των θυμάτων τους αφού λάβουν τα χρήματα.
Οι εγκληματίες πίσω από τα προγράμματα εξόρυξης Bitcoin μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να πείσουν τα θύματά τους να φέρουν νέους επενδυτές. Αυτά τα συστήματα συνήθως συνεπάγονται την αφαίρεση χρημάτων από νέους επενδυτές για να πληρώσουν τους προηγούμενους επενδυτές έως ότου ο κύκλος των πληρωμών δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί.
5. Απάτες πλαστοπροσωπίας
Οι απάτες πλαστοπροσωπίας κρυπτογράφησης διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, αλλά ακολουθούν μια τυπική ακολουθία γεγονότων. Ο απατεώνας προσποιείται ότι είναι κάποιος που δεν είναι. Αλληλεπιδρούν με πιθανά θύματα, χρησιμοποιώντας τακτικές κοινωνικής μηχανικής. Ζητούν από τα θύματα να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες – τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των θυμάτων – ή να συνεισφέρουν κρυπτονομίσματα για ψεύτικο σκοπό.
Για παράδειγμα, οι απάτες τεχνικής υποστήριξης συμβαίνουν όταν οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι πράκτορες εξυπηρέτησης πελατών για αξιόπιστες πλατφόρμες κρυπτογράφησης, αλληλεπιδρούν με πελάτες για να λάβουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως ιδιωτικά κλειδιά, και τα χρησιμοποιούν για να τους εξαπατήσουν.
Οι ηλικιωμένοι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοιες απάτες λόγω της μη εξοικείωσης τους με τον ψηφιακό χώρο. ο Μονάδα FBI IC3 ανέφερε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ζημίες για Αμερικανούς ηλικιωμένους πολίτες το 2022.
Εν τω μεταξύ, οι ρομαντικές απάτες κρυπτογράφησης περιλαμβάνουν απατεώνες, συχνά χρησιμοποιώντας ψευδο-ταυτότητες, οι οποίοι σφυρηλατούν ρομαντικές σχέσεις με θύματα για μήνες. Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, χρησιμοποιούν επινοημένες θλιβερές ιστορίες για να ενοχοποιήσουν τα θύματά τους να στείλουν κρυπτονομίσματα για να τα υποστηρίξουν. Συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα χρήματα μέχρι να το πιάσει το θύμα και μετά εξαφανίζονται.
6. Απάτες δώρων κρυπτονομισμάτων
Οι απάτες με δώρο κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν κοινωνική μηχανική για να πείσουν τους επενδυτές να στείλουν τα κρυπτονομίσματα τους για να λάβουν μεγαλύτερο όγκο μάρκες. Κατά τη διάρκεια της τρέλας με τα μη ανταλλάξιμα tokens (NFT), οι απάτες με δώρο NFT ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Τέτοιες απάτες μπορεί να είναι αρκετά πειστικές, ειδικά όταν οι απατεώνες υποδύονται διασημότητες για να πείσουν τα θύματά τους.
Όλες οι δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση απατών δώρων κρυπτονομισμάτων. Στο YouTube, οι απατεώνες προσθέτουν σχόλια σε βίντεο που δημοσιεύονται από επιρροές τεχνολογίας. Τα σχόλια πείθουν ορισμένους θεατές να συμμετάσχουν σε ψεύτικα δώρα κρυπτονομισμάτων. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα δώρα είναι νόμιμα λόγω της συσχέτισής τους με αξιόπιστα ονόματα στην τεχνολογία.
Οι λογαριασμοί Twitter έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την κλοπή χρημάτων από άτομα που περιμένουν δώρα για κρυπτονομίσματα. Οι εγκληματίες υποδύονται διασημότητες και πρόσωπα υψηλού προφίλ στον κλάδο της τεχνολογίας για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών στην πλατφόρμα. Οι αναρτήσεις δώρων γίνονται από το ψεύτικο προφίλ του απατεώνα, το χρονοδιάγραμμά του και τις αναρτήσεις άλλων χρηστών του Twitter.
7. Απάτες με ψεύτικους ιστότοπους
Οι απάτες με ψεύτικους ιστότοπους καταδεικνύουν την ικανότητα της βιομηχανίας του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο να βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης αθώων ανθρώπων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι απατεώνες δημιουργούν πλήρεις ιστοσελίδες που αντιπροσωπεύουν ή μοιάζουν με νόμιμες πλατφόρμες κρυπτογράφησης. Στη συνέχεια εξαπατούν τους επενδυτές να συνδέσουν τα κρυπτογραφικά τους πορτοφόλια για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές κρυπτογράφησης.
Οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων μόλις λάβουν τις πληροφορίες ανταλλαγής και πορτοφολιού τους. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση στους προσωπικούς λογαριασμούς των θυμάτων, μια δραστηριότητα γνωστή ως hacking μαύρου καπέλου.
Οι απάτες Airdrop χρησιμοποιούν ψεύτικους ιστότοπους και DApps για να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους. Επίσης, άλλοι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψεύτικους ιστότοπους για να προτρέψουν τους χρήστες να κατεβάσουν λογισμικό. Ένας χρήστης, πιστεύοντας ότι χρησιμοποιεί έναν νόμιμο ιστότοπο, μπορεί να κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό που κλέβει πληροφορίες από τη συσκευή του ή να εγκαταστήσει ένα κομμάτι ransomware.
8. Κίνητρα καλλιέργειας απόδοσης
Η καλλιέργεια απόδοσης είναι μια αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική καινοτομία που καθιστά δυνατή την απόδοση κερδών από το ποντάρισμα κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα έργα καλλιέργειας απόδοσης νόμιμα. Μερικοί είναι εδώ για να σας κλέψουν.
Οι απατεώνες κρυπτογράφησης αντιγράφουν τον κώδικα των νόμιμων αγροτικών έργων και προσθέτουν τον κακόβουλο κώδικα τους για να κλέψουν κεφάλαια. Άλλοι απατεώνες έχουν φτάσει στο σημείο να προσποιούνται ότι είναι νόμιμοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα προτού τραβήξουν το χαλί από τους επενδυτές και τραπούν σε φυγή με όλα τα κεφάλαια.
Η απρόσωπη φύση του οικοσυστήματος καλλιέργειας απόδοσης καθιστά πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί εάν ένα έργο είναι νόμιμο. Ακόμη και όπου τα έργα είναι νόμιμα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο κώδικας του έργου να έχει σφάλματα εκμετάλλευσης για κέρδος.
Τις πιο πρόσφατες εποχές, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι περισσότεροι απατεώνες θα δημιουργήσουν ψεύτικα hacks, ώστε να μπορούν να μεταθέσουν την ευθύνη για την απώλεια χρημάτων από τον εαυτό τους σε έναν «άγνωστο» εγκληματία.
9. Απάτες κρυπτογράφησης που βασίζονται σε email
Δεν είναι μυστικό ότι το απόρρητο στο διαδίκτυο γίνεται σιγά σιγά μια δύσκολη μπάλα για τους περισσότερους από εμάς. Οι διαρροές δεδομένων και οι πολιτικές συμφωνιών χρήστη που αποστρέφονται το απόρρητο έχουν γίνει διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια. Αυτό διευκολύνει πολύ τους απατεώνες να αποκτήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας σας από τον σκοτεινό ιστό ή από νόμιμες υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε.
Με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ένας απατεώνας μπορεί να προσποιηθεί ότι ανήκει σε μια υπηρεσία που χρησιμοποιείτε και να σας στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έναν κακόβουλο σύνδεσμο στο σώμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το email θα μπορούσε να περιέχει μια περιγραφή ενός ζητήματος που απαιτεί άμεση προσοχή. Αυτό γίνεται για να κάνει το θύμα πιο πρόθυμο να κάνει κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο ή να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ψεύτικο ιστότοπο, όπου μπορεί να δώσει τα στοιχεία του χωρίς να το καταλάβει.
Οι απάτες μέσω email μπορεί να είναι πολύ εύκολο να γίνουν αντιληπτές, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν και συνήθως δεν θα περίμεναν ότι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια οικεία υπηρεσία είναι κακόβουλο.
Μένοντας ασφαλής στην Crypto Wild West
Ενώ τα κρυπτονομίσματα αλλάζουν τον κόσμο, πολλές ζωές έχουν καταστραφεί από απάτες στον κλάδο. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε πάντα τις κόκκινες σημαίες (και νέες και παλιές) όταν χρησιμοποιείτε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.
Η τεχνολογία κρυπτονομισμάτων έχει αυτοματοποιήσει πολλές οικονομικές διαδικασίες και έχει θέσει τις τραπεζικές εργασίες στα χέρια των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα μπορούσατε να είστε ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της κυβερνοασφάλειας και ο στόχος μιας απάτης κρυπτογράφησης. Επομένως, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε εξονυχιστικά οποιαδήποτε πλατφόρμα κρυπτογράφησης πριν τη χρησιμοποιήσετε.